keskiviikko 17. tammikuuta 2024

Jalostusaiheista kiinnostuneille!


"Uusi eläinten hyvinvointilaki tulossa olevine jalostusasetuksineen määrittää vihdoin konkreettisia rajoja myös koirien haitallisten ominaisuuksien jalostukselle. Joissakin roduissa tämä karsii suuren osan koirista pois jalostuksesta. Paras keino eteenpäin on tehokas, ongelmia vähentävä jalostus. Terveempiä geenejä täytyy tarvittaessa voida hakea rotujen ulkopuolelta."

Lainaus Jalostusasiantuntija Katariina Mäki: KLIK Koiranjalostus - valitako jatkossa pakkopaita vai innovatiivisuus?


Corgirotujen jalostuksen tavoiteohjelmia ja PEVISA-ohjetta uudistetaan parasta aikaa. Mitä tulevaisuus tuo mukanaan?

Saadaanko jalostuskäytölle alaikäraja? Nuorten, alaikäisten, alle kaksivuotiaiden koirien jalostuskäyttö ei ole suositusten mukaista.

Kattavat selkäkuvaukset? Kennelliitto suosittaa corgiroduille kattavia selkälausuntoja. Selkäkuvaukset olisi ollut mahdollista liittää PEVISA:an jo nyt, mutta uudistusta vastustettiin.

Pennunostajien kannattaa huomioda, ettei tutkimaton/oireeton/tämä ei ole oireillut, tarkoita tervettä. Epäviralliset selkälausunnot eivät ole yhtä luotettavia, kuin viralliset lausunnot. Ulkomaisiin tuloksiin kannattaa suhtautua suurella varauksella.

D narttujen jalostuskäytön kieltäminen?

Kennelliitto on jo vuosia suosittanut, ettei D narttuja käytettäisi jalostukseen. Suosituksen tarkoituksena on suojata eläimen omaa terveyttä. Tiineys on nartulle aina haaste, mutta erityisesti silloin, jos koiran oma terveys ei ole kunnossa. D koira ei ole luustoltaan terve.

Koiran virallisista luustotutkimustuloksista mm. LTV3, IDD3, SP2, INC2 ja INC3, D ja E tulokset ovat normaalista poikkeavia, riskialttiita tuloksia.

Jalostuskäytön rajaaminen?

Tarkoittaen sitä, että uroksella voidaan teettää maksimissaan kolme pentuetta, jonka jälkeen odotetaan, minkälaisia tuloksia uros on periyttänyt. Jos pentueet ovat riittävän terveitä, jalostusta voidaan jatkaa. Tällä hetkellä jalostuskäyttöä ei rajata, niinpä meillä on uroksia, joilla on teetetty lukuisia pentueita, täysin piittaamatta näiden esittämästä heikosta jälkeläistuloksesta. Ei siis ole jalostettu, vaan on lisätty sairaiden koirien lukumäärää.

Erityistä huomiota tähän asiaan kannattaa kiinnittää silloin, kun pentueen vanhempi on näyttelyvoittaja, tai kun kyseessä on tuontikoira, näyttelymenestyksellä tai ilman, sillä näiden kohdalla riskit ylilyönteihin ovat tavanomaista korkeammat.

Roturisteytysprojektin avaaminen?

CDDY tilanne, corgirotuihin yleistyneet luusto- ja nivelongelmat ovat todellinen haaste, jota on vaikea korjata rodun sisältä käsin. Onko tarkoitus, että koiria jalostetaan näyttelykehiä ja voittajaruusukkeita ajatellen, vai tulisiko koirien kestää myös ihan tavallista, arkista koiranelämää?

Liioitelluista piirteistä aiheutuvia, hoitokustannuksiltaan korkeita, kärsimystä tuottavia terveysongelmia, on kyettävä ennaltaehkäisemään nykyistä tehokkaammin.


Minkälaisia muutoksia sinä toivot corgirotujen jalostukseen?

© Pia Grönroos

1 kommentti:

  1. Toivon roturisteytystä tuomaan terveyttä. Parantamisen varaa on corgien huonossa lonkkaterveystilanteessa, selkäterveydessä mm. Kevyemmästä rakenteesta olisi varmasti terveyshyötyjä myös.

    Osallistuin muutama vuosi sitten ortopedi Juha Kallion luustoterveysluennolle. Hän sanoi luennollaan suunnilleen näin: "Rodun kasvattaminen loppuu, jos terveyttä ei pystytä parantamaan. Koirat ei ole maailmanperintökohteita."

    Samaa mieltä, että jokaisella koiralla (ja eläimellä) on oikeus hyvään fyysiseen ja henkiseen terveyteen. Jos niitä ei tavoitella ja onnistuta valinnoilla saamaan aikaiseksi, vaihtoehtoja on vähän.

    VastaaPoista