tiistai 3. marraskuuta 2015

Karhunpoika sairastaa


Ira oksentaa


On oksentanut sunnuntai-iltapäivästä lähtien. Eilen se oksensi aivan kaiken syömänsä ruoan ja lopulta koira ei enää suostunut syömään mitään. Kun perusahne koira tekee totaalisen stopin syömisen suhteen, mieleen tulee väistämättä vaikka mitä. Ira on onneksi juonut. Se ei ole ihan pieni,  painaa reilut 13 kiloa. Oksentaminen ei sekään ole ollut ihan kamalan rajua. Mitään kipuja sillä ei tunnu olevan. Tilannetta tarkkaillaan. 

Ensimmäinen oksennus meni ihan reuhuamisen piikkiin. Pohdin kyllä, että mahtoiko neiti löytää jotain suuhun laitettavaa pienellä omatoimireissullaan mökillä. Se on mahdollista. Mahdollista on myös, että se on saanut vatsataudin. Kun sitten kaikki ruoka tuli järjestelmällisesti ylös, huolestuin. Siinä vaiheessa, kun koira kieltäytyi syömästä, alkoi jo tosissaan tuntua kurjalta. Kävin katsomassa jo lääkäriaseman vapaita aikoja. Suunnittelin kyydit valmiiksi.

Näissä vatsataudeissa aina huolettaa se mahdollinen tukos siellä suolessa. Tukoksen kanssa koira on hengenvaarassa ja nopea hakeutuminen hoitoon on välttämätöntä. Pääteettiin vielä seurailla tilannetta.

Aamulla ilokseni huomasin, että Ira oli pirteä ja leikkisä. Entiseen tapaansa hyvinkin kiinnostunut keittiön tapahtumista. Selkeästi yrtti myös etsiä löytyisikö jostain jotain suuhun pantavaa. Nälkä, miten ihana tervehtymisen merkki!

Koirilla, kuten ihmisillä vatsatauti voi johtua monesta eri syystä. On syöty jotain sopimatonta tai sitten on saatu joku pöpö tai virus. Se sitten kiertää aikansa. Kaikki saman lauman koirat eivät välttämättä sairastu, vaikka yksi sairastuu.

Koira voi oksentaa, jos se on syönyt ulkona paljon heiniä. Toiset koirat syövät karvoja. Niitä, mitä toiset jättävät puistoon harjattuaan koiransa. Oksentavat sitten kuin kissat karvapalloja ja sekameteliä. Kepinpalaset ja sulamattomat luunpalaset saattavat saada koiran oksentamaan.

Tyhjänmahan oksennus


Koira voi oksentaa myös siksi, että sen vatsalaukku on täysin tyhjä. Tällöin oksennus on yleensä keltaisenvihertävää sappinestettä ja mahdollisesti vaahtoa tai pelkkää vaahtoa. Jos koira oksentelee tyhjää vatsaansa ja normaalisti koira saa ruoan vain kerran päivässä - on hyvä kokeilla tarjota ruoka useammassa esim. kahdessa tai jopa kolmessa erässä.

Ellei ruokintakertojen lisääminen rauhoita tilannetta, ota asia puheeksi oman eläinlääkärisi kanssa.

Kotihoito 

 
Kotona koiralle voi tarjota pienen määrän laktoositonta piimää/luonnonjogurttia maitohappobakteerilisällä, mikäli maitotuotteet sopivat koiran vatsalle ylipäätään.

Elektrolyyttijauhetta sekoitettuna vatsaystävälliseen, helposti sulavaan ravintoon. Raikasta vettä on hyvä olla saatavilla. Jos pelkkä vesi ei maistu, voi koiralle keittää kana- tai lihalientä. Elektrolyyttijauhetta voi sekoittaa koiran ruokaan tai kanaliemeen, mikäli koira suostuu sitä juomaan. Tällä turvataan nestetasapainon säilyminen ja ehkäistään elimistön kuivumisesta aiheutuvia oireita. 

Ellei kotoa löydy valmista elektrolyyttijauhetta, voi elektrolyyttijuoman valmistaa itse:

1 litraan huoneenlämpöistä vettä laitetaan 1rkl sokeria tai hunajaa ja 1tl suolaa. Annostusohje on 0,5dl/kg vuorokaudessa. Jos koira ei suostu juomaan, nestettä voi tarjota ruiskulla, rauhallisesti suuhun valuttaen, pieniä määriä kertaansa. 

Koira oksentaa mielellään matolle. Jos oksennustauti on raju, on järkevää laittaa matot rullalle ja kokonaan pois. Oksennukset saa parhaiten pois lastan ja rikkakihvelin avulla. Varaa käsille talouspaperirulla, tyhjiä leipä/hedelmäpusseja ja kosteita mikrokuituliinoja. 

Voinnin parantuessa palataan pikku hiljaa normaaliin ruokavalioon. Kasvatetaan annoskokoa ja harvennetaan ruokaväliä.

Jos koirasta on veto pois


Mitä nuorempi/pienikokoisempi koira on ja mitä rajumpi tauti on, sen nopeammin on lähdettävä hakemaan apua. Pentukoirien lisäksi myös iäkkäiden ja perussairaiden kanssa on oltava tarkkana. Koira voi rajun oksentamisen seurauksena kuivua hetkessä.

Eläinlääkärissä koira tutkitaan, lääkitään ja nesteytetään tarvittaessa suonensisäisesti.

Tilaa aika lääkäriin tai lähde päivystykseen mikäli koira ei juo, muuttuu apaattiseksi, on kivulias, oksentaa todella rajusti tai on todella väsynyt.






Pikku potilas päiväunilla!





Kuvat © Pia Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti