maanantai 15. heinäkuuta 2019

Resurssiriidat



Jo kaksi koiraa muodostavat lauman. Ajattelen, että laumassa koirien tulee viihtyä keskenään - ei siis riitä, että ne jotenkin sietävät toisiaan. Sietäminen tarkoittaa sitä, että koirat elävät jatkuvassa stressissä toistensa suhteen. Miten suurta ja minkälaista stressiä toinen koira toiselle aiheuttaa, on kiinni näistä yksilöistä ja koirien välisestä laumadynamiikasta.

Omistajan tehtävä on luoda edellytykset laumarauhalle. 

Omistajan on huomioitava resurssit


Meillä on kaksi resurssiherkkää samassa laumassa. Resurssiherkkyys ja sen voimakkuus ovat tilannesidonnaisia. Koirat voivat esimerkiksi nälästä, väsymyksestä, hormoneista, kivusta tai kuumuudesta johtuen käyttäytyä normaalista poiketen.

Koiran temperamentilla on myös vaikutusta asiaan. Yksi kiihtyy nopeasti, toinen on tyyni kiperissäkin tilanteissa. Koirat ovat yksilöitä myös laumassa.

Koiran stressiä voivat lisätä jo mainittujen syiden lisäksi muutokset arjessa, esimerkiksi muutto uuteen kotiin, muutokset perhesuhteissa, ihmisten väliset riidat, oman ihmisen sairaus tai stressi, perheenlisäys tai yksinkertaisimmillaan vaikkapa ruokavaliomuutos tai pitkään jatkunut helle.

Perusarki voi olla koiralle todella kuormittavaa. Lomalla rasitus usein kasvaa ja vastaavasti levon osuus saattaa jäädä minimiin. 

Zen Koira: Varo stressin kertymistä


Jos koiran elämässä on monta stressaavaa tekijää yhtä aikaa, stressiä voi yksinkertaisesti kertyä liiaksi. Helpota koiran elämää siinä missä voit. Ympäristöön, ihmisiin tai toisiin koiriin äkäisesti suhtautuvan kohdalla on tärkeää sulkea pois kivun mahdollisuus. Koirat ovat mestareita, mitä kivun sietoon tulee. Kaikki kipu ei näy päällepäin. Käänny eläinlääkärin puoleen.

Ärhäkän ei tarvitse välttämättä olla kipeä. Pidämme koiraa laumaeläimenä, mutta osa koirista viihtyy paremmin saadessaan elää ihmisen kanssa, ihan ilman lajitovereiden seuraa. Jos koirien keskinäinen dynamiikka ei toimi, koirat puhuvat huonosti koiraa, eivät lue tilanteita oikein, eivät anna tilaa tarvittaessa, tilanne voi olla kaikille osapuolille todella kuormittava. 

Koira, joka puolustaa resurssejaan yhtä koiraa kohtaan, voi toista koiraa kohtaan olla samojen resurssien suhteen täysin neutraali.

Koulutuksella ja tilanteita ennakoimalla, resurssien hallinnalla, sillä, että tuntee omat koiransa ja niiden yksilölliset tarpeet ja kiinnostuksen kohteet, tähän saa jotain tolkkua. Ikä ei ole este uusien taitojen oppimiselle. Vanhakin koira oppii uusia temppuja.

Mitä ovat resurssit? 




Resurssi on mikä tahansa asia, mikä juuri sillä hetkellä tuntuu koirasta erityisen tärkeälle. Tyypillisiä resursseja ovat ruoka, erityisen kivat lelut, luut ja herkut, hyvät nukkumapaikat, tila, omistaja. Koira voi puolustaa resursseuja erityisen voimakkaasti. Resurssien puolustaminen on koiralle normaalia lajityypillistä käytöstä. Yleisin kuumotuksen/ riidan aiheuttaja on resurssi, josta on pulaa.

Resurssien puolustamisessa ei ole kyse johtajuusongelmasta, ei siitä, kuka on pomo. Kyse on siitä, kenelle juuri tämä kyseinen resurssi on tässä hetkessä niin tärkeä, että resurssia pitää puolustaa.

Resurssien hallinta tarkoittaa sitä, että ihminen luo tilanteita, joissa koira voi turvallisesti hallita tärkeäksi kokemiaan asioita ja saavuttaa, tai säilyttää hallinnan tunteen, ilman, että tilanne ajautuu konfliktiin. 

Jos ruoka on koiralle resurssi, on tärkeää taata koiralle 110% ruokarauha. Koiralle tarjotaan ruoat ja herkut tilaan, jossa sen ei tarvitse pitää lajitoveria tai ihmistä uhkana. Tilaan, jossa resurssiherkkä koira on ruokaillut, ei välttämättä kannata päästää lainkaan toista koiraa. Erityisen herkkä voi kilahtaa pelkästään siitä, että toinen koira nuuskii tai nuolee sitä paikkaa, jossa toinen hetki sitten ruokaili. Osoita resurssiherkälle häiriötön tila ruokailuun.

Keskenään sopuisasti toimeen tulevat koirat hyötyvät myös ruokarauhasta. Ruokailun ei ole tarkoitus olla nopeuskilpailu. Stressitön ruokailu edistää ruoansulatusta ja hyvinvointia.

Laumarauhaa voi rakentaa tarjoamalla koirille useita mukavia paikkoja lepoon. Useampi kuin yksi vesikuppi on tarpeen. Riittävästi mukavia leluja.

Nuoleminen, pureminen, repiminen ja kaivaminen ovat koirista erityisen mieluisia hommia. Lajityypillisten käytösten tarjoaminen rauhoittaa koiraa. Erilaiset virikeruokailut palvelevat laumarauhaa hyvin. 

Laumassa liian kivoja leluja, joista leimahtaa riita, ei kannata pitää tarjolla. Näitä erityisen arvokkaita leluja kannattaa silti suosia omistajan ja koiran välisissä leikeissä.

Lapsiperhe


Lapsiperheessä on tärkeää opettaa lapsille, ettei koirien suusta saa lähteä repimään mitään pois. Kun koirat ruokailevat tai lepäävät, näitä ei saa häiritä. Pienten lasten kanssa koiraportti voi tarjota juuri oikeanlaista suojaa, kun itse ei voi valvoa tilannetta.

Lapsiperheessä turvallisuus on tekijä, mitä kannattaa miettiä jo ennalta. Ennakointiin on hyvä panostaa. On tunnettava koirat ja ennakoivat eleet, joita koirat käyttävät ratkaistessaan kiperiä tilanteita.

SEY: Koira ihminen koira sanakirja

Koiruuksien Klubi: Murina on kommunikointia, ei luonnevika

Yhtä tärkeää, kuin kertoa, mitä koiran kanssa ei saa tehdä, on kertoa lapselle, mitä koiran kanssa saa tehdä. Miten leikkiä koiran kanssa turvallisesti? Milloin on turvallista koskea koiraan? Miten koskettaa koiraa siten, että kosketus tuntuu koirasta mukavalle?

Koiratappelu



Masseter: Kärtylle koirakaveri


Koirien käyttäytymiseen voidaan vaikuttaa myönteisesti opettamalla koirille arkea sujuvoittavia tukitaitoja. Montaakaan temppua ei tarvitse osata, mutta esimerkiksi oman paikan opettamisesta tai toiminnan keskeyttävästä taidosta, on erityisen paljon hyötyä.

Neuvo siitä, ettei tappelevien koirien väliin kannata mennä tyhjin käsin, on ihan paikallaan. Jostain syystä tämä ohje unohtuu aika herkästi. Viimen koirien tappelunujakassa sain hammasta itse. Tikkejä ei tarvittu, mutta kipeää se tekee yksikin syvä hampaanreikä. Jäykkäkouristusrokote kannattaa pitää voimassa.

Olen nyt tehnyt mielikuvaharjoituksia siitä, miten voin turvallisesti keskeyttää koirien tappelun, jotta en pakkaisi itseäni koirien väliin. Meillä on eteisessä, muiden petipaikkojen lisäksi, koirille mukava peti ja siinä melko paksu villapeitto. Tämän voin heittää Iran päälle. Ripen saan tilanteesta heti irti ja kuulolle, kun Ira on sekunninkin pois pelistä.

Ehkä tälle toimintamallille ei enää tule tarvetta. Satavarmaksi en asiaa voi tietää. 

Hierarkia on rauhan rakenne


Koiramme eivät kyräile toisiaan tai halua tapella. Laumassa koirat pyrkivät harmoniaan. Antavat tilaa toisilleen. Leikkivät päivittäin useita kertoja. Pitävät toistensa puolia. Olosuhteet ovat vain olleet toisinaan sellaiset, ettei riidalta ole voitu välttyä.

Jos mitä tekisin toisin, olisin alusta asti antanut Iran ja Ripen ruokailla omassa tilassa, omassa rauhassa. Meillä resurssiriita näiden kahden välille puhkeaa herkästi ruoasta tai herkuista. Ripelle pienet tennispallot ovat erityisen kuumottavia.

Kuvittelisi, että maailman helpoin homma väistää, mutta emme ole vahingoilta välttyneet. Riitatilanteet ovat toisinaan liittyneet koirien hormoniheilahduksiin. Ripestä tulee valeraskaana aika ärhäkkä. Kipujen osuutta asiaan ei voida täysin poissulkea. Ruoka on Iralle henki ja elämä. Nälkä on myös ollut usein syynä siihen, etteivät koirat ole jaksaneet tilanteessa. Jemmattu lelu on ollut suojelemisen arvoinen asia.

Nykyisellään tärkein yksittäinen sääntö laumarauhan ylläpitämiseksi meillä on 100% ruokarauha. Koirat ruokailevat erillään, ruoat ja herkut. Kerään tyhjät kupit/virikkeet pois ja vasta, kun koira jättää itse oman ruokapaikkansa, päästän koirat samaan tilaan.

Laumassa huomioin kehuin ja palkkioin väistävää ja tilaa antavaa koiraa. Väistäminen ja tilan antaminen ovat erityisen hienoja ja tärkeitä taitoja laumarauhan kannalta.

Pidän myös tarkempaa lukua koirien levosta. Poden herkästi huonoa omatuntoa, jos koirilla ei ole riittävästi puuhasteltavaa. Tähän rinnalle on alkanut mukavasti muodostua tietoisuus riittävän levon merkityksestä ja vaikutuksesta koirien hyvinvoinnille. Tärkeämpää kuin jatkuva tekeminen on lepääminen.

Riita jättää jäljet. Luottamus on kerättävä uudelleen.

Meillä kukaan koirista ei puolusta resursseja ihmistä kohtaan.

Koiranpentu




Aikuisen koiran mielestä perheeseen otettu koiranpentu voi olla yhtä aikaa ihana ja kamalan rasittava. Huomioi erityisesti levon ja rauhan merkitys vanhemmalle koiralle. Koiranpentu voi puolustaa resursseja toista koiraa, mutta myös ihmistä kohtaan. Ruoka on monille pennuille todella iso resurssi. 

Valitettavasti edelleen saatetaan neuvoa ottamaan pennulta ruokakuppi pois, jos pentu murisee. Kuppi otetaan pois ja ruokailu keskeytetään. Pentua torutaan tai kielletään. Pentu on kuumottunut, hyppii ja temuaa, kuppia pidetään korkealla, tai kuppi viedään kokonaan pois, pennulle jää nälkä. Tai pentu ei syö ruokaansa riittävän nopeasti, kuppi viedään pois.

Koiruuksien Klubi: Murina on kommunikointia, ei luonnevika

Näiden neuvojen avulla ei rakenneta luottamusta koiran ja ihmisen välille, vaan murennetaan sitä. Ruokakuppipelit murentavat koiranpennun luottamusta ihmistä kohtaan ja ihmisen toiminta saattaa edistää aggressiivisen käytöksen puhkeamista myöhemmällä iällä.

Ruokailutilanteessa murisevan koiranpennun kanssa ei kannata lainkaan lähteä pelaamaan ruokakuppipelejä.

Eläinkoulutus.fi Miten koirat saa tulemaan toimeen keskenään?

Älä paineista, selätä, älä käytä kovia otteita


Älä ota ruokaa ja herkkuja pennulta pois kesken ruokailun. Mitä tarkempi koiranpentu ruokansa ja herkkujensa/lelujensa suhteen on, sen tärkeämpää on ihmisen esiintyä koiranpennulle myönteisessä valossa. Tällöin ihminen ei ole uhka vaan mahdollisuus.

Eläinkoulutus.fi Koira puolustaa ruokaa ja leluja

Murisevalle pennulle tarjotaan ruokarauha. Ruoka tarjoillaan usein aktivointina/ rauhoittavana virikkeenä ja palkkiona perustaitojen opinnoista. Anna koira ruokailee häiritsemättä sitä. Ota pennun ruoka usein mukaan ulos. Tarjoa ruokaa kädestäsi.

Jos tulee pakottava tarve ottaa koiralta jotain pois, tee vaihtokauppa. Opeta koira luopumaan. Vaihtokauppa on erityisen hyödyllinen taito aina, kun koiralta pitää saada suusta pois jotain. Joskus tämä taito voi pelastaa koiran hengen.

Jos sallit koiranpenun tulla sohvalle tai sänkyysi, huomioithan, että varattu paikka on varattu paikka. Jos välttämättä haluat olla epäreilu ja viedä koiran paikan, opeta koiraa väistämään pyynnöstä. Palkitse koiraa siitä, että se väistää pyynnöstäsi. Älä tee asiasta riitaa, tai valtataistelua, sillä paikan vieminen koiralta on koiran näkökulmasta katsottuna epäreilua käytöstä. Älä päde johtajuutta vaan opeta koiralle miten toivot sen käyttäytyvän. Paineistamalla, kovilla otteilla murisevasta koirasta saa herkästi purevan koiran.

Kohdetyöskentely on erityisen hieno taito. Käsitargetin avulla koiraa voi ohjata ja tehty työ tuottaa koiralle hyvää mieltä sekä mahdollisuuden palkkioon.

Taito kulkea rauhallisesti ovista ulos ja sisään helpottaa elämää. Jos koirat kuumottuvat ovikellosta, uloslähdöstä, sisälle tulosta, vieraista, omien paikkojen opettaminen voi helpottaa arkea.

Helsingin yliopisto: Uusi näkökulma koiran johtajuuteen

Helsingin yliopisto: Ajatukselle eläinten tunteista naurettiin vielä 30 vuotta sitten - nyt tutkitaan miten koiran ilo ja stressi ilmenevät

Riidan jälkeen 


ZenKoira: Kuinka säilyttää rauha monikoiratalouksissa

Riitatilanteiden jälkihoitoon kuuluu tilanteen analysointi, koirien arkeen, terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden huomiointi sekä tarvittavat muutokset. Riitatilanteita ei voida hoitaa menestyksekkäästi olosuhteita huonontamalla tai heikentämällä koirien luottamusta. Asioita ei myöskään koskaan jätetä koirien selvitettäväksi.

Rankut tai sääntöjen ylenpalttinen kiristäminen, koirien jatkuva eristäminen tosistaan, kova kuri, eivät luo edellytyksiä laumarauhan rakentumiselle.

Eristäminen on tarpeen, mikäli koirat tappelevat koko ajan ja yhteisissä tiloissa elämää leimaa pelko. Pelkäävän koiran asema laumassa on ahdistava. Jos länsisiiven voi varata toiselle ja itäsiiven toiselle koiralle ja välille saa vähintään oviportin, kaikkien elämä helpottuu.

Mieti miten paljon koirat lepäävät? Riittääkö kaikille ihmisen hellää huomiota? Tuleeko koira nähdyksi myös yksilönä? Vapaata liikuntaa ja/tai liikuntaa liinassa? Ovatko koirat nälkäisiä? Onko mahdollista, että jollakin koirista olisi kipuja?

Kiinnitä huomiota koirien välisiin suhteisiin. Leikkivätkö koirat keskenään? Pitävätkö tiukoissa tilanteissa yhtä? Hoitavatko ja huoltavatko toisiaan? Jos mikäli näin, välien eheytyminen on hyvin todennäköistä.

Mikäli ratkaisua ei tunnu löytyvän, ota herkästi yhteyttä eläinlääkäriin sekä koirakoulutusalan ammattilaiseen. Pienilläkin helpotuksilla voidaan koirien hyvinvointia ja laumarauhaa edistää merkittävästi.

Uusi koti


Aina lauma ei ole oikea paikka koiralle. Joskus on kaikkien etu, että koira pääsee uuteen kotiin, jossa sillä ei ole kilpakumppaneita. Tämä päätös vaatii omistajalta paljon. Päätös luopua koirasta on koiralle uusi mahdollisuus, elämään uudessa kodissa. Uusi koti kannattaa valita aina huolella.

Suosittelemme


Eläinkoulutus, Jaana Pohjola


Koiruuksien klubi, Helmi Pesonen


Koira- ja kissakoulu Heiluva häntä, Miira Hellsten

Massetter Liisa Tikka

ZenKoira Junttila Saara

Koirapalvelu Kannattava Riikka Kokkonen

Suomen eläintenkouluttajat ry





Kuvat © Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti