maanantai 17. kesäkuuta 2024

Me tehdään jo paljon

Otsikko pitää paikkansa. Suomessa koiria terveystutkitaan paljon. Saamme olla todella ylpeitä tästä, samoin kuin useille roduille avatuista roturisteytysprojekteista. Jalostuskoirille teetettävistä lukuisista terveystutkimuksista huolimatta, osassa rotuja koirien terveys ei ole edistynyt.

Sukusiitoksen ja suljettujen kantakirjojen aiheuttamat haitat tiedetään ja tunnetaan. Ääripiirteistä aiheutuvat terveysongelmat ovat kiistaton tosiasia.

On liian optimistista ajatella, huolimatta kaikesta tutkimustiedosta, mitä ääripiirteiden aiheuttamista terveysongelmista ja kärsimyksestä tänä päivänä jo tiedetään, että ihmiset, jotka katsovat oikeudekseen kasvattaa, tai omistaa, liioiteltuja piirteitä käsittäviä rotuja, jotenkin yhtäkkiä muuttaisivat toimintatapojaan.

Toimintatavat kyllä muuttuvat, mutta vasta, jos laki määrittää tämän.

Lakimuutokseen asti, rotukoirilla esiintyviä sairauksia, kuten kondrodystrofia, voidaan pitää hyväksyttyinä rotuominaisuuksina.
Markkinointipuheet perusterveistä rotukoirista, rodusta, jossa kyllä esiintyy terveysongelmia, mutta ei sen enempää, kuin muissakaan roduissa, samoin, kuin puheet koirien pärjäämisestä melko kivuttomina, heikosta luustoterveydestä huolimatta, eivät welsh corgi cardigan rodun osalta pidä paikkaansa.

Terveyteen liitettyjä uskomuksia rodun parissa ylläpitävät, paitsi kasvattajat, myös osa harrastajista. Uskon, että etenkin uudet harrastajat haluavat vilpittömästi uskoa rodussa esiintyvien terveysongelmien olevan vähäpätöisiä, ja helposti hoidettavissa olevia.
Voikin tulla yllätyksenä, että tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat welsh corgi cardigan rodussa huomattavan yleisiä. Terveysongelmista aiheutuu merkittävää haittaa, kipua ja kärsimystä, korkeita hoitokustannuksia, surua ja murhetta. Terveysongelmat lyhentävät koiran eliniänennustetta.

KoiraNet kuolinsyytilasto wcc 2009-2024

Lonkkaniveltilasto
wwc 2018-2024

Agrian uudet rotuprofiilit ovat täysin linjassa KoiraNet jalostustietojärjestelmän lonkkaniveltilaston, ja 2009-2024 kuolinsyytilaston kanssa. Tilanne on koirien kannalta todella huolestuttava.

Terveyttä koskeviin markkinointilupauksiin kannattaa suhtautua varsin kriittisesti. Heikko luustoterveys on koiralle merkittävä riskitekijä.

Kasvatustyön vastuut


Kasvattajat eivät ole yksin vastuussa rotukoirilla esiintyvistä ongelmista. Me koiranomistajat olemme yhtä lailla vastuussa valinnoista, joita teemme. Tehtävä ei ole helppo, sillä liioiteltuja piirteitä ja näistä aiheutuvia riskitekijöitä ei vielä tunnisteta riittävän hyvin. Kondrodystrofian aiheuttamia rotutyypillisiä terveysongelmia, kipukäytöstä, ei välttämättä myöskään osata tunnistaa niin hyvin, kuin mitä koirien kannalta olisi tarpeen.

Ongelmista tulisi tiedottaa nykyistä avoimemmin ja juurisyihin tulisi puuttua nykyistä tehokkaammin. Kaikki terveyttä edistävät keinot, mukaan lukien roturisteytys, tulisi ottaa käyttöön.

Rotuvalinta


Kaikki koiranpennut ovat suloisia.

Rotuvalintaa ja sen mukanaan tuomia riskitekijöitä, kannattaa pohtia ennalta tarkoin. Vastuu koirien paremmasta terveydestä kuuluu meille kaikille.

Eläinten ystävä.fi Näkökulma
Mitä sairaaksi jalostetumman rodun valitsee, sen paksumman lompakon tarvitsee

Otsikko tähän kirjoitukseen on lainattu Kennelliiton järjestämän kasvattajapäivän antina.
Kiitos hienoista luennoista!

Viikonloppuna Helsingissä järjestettiin kansainvälinen koirien terveyskonferenssi, International Dog Health Workshop. Workshopeista tuoreeltaan kuultavissa Koirat koirina-podcastissa! Kuuntelusuositus!


© Pia Grönroos


Kuvat:
-Agria rotuprofiili, welsh corgi cardigan 2016-2021. Agria rotuprofiilit pohjaavat ruotsalaisen vakuutusyhtiö Agrian, Ruotsissa toteutuneisiin, korvauspäätökseen johtaneisiin eläinlääkärikäynteihin.
-KoiraNet jalostustietojärjestelmä. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti