keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Verijäljellä

Penan jälki

Koirilla on luontainen halu käyttää kirsuaan. Verijälki on yksi tapa antaa koiran tehdä hajuaistinsa avulla töitä. Meillä molemmat tytöt tykkäävät kovasti lähteä jäljelle ja koirat ovat varsin taitavia tässä lajissa. Emme kilpaile, mutta tulevaisuudesta ei vielä tiedetä. Houkuttaisi kyllä lähteä kokeilemaan koejälkeä.

Tarvikkeet:


•    Verta. Naudanveri kaupan pakastealtaasta käy hyvin. Verta voi sulattaa ja pakastaa useita kertoja.

Jäljen voi vetää myös esimerkiksi raakalihalla/tonnikalalla/lihapullilla. Sukkahousut ovat kätevät tähän tarkoitukseen.

•    Pala pehmeää pesusientä. 

•    Reilu pätkä narua, joka sidotaan tiukasti kiinni pesusieneen.

•    Vettä ja vesikuppi koiralle. Koiralle juotavaksi ja mahdollisten verisotkujen siivoamiseen.

•    Talouspaperia suikaleina tai kreppinauhaa/ pyykkipoikia jäljen merkeiksi ja paperia mahdollisten verisotkujen pyyhkimiseen.

•    Muovipussi tai astia, jossa kuljettaa veristä sientä.

•    Kaato: Hirven- tai peuransorkka, tuoretta raakalihaa. Mieluinen lelu ja leikkikin käy palkkioksi jäljestä. 

Sorkasta huolimatta, otan jäljelle mukaani aina myös tuoretta lihaa. Kun koira on aikansa touhunnut sorkan kanssa, teen lihan avulla sopuisat vaihtokaupat. Käytäntö on hyvä, sillä meille kävi jäljellä viimeksi siten, että joku oli ehtinyt kaadolle ennen meitä – ja vohkinut koko sorkan. Ilman lihaa ei olisi ollut koiralle mitään palkintoa tarjottavaksi.

•    Kassin, jossa kuljetat tavarat metsään.
•    Koiralle hyvät ja mukavat valjaat (ei vedonestovaljaita) ja vähintään 5m, mielellään pidempi liina.
•    Kastele sieni valmiiksi vedellä ennen jäljelle lähtöä.

Jäljen voi tehdä metsään tai puistoon. Jälkeä ei kuitenkaan kannata tehdä paikkaan, jossa on paljon häiriöitä tai paikkaan jossa jälki itsessään on häiriöksi. Valmis polku ei myöskään ole hyvä paikka jäljelle.

Koejäljelle pitää olla maanomistajan lupa.

Jäljellä 

Olimme metsässä maanomistajan luvalla. Ensimmäinen kerta koiran kanssa jäljellä on aina tosi jännittävä. Kuvasarja seuraa kuinka Reetta ja  Pena ajavat ensimmäisen verijälkensä. 

Reettaa jännittää, kuinka tässä käy!

Ensimmäisen jäljen ei tarvitse olla pitkä, 20 - 50 metriä riittää hyvin. Jäljelle valitaan rauhallinen ja suhteellisen helppoalustainen, tasainen maasto. Jäljen alkuun pirskotetaan vähän verta. Minulla on vedellä kostutettu sieni yleensä pienessä muovipussissa, johon kaadan veren. Töpsöttelen sienellä jäljen alun ja tarvittaessa kaadan siihen vähän lisää verta. Jäljen alku merkataan talouspaperisuikaleella tai pyykkipojilla/ kreppipaperilla. 

Jäljen alku!


Jäljellä kävellään rauhallisesti eteenpäin, sientä maassa perässä vetäen. Pyrin siihen, että ensimmäinen jälki on suht suora. Jos edessä on esim. iso kivi saatan merkata jäljen, jotta tiedän kummalta puolelta olen esteen ohittanut. Ensimmäisiä kertoja jälkeä vetäessä kannattaa reittimerkkejä käyttää runsaasti. Pidemmästä jäljestä on hyödyllistä piirtää nuotit. Jälki katoaa yllättävän nopeasti päästä, eikä merkkejä ole aina helppoa havaita.

On tosi mielenkiintoista seurata, miten koira reittinsä valitsee. Koira käyttää jäljellä maa- ja ilmavainua. Koira ei välttämättä seuraa tehtyä jälkeä pilkun tarkasti jäljen päällä. Olosuhteet vaikuttavat asiaan, tuulisella säällä jäljen haju voi olla siirtynyt kauas alkuperäisestä paikasta.

Tällä kertaa minä tein jäljen ja kuvasin, Reetta merkkasi ja ajoi jäljen Penan kanssa. Jäljen loppu merkataan noin metriä ennen kaatoa.


Kaato. Jälkeä kypsytellään vähintään 30 min.

Jäljen annetaan vanhentua puolisen tuntia, mielellään kauemmin, jopa seuraavaan päivään. Jos käytät sorkkaa jäljellä joka vanhenee useamman tunnin tai pidempään, vie sorkka jäljen päähän vasta juuri ennen jäljen ajoa.Vie kaato jäljen päähän siten, ettet kulje varsinaista jälkeä ettet sotke jälkeä. 

Jälki on kypsynyt

On aika hakea koira autolta ja ajaa jälki. Jännittävää!!


Tarkkaile koiran mielialaa ja eleitä


Koiran kanssa jäljelle tullaan rauhallisesti edeten. Jäljellä kuljetaan aina koiran ehdoilla. Voi nimittäin käydä niin, ettei koira ole halukas lähtemään jäljelle. Koira ei voi ennalta tietää,  että jäljen päässä on jauhelihaa tai pelkkä vaaraton sorkka. Voi olla, että koira haluaa miettiä asiaa. Koira haistaa veren ja samalla tiedostaa hajuun liittyvän vaaran. Jäljen päässä voisi hyvin kuvitella olevan monisatakiloisen haavoittuneen ja vaarallisen sorkkaeläimen, mitä koira asiasta miettii, tätä emme tiedä. Harkinta on hyvästä.

Jos koira on kovin kiihtynyt ja intona, lenkitä koiraa ensin hetki ja palaa jäljelle, kun koira on rauhallisempi.

Päätöksen siitä lähdeteekö koira jäljelle eli ei, tekee koira. 

Omistaja kulkee koiran kanssa jäljen alkuun ja koira päättää lopusta. Koiraa ei saa hoputtaa tai painostaa. Omia koiriani en kannusta lähtemään jäljelle. Koirat lähteävät jäljelle itsenäisesti ja itse vain seuraan perässä, pysyn hiljaa. Jäljellä koira toteuttaa luontaisia metsästysvaistojaan. On tärkeää antaa koiran tehdä työnsä rauhassa.

Jos koira perääntyy liinassa, omistajan ei heti tarvitse perääntyä. Voi hyvin seistä paikoillaan ja odottaa hetken. Älä tee päätöstä koiran puolesta. Koiraa voi halutessaan kehua ja kannustaa, vaikka koko jäljen ajan. Päätös etenemisestä kannattaa jättää koiralle. Jos koira ei lähde jäljelle, voi jälkeä kokeilla toisella kertaa uudestaan. Seuraavalla kerralla uteliaisuus mahdollisesti vie voiton.

Jos koira hermostuu, vapisee ja pelkää, pysy itse rauhallisena ja kannaustavana. Siirry pois jäljeltä. Lenkitä koiraa hetki ja palauta koira autoon, kehu ja palkkaa koira autolle. Korjaa jälkimerkit ja kaato pois luonnosta.

Pena


Jäljellä!

Pena oli jäljestä todella kiinnostunut ja koirasta näkyi selkeästi, että se puntaroi etenemisen  mahdollisia hyötyjä ja riskejä.

Alkuun koira oli sitä mieltä, että kaartaminen kauemmas voisi olla viisasta. Reetta pysyi rauhallisena paikoillaan ja hetken kuluttua Pena jo viilettikin jälkeä eteenpäin. Kun koira ottaa yhdenkin askeleen jäljen suuntaisesti liiku heti koiran mukana.  Jos koira kaartaa jäljeltä pois, pysähdy odottamaan. Jatka matkaa, kun koira etenee jäljen suuntaisesti. Koira seuraa hajua ei varsinaista verijälkeä. Jäljen haju voi hyvin leijailla jäljen sivussa. Ota huomioon tuulen suunta.


Kesken jäljen risukasasta kuuluva, yllättävä kova pamaus, pelästytti Penan. Reetta pysyi jälleen esimerkillisen  rauhallisena ja Pena palasi pian jäljelle. Koira työskenteli tarkkaavaisena ja hyvin tietoisena vaaran tunnusta. Hienoa vaistonvaraista käytöstä ja ennakointia.


Kaadolle tultaessa Pena eteni matalana, hitaasti ja äärimmilleen keskittyneenä. Kaikesta näki, että siinä puntaroitiin tarkasti riskejä. Minkäänlaista hätiköintiä koirassa ei näkynyt. Ei koirassa eikä sen emännässä. Aivan huikean upea suoritus!

Tarkkana!




Huumaava tuoksu!



Pena sai järsiä kaatoa rauhassa. Kun koira oli valmis luovuttamaan kaadon, se sai syödäkseen vielä raakalihaa isojen kehujen kera!  Rohkea koira!


Team Reetta & Pena!
Iso kiitos näistä hienoista hetkistä ja kuvista!


Jäljen lopuksi luonnosta kerätään kaikki jälkimerkit pois. Haastetta jälkeen saa muutoinkin kuin lisäämällä matkan pituutta. Jäljen voi antaa vanhentua rauhassa. Jopa useamman vuorokauden. Jäljestämään tottunut koira voi lähteä jopa viikon vanhalle jäljelle.

Entä jos koira eksyy jäljeltä?


Pysähdy. Pidä liina löyhänä, jotta koira voi rauhassa etsiä jälkeä. Odota rauhassa. Jos koira on ajanut jo jälkeä se hyvin todennäköisesti löytää jäljelle uudelleen. Älä heti peräänny. Jos koira ottaa askeleenkin oikeaan suuntaan lähde heti koiran mukaan.

Ellei koira löydä jälkeä palaa samaa reittiä takaisin kohtaan, jossa tiesit teidän varmasti olevan jäljellä. Ellei koira jatka jälkeä, sekin on ok. Jäljellä edetään aina koiran ehdoilla.

Entä jos itse eksyit jäljeltä?

Onpa käynyt joskus näinkin, että tuuli on riepotellut ison osan jälkimerkeistä pitkin kangasta, ja tällöin ollaan oltu täysin koiran varassa. Yhtään kaatoa meiltä ei ole jäänyt metsään.

Jäljen päätteeksi tarjoa koiralle vettä, pitkällä jäljellä myös kesken ajon. Jälkeä tehdessä ota huomioon keliolosuhteet.

Kovilla helteillä tai pakkasilla ei kannata jälestää. 

Jos verijälki kiinnostaa, suosittelen ensimmäistä jälkeä tehtäväksi yhdessä lajia jo harrastaneen henkilön kanssa. Kun ihmisiä on jäljellä useita, kannattaa aina muistaa keskittyä koiriin. Vältä jäljellä turhaa jutustelua. Hyvä vaihtoehto on käydä verijälkikurssi. Kurssilta saa hyvät ohjeet ja paljon syventävää tietoa.



Kuvat © Pia Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti