torstai 29. elokuuta 2024

HS haastattelu


Meitä haastateltiin Helsingin Sanomiin.

Haastattelu,johon osallistuimme, on jatkoa Helsingin sanomissa aiemmin julkaistuun, eläinlääkäri Riina Larmelan haastatteluun, jonka pääset lukemaan tästä.

Linkki meidän haastatteluun löytyy blogikirjoituksen lopusta.

Omakohtaiset kokemukset


Ripen halvaannuttua ja menehdyttyä vakavaan selkäsairauteen, tein lupauksen, että yritän parhaani mukaan lisätä ihmisten tietoisuutta corgirotujen terveysongelmien suhteen.

Ripen kuolemasta aiheutunut suru, on musertavimpia kokemuksia elämässäni koskaan. Ajattelen, ettei yhdenkään eläimen tulisi joutua kärsimään oman ulkomuotonsa tähden.

Iralla kondrodystrofisesta rakenteesta aiheutuvat rotutyypilliset sairaudet, tulivat osaksi arkea, pikku hiljaa. Vuosien kuluessa, edetessään, sairaudet rajasivat Iran mahdollisuuksia normaaliin elämään. Kivut hankaloittivat Iran elämää monella tapaa.

Ira teki kaikkensa sopeutuakseen vaikeaan tilanteeseen.

Kärsimystä on raskas hoitaa, menetystä vaikea hyväksyä.

Ira pysyi läpi elämänsä omaa perhettä kohtaan hellänä, leikkisänä ja huolehtivana, juuri sellaisena, kuin me kaikki syvästi Iraa rakastaneet haluamme Irpukan muistaa. 💗

Musertavampia syitä eutanasialle, kuin oman rakkaan koiran halvaantuminen, tai se, että koiran jalat yksinkertaisesti loppuvat kesken elämän, on vaikea löytää.

Pepin tilanne on, kiitos kattavien senioritarkkien, tiedossamme.

Rotutyypilliset terveysongelmat


Ongelmat mitä rodussani on, ovat vaikeita. Selkäsairauksista vapaita linjoja ei ole, rotu on ääripiirteinen. Hyvinvointia alentavia ääripiirteitä ei ole helppo tunnistaa.

Corgien kerrotaan soveltuvan, rotuun yleistyneistä, vaikeista tuki- ja liikuntaelinvaivoista huolimatta, urbaaniin ympäristöön. Tätä rodun markkinointilausetta toivoisin pohdittavan uudemman kerran, samoin kuin toteamusat siitä, miten koirat ovat melko oireettomia, heikosta luustoterveydestä huolimatta.

Kipujen tulkinta on haaste aina, mutta erityisesti se on sitä silloin, jos terveysongelmien, kuten heikon luustoterveyden merkitystä koirien hyvinvoinnille pyritään millään tapaa väheksymään.



Kiitos toimittaja Marilla Parhiala!
Kiitos HS!

Kiitos Jenna Lehtonen!
Olet täyttä kultaa! Kiitos luvasta julkaista ottamasi kuva Irasta Helsingin Sanomissa.
Itkin, kun näin tän kuvan.

Meidän osuuden haastattelusta pääset lukemaan tästä.




© Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti