maanantai 5. kesäkuuta 2023

Toiveissa corginpentu kesäksi?

Haaveillaanko teidän perheessä kesäpennusta? Kesäloman ajankohta, aikaraja, voi luoda paineita tehdä nopeita, harkitsemattomia päätöksiä. Malttia lemmikinhankintaan tarvitaan aina, mutta etenkin nyt.

Ennen päätöstä pennun hankintapaikasta, ota selvää seuraavista asioista:

Varmistu, että pentueen vanhemmat on kattavasti terveystutkittu rotutyypillisten terveysongelmien osalta. Corgiroduissa tämä tarkoittaa sitä, että pentujen vanhemmilta löytyvät pakollisten, minimivaatimukset täyttävien PEVISA tulosten lisäksi mm. kattava selkälausunto. Sukulinjoista riippuen sydäntutkimustulokset, ja DNA testit, kuten Lafora-testitulos, voivat olla tärkeitä.

Vastuullista kasvatustyötä tekevä kasvattaja noudattaa koirien terveyttä ja hyvinvointia edistäviä suosituksia, sekä koirajalostusta koskevaa lainsäädäntöä. Näin kasvattaja pyrkii turvaamaan parhaat mahdolliset lähtökohdat pentujen elämälle. Pentueen vanhemmiksi valikoituu koiria, joilla on hyvät edellytykset, omien, ja lisäksi lähisukulaisten terveystutkimusten sekä luonneominaisuuksien osalta, periyttää jälkeläisilleen hyvää terveyttä.

Pentuetta, jossa vanhemmilta ei löydy terveystuloksia rodun kannalta olennaisista sairauksista, ei kannata pitää terveenä, sillä tutkimaton koira ei ole sama asia kuin terve koira. Hälytyskellojen kannattaa soida, jos pentueen vanhempi on alaikäinen – alle kaksi vuotias. Pentueen vanhemmilla ja/tai lähisukulaisilla on heikot terveystulokset. Pentue on uusintayhdistelmä.

Kennelliitto suosittaa, ettei D narttuja käytettäisi jalostukseen. Suosituksen tarkoituksena on suojata koiran omaa terveyttä.

Älä hanki pentua näkemättä pentujen emää ja pentujen kasvuolosuhteita. Tapaa kasvattaja ja pennut mielellään ainakin kahdesti. Suositeltavinta on tutustua kasvattajaan jo ennen pentujen syntymää.

Älä hanki pentua kasvattajalta, joka kohtelee koiria kovin ottein. Tällaisen kasvattajan luona pentujen luottamusta ihmistä kohtaan, on saatettu horjuttaa jo pentuaikana. Aggressiivisesti ihmistä kohtaan käyttäytyneitä, tai arkoja koiria, ei tulisi astuttaa lainkaan. Varhaisen kasvuympäristön puutteita ei aina kyetä myöhemmin korjata.

Kauppasopimus

Sopimus koiran kaupasta, tai sijoituksesta, kannattaa tehdä Kennelliiton vakiosopimuksin.

Kennelliiton kasvattajat ovat sitoutuneet ensisijaisesti käyttämään Kennelliiton omia vakiosopimuskaavakkeita. Kasvattajalla tulee olla jokin erityinen syy siihen, miksi tästä sitoumuksesta poikettaisiin. Syy ei saa olla ostajan oikeusturvaa heikentävä. Sopimuksen tulee kohdella sopimusosapuolia tasapuolisesti.

Jos kyseessä on sijoitusnarttu, tulee sopimuksen olla sijoituskoiralle tarkoitettu. Kennelliiton sijoitussopimuksen sisällöstä ei kannata poiketa.

Sopimusasioissa on esiintynyt epäselvyyksiä, ostajia on johdettu harhaan. Osa kasvattajista tekee ostajan kannalta epäedullisia sopimuksia. Kannattaa siis olla todella tarkkana.

Huomioi, että Kennelliiton rekisteröinnin lisäksi kasvattajan tulee rekisteröidä pentueensa viranomaisrekisteriin.

Jos rotu ei ole entuudestan tuttu, tarvittaessa, pyydä suosituksia!


Teksti © Kennel Hallahukan
Kuvat Pixabay



4 kommenttia:

  1. Kiitos blogista ja vinkeistä! Kiitos myös kootusti terveysasioiden jakamisesta.

    Katsoin Kennelliiton Hankikoira.fi rotusivua, yhdessäkään Welsh Corgi Cardigan pentueessa ei ole noudatettu Suomen Welsh Corgiseuran tai asiantuntijoiden antamia suosituksia. Corgiseuran sivulla esillä olevissa pentueissa sama juttu, ei yhdessäkään noudatettu suosituksia. Kattavasti selkätutkitut molemmat vanhemmat, niitä pentueita ei ole. Mistä valita, kun pennun haluaisi hankkia vastuulliselta, rodun terveyttä edistävältä kasvattajalta?

    Selasimme läpi Kennelliiton jalostustietojärjestelmään rekisteröityjä pentueita vuodelta 2023, ainoastaan kahdessa pentueessa on kokonaan selkäkuvatut vanhemmat.

    Welsh Corgi Cardigan on ollut meillä pitkään haaveiltu rotu ja ainoastaan vaihtoehdoksi näyttää jäävän. En halua tukea tälläistä kasvattamista. Tarjontaa näyttää olevan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, mitä itse olen muutaman vuoden näitä cardigan-pentueita seurannut. Mutta miksi terveyttä edistäviä suosituksia ei haluta noudattaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      kiitos kommentista! Kiitos palautteesta blogia kohtaan!

      Kuulostaa siltä, että olette etsineet cardipentua jo pidemmän aikaa, ja nykytilanne on alkanut jo turhauttaa. Olen pahoillani tästä.

      Huolellisesti suunniteltua jalostusyhdistelmää ei pitäisi joutua etsimällä etsimään, vaan nykypäivänä valtaosan teetetyistä pentueista tulisi olla asiantuntijasuositusten mukaisia. Etenkin, kun kasvattajilla on varmasti hyvin tiedossa rodun terveystilanne esimerkiksi selkäongelmien suhteen.

      Suositan laittamaan sähköpostia suoraan kasvattajille. Kannattaa kysyä, onko tällaista kattavasti terveystutkittua, terveyttä edistävää yhdistelmää tulossa. Uskon, että osa kasvattajista on yhteydenotosta mielissään, sillä tämähän on winwin tilanne. Pentueen vanhempien terveydestä kiinnostunut pennunostaja, tutkituttaa koiransa, sopivan ikäisenä, kattavin terveystutkimuksin.

      Terveys on millä mittarilla tahansa ajatellen periytyvistä ominaisuuksista tärkein. Hankkii koiran sitten Hankikoira.fi sivustolta, tai rotuyhdistyksensivuilta, tai mistä tahansa, suositan kysymään kasvattajalta, miten hän on omat vastuunsa rotua ja sen jalostuspohjaa kohtaan täyttänyt.

      Uskallan ajatella, että jokainen omasta koiranpennusta haaveileva toivoo kasvattajalta täyttä panostusta.


      Poista
    2. Meille kumpikaan corgiroduista ei tule konkretisoitumaan corgiksi kotona. Terveystilastot näyttävät corgien kohdalla huonoilta, myös asenne kasvattajilla koirien terveyttä ja terveyden edistämistä kohtaan. Valitettavasti näin.

      Omalla koirakokemuksella ymmärrän, että kaikki koirat eivät sairastu huonoillakaan terveystutkimustuloksilla, mutta näiden koirien jalostuskäyttö ei näytä tuottavan terveyttä, kun tuota Kennelliiton jalostustietojärjestelmää penkoo. Riski esimerkiksi nivelrikkoon ja selkäsairauksiin on isompi huonolla luustoterveydellä varustetulla koiralla kuin terveellä.

      Olen aiemmin lähettänyt sähköpostia kasvattajille. He, jotka vastasivat terveyttä sivuaviin kysymyksiin, eivät kertoneet rodussa olevan terveysongelmia. Tilastot kertovat muuta.

      Hyvää kesää sinulle ja koirillesi!

      Poista
    3. On todella turhauttavaa ja myös murheellista lukea, ettei ongelmia kyetä tunnistamaan. Näin asianlaita ei saisi olla.

      Vastuullisesti tuotettuja pentueita, joissa vanhempien terveys on tarkoin huomioitu ja dokumentoitu, syntyy liian vähän, jotta näitä pentuja riittäisi kaikille halukkaille. Tilanne on vallinnut tällaisena jo valitettavan pitkään.

      Terveyttä edistävistä jalostussuosituksista tinkiminen mahdollistaa korkeat pentuemäärät, mutta määrä ei kohenna laatua. Tämä ei ole jalostamista.

      Jos haaveena on saada corgi, miten tasapainoilla tilanteessa?

      Voi kysellä sopivan pentueen perään, voi seurata markkinoita, jos tällainen vastuullisesti tuotettu, jalostussuositukset täyttävä pentue markkinoille tulisi. Corgirodut ovat sukulaisrotuina ominaisuuksiltaan hyvin lähellä toisiaan, sopivaa pentuetta kannattaa silmäillä ehdottomasti molemmista corgimuunnoksista.

      On todella paljon vaadittu, että unelmat rotuhaaveesta laittaa hetkeksi, mahdollisesti vuosiksi, tai jopa kokonaan sivuun, vain syystä, ettei sopivaa, eettisesti kestävää ja laadukasta pentuetta ole tarjolla.

      Tähän silti kannustan.

      Vähimmäisvaatimukset täyttävä kasvatustyö on riski, jota en ottaisi.

      Koiranpennun on tarkoitus olla toimintakykyinen, terve ja pitkäikäinen perheenjäsen. Jos kasvattaja on katsonut jalostussuosituksia sormien läpi, vastuut kasautuvat lemmikin uudelle omistajalle.

      Toivon todella kaikille lemmikistä haaveileville vankkaa moraalista selkärankaa ja harkintakykyä!

      Kiitän tästä vakavasävyisestä kommentista!

      Toivotan hyvää kesää myös, ja myötätuulta jatkossa!


      Poista