perjantai 26. helmikuuta 2016

Koiran seksuaalisuus

Meillä ei kuseksita nurkkiin, mutta meno on muutoin aika villiä. Ripen juoksuaika on parhaillaan käynnissä. Odotan mielenkiinnolla, alkavatko Irpin juoksut tähän samaan syssyyn. Nartut usein, susien tavoin, synkronoivat juoksunsa laumassa. Tämä tietenkin helpottaa asiaa omistajan näkökulmasta.

Rippe ja Ripen poikaystävä Osmo

Juoksut nimittäin tuovat jonkin verran rajoitteita normaaliin elämään. Koiraa ei voi pitää ulkona vapaana eikä koirapuistoon ole asiaa. Sisällä pidetään juoksupöksyjä. Siistiä ja vaivatonta. Mitään muita erityisjärjestelyitä ei tarvita. Otan pöksyt pois noin puolta tuntia ennen ulkoilua, niin että Rippe ehtii huoltaan itseään rauhassa. Sen mitä ehtii. Irakin on innokas auttamaan Rippeä. Irpillä on täyden palvelun huoltosuhde Rippeen.

Juoksuaikoina Rippe on valmis ulkoilemaan ihan mihin kellonaikaan ja kuinka usein tahansa. Normaalisti Rippe nukkuu miellellään aamuisin pitkään. Nyt se on ensimmäisenä jalkeilla.

Juoksut vaikuttavat Ripen ruokahaluun. Koira on haluton syömään kuivamuonanappuloita. Hormonit, juoksut ja kiimat eivät sekoita Rippeä kuitenkaan niin paljoa, ettei raakaruoka tai kotiruoka maistuisi.

Rippe on juoksujen aikaan seksuaalisesti vireä. Se astuu Irpiä edestä ja takaa sekä seisoo Irpille. Asettuu tomerana Irpin eteen ja kääntää häntänsä kylkeä vasten. Irpikin harjoittelee. Irpi on hassun näköinen, kun sen tassut juuri ja juuri yltävät lattiaan, koiran kiivetessä Ripen selkään. Astuminen toimii hyväntahtoisena leikin jatkeena.



Koiran seksuaalisuus saattaa hämmentää. Jo se, että narttukoirat ylipäätään astuvat toisiaan voi olla uutinen. Olemme suhtautuneet asiaan ymmärtäväisesti.

Rippe on aktiivisempi kuin Ira. Ripelle hankittiin poikaystävä, iso mustakarhu, pehmoeläin, ja se ristittiin Osmoksi. Osmo saa kyytiä juoksujen aikaan, ja joskus muulloinkin, jos Rippe on kiihdyksissä. Pieni sessio Osmon kanssa rauhoittaa koiran mieltä.

Osmo saa kyytiä myös, jos Irpi ilmoittaa Ripelle, ettei se ole käytettävissä. Rippe kunnioittaa Iran signaaleja ja ottaa Osmon kaverikseen. Osmon hankinta on ollut yksi parhaita päätöksiämme. Osmo pitää laumarauhaa yllä.

Niin kauan kun tilanne jatkuu koirien kesken hyvässä hengessä, meillä ihmisillä ei ole syytä puuttua asiaan. Päinvastoin, olen mielissäni siitä, että suvunjatkamistahtoa ja kykyä, intoa ja halua parinmuodostukseen tuntuu riittävän.

Rippe on yrittänyt innostaa minuakin näihin leikkeihin. En kokenut tätä mitenkään arvovalta- tai johtajuuskysymyksenä. En tuntenut tarvetta suuttua koiralle, torua tai lähteä selättämään koiraa. Sanoin Ripelle, etten ole käytettävissä ja ohjasin sitä kääntymään Osmon puoleen. Rippe toimi ohjeistuksen mukaisesti.

Juoksujen ja suvunjatkamisleikkien lisäksi koirat ulkoilevat, leikkivät, ruokailevat ja lepäävät. Ja treenaavat muita kuin suvunjatkamiseen liittyviä taitoja kanssani.

Jos astuminen muodostuu koiralle pakkomielteiseksi toiminnaksi, pitää omistajan puuttua asiaan.  Selvittää käytöksen syitä ja taustoja. Meillä tilanne rauhoittuu juoksujen mentyä ohitse.



Hienosti hihnassa Koiran seksuaalisuus




Kuvat © Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti