keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Uusivuosi, rakettipelko ja Sileo®

Rippe, jännittikö sua yhtään?
-ei mua jännittänyt
-mua jännitti
-ei se haittaa.

Pelästyminen jättää jäljet


Ira on ikänsä kuullut kovia ääniä ja sietänyt niitä hyvin, mutta valitettavasti Ira on päässyt myös säikähtämään erittäin kovia ääniä. Ihan kaikkeen ei voi varautua. Päiväunipaikkana lasitettu parveke on mukava, paitsi silloin, kun kesken unien, ilmavoimien hävittäjä rikkoo äänivallin, tai kun ukonilmalla salama lyö viereiseen puuhun ja parveke lasituksineen toimii vahvistimen tavoin.

Äänipelot yleistyvät harmillisen tehokkaasti. Aiemmat uudet vuodet ovat sujuneet rauhallisesti. Keskustasta kantautuvat, jyhkeät, mutta lyhytkestoiset ilotulitukset eivät ole koirien arkea saaneet raiteiltaan. Aseen ääntä metsällä Ira ei ole kavahtanut koskaan. Lääke äänipelkoon hankittiin vuoden vaihteeksi, kaiken varalta. 

Ilotulitteita räjäyteltiin toki jo ennen varsinaista h-hetkeä. Satunnainen pauke ei tunnu koiraa häiritsevän.

Olin jo etukäteen päättänyt, että mikäli Ira pelkää, koiraa lääkitään matalalla kynnyksellä. Asuntomme sijainti oli ajankohtaan nähden haaste, sillä aivan meitä liki, talomme edessä, sijaitsee iso kenttä ja tämä vetää rakettiväkeä puoleensa. Jälkikäteen ajatellen koti oli todella huono vaihtoehto uuden vuoden vastaanotolle. Tässä kohdin petrataan ensi vuonna.


Varsinaisen räiskeen alkaessa alkoivat myös Iran ongelmat


Iran pelko oli hiljaista. Koira tuli ihan liki, oli varuillaan, läähätti ja tärisi hieman. Päätin lääkitä Iraa heti näihin ensimmäisiin oireisiin. Ira sai annoksen Sileo-lääkettä ja lääkkeen vaikutus alkoi todella nopeasti. Koira rauhoittui hetkessä. Illan kuluessa Ira kykeni syömään, juomaan, nukkumaan ja näkemään unia. Ulko-oven eteen laitoin vuodesuojan pissahädän varalle. Lääkitys tai pelko eivät vaikuttaneet Iran vatsan toimintaan. Koira ei tehnyt yhtään löysää ulostetta tai hätäpissaa.

Yhden jälkeen yöstä teimme lähimetsään pienen pissareissun koko porukalla. Ira sai itse päättää, lähteekö se mukaan. Koira päätti lähteä. Laitoin Iralle pannan lisäksi valjaat, tuplavarmistuksen. Kiepautin vielä taluttimet tiukasti ranteen ympärille. Mikäli Ira olisi halunnut palata ulko-ovelta kotiin, olisimme toimineet koiran toiveiden mukaisesti.

Reissu sujui hyvin. Kauempaa kuuluvista rakettiäänistä huolimatta Ira sai asiansa hoidetuksi. Ripelle ja Pepille yöpissareissu oli vain mukava lisä arkirutiiniin.

Ira pärjäsi yhdellä lääkeannoksella koko yön. Lääkettä olisi voinut tarvittaessa antaa lisää, aina 2h välein, maksimissaan viisi annosta. Ira olisi hyötynyt, jos olisin ymmärtänyt ennakoida ja lääkitä koiraa jo ennen varsinaisen rakettimetelin alkamista. Tämä pitää huomioida seuraavina vuosina. Loppuyö oli todella rauhallinen. Aamusta Ira oli oma iloinen ja touhukas itsensä.

Seuraavana päivänä raketteja paukuteltiin satunnaisesti edelleen. Koira kuuli äänet, mutta varsinaista pelkoa koiran käytöksessä ei näkynyt. Irpukka on tosi sisukas. Koiran stressinsietokyky on hyvä, hermorakenne ei ole heikoimmasta päästä. Yhteistyö ja positivinen vahvistaminen, olemme vahvistaneet näitä koko koiran elämän ajan, tukitaidoista on nyt tässä kohdin paljon hyötyä.

Miten nopeasti koira palautuu kokemastaan on yksilöllistä. Ira palautui todella nopeasti. Lääkkeen ansiosta Iran uusi vuosi oli huomattavasti siedettävämpi kuin ilman lääkitystä.

Alttius pelolle on nyt olemassa ja se on pyrittävä ottamaan huomioon koiran arjessa. Paluuta entiseen ei ole. Tämä on syy siihen, miksi rohkeaakin tulee suojata. Yhtään turhaa, tiedostettua riskiä, ei koiran kanssa kannata ottaa.

Monelle rakettikammoiselle kyse ei ole vain äänistä. Ongelmia tuottavat kirkkaat välkkyvät valot sekä ruudin haju. Pelkäävä koira voi ennakoida, olla levoton jo aamusta alkaen. Ikä voi korjata asiaa, tai pahentaa pelkoja. Mikäli vaikeuksia on, kannattaa koiran oloa pyrkiä helpottamaan. Tapoja ja keinoja on useita.

Vinkkejä pelkojen helpottamiseksi KLIK tästä.

Sileo-lääkettä oli helppo käyttää ja annostella, heti sen jälkeen, kun sain pakkauksen avatuksi. Alla olevasta videosta poiketen, pakkaus sisältää useita varsin hankalia sinettejä. Tutustu pakkaukseen ennalta. Annos määräytyy koiran painon mukaan. Ira on saanut aiemmin tulehduskipulääkettä ja koira on tottunut myös siihen, että sen hampaita pestään, joten lääkkeen anto oli helppoa. Lääke annostellaan limakalvolle. Omat kädet pitää suojata.

Video aiheesta:


Rauhoittavia, koiran oloa helpottavia lääkkeitä on useita. Eläinten, kuten ihmistenkin kohdalla, pitää huomioida, että lääkkeen vaikutus ja mahdolliset sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä. Iralle Sileo sopi hyvin.

Sileo on reseptivalmiste. Mikäli koirasi pelkää kovia ääniä, juttele asiasta eläinlääkärisi kanssa.
KLIK Sileo valmisteyhteenveto

Asiantuntija-artikkeli aiheesta koiran äänipelon hoito: KLIK tästä.

Mielenkiintoinen artikkeli professori Hannes Lohen tutkimusryhmän tuloksista peloista ja ääniarkuuksista, tästä.

KLIK Aiempi kirjoitus aiheesta uusivuosi ja pelot



Kuvat © Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti