torstai 12. syyskuuta 2024

Jalostuskieltomerkintä


Ylivoimaisesti merkittävin tekijä, rotukoirien terveyttä edistävässä työssä, on avoin tiedonvälitys, koiranomistajilta kasvattajille, rotujärjestölle ja Kennelliitolle, tutkijoille.

Kaikille avoin, Kennelliiton ylläpitämä KoiraNet jalostustietojärjestelmä, mahdollistaa koiranomistajille kattavien terveystutkimustulosten, kilpailu- ja näyttelytulosten, sekä kuolinsyytietojen tallennuksen lisäksi, koiranomistajan koiralleen asettaman, jalostuskieltomerkinnän.

Jalostuskieltomerkintä tulee aina tehdä harkiten.

Jalostuskieltomerkintä sopii jalostusikäisille koirille, joiden terveydentilassa esiintyy sellaisia vakavia vikoja tai sairauksia, jotka olisivat este kyseisen koiran jalostuskäytölle.

Tällaisia vikoja ja sairauksia ovat esimerkiksi vaikeat luusto- ja nivelsairaudet, kuten oireileva lonkkavika, operoitu inkongruenssi, sairastettu välilevytyrä, vakavat suolisto-ongelmat IBD, vaikeat allergiat, voimakkaat pelkotilat sekä ääniarkuus.

Koiran vakava sairaus ei koskaan kosketa pelkästään koiran omistajaa ja koiraa, vaan aina myös koiran rotua ja lähisukua, sisaruksia sekä kasvattajien kasvatustyötä jatkossa.

Koiranomistajan koiralleen asettama jalostuskieltomerkintä edistää koko rodun terveydentilan arviointia, ja merkintä tarjoaa lisätietoa kasvattajille koiran lähisukulaisten jalostuskäyttöä ajatellen.

Miten jalostuskieltomerkinnästä ilmoitetaan ja mihin?

Jalostuskieltomerkinnästä voidaan ilmoittaa Kennelliitolle vapaamuotoisella ilmoituksella ja ilmoituksen tulee sisältää seuraavat tiedot:

✔Koiran virallinen nimi
✔Rekisterinumero
✔Tunnistusmerkintä
✔Terveyssyy, jonka vuoksi jalostuskieltoon asettamista haetaan
✔Koiran omistajan nimi ja päiväys
✔Allekirjoitus

Ilmoituksen jalostuskieltoon asettamisesta voi lähettää Kennelliitolle sähköpostin liitteenä, esimerkiksi kuvatiedostona, osoitteeseen rekisterointi@kennelliitto.fi

Ilmoituksen voi tehdä myös Kennelliiton omaa lomaketta käyttäen. Lomake löytyy osoitteesta:
https://www.kennelliitto.fi/lomakkeet/ilmoitus-jalostuskieltoon-asettamisesta


Mikäli tarpeen, hyödynnä tilaisuus edistää rotukoirien terveyttä! ❤️



© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti