Alkukesästä 2022 Ira alkoi reagoida lenkillä ohikiitäviin kohteisiin, kuten skuutteihin ja botteihin todella reaktiivisesti. Koiraan ei saanut lainkaan yhteyttä. Iran käytösongelmien taustalla vaikuttavat kivut ja pitkäkestoinen kroonistunut stressi. Voit halutessasi lukea tilanteeseen johtaneista syistä tästä.
Helpottaakseni arkea osallistuin Koiruuksien Klubin
järjestämälle, reaktiivisten koirien tehokurssille. Verkkokurssi osui kohdalle kuin tilauksesta. Kurssilla pääsin kertaamaan jo aiemmin opittuja
asioita, sain tukea ja ihan uuttakin tietoa. Kiitos Helmi Pesonen! 🌞🌻
Skuuttien ja bottien osalta tilanne on tällä hetkellä lähtötilanteeseen verrattuna erinomainen. En mieti tai kyttäile ohitsemme huristavia lautoja, koira ilmaisee nämä halutessaan. Skuutin tms. nähdessään, tai kuullessaan, Ira tulee luokseni, ottaa katsekontaktin, istuu eteen – ja saa tästä palkkion. Ihan jokaista skuuttia tai koiraa Ira ei merkkaa, mutta ahkera se näiden kanssa on.
Ihan huikeaa edistymistä siis! 🥳🥳 Huomioiden, että käytöksen muokkaamiseen lähdettiin alun alkaen tilanteesta, jossa koira ei kyennyt lainkaan kontrolloida käytöstään.
LAT
Iran kanssa hyödynnettiin sovellettua LAT, Look at that, menetelmää, eli vastaehdollistin koiraa. Omiin tarpeisiimme sovellettua siksi, että ulkoilemme usein laumana. Tilanne on teknisesti hieman erinäköinen, kuin yhden koiran kanssa ulkoiltaessa.
LAT:in tarkoituksena on, että koiran tunnetila pysyy rauhallisena ihmisen kanssa tehdyn yhteistyön ja palkitsemisen ansiosta. Arkisten palkkioiden sijasta käytin aluksi korotettuja, tavanomaista parempia palkkioita.
Palkitsin koiran aina, täysin riippumatta siitä, miten kohtaamistilanteet sujuivat. Tavoitteena oli, että koira motivoituu tavanomaista parempien palkkioiden ansiosta tekemään töitä.
Ruokapalkkioilla on toinenkin tärkeä tehtävä. Syöminen, haistelu, etsiminen ja kaivaminen, ruoanhankintaan liittyvät lajityypilliset käytösmallit rauhoittavat koiria. Syödessä koiran stressitasot laskevat. Näin toimien koiran on helpompi kohdata, mahdollisesti samalla lenkillä vastaantulevat uudet haasteet, sillä koira ei käy "punaisella".
Erinomainen kirjoitus stressin kertymisestä kannattaa lukaista tästä.
Ira on peruskoulutettu, meillä on käytössämme toimiva palkkiosana, ja koira on motivoitunut tekemään töitä ruokapalkkioden eteen, niinpä kriiteriä, eli tavoitetta kohti toivottua käytöstä, voitiin hilata ylöspäin ripeässä tahdissa.
Koiran oma motivaatio ja aiemmat opinnot ovat melkoisia ässiä tässä pelissä!
Tarvittaessa olisin kantanut mukanani vaikka lampaanviulua saadakseni koiran huomion itseeni. Ja melkein kannoinkin. 😁 Tavanomaisten kuivamuonanapusten sijaan erinomaisia palkkioita ovat esimerkiksi paistetut maksapalat, lampaankorvapalat, raakaliha jne.
Taitojen kehittyessä palkkioiden määrää ja laatutasoa voidaan vaihdella. Väliin vahvistan jo opittuja ja vakiintuneita arkitaitoja tavanomaista paremmin superpalkkioin. Meillä koiria palkitaan arkitaidoista kaiken ikää, vuoden jokaisena päivänä, jokaisella lenkillä.
Ruokapalkkiot on syytä vähentää koiralle tarjottavasta energiamäärästä. Aina emme ole tässä onnistuneet, mutta nyt olemme olleet tarkkoja, koirat ovat pysyneet saavutetuissa tavoitepainoissa.
Iran ollessa kipeä tai stressaantunut, ulkoilemme rauhallisiin ajankohtiin, lähinnä skuuttivapaissa maastoissa. Skuuttien ja bottien osalta tämä on melkoinen haaste, sillä kaupunkioloissa näitä vempaimia tulee vastaan mihin vuorokaudenaikaan tahansa, melkeinpä missä tahansa. Onneksi ei sentään metsässä.
LAT treenissä edetään koiran tahtiin, koiran osaamistaso ja oppimishistoria huomioiden. Vaikeustasoa lisätään asteittain. Haastetta lisätään vasta, kun edellinen taso sujuu mallikkaasti. Vaatimustasoa madalletaan tarvittaessa. Päivät eivät ole veljiä keskenään.
Kannattaa huomioida koiran mielentila, väsymys ja mahdolliset kivut. Stressaavat kokemukset ja stressin kertyminen. Myös positiivinen stressi, kivat ja mukavat asiat, näkyvät koiran käytöksessä kiihtymyksenä.
Omistajan oma mielentila, väsymys, nälkä, kiireet ja huolet. Tärkeitä asioita huomioida, jotta ei treenaa koiran kanssa, mikäli itse tuntee olonsa hermostuneeksi. Tällöin kannattaa tehdä tavanomaista lyhyempi lenkki ja ihan vaan levätä.
Erilaisia palkkiomerkkejä ja LAT- palkkiopelejä, meillä on käytössä useita. Osa palkkiomerkeistä on koirakohtaisia. Treenatessa en aluksi käyttänyt palkkiomerkkiä lainkaan, sillä en ollut varma, olisiko koira kyennyt reagoimaan palkkiomerkkiin toivotulla
tavalla. En halunnut vesittää meidän palkkiomerkkiä.
Nykyisin Ira pelaa LAT-peliä täysin autopilotilla. Koira toimii oman käytöksensä palkkiomerkkinä. Voin silti halutessani vaikuttaa koiran käytösketjuun palkkiomerkillä. Tästä lisää vähän myöhemmin.
Yleisesti. Palkitsemiseen perustuvat koulutusmenetelmät ovat luotettavia, ne lisäävät koiran hyvinvointia. Erilaisia palkkiomerkkejä, palkkiopelejä, palkitsemistapoja ja palkkioita on lukuisia. Jokaiselle koiralle löytyy varmasti sopiva.
Palkkiopelejä kannattaa pelata koiran kanssa usein, muutoinkin, kuin vain tilanteissa, joissa esiintyy ympärisöhäiriöitä. Teetä koiralla mukavia temppuja ja töitä, kehu ja palkitse. Pidä yllä palkitsevaa vuorovaikutusta. Näin arjen haasteet ovat helpommin voitettavissa.
Omissa koirissani arvostan erityisen korkealle sellaisia palkkiomerkkejä, mitkä koira ilmaisee ihan itse. Työn näissä tekee koira. Koiran kyky havainnoida ympäristöä on huomattavasti ihmistä tarkempi. Koira tietää parhaiten, milloin se on tuen tarpeessa. Minun tehtäväni on tukea koiraa tarvittaessa. Tehtävä helpottuu merkittävästi, kun koira itse kertoo, milloin se kaipaa minulta tukea.
Eläintieto.fi Tutkimukset vahvistavat, palkitsemiseen perustuva kouluttaminen lisää koiran hyvinvointia.
Helppo-arki, asiantuntija-artikkeli aiheesta LAT-peli vuoropuhelua koiran kanssa ja kaavapeliohjeet haastaviin ohitustilanteisiin löytyy tästä.
Palkitsemisketju
2. Koira katsoo häiriön suuntaan – ei vielä kykene kääntämään katsetta minuun. Kehun koiraa. Palkitsen koiran häiriön suunnasta. Huolehdin riittävästä välimatkasta = koira ei kiihdy/menetä malttiaan. |
3. Koira katsoo ensin häiriötä, kääntyy sitten katsomaan minua, kehun ja palkitsen koiran. |
4. Koira katsoo häiriötä, jonka jälkeen kääntyy katsomaan minua, odotan vielä hetken, tarjoaisiko koira jotakin vielä lisää?... |
4....Koira istuu! Edelleen
katsoo minua. Melkoisen hurjat superkehut ja... |
4.... palkkiot. |
5. Koira osaa. Koira katsoo häiriötä, katsoo minua, istuu ihan heti ja katsoo edelleen silmiini. Superkehut ja tavanomaista parempia palkkioita! |
Tasojen 3-5 palkitsemistilanteissa, kun koira osaa ottaa kontaktia, katsoo minuun ja istuu, saatan palkita koiran heittämällä palkkiot koiran lähelle maastoon, sen sijaan, että tarjoaisin palkkiot koiralle suoraa suuhun. Ei-toivotun kohteen jahtaamisen sijasta tarjolla on sallittuja kohteita.
Palkkaus maastoon tuo lisää peliaikaa, nenätyöt, herkkujen ja ruoan etsintä rauhoittavat koiraa. Winwin.
Palkkiomerkki
Voin halutessani keskeyttää koiran käytösketjun käyttämällä palkkiomerkkiä. Palkkiosanan sanottuani koira tulee suoraa luokseni ja saa palkkion nopeammin. Esimerkiksi merkkaan tilanteen, jossa koira katsoo häiriökohdetta, palkkaan koiran lennosta ja näin pääsemme jatkamaan matkaa nopeasti haluamaamme suuntaan.
Palkkiomerkkinä käytän yhteisesti sovittua palkkiosanaa, jonka merkitys on opetettu koiralle ennalta. Koira tietää sanan kuulleessaan, että sanasta seuraa aina palkkio. Palkkiosanan on oltava merkityksensä veroinen, muutoin tarkoitus vesittyy.
Palkkiosanaksi kannattaa valita sana, joka ei toistu muussa merkityksessä arkikäytössä, jotta sana erottuu edukseen. Yleisesti käytettyjä palkkiosanoja ovat esimerkiksi bra ja jes.
Jos Ira on kipeä, tai muusta syystä stressaantunut tai kiihtynyt, voi esiintyä vielä hetkittäin takapakkia, tällöin helpotamme vaatimustasoa, mutta pääsääntöisesti 110% kohtaamistilanteista sujuu nykyisin hienosti.
Olemme ylpeitä Irasta!💗
LAT
Vastaehdollistaminen sopii tilanteisiin, joissa halutaan muuttaa koiran suhtautumista kiihdyttäviin, jännittäviin, hermostuttaviin tai pelottaviin kohteisiin ja asioihin. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi kovat äänet, autot, pyörät ja lenkkeilijät, lapset, aikuiset, skuutit, vastaantulevat vieraat koirat, kotiin tulevat vieraat jne.
Välimatka on etenkin aluksi ratkaisevan tärkeä asia. Mikäli ollaan liian lähellä kohdetta tilanne kehittyy koiralle liian vaikeaksi. Riittävästä välimatkasta huolehtiminen on ihmisen tehtävä. Jos voit, tai ehdit, vaihda suuntaa, siirry sivummalle. Lisää etäisyyttä. Välimatkaa kannattaa lyhentää vasta taitojen karttuessa.
Control Unleashed LAT-koulutusmenetelmiin voit tutustua tarkemmin tästä.
Mikäli koiran kanssa ei ole aiemmin opiskeltu perus- tai arkitaitoja - suositan aloittamaan vaikkapa tästä. Omistajan tai koiran ikä ei ole este uusien taitojen oppimiselle.
Lisäksi on hyödyllistä osallistua koiran kanssa perustaitokursseille. Varmistu aina ensin kouluttajan ammattitaidosta, lue ohjeet miten tästä. Pyydä tarvittaessa suosituksia.
Huomioi kivut. Kipujen osuus koirien käytösongelmissa on merkittävä. Mikäli koiralla esiintyy käytösongelmia, aloita tilanteen kartoittaminen eläinlääkäristä. Poissulje/hoida kipua ennen kuin alat kouluttaa koiraa.
Skuuteista selvisimme. Jatkamme harjoituksia oravien, rusakoiden ja muiden riistaeläinten suhteen, joiden kanssa meidän tytöt toisinaan innostuvat vielä ihan liiaksi.
Tykkään sujuvasta arjesta, joten ilmoittauduin Kennelliiton kaikille avoimeen ja maksuttomaan, Agria KoiraExpo webinaariin, jossa aiheena sopivasti koirien käyttäytyminen arkielämässä. Luennoitsijana toimii Tommy Wiren. Ilmoittautuminen on auki 26.10.22 asti. Webinaarista tulee tallenne, joka on katsottavissa n.1kk ajan. Tallenne on saatavilla vain luennolle ilmoittautuneille. Ilmoittautumaan pääset tästä.
Hyvää eläinten viikkoa! 💗
Hannalle erityiset kiitokset ihanista Iran kuvista! 💗
Testit © Pia Grönroos
Kuvat © Hanna Uosukainen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti