perjantai 17. toukokuuta 2024

Ontumatutkimus


Meidän Pepille tehtiin tänään ontumatutkimus. Röntgenkuvattiin selkä, lonkat, kyynärät, olat, ranteet ja etutassut. Terve luusto on kantanut Peppiä tänne asti.

Röntgenkuvissa todettiin lumbosakraali-välissä, (viimeisen lannenikaman ja ristiluun välissä) lievää uudisluumuodostusta ja skleroottista tiivistymää.

Etuosan osalta löytyi samoja rotutyypillisiä ongelmia, kuin mitä meidän Iralla esiintyi. 


Pepin hauisjänteet ovat molemmin puolin reagoineet ja jänteissä näkyi kevyttä tiivistymää. Vasen olkanivel on nivelraosta turvoksissa, nivelkapselin takaosalla myös ohut tiivistynyt alue.

Molemmissa etujaloissa 2.varpaan MCP-nivelessä alkavaa nivelrikkoa. 3. varpaan MCP-nivelessä myös nivelkapselin reuna-alueella osteofyytin alkua molemmissa jaloissa.

Kotona ongelmat ovat näkyneet esimerkiksi käsittelyarkuutena kynsien leikkuulla. Käsitteystä aiheutuvaa kipua on lievitetty kipulääkkeen avulla, ja leikkurit on vaihdettu kynsitrimmeriin.

Ongelmille altistavia tekijöitä corgin kasvuhäiriöisessä rakenteessa on useita


Paino ei jakaudu tasan nivelille. Virheasennoista aiheutuu koiran kehoon ylimääräistä kuormitusta ja rasitusta. Peppi on koiramaiseen tapaan pyrkinyt kompensoimaan etuosan aiheuttamaa kipua, josta taas on aiheutunut lihaksistoon toispuoleisia kiputiloja ja pinteitä.

Peppi sai kipulääke- ja relaksanttikuurin. Laserhoitosarja aloitetaan pikimiten. Saimme suositukset myös eläinfysioterapialle sekä faciamanipulaatiohoidoille. Akupunktiohoitoja jatketaan.

Mikäli tilannetta ei saada helpottumaan, ultrataan hauisjänteet ja jatkot, hyaloroni/kortisoni/prp/irap löydösten mukaan.

Pepillä on esiintynyt myös satunnaista silmän siristelyä. Corgin silmät ovat alttiit mm.sarveiskalvohaavoille, joten tarkempi tutkimus oli tarpeen. Onneksi nyt ei ollut kyse haavoista, silmät olivat tältä osin kunnossa. Tehostamme silmien kostutusta ja huuhtelua.

Tutkimuspäivä on ollut meille kaikille raskas.

Olemme vasta haudanneet meidän Irpukan, rotutyypillisten ongelmien tähden. Sitä pysähtyy aivan väkisin miettimään, että mitä mieltä tässä on? Miksi tilanne on kaikesta tutkimustiedosta huolimatta edelleen näin vaikea?


Corginomistajat pyrkivät pitämään koiransa kunnossa. Huolehtivat ja huoltavat, tutkituttavat ja hoitavat, lääkitsevät ja kuntouttavat, pyrkivät kaikin tavoin kompensoimaan koiran ulkomuodosta koiralle aiheutuvia haasteita.

Alkaa olla todella mahdoton ymmärtää, kenen vuoksi, kenen etua ajatellen, rodun ääripiirteitä ylläpidetään? Koiralle tästä rakenteesta ei ole mitään iloa.


Kiitos eläinlääkäri Ida Kiuru 💮
Eläinystäväsi Lääkäri/ Tampere


© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti