keskiviikko 7. joulukuuta 2022

Inkongruenssi

Kotona ontuva tai muutoin oireileva corginpentu?

Into 💗🐾

Taustalla


Kondrodystrofisten koirarotujen matala rakenne on peräisin geneettisesti periytyvistä FGF4 kasvuhäiriötekijöistä. Tämä sikiöaikaan ajoittuva häiriö aiheuttaa pituuskasvun ennenaikaisen päättymisen.

Kasvuhäiriötekijöistä huolimatta kasvu voi osalla koirista tapahtua ongelmitta, kun taas osalla koirista kyynärluun kasvulinja sulkeutuu ennenaikaisesti, värttinäluun jatkaessa edelleen kasvuaan. Koiran kyynärniveleen kehittyy nivelpintojen epäyhdenmukaisuutta eli inkongruenssia. Taipumus kyynärluun kasvulinjan liian aikaiseen sulkeutumiseen on perinnöllinen.

Inkongruenssi on kondrodystrofisten koirarotujen yleisin kasvuhäiriötyyppi. Inkongruenssi aiheuttaa kyynärniveleen painetta, kipua, tulehdusta ja nivelrikkoa. Inkongruenssi on luokiteltu merkittäväksi hyvinvointihaitaksi.

Kyynärnivelen kasvuhäiriö kuuluu corgirotujen perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamisohjelmaan.

Miten inkongruenssi oireilee?


Tyypillisesti inkongruenssi oireilee kasvuikäisen pentukoiran kipuiluna ja ontumisena. Inkongruenssi voi esiintyä toispuoleisena. Jos vaiva on molemminpuolinen, oireita voi olla vaikea havaita, koiran voi olla mahdoton ontua. On huomioitava, että koira voi olla kipeä, vaikka se ei onnu. 

Inkongruenssin lisäksi, yhtä aikaa inkongruenssin kanssa, tai sen sijaan, ontumista ja kipua voivat aiheuttaa mm. panoestiitti, osteokondroosi, erilaiset ligamenttivammat, niveltraumat ja nivelten luksaatiot, nivelrikko, raajaluiden kiertyminen, virheasennot, ylirasitus, tapaturmaiset revähdykset, jne.

Kuva: Jalostusasiantuntija Katariina Mäki, Retrogeenit

Pentukoiran ontumista ja oireilua, liikkumishaluttomuutta, ei kannata jäädä muutamaa päivää pidemmäksi aikaa kotiin seurailemaan. Ontuminen on aina merkki kivusta. Ontumisen syy kannattaa lähteä selvittämään yhdessä asiantuntevan ortopedin kanssa.

Vinkkinä. Koiran oireilua ja ontumista kannattaa videoida, tallenteet ovat hyödyllisiä ortopedin vastaanottoa ajatellen.

Miten inkongruenssi todetaan?


Inkongruenssin diagnosointi perustuu ortopedin koiralle tekemään ontumatutkimukseen ja röntgentutkimukseen, jossa koiran kyynärät kuvataan rodulle soveltuvan INC kuvaustavan mukaisesti.

Inkongruenssia arvioidaan asteikolla INC0-INC3.

INC0 kyynärä on inkongruenssin osalta terve. INC1 kyynärässä on lievät muutokset. INC2 ja INC3 ovat saman sairauden vakavimmat asteet. Tietoa inkongruenssista sekä lausuntoluokituksesta: INCOC Inkongruenssi



Röntgenkuvissa nähtävissä kasvuikäisen corgikoiran kyynärnivelissä vakava-asteinen INC2 (ylhäällä) ja INC3 inkongruenssi (alhaalla), sekä rodulle tyypilliset, paksut, käyristyneet raajaluut.

Vastaanottokäynnin lopuksi tehdään hoitosuunnitelma, jossa huomioidaan koiran ikä, omistajan havainnot ja tallenteet, ontumatutkimuksen tulos sekä röntgentutkimuksen tulokset. Mikäli tarpeen, ortopedi voi suosittaa lisätutkimuksena, röntgentutkimusta tarkempaa CT-kuvausta tai tähystystä.

Lisää aiheesta: Nuoren koiran niveltarkastus.


Kennelliitto mukana tukemassa rotukoirien terveyttä


Perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamiseksi Kennelliitto lausuu nuorille sairaille koirille, jalostustietojärjestelmään talletettavia, epävirallisia asiantuntijalausuntoja. Koirasta otetut röntgenkuvat kannattaakin aina lähettää Kennelliittoon, saatteella maksuton lausunto.

Kuvien lähettämisen Kennelliittoon hoitaa koiran kuvannut klinikka. Inkongruenssin lisäksi lausunnossa otetaan kantaa muihin kuvissa näkyviin oleellisiin röntgenlöydöksiin. Tilaisuus kannattaa hyödyntää. 

Corgirotujen osalta epävirallisen, sairaan koiran lausunnon voi saada kyynäristä, lonkista, polvista, selästä ja olkanivelistä. Tarkemmin asiasta tästä.

Ilmoitus koiran sairaudesta

Tiedot koiran sairaudesta ovat monella tapaa tärkeitä. Ota yhteyttä koiran kasvattajaan, jotta kasvattaja voi olla tukena ja kasvattaja voi huomioida asian jalostussuunnitelmissaan. Ilmoitus kasvattajalle kannattaa tehdä viipymättä, ellei muuten, niin sähköpostin välityksellä.

Sopivan hetken tullen lisää tiedot koiran sairaudesta  KLIK rotuyhdistyksen ja KLIK Kennelliiton terveyskyselyyn. Huomioi mahdollisuus kaikille avoimeen corgirotujen terveyspankkiin: Welsh Corgit; luonne ja terveys. 

Kaikille avoin tieto on vastuullisen koiraharrastuksen ja koirakasvatuksen perusta.

Miten inkongruenssia hoidetaan?


Lieviä oireita voidaan hoitaa oireenmukaisesti sopivan kipulääkityksen, toipumista tukevan ravitsemuksen, nivelravinteiden ja niveliä sopivasti kuormittavan liikunnan avulla, ortopedin ja eläinfysioterapeutin ohjein. Vakavia oireita hoidetaan kirurgisesti.

Läheskään aina leikkaushoidolle ei ole tarvetta, mutta on tilanteita, jolloin koiran kannalta paras ja kestävin hoitotulos voidaan saavuttaa leikkaushoidon avulla. Asiantunteva ortopedi kykenee arvioimaan tilannetta objektiivisesti. Suositusikä leikkaushoidolle on 5-6kk.

Into toipumassa molempiin kyynäriin samalla kertaa
tehdystä operaatiosta. 💗

Hoitotoimenpide voidaan tehdä yhtä aikaa molempiin kyynäriin, kuten Inton tapauksessa (kuva), tai kyynärät voidaan operoida vuorotellen, akuutisti kipeämmästä raajasta aloittaen, mikäli toimenpide on tarpeen tehdä molempiin etujalkoihin.

Inkongruenssin aiheuttamaan kipuun leikkaushoito voi auttaa välittömästi, sillä paine kyynärnivelessä helpottuu heti, silti potilas ei leikkauksen jälkeen ole välttämättä täysin kivuton. Leikkauksesta ja toipumisesta aiheutuvia kipuja hoidetaan asianmukaisesti kipulääkityksen ja kuntoutuksen avulla.

Kuntoutus tapahtuu koiralle laaditun kuntoutussuunnitelman mukaisesti. Operaatio vaatii omistajilta pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista koiran kuntouttamiseen.

Leikkaushoidolla saavutettuihin tuloksiin ollaan varsin tyytyväisiä, mutta aina tilanne ei valitettavasti kehity näin optimaalisesti. 

Seuranta


Inkongruenssista toipuvan koiran tilaa seurataan kontrollitutkimuksin ja röntgenkuvin.

Hyvä tilaisuus tarkistella koiran vointia kokonaisvaltaisemmin, on 2-3½ vuotiaalle koiralle suositeltavat viralliset terveystutkimukset rotutyypillisten riskitekijöiden osalta. Lisätietoa corgiroduille tärkeistä terveystutkimuksista tästä.

Virallisten terveystarkastusten yhteydessä kuvaavalle eläinlääkärille kannattaa kertoa, mikäli koira on kyynärien osalta operoitu. Tästä tulee merkintä lähetteelle.

Komplikaatiot

Osteotomia kontrollikuvaus
8 viikkoa leikkauksesta
Leikkaushoidosta huolimatta koiran toipuminen ei aina etene toivotulla tavalla. Koiralla voi esintyä jatkuvia kovia kipuja, luustoon ja niveliin voi kehittyä nivelrikkoa todella nopeasti.

Koiran sairaudesta ja seurannasta aiheutuvat hoitokustannukset voivat nousta todella korkeiksi. Korkeiden hoitokustannusten lisäksi, merkittävät, vaikeasti hoidettavat kiputilat heikentävät koiran elinaikaennustetta.

Eutanasia


Koiran luustomuutokset voivat olla luultua laajemmat ja vakavammat. Eläinlääkärin koiralle antama ennuste voi olla täysin lohduton. Kivuttomuutta, toimintakykyä ja hyvää elämänlaatua, ei välttämättä kyetä turvaamaan. Koiran kannalta armeilian vaihtoehto voi olla eutanasia.

Kuolinsyytiedot: Kuolinsyytietojen kirjaaminen on tärkeä osa huolenpitoa ja vastuuta koiristamme ja rodusta. Teethän ilmoituksen koiran kuolemasta ja kuolinsyystä Kennelliitolle. Ilmoitukseen ei vaadita Kennelliiton jäsenyyttä. Ohjeet: Kennelliitto.

Kustannusarvio


Ontumatutkimus maksaa n. 300€. Molempiin raajoihin tehtävän operaation kustannusarvio* pelkästään leikkaushoidon osalta on n. 1800 -2000€. Kustannuksia kerryttävät lisäksi mahdolliset leikkausta edeltävät lisätutkimukset, kuntoutus ja kontrollitutkimukset.


*Kustannusarvio vuodelta 2022.

Vakuutukset


Kaikki hoitokuluvakuutukset eivät automaattisesti korvaa perinnöllisistä vioista ja sairauksista, tai kuntoutuksesta aiheutuneita kustannuksia. Osa tarvittavasta vakuutusturvasta on vakuutusyhtiöstä riippuen, saatavilla vain erikseen hinnoiteltuna lisäpalveluna.

Sairauskuluvakuutuksen ehtoihin kannattaa tutustua tarkoin vakuutusta hankittaessa.

Varmistu, ettei rodussa yleisesti esiintyviä perinnöllisiä vikoja ja sairauksia ole rajattu vakuutuskorvausten ulkopuolelle. Alle 4kk ikäiselle koiranpennulle hankittu vakuutus tarjoaa usein kattavimman vakuutusturvan.

Mutkia matkassa


Kaikki eläinlääkärit eivät tunnista corgiroduille vuonna 2021, viralliseksi kuvaustavaksi tullutta INC kuvausprotokollaa. Mikäli koira kuvataan vanhan ED kuvaustavan mukaisesti, inkongruenssin osalta ei saada arviota. ED kuvatun koiran tulos mitätöityy ja koira on kuvattava uusiksi.

Osa eläinlääkäreistä suosittaa leikkaushoitoa liian herkästi, vaikka vaiva olisi hoidettavissa muilla keinoin. Mutta toisinaan eläinlääkäri ei suosita leikkaushoitoa lainkaan, edes silloin, kun leikkaushoito olisi tarpeen.

Eläinlääkäri voi tehdä koirasta ei-leikata-diagnoosin, jopa etänä, pelkän puhelinkeskustelun perusteella, näkemättä koirasta otettuja röntgenkuvia tai tutkimatta potilasta lainkaan. Ontuvan pentucorgin omistaja, saattaa saada ohjeen kääntyä tämän kyseisen, pelkästään konservatiivista hoitoa tarjoavan eläinlääkärin puoleen.

Voidaan varmaan perustellusti kysyä, toteutuvatko hyvä hoitotapa ja koiran etu miten?

Pahimmillaan ontumisen päättymistä odotetaan kuukausia. Vaikea-asteinen inkongruenssi voi hoitua siten, että koira opettelee kävelemään kivun sallimissa rajoissa. Jos vaiva on molemminpuolinen, koira ei välttämättä edes onnu, koska ontuminen on mahdotonta.

Vastuu koiraa koskevista hoitopäätöksistä on aina koiran omistajalla


Jos koiran voinnista ja suositelluista hoitotoimenpiteistä syntyy ristiriitaa, koiran omistajan ja koiran kasvattajan kesken, koiran omistaja kokee epävarmuutta, ei tiedä, miten edetä asiassa koiran parhaaksi, kannattaa viimeistään tässä kohdin kääntyä asiantuntevan ortopedin puoleen.

Rotuyhteisön ja kasvattajan tuki


YLE: Ontuvaa koiranpentua ei viedä lääkäriin, koska ontumista pidetään joissakin roduissa normaalina – leikkaukseen voi olla jo kiire.

Corgirodut kuuluvat myös näihin YLE:n artikkelissa mainittuihin rotuihin, joissa ontumiseen ei suhtauduta vakavasti. 

Rotuyhteisöä leimaa valitettavasti edelleen hiljainen hyväksyntä kondrodystrofian ja heikon luustoterveyden aiheuttamia hyvinvointihaittoja ja liitännäissairauksia kohtaan. Osa kasvattajista suhtautuu pentuontumisiin vaivaa vähätellen. Ontumista voidaan pitää jopa "normaalina" pennun kasvuun liittyvänä kipuiluna.

Koiralle normaalia, viatonta ja harmitonta pentuontumista ei esiinny missään rodussa. Terveet koiranpennut eivät onnu. Syy ontumiseen kannattaa aina lähteä selvittämään tuki- ja liikuntaelinongelmiin perehtyneen eläinlääkärin avustuksella.

Koiran omistaja jää murheellisen usein vaille tarvitsemaansa tukea, ja koira vaille tarvitsemaansa hoitoa. 

Kasvattajaa koskevat virhevastuut


Kuten kaikissa vakavissa virhetapauksissa, myös tässä kasvattajaa koskevat kauppasopimuksen mukaiset korvausvastuut.

Rodussa yleisesti esiintyvien perinnöllisten vikojen ja sairauksien osalta, ei ole olemassa kasvattajaa koskevia, vapaudut vastuista lausekkeita, joihin kasvattaja voisi vedota.

Kasvatustyö ei ole kasvattajalle riskivapaata harrastustoimintaa. Kasvatustyön riskejä ei voida ulkoistaa koskemaan vain koiran uutta omistajaa. Tämä, että vika on tyypillinen ja yleinen rodussa, ei poista kasvattajan vastuita - vaan lisää niitä. Asiantuntevampana tahona kasvattajan vastuut ovat pennunostajaa suuremmat.

Mikäli koirassa ilmenee koiran arvoa alentava vika tai virhe, vakava perinnöllinen sairaus, kasvattajalla on velvollisuus ottaa osaa sairaudesta aiheutuviin välttämättömiin hoitokustannuksiin ja/tai palauttaa osa koiran kauppahinnasta, tai tapauskohtaisesti korvattavaksi voi tulla koko koiran kauppahinta.

Korvausvastuilla on rodun terveyttä edistävä vaikutus


Korvausvastuut kannustavat kasvattajia ponnistelemaan vastuullisempien jalostusvalintojen puolesta. Koiranomistajien kannattaa rohkeasti kysellä korvausten perään, ellei kasvattaja omaehtoisesti ota asiaa puheeksi. Vastuullinen kasvattaja tuntee ja kantaa vastuunsa.

Kuluttajaliitto: Koiranmyyjän kova vastuu

Riitatilanteissa hae apua kuluttajaneuvonnasta.

Yleistä


Skyenterrieriharrastajilla on ingonkruenssista kokemusta eniten.

Skyenterrierikerhon järjestämällä Teams-luennolla (Lappalainen, Sainio) asiaa sivuttiin seuraavasti: "Skyenterrieriharrastajilta saadun palautteen mukaan operoidun kyynärän rasituslujuus vaikuttaisi olevan konservatiivisesti hoidettua parempi. Operoitujen koirien toimintakyky on pysynyt parempana, kuin konservatiivisesti hoidettujen."

Vaikuttaa loogiselta, sillä inkongruenssi johtaa usein nivelrikkoon. Miten nopeasti nivelrikko kehittyy? Miten vakava-asteisena, tai vakavasti oireilevana? Tätä ei kyetä ennalta arvioimaan.

Nivelrikkomuutoksia esiintyy jo vuoden ikäisillä, jopa tätä nuoremmilla corgikoirilla. Nivelrikko on vakava, etenevä rappeumasairaus, jota ei voida parantaa. Nivelrikko aiheuttaa kipua, ontumaa ja toimintakyvyn alentumaa, lyhentynyttä eliniänennustetta. Omistajille huolta ja kustannuksia.

Operoituun raajaan voi myös kehittyä nivelrikkoa. Parhaimmassa tapauksessa nivelrikko ei välttämättä kehity yhtä nopeasti, tai rikko ei kehity yhtä vakava-asteisena, tai rikkoa kehittyy muualle kuin painoa kantavaan niveleen. Tämä osaltaan voi mahdollisesti selittää operoitujen kyynärien, konservatiivisesti hoidettuja parempaa rasituslujuutta ja toimintakykyä.

Lopuksi


Inkongruenssi on matalaraajaisilla koirilla esiintyvistä kasvuhäiriötyypeistä yleisin, mutta ei ainoa. Ongelmia esiintyy laajasti niin etu- kuin takaraajoissa, erilaisina luuston virheasentoina. Koiran painorasitus ei jakaudu tasan, mistä luonnollisesti aiheutuu monenlaista ongelmaa. Virheellinen kuormitus aiheuttaa lihas- ja nivelrasitusta, ja esimerkiksi kynsien laahautumista, sekä altistaa kivuliaille nivelrikkomuutoksille.

Eläinfysioterapeutti Tiina Kuustonen kertoi tästä seikkaperäisesti luennollaan Corgien rakenne ja liikunta.

Meillä on edelleen jalostuskäytössä koiria, joilta puuttuvat kokonaan INC tulokset. ED tulos 0/0 ei välttämättä kerro terveestä rakenteesta. INC tulos huomioi inkongruenssimuutokset, nivelrikkomuutokset ja muut, merkittävät löydökset. Kyynärä voi olla inkongruenssin osalta terve, mutta koiran raajoissa voi silti olla muita ongelmia. Eli käytännössä corgirotujen osalta, tällä hetkellä ei ole olemassa sellaista tutkimusmenetelmää, jolla koiran etuosa voitasiin todeta terveeksi.

Corgikoirien pentuontumisiin on suhtauduttu vuosikymmeniä vaivaa vähätellen, ontumista on pidetty tälle rodulle normaalina, ongelmat ovat vuosikymmenten kuluessa yleistyneet koskemaan koko rotua.

Corgiroduilla omat haasteensa tähän tuo korostuneen liioiteltu rakenne, koirien suuri koko ja heikko luustoterveys, kuten lonkkanivelen kasvuhäiriöt. Koirat pyrkivät keventämään rasitusta siirtämällä painoa lonkilta etuosalle, mikä sitten osaltaan kuormittaa erityisesti etuosan ja selän rakennetta ja altistaa koirat kivuiliaille nivelrikkomuutoksille.

Terve kyynärä kestää rasitusta ja liikettä, kuten Kirsi Sainio YLE artikkelissa tuo esiin.

Jalostuksellisesti tämä tarkoittaa INC0/0 koirien käyttöä, ja INC1 tulos tulisi yhdistää terveeseen. INC2 on jo melkoisen raju muutos, riskit varhaisen nivelrikon kehittymiselle ovat jo todella korkeat.

Corgiroduissa yleisesti esiintyvien, vakavien perinnöllisten sairauksien osalta, koirien terveyttä tulisi tukea nykyistä voimakkaammin. Geenipooliin tulisi lisätä terveyttä edistävää vaihtelua.

Perinnöllisten sairauksien ennaltaehkäisyä ei voida tehdä leikkaussalista käsin.


Saadaksesi luotettavan arvion koiran tilanteesta, käänny asiantuntevan ortopedin puoleen. Ammattitaitoista ja asiantuntevaa palvelua tarjoavat esimerkiksi seuraavat tahot:


Eläinystäväsi lääkäri, ortopedi Juha Kallio
Ortopet, ortopedi Hanna-Leena Terhonen
Eläinklinikka Morelius, ortopedi Mikael Morelius
Eläinsairaala Evidensia Tammisto, ortopedi Esa Eskelinen
Eläinsairaala Aisti, ortopedi Tetti Joutsen
Eläinsairaala Aisti, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Ari Suhonen
Eläinlääkäriasema Koira-Kissaklinikka Koponen Johanna

Listaa päivitetään.

Listalle hyväksytään tämän sairauden osalta yleisesti käytettyjä hoitomenetelmiä työssään hyödyntäviä eläinlääkäriklinikoita, eläinlääkäreitä ja ortopedejä.


Lähteet:

INCOC Kyynärnivelen inkongruenssi
Skyenterrierikerhon Teams-etäluento, jossa asiantuntijoina pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, radiologi Anu Lappalainen sekä Skyenterrierikerhon jalostustoimikunnan puheenjohtaja, kehitysbiologian dosentti Kirsi Sainio.
Luustoasiantuntija, ortopedi Juha Kallio: Luusto- ja nivelsairaudet arkielämän, harrastusten ja jalostuksen kannalta keskustelutilaisuus luentotallenteen pohjalta verkossa 9/2022.
Katri Ollilla:Kondrodystrofisten koirarotujen kyynärvarren ja -nivelen kasvuhäiriö lisensiaattityö Jalostusasiantuntija Katariina Mäki, Retrogeenit



Kiitos tuesta ja kannustuksesta tätä kirjoitusta kohtaan. Kiitos parannusehdotuksia lähettäneille.

Kiitos kuvia blogikirjoitukseen lahjoittaneille. 💗💗

Kirjoitusta on päivitetty 22.3.2023



© Pia Grönroos


Kuvien oikeudet © Kennel Hallahukan





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti