lauantai 29. lokakuuta 2022

Mastikatorinen myosiitti (masticatory myositis)

Ira vasta toipui indolentista sarveiskalvohaavasta, mutta sairastui heti uudelleen vakavasti. 

Myöhään tiistai-illasta Ira hyppäsi sänkyyn painautuen syliini. Silitin ja hellin koiraa, kuten muinakin iltoina. Iraa väsytti. Tavanomaisesta poiketen Ira ei löytänyt sopivaa paikkaa tai asentoa, johon koira olisi voinut laskea päänsä. Ira laski leuan alas, nosti ja laski päänsä useita kertoja. Olin unohtanut laittaa Iralle silmätipat, ajattelin, että tämä häiritsee koiran rauhoittumista. Laitoin silmiin tipat, koira löysi sopivan asennon ja nukahti.

Kipukohtaus 26.10.22


Aamuyöstä Ira sai massiivisen kipukohtauksen, johon heräsin. Koira läähätti kovasti ja liikkui erittäin vaivalloisesti. Lisäksi Ira vaikutti kuumeiselta. Säikähdin toden teolla. Mietin hetken eläinsairaala Veteriin lähtöä, mutta aamu oli jo pitkällä. Päätin odottaa, jos saisin Eläinystäväsi lääkäri-klinikalle ajan. Pelkäsin Iran sairastuneen selästään.

Meidän Ripen sairastuminen ja menehtyminen selkäsairauteen, on jättänyt minuun pysyviä pelkoja, niin selkäsairautta, kuin sitten päivytyksenä annettavaa hoitoa kohtaan. Keho muistaa koetut traumat.

Käytin koirat pikkupissalla. Ira sai tehtyä pissat ja kakat.

Laitoin koirille aikaista aamupalaa. Iralla on erinomainen ruokahalu, mutta nyt tarjottu ruoka ei maistunut. On pelottavaa, kun ruokaa rakastava koira kieltäytyy ruoasta. Näitä tilanteita ei ole sattunut usein, mutta aina, kun näin on käynyt, koira on ollut kipeä. Tarjosin Iralle herkkupateeta kädestäni, koira nuoli pateeta pienen hetken, mutta uupui ja lopetti syömisen. Annoin Iralle annoksen Loxicom-tulehduskipulääkettä, jonka jälkeen koira nukahti.

Loxicomia Iralle on annettu indolenttiin sarveiskalvohaavaan sairastumisesta alkaen, eli reilun kahden viikon ajan. Miksi lääkitystä jatkettiin, vaikka sarveiskalvohaava oli jo parantunut?

Ira saa vuositasolla muutamia, useamman viikon pituisia tulehduskipulääkekuureja, kroonistuneiden etuosa-ongelmiensa vuoksi. Indolentin sarveiskalvohaavan vuoksi kuntouttavat toimet, kuten eläinfysioterapia, hieronta ja kryohoidot ovat olleet tauolla. Tästä syystä kipulääkekuuria jatkettiin edelleen.

Lääkekuurilla voi olla osuutta siihen, että Ira oli pärjännyt tähän asti, mikäli myosiitti on kehittynyt pikku hiljaa.

Ajanvaraus


Soitin heti aamu kahdeksalta Eläinystäväsi lääkäri-klinikalle. Saimme ajan samalle iltapäivälle. Huokaisin helpotuksesta. Jos Ira täytyisi rauhoittaa, kahdeksan tunnin ravinnotta varoaika täyttyisi. Asia, jota en ollut osannut ottaa huomioon tarjotessani koiralle ruokaa aamulla.

Iran herättyä koiran liike oli vetreytynyt. Huokaisin toistamiseen. Pistin merkille, että Iran silmä, sama silmä, jossa aiemmin oli ollut sarveiskalvohaava, oli nyt silmän alapuolelta reilusti turvoksissa ja lisäksi punainen vilkkuluomi peitti osan silmästä. Silmä punoitti ja näytti todella kipeältä. Huuhtelin silmän suolaliuoksella.

Indolentit sarveiskalvohaavat uusiutuvat herkästi ja haavat voivat olla todella kivuliaita. Niinpä vaihdoin joustavasti kotidiagnoosia selkäsairaudesta uusiutuneeseen sarveiskalvohaavaan, vaikka itse silmä ei tuntunut vaivaavan koiraa lainkaan. Ylimääräistä räpyttelyä tai roskantunnetta ei esiintynyt.

Soitin Eläinklinikka Hakametsään, jossa Iran silmää oli hoidettu. Mikäli vaiva silmässä oli uusinut, hoidattaisin koiraa mieluiten Hakametsässä. Kerroin myös Eläinystäväsi lääkäri-klinikalle varaamastani ajasta.

Kerrottuani Iran tilanteen sain kuulla, etteivät Iralla nyt esiintyvät silmäoireet, turvotus ja vilkkuluomen esiin työntyminen, sopineet indolenttiin sarveiskalvohaavaan, etenkään, kun silmä ei tuntunut vaivaavan koiraa lainkaan, ja että voisimme tarkistuttaa silmän tilanteen haavojen osalta myös Eläinystäväsi klinikalla.

Pidimme kiinni Eläinystäväsi lääkäriklinikan ajasta.

Puhelun aikana Iraa katsoessani, mieleeni muistui kuva, jonka olin nähnyt somessa, muutama vuosi takaperin. Kuvan koiralla oli todettu mastikatorinen myosiitti. Iran oireet ja koko ulkoinen olemus muistuttivat hyvin paljon samankaltaiselta, kuin mastikatoriseen myosiittiin sairastuneen koiran.

Miltä mastikatoriseen myosiittiin sairastunut koira näyttää?

 En siinä hätäännyksissäni valitettavasti huomannut ottaa Irasta kuvia. Tällä hetkellä Iran ulkoiset oireet ovat lieviä. Iran kasvoissa esiintyy edelleen toispuolista turvotusta, mutta tilanne on nyt jo paljon rauhallisempi, kuin tuolloin keskiviikkona.


Googlehaku antaa joitakin tuloksia ja blogikirjoituksia tästä sairaudesta. Kuvia ja kokemuksia mastikatoriseen myosiittiin sairastuneista koirista löytyy yllättäen parhaiten Facebookista. Hakusanat mastikatorinen myosiitti / masticatory myositis tuottavat useita tuloksia.

Mastikatorinen myostiitti voi esiintyä lieväoireisena. Toispuolisena, kuten Iralla, tai sitten koiran oireet voivat olla molemminpuoliset ja erittäin rajut.

Mastikatorinen myosiitti on vakava, autoimmuuni lihaskudossairaus, jossa koiran oma elimistö hyökkää tuntemattomasta syystä purulihasten M2 säikeitä vastaan. Tulehduksen seurauksena koiran purulihaksisto alkaa tuhoutua.

Mastikatorinen myosiitti ja corgirodut?

Mastikatorinen myosiitti vaikuttaa olevan harvinainen sairaus. Kotimaisista ja ulkomaisista facebookin corgiryhmistä, joissa olen jäsenenä, löysin yksittäisiä sairastuneita koiria. Sairastuneita on molemmissa corgimuunnoksissa.

Eläinlääkärissä


Lääkäriaseman odotusaulassa Ira oli muita koiria kohtaan todella kriittinen. Kipu selvästi kiristi koiran hermoja. Sen sijaan vastaanotolla Ira käyttäytyi rauhallisesti ja oli reipas potilas. Eläinlääkäri kehui Iraa. Kerroin myosiittiepäilystä. Iran oireet todella tuntuivat sopivan tähän sairauteen.

Iralle tehtiin perustutkimus ja koirasta otettiin verikokeita. Osa tuloksista saatiin nopeasti. Tulehdusarvot olivat todella korkealla, valkosolut ja CRP. Iralla oli kuumetta. Tulehdusarvojen vuoksi eläinlääkäri ei halunnut jättää koiran lääkitystä pelkästään kortisonin varaan, vaan Iralle määrättiin lisäksi antibioottikuuri.

Iran silmä tutkittiin sarveiskalvohaavan varalta. Silmä on terve. Mitään selittävää tekijää turvotukselle ei löytynyt silmästä. Koiran suu ja ikenet ovat siistit. Hampaita ei röntgenkuvattu.


Tutkimuksia Iralle tehtiin paljon, aikaa vastaanotolla kului reilusti. Eläinlääkärin kirjoittaessa kotiutusohjeita koneelle, mieleni rauhoittui. Ira makasi jaloissani, leuka lattiaa vasten, rauhallisesti hengittäen. Kaikki voitava koiran hyväksi oli tehty. Kiitin eläinlääkäriä.

Lääkkeet saimme klinikalta mukaan. Hintaa vastaanottokäynnille kertyi 303,09€. Kuluista sairauskuluvakuutus korvasi vajaan 200€.

Muuttunut käytös on merkki kivuista


Koiran kipua on todella vaikea tulkita. Koirat ovat mestareita kompensoimaan erilaisia kipuja, peittävät luontaisesti kipujaan. Laumassa koiralla voi olla rajoittuneet mahdollisuudet sairauskäyttäytymiseen. Resursseista, kuten rauhallisesta nukkumapaikasta, ruoasta, omasta tilasta, voi tulla koiralle korostuneen tärkeitä. Kivut saattavat hiertää koirien välejä.

Laumassamme aiemmin esiintyneistä resurssiriidoista johtuen olen oppinut pitämään tarkkaa lukua resursseista, niin ruokarauhasta, kuin siitä, että koirilla on riittävästi mukavia petejä missä nukkua, ja myös mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaan, näin halutessaan. Taloudesta löytyy molemmille sopivia leluja. Useita vesikippoja. Kivut eivät ole hiertäneet Iran ja Pepin välejä.

Olin rekisteröinuyt Iran käytöksessä muutoksia, mutta en osannut yhdistää muutoksia kipuun. Jälkikäteen huomiot ja havainnot asettuvat kohdilleen.

Tiedän nyt miksi koira, joka makuuhuoneessa nukkuessaan, lipaston vieressä olevassa petissä, vaihtoi nukkumasuuntaa. Samoin sängyssä nukkuessaan. Ira nukkui usein oikealla kyljellä, ja selällään, mutta alkoi jossakin kohdin viihtyä selvästi paremmin vasemmalla kyljellä. Kyseessä on kipukäytös.

Tavanomaisesta poiketen Peppi on toisinaan tullut puruluiden kanssa Iraa nopeammin valmiiksi. On mahdollista, että Pepille on sattunut vaan jotenkin hötömpi luu. Todennäköisempi syy on, ettei Ira ole kyennyt käyttämään leukojaan normaaliin tapaan, ja kyseessä on kipukäytöksestä aiheutunut muutos.

Ira on myös aiemmasta poiketen hotkinut ruokaansa. Isokokoiset nappulat koira on niellyt pureskelematta. On ollut todella kova nälkä, tai kova kiire, tai koira on kokenut kipua? Veikkaan tätä jälkimmäistä.

Tiistai-illan käytös johtui tuskin kuivista silmistä. Koiran pää oli todennäköisesti jo tuossa kohdin niin kipeä, että se aiheutti muuttuneen käytöksen, koira ei kyennyt laskea päätä syliini kipujen vuoksi.

Muuttunut käytös on usein merkki kivuista, on muutos miten pieni tahansa.

Ulkona kuuluviin koviin ääniin, ja sisälle ulkoa tai rappukäytävästä kantautuviin ääniin, Ira on suhtautunut tavanomaista voimakkaammin. Kivut herkistävät äänille.

Toipilas


Iran oireet ovat hellittäneet. Koira on virkeämpi, mutta edelleen kipeä. Ruoka maistuu kortisonin vuoksi jopa tavanomaista paremmin. Iran kasvoissa esiintyy edelleen toispuoleista turvotusta, mutta vilkkuluomi ei ole enää näkyvillä, silmä on muutoin rauhallinen.

Koiran suu ei aukea normaalisti. Tämä on mastikatorisen myosiitin tyyppioireita. Ira kykenee kantamaan lelua, koira syö ja juo, mutta haukotteluun suu ei aukea riittävästi. Koiran haukku kuullostaa sekin erilaiselta.

Nukkuminen on tavanomaista levottomampaa, mutta koira näkee unia. Palauttavan, syven unen määrä jää todennäköisesti tavanomaista vähäisemmäksi. Tällä hetkellä Iran kivunhoito on kortisonin ja antibiootin varassa. Carthrophen pistoksen Ira saa aikataulun mukaisesti kuun vaihtuessa.

Kortisonilääkityksen vuoksi koira juo paljon, pissaa paljon ja lisäksi koiralla on koko ajan kova nälkä. Tavanomaisten kahden ruokintakerran sijaan tarjoan nyt ruokaa kolmesti päivässä. Turvotan nappuloita ja lisään ruokaan pehmeää, erinomaisesti maistuvaa pateeta.

Irpukan lempiruokia

Ylimääräisen ruokintakerran avulla pyrin tasaamaan koiralle jatkuvasta nälästä aiheutuvaa epämukavuutta. Lisäksi päivällä tarjottavaan ruoka-annokseen saan lisättyä Idoform-kapselin. Aamu- ja iltaruoan yhteydessä Ira saa antibiootit, kortisonia vain aamuisin.

Ripulia tai oksentelua, pissavahinkoja, ei ole esiintynyt. Ira pääsee ulos aina halutessaan. Ulkoilut pidetään lyhyinä, mutta ulkoilukertoja olemme lisänneet. 


Iralla on kova tarve pureskeluun. Leikkasin ruisleivästä siivuja ja kuivatin nämä. Ajavat nyt osin ruokailujen päätteeksi annettujen puruluiden virkaa. Raakojen porkkanoiden ystävä Ira on ollut aina. Purtavaa riittää.

Puruluitakin on tarjolla, mutta rajoitamme näihin kulutettua aikaa, jotta Iran purulihakset eivät kipeytyisi liiaksi. Ira luopuu herkästi vihjeestä hyvistäkin herkuista, sillä luopuminen on ollut koiralle aina kannattavaa. Luopuessaan Ira saa pienen herkkupalan palkkioksi.

Ennuste toipumiselle


Mastikatorisen myositiin ennuste on epävarma. Akuuttivaiheen jälkeen sairaus voi parantua täysin, mutta sairaus voi myöhemmin uusia, tai jopa kroonistua. Nopea hoitoon hakeutuminen parantaa ennustetta.

Kontrollit


Lääkäri soittaa meille tiistaina. Saamme kuulla Irasta teetetyn CK keratiinikinaasi tuloksen, ja suunnitelman jatkojen osalta. M2-AB testiä Irasta ei teetetty. Koiran kliiniset oireet vastaavat mastikatoriseen myosiittiin.

Iran voinnissa on jo nyt tapahtunut käänne parempaan. Eilen aamusta koira haastoi Peppiä leikkiin. Lääkitys tuntuu auttavan. Tarvittaessa käännymme eläinlääkärin puoleen, mutta tällä hetkellä tilanne on rauhallinen. Täytyykö koiralle teettää lisää tutkimuksia? Mahdollisesti.

Puhelinaika ja lähete verikokeisiin


Keskustelimme tilanteesta Iraa hoitaneen eläinlääkärin kanssa puhelimitse 1.11.22.  M2-AB testiä pohdittiin jälleen. M2-AB testi ei anna varmaa on/off tulosta. Osa mastikatorista myosiittia sairastavista koirista saa negatiivisen tuloksen. Emme teetä testiä. Saimme lähetteen verikokeisiin.

Kävimme Eläinystäväsi lääkäriklinikalla kontrolliverikokeissa 3.11.22. Iran CRP on iloksemme laskenut normaalille tasolle, arvo on 7.2 viitearvojen ollessa 0.0-10.0. Antibiootti ja kortisonilääkitys jatkuvat edelleen. Kortisoniannosta puolitetaan viikottain. Ira saa tällä hetkellä myös Pepcidiä, sillä lääkitys aiheutti koiralle selkeitä närästysoireita.

Iran suu ei vielä aukea kokonaan haukotukseen, mutta suunta on parempaan. Toivomme, että Ira toipuu tästä kokonaan.💗

Kaikille avoin tieto


Vastuullinen kasvattaja, samoin kuin vastuullinen koiranomistaja, kertoo koirillaan esiintyvistä sairauksista avoimesti - tiedot ovat kullanarvoisia aina, mutta etenkin, jos kyse on vähänkään harvinaisemmasta sairaudesta, kuin mitä esimerkiksi Iralla nyt on. Kiitos avoimen tiedon, osasimme epäillä mastikatorista myosiittia ja hoitoon hakeuduttiin ripeästi. Kiitos!

Kannustakaa kasvattajat kasvattienne omistajia avoimuuteen. Olkaa esimerkkinä tähän. 🧡

Kiitos


Kiitos Eläinystäväsi lääkäri ja eläinlääkäri Anneka Parviainen. Kiitos Eläinklinikka Hakametsä. Kiitokset tyttöjen kummisedälle. 💚


Kiitos kaikille tuestanne!


© Pia Grönroos




keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Corgien rakenne ja liikkuminen eläinfysioterapeutin näkökulmasta

Miten corgin kondrodystrofinen rakenne poikkeaa normaalirakenteisen koiran rakenteesta? Mitä erityispiirteitä matalaraajainen rakenne aiheuttaa corgikoirille? Miten ennaltaehkäistä ongelmia?

Corgien rakenne ja liikkuminen eläinfysioterapeutin näkökulmasta luento vastaa mm. edellä mainittuihin kysymyksiin. Luennoitsijana toimiiFear Free-sertifioitu, eläinfysioterapeutti Tiina Kuusisto.

Asiantuntijatahojen näkemykset corgikoirilla esiintyvistä terveysongelmista, ongelmien vaikutuksista koirien hyvinvointiin ja arkeen, sekä terveyttä edistävistä toimista, ovat yleisesti keskenään linjassa. Eläinfysioterapeutti Tiina Kuusiston luento ei tee tähän poikkeusta.


Luennolla käydään läpi corgirotujen riskitekijät, lyhytraajaisen koiran rakenteen erityispiirteet, virheellisestä kuormituksesta aiheutuvat tyypilliset tuki- ja liikuntaelinvaivat, kipukäyttäytyminen sekä hyvinvoinnin tukeminen.

Mitä tekijöitä corginomistajan kannattaa huomioida pitääkseen koiransa kunnossa?


Hyvinvoinnin tukeminen, hyvä lihaskunto ja sopiva kuntoluokka, ylipainon välttäminen ja lihashuolto, koiran hyvinvointia tukevat virikkeet, arkea helpottavat apuvälineet, sekä kattavat viralliset terveystutkimukset rotutyypillisten riskitekijöiden osalta, edistävät koirien terveyttä.


Osasin odottaa hienoa luentoa, silti luento ylitti odotukseni. Kiitos!

Corgien rakenne ja liikkuminen, eläinfysioterapeutin näkökulmasta -luento täydentää ja konkretisoi esimerkein Koiramme lehdessä 3/2022 julkaistua jalostusasiantuntija Katariina Mäen koostamaa asiantuntija-artikkelia retrogeeneistä.

Kiitokset Tiina Kuusisto! 🌹🏵
Luento on corgiharrastajan järjestämä. Kiitos Annina! 🧡

Corgien rakenne ja liikkuminen, eläinfysioterapeutin näkökulmasta – luennolle
pääset KLIK tästä.

Huomioithan, että tallenne on tekijänoikeuksien alainen. Luento on tarkoitettu yksityiseen, ei-kaupalliseen käyttöön ja luennon luvaton kopioiminen on kielletty.



© Pia Grönroos


perjantai 14. lokakuuta 2022

Indolentti sarveiskalvohaava

Irpukan vasemmassa silmässä on indolentti sarveiskalvohaava. Tämän tyyppiset sarveiskalvohaavat voivat syntyä itsestään, mitään ulkoista syytä ei siis välttämättä tarvita. Normaalisti sarveiskalvon pinta on erittäin nopeasti parantuvaa kudosta, mutta jostain syystä parantuminen on häiriintynyt, haava ei parane normaalisti.


Tunsin itseni ylihysteeriseksi koiranomistajaksi silmäspesialisti Kirsi Kemppaisen vastaanotolla Hakametsän eläinlääkäriklinikalla ja mainitsin tästä myös lääkärille. Irpukan silmät vaikuttivat todella siisteiltä. Ei pienintäkään oireilua näkyvissä. Silmä ei rähminyt, ei ollut turvoksissa, ei punoittanut. Silmä oli silti vaivannut koiraa satunnaisesti.

Toisinaan silmänalus oli kostea, toisinaan Ira vähän hankasi tassulla silmää. Välistä vaikutti että koira unohti koko asian. Huuhtelin silmää reiluin suolaliuoshuuhteluin, useita kertoja päivässä. Silmässä, tai luomien alla ei vaikuttanut olevan mitään, mikä ärsyttäisi silmää. Epäilin kuivasilmäisyyttä syyksi silmän oireiluun. Vastaanottopäivänä Iran silmät vaikuttivat terveiltä.

Emme ehtineet olla vastaanotolla puolta minuuttia kauempaa, kun jo kävi ilmi, ettei käynti ollut ollenkaan turha, vaan todella tarpeellinen.


Indolentit sarveiskalvohaavat ovat corgirotujen tyyppivikoja, kertoi lääkäri. 

Jäin pohtimaan, miten nopeasti olisimme osanneet hakeutua eläinlääkäriin, mikäli Iralla olisi joskus aiemin todettu esimerkiksi ylimääräisiä ripsiä tai kuivasilmäisyyttä? En hoksannut pitää sarveiskalvohaavaa edes vaihtoehtona koiran oireiluun. Olen huojentunut, että hakeuduimme vastaanotolle. Ira saa nyt asianmukaista, tarvitsemaansa hoitoa, ja koiralla on mahdollisuus toipua.


Netistä löytyi erinomainen Suomen eläinlääkärilehdessä 2020 julkaistu artikkeli tästä sairaudesta. Pääset lukemaan artikkelin tästä.

Vastaanotolla 


Vastaanotolla Iran silmä huuhdeltiin, puudutettiin ja haava tuoreistettiin. Lopuksi haavan reunat hiottiin timanttiporalla. Toimenpiteet vaikuttivat minusta todella jännittäviltä, mutta Ira pysyi koko hoitotoimenpiteen ajan rauhallisena.

Iran kanssa on kaiken ikää harjoiteltu kaikenlaista.

Pöydälle nosto, pöydällä pyynnöstä seisominen ja istuminen, hoitokoppa, silmätippojen laitto, vihjeestä paikoillaan pysyminen, syliotteessa olo ja tässä asennossa vihjeestä odottaminen, toimenpiteen päättymisestä kertova merkki, kaikista näistä, koiran kanssa ennalta, koiralle mieluisin palkkioin harjoitelluista arkitaidoista, oli jälleen todella suurta hyötyä.

Sopivin väliajoin lääkäri piti pieniä taukoja, jolloin pääsin palkitsemaan koiraa yhteistyöstä.

Kotona koira sai kaulaansa hoitokaulurin, joka niin ikään on opetettu koiralle mukavaksi, leikin, naksuttimen ja superpalkkioiden avulla. Treenaamme silloin tällöin, jotta opitut taidot pysyvät yllä.

Palkkioita hoitotoimissa kannattaa käyttää hyödyksi aina, vaikka koiran kanssa ei oliskaan ehditty harjoitella asiaa etukäteen. Palkkiot rauhoittavat koiraa ja työskentely koiran kanssa helpottuu.

Mitä ne sellaiset superpalkkiot ovat?

Kuva kauluritreeneistä vuodelta 2021
Meidän tyttöjen superpalkkioita ovat hedelmäsose. Kuivatut muikunpäät. Kasviöljyssä paistetut krutongit. Mustamakkara. Raakaliha ja raaka lohi. Keitetty kieli. Superkehut ja leikit, koiran mielestä mukavat tehtävät, herkkujen etsinnät, kuuluvat tähän samaan kategoriaan.

Alvar Hukkaherkku muikku
Tippoja koiran silmään pudotellaan nyt tämän tästä. Antibioottitippoja ja kostutustippoja. Lisäksi koira saa kipulääkettä. Palkitsen koiraa joka kerran, lääketippoja laittaessani, ja kauluria pukiessa myös edelleen silloin tällöin. Potilas on pysynyt hyväntuulisena ja yhteistyömme on sujuvaa.💗

Koiran ruoka-annokseen lisään tällä hetkellä nestettä, ihan vettä, Caniusta ja elektrolyyttejä. Ira saa kaulurin kanssa juotua, mutta pyrin tällä keinoin varmistamaan, että koira saa varmasti riittävästi nestettä.


Kustannuksia eläinlääkärireissulle tuli reilusti yli 200€, josta Iran Lähitapiola-vakuutus korvasi liki puolet. Kiitos. 

Koiran sairaudesta ilmoittaminen


Päivitin tiedot Iran sairastumisesta corgirotujen kaikille avoimeen terveystietopankkiin. Jos koirasi on sairastanut sarveiskalvohaavoja, tai mitä tahansa, rodun tyyppivikoja, luo koiralle profiili KLIK tähän ryhmään. Kaikille avoimen tiedon välittymisen tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa.

SWCS ry:n terveyskysely ja Kennelliiton vastaava ovat myös tärkeitä. Terveyskyselyissä tietoja käsitellään anonyymisti. Jätin palautetta, jotta saisimme tiedon tästä sairaudesta näkyviin kotisivuille.

Kontrolli

Maantaina 17.10.22 tapaamme jälleen Kirsin. Toivottavasti hänellä on silloin meille hyviä uutisia.

Kontrollikäynnillä sarveiskalvohaavan todettiin parantuneen, sarveiskalvon pinnalla näkyi enää haaleaa arpeumaa. Lääkärin mukaan vaiva uusii herkästi, joten tätä pyritään ennaltaehkäisemään kostutustipoin ja tarvittaessa tuulisina ja pölyisinä päivinä tehtävin suolaliuoshuuhteluin.

Vastaanottokäynnin hinta 139,45€, josta vakuutus korvasi 59,59€. Maksettavaa jäi 79,86€.


Kiitos Eläinklinikka Hakametsä ja erikoiseläinlääkäri Kirsi Kemppainen. 🏵



© Pia Grönroos



torstai 6. lokakuuta 2022

LAT - Who´s that girl ♥

Alkukesästä 2022 Ira alkoi reagoida lenkillä ohikiitäviin kohteisiin, kuten skuutteihin ja botteihin todella reaktiivisesti. Koiraan ei saanut lainkaan yhteyttä. Iran käytösongelmien taustalla vaikuttavat kivut ja pitkäkestoinen kroonistunut stressi. Voit halutessasi lukea tilanteeseen johtaneista syistä tästä.

Helpottaakseni arkea osallistuin  Koiruuksien Klubin järjestämälle, reaktiivisten koirien tehokurssille. Verkkokurssi osui kohdalle kuin tilauksesta. Kurssilla pääsin kertaamaan jo aiemmin opittuja asioita, sain tukea ja ihan uuttakin tietoa. Kiitos Helmi Pesonen! 🌞🌻 

Skuuttien ja bottien osalta tilanne on tällä hetkellä lähtötilanteeseen verrattuna erinomainen. En mieti tai kyttäile ohitsemme huristavia lautoja, koira ilmaisee nämä halutessaan. Skuutin tms. nähdessään, tai kuullessaan, Ira tulee luokseni, ottaa katsekontaktin, istuu eteen – ja saa tästä palkkion. Ihan jokaista skuuttia tai koiraa Ira ei merkkaa, mutta ahkera se näiden kanssa on.

Ihan huikeaa edistymistä siis! 🥳🥳  Huomioiden, että käytöksen muokkaamiseen lähdettiin alun alkaen tilanteesta, jossa koira ei kyennyt lainkaan kontrolloida käytöstään.

LAT


Iran kanssa hyödynnettiin sovellettua LAT, Look at that, menetelmää, eli vastaehdollistin koiraa. Omiin tarpeisiimme sovellettua siksi, että ulkoilemme usein laumana. Tilanne on teknisesti hieman erinäköinen, kuin yhden koiran kanssa ulkoiltaessa.

LAT:in tarkoituksena on, että koiran tunnetila pysyy rauhallisena ihmisen kanssa tehdyn yhteistyön ja palkitsemisen ansiosta. Arkisten palkkioiden sijasta käytin aluksi korotettuja, tavanomaista parempia palkkioita. 

Palkitsin koiran aina, täysin riippumatta siitä, miten kohtaamistilanteet sujuivat. Tavoitteena oli, että koira motivoituu tavanomaista parempien palkkioiden ansiosta tekemään töitä. 

Ruokapalkkioilla on toinenkin tärkeä tehtävä. Syöminen, haistelu, etsiminen ja kaivaminen, ruoanhankintaan liittyvät lajityypilliset käytösmallit rauhoittavat koiria. Syödessä  koiran stressitasot laskevat. Näin toimien koiran on helpompi kohdata, mahdollisesti samalla lenkillä vastaantulevat uudet haasteet, sillä koira ei käy "punaisella". 

Erinomainen kirjoitus stressin kertymisestä kannattaa lukaista tästä.

Ira on peruskoulutettu, meillä on käytössämme toimiva palkkiosana,  ja koira on motivoitunut tekemään töitä ruokapalkkioden eteen, niinpä kriiteriä, eli tavoitetta kohti toivottua käytöstä, voitiin hilata ylöspäin ripeässä tahdissa.

Koiran oma motivaatio ja aiemmat opinnot ovat melkoisia ässiä tässä pelissä!

Tarvittaessa olisin kantanut mukanani vaikka lampaanviulua saadakseni koiran huomion itseeni. Ja melkein kannoinkin. 😁 Tavanomaisten kuivamuonanapusten sijaan erinomaisia palkkioita ovat esimerkiksi paistetut maksapalat, lampaankorvapalat, raakaliha jne.

Taitojen kehittyessä palkkioiden määrää ja laatutasoa voidaan vaihdella. Väliin vahvistan jo opittuja ja vakiintuneita arkitaitoja tavanomaista paremmin superpalkkioin. Meillä koiria palkitaan arkitaidoista kaiken ikää, vuoden jokaisena päivänä, jokaisella lenkillä. 

Ruokapalkkiot on syytä vähentää koiralle tarjottavasta energiamäärästä. Aina emme ole tässä onnistuneet, mutta nyt olemme olleet tarkkoja, koirat ovat pysyneet saavutetuissa tavoitepainoissa.

Iran ollessa kipeä tai stressaantunut, ulkoilemme rauhallisiin ajankohtiin, lähinnä skuuttivapaissa maastoissa. Skuuttien ja bottien osalta tämä on melkoinen haaste, sillä kaupunkioloissa näitä vempaimia tulee vastaan mihin vuorokaudenaikaan tahansa, melkeinpä missä tahansa. Onneksi ei sentään metsässä.

LAT treenissä edetään koiran tahtiin, koiran osaamistaso ja oppimishistoria huomioiden. Vaikeustasoa lisätään asteittain. Haastetta lisätään vasta, kun edellinen taso sujuu mallikkaasti. Vaatimustasoa madalletaan tarvittaessa. Päivät eivät ole veljiä keskenään.

Kannattaa huomioida koiran mielentila, väsymys ja mahdolliset kivut. Stressaavat kokemukset ja stressin kertyminen. Myös positiivinen stressi, kivat ja mukavat asiat, näkyvät koiran käytöksessä kiihtymyksenä.

Omistajan oma mielentila, väsymys, nälkä, kiireet ja huolet. Tärkeitä asioita huomioida, jotta ei treenaa koiran kanssa, mikäli itse tuntee olonsa hermostuneeksi. Tällöin kannattaa tehdä tavanomaista lyhyempi lenkki ja ihan vaan levätä. 

Erilaisia palkkiomerkkejä ja LAT- palkkiopelejä, meillä on käytössä useita. Osa palkkiomerkeistä on koirakohtaisia. Treenatessa en aluksi käyttänyt palkkiomerkkiä lainkaan, sillä en ollut varma, olisiko koira kyennyt reagoimaan palkkiomerkkiin toivotulla tavalla. En halunnut vesittää meidän palkkiomerkkiä.

Nykyisin Ira pelaa LAT-peliä täysin autopilotilla. Koira toimii oman käytöksensä palkkiomerkkinä. Voin silti halutessani vaikuttaa koiran käytösketjuun palkkiomerkillä. Tästä lisää vähän myöhemmin.

Yleisesti. Palkitsemiseen perustuvat koulutusmenetelmät ovat luotettavia, ne lisäävät koiran hyvinvointia. Erilaisia palkkiomerkkejä, palkkiopelejä, palkitsemistapoja ja palkkioita on lukuisia. Jokaiselle koiralle löytyy varmasti sopiva.

Palkkiopelejä kannattaa pelata koiran kanssa usein, muutoinkin, kuin vain tilanteissa, joissa esiintyy ympärisöhäiriöitä. Teetä koiralla mukavia temppuja ja töitä, kehu ja palkitse. Pidä yllä palkitsevaa vuorovaikutusta. Näin arjen haasteet ovat helpommin voitettavissa.

Omissa koirissani arvostan erityisen korkealle sellaisia palkkiomerkkejä, mitkä koira ilmaisee ihan itse. Työn näissä tekee koira. Koiran kyky havainnoida ympäristöä on huomattavasti ihmistä tarkempi. Koira tietää parhaiten, milloin se on tuen tarpeessa. Minun tehtäväni on tukea koiraa tarvittaessa. Tehtävä helpottuu merkittävästi, kun koira itse kertoo, milloin se kaipaa minulta tukea.

Eläintieto.fi Tutkimukset vahvistavat, palkitsemiseen perustuva kouluttaminen lisää koiran hyvinvointia.

Helppo-arki, asiantuntija-artikkeli aiheesta LAT-peli vuoropuhelua koiran kanssa ja kaavapeliohjeet haastaviin ohitustilanteisiin löytyy tästä.

Palkitsemisketju

1. Kuppi nurin.
Liikutaan sivummalle kiihdyttävästä tilanteesta.
Kun koira on rauhoittunut sen verran, että palkkiot maistuvat, 
kehun ja palkitsen koiran.
Koira on tehnyt parhaansa, tällä kertaa paras riitti tähän ja se on ok.

2. Koira katsoo häiriön suuntaan – ei vielä kykene kääntämään katsetta minuun.
Kehun koiraa. Palkitsen koiran häiriön suunnasta. Huolehdin riittävästä välimatkasta = koira ei kiihdy/menetä malttiaan.

3. Koira katsoo ensin häiriötä, kääntyy sitten katsomaan minua,
kehun ja palkitsen koiran.

4. Koira katsoo häiriötä, jonka jälkeen kääntyy katsomaan minua,
odotan vielä hetken, tarjoaisiko koira jotakin vielä lisää?...  

4....Koira istuu! Edelleen katsoo minua. 
Melkoisen hurjat superkehut ja... 

4.... palkkiot.

5. Koira osaa.
Koira katsoo häiriötä, katsoo minua, istuu ihan heti
ja katsoo edelleen silmiini.
Superkehut ja tavanomaista parempia palkkioita!

Tasojen 3-5 palkitsemistilanteissa, kun koira osaa ottaa kontaktia, katsoo minuun ja istuu, saatan palkita koiran heittämällä palkkiot koiran lähelle maastoon, sen sijaan, että tarjoaisin palkkiot koiralle suoraa suuhun. Ei-toivotun kohteen jahtaamisen sijasta tarjolla on sallittuja kohteita.

Palkkaus maastoon tuo lisää peliaikaa, nenätyöt, herkkujen ja ruoan etsintä rauhoittavat koiraa. Winwin.


Palkkiomerkki


Voin halutessani keskeyttää koiran käytösketjun käyttämällä palkkiomerkkiä. Palkkiosanan sanottuani koira tulee suoraa luokseni ja saa palkkion nopeammin. Esimerkiksi merkkaan tilanteen, jossa koira katsoo häiriökohdetta, palkkaan koiran lennosta ja näin pääsemme jatkamaan matkaa nopeasti haluamaamme suuntaan.

Palkkiomerkkinä käytän yhteisesti sovittua palkkiosanaa, jonka merkitys on opetettu koiralle ennalta. Koira tietää sanan kuulleessaan, että sanasta seuraa aina palkkio. Palkkiosanan on oltava merkityksensä veroinen, muutoin tarkoitus vesittyy. 

Palkkiosanaksi kannattaa valita sana, joka ei toistu muussa merkityksessä arkikäytössä, jotta sana erottuu edukseen. Yleisesti käytettyjä palkkiosanoja ovat esimerkiksi bra ja jes.

Jos Ira on kipeä, tai muusta syystä stressaantunut tai kiihtynyt, voi esiintyä vielä hetkittäin takapakkia, tällöin helpotamme vaatimustasoa, mutta pääsääntöisesti 110% kohtaamistilanteista sujuu nykyisin hienosti.

Olemme ylpeitä Irasta!💗 

LAT


Vastaehdollistaminen sopii tilanteisiin, joissa halutaan muuttaa koiran suhtautumista kiihdyttäviin, jännittäviin, hermostuttaviin tai pelottaviin kohteisiin ja asioihin. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi kovat äänet, autot, pyörät ja lenkkeilijät, lapset, aikuiset, skuutit, vastaantulevat vieraat koirat, kotiin tulevat vieraat jne.

Välimatka on etenkin aluksi ratkaisevan tärkeä asia. Mikäli ollaan liian lähellä kohdetta tilanne kehittyy koiralle liian vaikeaksi. Riittävästä välimatkasta huolehtiminen on ihmisen tehtävä. Jos voit, tai ehdit, vaihda suuntaa, siirry sivummalle. Lisää etäisyyttä. Välimatkaa kannattaa lyhentää vasta taitojen karttuessa.

Control Unleashed LAT-koulutusmenetelmiin voit tutustua tarkemmin tästä.

Mikäli koiran kanssa ei ole aiemmin opiskeltu perus- tai arkitaitoja - suositan aloittamaan vaikkapa tästä. Omistajan tai koiran ikä ei ole este uusien taitojen oppimiselle.

Lisäksi on hyödyllistä osallistua koiran kanssa perustaitokursseille. Varmistu aina ensin kouluttajan ammattitaidosta, lue ohjeet miten tästä. Pyydä tarvittaessa suosituksia.
 
Huomioi kivut. Kipujen osuus koirien käytösongelmissa on merkittävä. Mikäli koiralla esiintyy käytösongelmia, aloita tilanteen kartoittaminen eläinlääkäristä. Poissulje/hoida kipua ennen kuin alat kouluttaa koiraa.

Skuuteista selvisimme. Jatkamme harjoituksia oravien, rusakoiden ja muiden riistaeläinten suhteen, joiden kanssa meidän tytöt toisinaan innostuvat vielä ihan liiaksi.

Tykkään sujuvasta arjesta, joten ilmoittauduin Kennelliiton kaikille avoimeen ja maksuttomaan, Agria KoiraExpo webinaariin, jossa aiheena sopivasti koirien käyttäytyminen arkielämässä. Luennoitsijana toimii Tommy Wiren. Ilmoittautuminen on auki 26.10.22 asti. Webinaarista tulee tallenne, joka on katsottavissa n.1kk ajan. Tallenne on saatavilla vain luennolle ilmoittautuneille. Ilmoittautumaan pääset tästä.


Hyvää eläinten viikkoa!  💗

Hannalle erityiset kiitokset ihanista Iran kuvista! 💗




Testit © Pia Grönroos
Kuvat © Hanna Uosukainen