Koiran pelkokäyttäymisen muodot: Pakeneminen, mielistely, jäätyminen, taistelu. |
Toimin jokin aika sitten koiranomistajalle tukena, erittäin vaikeassa tilanteessa, joka päättyi murheellisesti.
Perheen koira oli purrut omistajaansa. Koiran aiheuttamat puremavammat olivat usein olleet niin vakavia, että vammoja oli pitänyt hoidattaa lääkärissä. Koiraa oli käytetty eläinlääkärissä ja koiran käytökseen oli pyritty vaikuttamaan, heikoin tuloksin. Koiran käsittelystä oli tullut mahdotonta.
Ongelmat olivat alkaneet koiran ollessa murrosikäinen. Tästä tilanne oli kärjistynyt pikku hiljaa, koiran aikuistuessa, yhä vain vaikeammaksi. Tilanne perheessä oli ehtinyt edetä liian pitkälle, että koiraa olisi kyetty enää auttaa. Omistaja oli lopuksi kääntynyt käytösongelmiin perehtyneen eläinlääkärin puoleen. Lääkäri suositti eutanasiaa armollisimpana vaihtoehtona koiran auttamiseksi.
Omistaja kantoi raskaan vastuun ja antoi koiralleen rauhan. Syitä ja riskitekijöitä siihen, miksi tilanne oli ajautunut perheessä näin vaikeaksi, oli useita.
Seuraavassa lueteltuna muutamia yleisiä ja mahdollisia riskitekijöitä.
Koiran perimä
Vastuullinen kasvatustyö. Voiko tätä mitenkään liiaksi korostaa, kun kyseessä ovat elävät eläimet?
Jalostukseen tulisi valikoida hyväluonteisia, rohkeita, lempeästi ja avoimen ystävällisesti ihmisiin suhtautuvia, kattavasti terveystutkittuja koiria. Koiria, joiden omat taustat ja lähtökohdat tunnetaan ja ne ovat kunnossa.
Pelokkaiden, arkojen tai aggressiivisesti ihmiseen suhtautuvien koirien jalostuskäyttö ei ole millään tapaa vastuullista kasvatustoimintaa. Pelko ja arkuus ovat voimakkaasti periytyviä ominaisuuksia.
Kattavat terveystutkimukset tuovat koirille turvaa. Suosituksia noudattaen voidaan karsia jalostuksesta koirat, joilla on vakavia, periytyviä terveysongelmia.
Etenkin suuressa laumassa koirien arkuus, pelot ja kipuoireet, voivat jäädä kokonaan tunnistamatta.
On mahdollista, ettei kaikkia koirien arkuutta ja pelkoa osoittavia eleitä, kuten esimerkiksi mielistelyä ja hypersosiaalisuutta, tunnisteta epävarmuudesta aiheutuvaksi. Hyökkäävästi käyttäytyvä, aggressiviinen koira, saatetaan tulkita kovaluonteiseksi. Arkuus ja pelot periytyvät ylisukupolvien.
Periytyvät käytösongelmat eivät näy pienessä luovutusikäisessä pennussa. Periytyvät käytösongelmat, kuten ääniarkuus ja alusta-arkuudet, tulevat esiin usein vasta koiran kasvaessa ja kehittyessä, koiran aikuisiällä.
Jos koiran sisaruksissa tai lähisuvussa esiintyy käytösongelmaisia, arkoja tai pelokkaita koiria, tai käytösongelmien vuoksi lopetettuja koiria, on koiran alttius sairastua itse ja myös periyttää näitä samoja sairauksia tavanomaista korkeampi.
Eläintieto.fi Koirien aggressiivisuus juontaa juurensa perimästä, mutta olosuhteilla ja omistajan koirakokemuksella on merkitystä
Kasvattaja
Epävarmuus sosiaalisissa kontakteissa, ihmistä ja ympäristöä kohtaan, ovat yleinen, koirien
hyvinvointia ja elämänlaatua alentava ongelma. Asia, joka tulisi
ehdottomasti huomioida jalostuksessa. Koiranpentujen asianmukainen ja
ystävällinen kohtelu, hyvä emonhoiva, ovat erityisen tärkeitä tekijöitä,
kun pyritään ehkäisemään pelkoon liittyvien käytösmallien syntymistä.
Mikäli kasvattaja kohtelee tarpeettoman kovaotteisesti omia koiriaan,
hyväksyy kivun tuottamisen, on mahdollista, että pentujen luottamusta
ihmistä kohtaan horjutetaan jo tässä kohdin elämää.
Vanhentuneet kasvatuskäytännöt ovat riskitekijä. Ei ole ehkä ymmärretty, tai nähty tarvetta päivittää tietoja ja toimintatapoja tähän
päivään.
Kasvattaja saattaa toimia täysin vastuuttomasti.
Kasvattaja voi salata tietoja omien koiriensa vioista, sairauksista ja
käytösongelmista. Kasvattaja voi jättää ilmoittamatta pentuesisarusten
omistajille tietoonsa tulleista, sisaruksilla esiintyvistä vioista,
sairauksista ja arkuuksista. Kasvattaja saattaa kiistää rodun
terveysongelmat. Kasvattaja voi olla täysin kykenemätön kantamaan
vastuuta.
Kaikki kasvatustyö ei ole vastuullista. Meillä ei valitettavasti ole olemassa ulkopuolista, kasvatustoimintaa arvioivaa laatu- ja hyvinvointisertifiointia. Jokainen kasvattaja saa markkinoida itseään vastuullisena. Useat pentueet, pitkä kokemus kasvatustyöstä, eivät ole tae koirien hyvinvoinnista ja vastuullisesta kasvatustyöstä.
Varmistu kasvattajan taustoista. Kysy suosituksia useilta eri tahoilta.
Kipu
Käytösongelmien taustalta löytyy varsin usein hoitamaton kipu. Miten hyvin koiranomistaja tunnistaa oman koiransa kivut, miten tarkoin on perillä rotunsa tyypillisistä terveysongelmista? Tällä on iso merkitys asiaan.
Ellei kasvattaja kerro pennunostajalle rodun terveysriskeistä, tai kasvattaja aliarvioi terveysongelmat, ei hyödynnä rodulle saatavilla olevia, kattavia terveystutkimuksia, on selvää, etteivät pennut saa parhaita mahdollisia lähtökohtia elämälleen. Pakolliset PEVISA-terveystutkimukset ovat kasvatustyössä minimivaatimus.
Ota selkoa. Älä usko satuihin ja tarinoihin hyvin pärjäävistä luusto-ongelmaisista koirista. Heikko luustoterveys ei ole koskaan koiralle eduksi. Osa koirista oireilee jo nuorina, mutta eivät läheskään kaikki. Koirat ovat mestareita sopeutumaan erilaisiin liikuntaelinongelmiin. Osa koirista voi kipuilla ilman, että omistaja edes tietää koiransa olevan kipeä.
Monimuotoisen hoivan turvin koira voi pärjätä heikolla luustoterveydellä, mutta pärjääminen vaatii aina ongelmien tiedostamista, tunnistamista ja huolellista, jatkuvaa työtä jäljellä olevan toimintakyvyn ylläpitämiseksi.
Jos omistat corgikoiran, ota kattavasti selkoa koirasi terveydestä. Osallistu rodun kannalta tärkeisiin terveystutkimuksiin.
Kasvattajalta saadut neuvot ja ohjeet
Kasvattajalta saadut ohjeet voivat perustua pakottamiseen, alistamiseen, epämukavuuteen, kipuun ja rankaisuun, nk. vanhentuneisiin johtajuusoppeihin. Kasvattaja saattaa korostaa uudelle koiranomistajalle, miten koiran tulee jokaisessa tilanteessa ymmärtää paikkansa arvoasteikon
alimmaisena, eikä koira saa missään olosuhteissa murista ihmiselle. Näillä toimin koiralta estetään mahdollisuus kertoa epämukavasta olotilasta tai uhkaavasta pelosta.
Helsingin yliopistollinen eläinsairaala: Uusi näkökulma koiran johtajuuteen
Ongelmien ilmetessä koiranomistaja ei saa ohjetta kääntyä asiantuntevan eläinlääkärin tai eettisiä koulutusmenetelmiä käyttävän koirakouluttajan puoleen. Tämän sijaan käytösongelmainen koira saatetaan alistaa laumapaineelle, jätetään ongelmat koirien ratkottaviksi. Käytöksen syyt jäävät selvittämättä. Stressin ja pelon lisääntyminen heikentävät entisestään koiran vointia.
Koirat oppivat käytöksensä seurauksista, oppivat hyvässä ja pahassa.
Palkitsemiseen perustuvin koulutusmenetelmin kasvatetut koirat ovat uteliaita, reippaita ja aloitekykyisiä. Pelkoehdollistamalla opetetut koirat ovat passiivisempia, aloitekyvyttömämpiä, ihmistä kohtaan varautuneempia, pelokkaampia ja aggressiivisempia. Yleisin syy sille, että koira puree ihmistä, on pelko.
Hankikoira.fi Perheen ihmisiin tai koiriin suuntautuva aggressiivisuus
Koiruuksien Klubi: Murina on kommunikointia, ei luonnevika
Ensikertalainen
Ensikertalaisuus on riskitekijä.
Halu saada koiranpentu juuri nyt, voi syrjäyttää terveen harkinnan. Etenkin, jos omaa koiraa pitää odottaa kauan, rotu on suosittu ja kysyntä ylittää tarjonnan. Ellei tunnisteta riskitekijöitä, voi käydä niin, että koira otetaan asiaa pohtimatta, sieltä mistä se ylipäätään on mahdollista saada.
Ensikertalainen voi olla täysin kykenemätön arvioimaan tai vertailemaan kasvattajien kasvatustyön perusteita, jalostussuosituksia ja jalostusvalintoja, kasvatusohjeita. Miten kyseenalaistaa vastuullisena toimijana esiintyvän kasvattajan neuvot ja ohjeet?
Hankikoira.fi Pennun ja vanhempien käyttäytymisen tarkkailu
Ongelmaa pahentaa se, että sosiaalisessa mediassa koiran käytösongelmiin apua etsivät törmäävät usein koiran hyvinvointia heikentäviin ohjeisiin. Osassa someryhmiä voi täysin vapaasti markkinoida pentukoiralle epämukavuutta, jopa kipua aiheuttavia, rankaisuihin perustuvia toimintatapoja ja menetelmiä, ilman, että ylläpito puuttuu millään tapaa asiaan.
Turvallisempia, nykytietoon pohjaavia, koiralähtöisiä, moderoituja keskusteluryhmiä facessa ovat mm.
- Welsh Corgien terveys, koulutus ja arki
- Reaktiiviset koirat
- Positiivinen ja omaehtoinen koiran käsittely
- Koiralähtöinen koirankoulutus
- Koirien elekielen havainnointi ja tulkinta
Suhtaudu someohjeisiin aina varauksella.
Tällä hetkellä tietoa rodun terveydestä ja terveysongelmista on saatavilla rajallisesti. Rodun virallisilla sivuilla esitetyt tiedot eivät valitettavasti kaikin pidä paikkaansa. Yleisesti esiintyvistä, koirien hyvinvointia heikentävistä terveysongelmista ei ole saatavilla kaikille avointa tietoa.
Corgirotujen yleisimmät terveysongelmat ovat usein perua rodun anatomisesti liioitellusta, tuki-ja liikuntaelinongelmille altistavasta rakenteesta.
LähiTapiola Oletko hankkimassa koiraa? Huomioi nämä seikat rodun valinnassa
Rodusta kiinnostunut, omasta koirasta haaveileva
Jos huomaat kasvattajan luona puutteita koirien hyvinvoinnissa, tai kasvattaja käyttää kovia otteita koiriaan kohtaan, tai kasvattaja ohjeistaa minkä tahansa käytösongelman korjaamiseksi tuottamaan koirallesi kipua, vetäydy kaupanteosta.
Mikäli kasvattaja on jättänyt jalostuskoiransa vaille rodulle tärkeitä, kattavia, virallisia terveystutkimuksia, tai jos koirien lähisuvussa esiintyy jo vakavia luustovikoja, käytösongelmia, ääniarkuutta tai pelkoja, tai muita vakavia terveysongelmia, vetäydy kaupanteosta.
Jos huomaat, että kasvattajan käytettävissä olevat resurssit ovat riittämättömät koiramäärään nähden, koirat ovat perhekoirien sijaan tuotantoeläimen asemassa, pentuja tehtaillaan kiinnittämättä huomiota jalostussuosituksiin, kasvattaja suhtautuu nuivasti kysymyksiin koirien ja rodun terveydestä, vetäydy kaupanteosta.
Tee tarvittaessa eläinsuojeluilmoitus.
Etsi vastuullisempi kasvattaja. Ellet löydä sopivaa, vaihda rotua.
Koirakasvatusta ja eläintenpitoa ohjaavat lait ja asetukset, suositukset jalostuskoirien hyvinvoinnista ja terveydestä, mutta alaa tai tärkeiden, koirien hyvinvointia suojaavien suositusten siirtymistä käytännön kasvatustyöhön, ei valvo kukaan tai mikään taho. Kuka tahansa saa kasvattaa koiria. Kuka tahansa saa markkinoida itseään vastuullisena.
Kennelliiton, Sukokan tai rotuyhdistyksen jäsenyydet eivät ole tae vastuullisesta tai laadukaasta kasvatustyöstä. Mikään näistä yhdistyksistä ei ole kasvatustyötä valvova viranomainen. Kasvatustyön etiikka, miten kasvattaja kohtelee koiriaan, on täysin kasvattajan itsensä määriteltävissä. Ongelmatilanteissa koiranomistaja voi jäädä täysin vaille tukea.
Älä valitse vain pentua, valitse myös vastuulliset kasvatusolosuhteet
Vastuullinen kasvattaja pyrkii hyvään lopputulokseen jalostussuosituksia noudattaen. Valitse kasvattaja, joka edistää koirien ja kasvattamansa rodun kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä. Tarkista kasvattajan taustat. Kysy kasvattajasuosituksia useilta eri tahoilta.
Kuva: Hankikoira.fi |
Ongelmia oman koiran käytöksessä?
Mitä varhaisemmassa vaiheessa käytösongelmiin puututaan, sen parempi.
Kovat otteet sopivat näihin tilanteisiin erittäin huonosti, sillä ne lisäävät koiran pelkoa ja tätä kautta koiran aggressiivinen käytös voi lisääntyä.
Tähän kohdin kannattaa ottaa aikalisä ja hakea apua.
Luota ammattitaitoon. Käänny herkästi käytösongelmista kokemusta omaavan eläinlääkärin puoleen. Kun koiran terveys on kattavasti tutkittu, voidaan yhdessä eläinten käyttäytymisongelmiin perehtyneen, eettisiin sääntöihin sitoutuneen kouluttajan kanssa, laatia suunnitelma koiran ja koiran perheen auttamiseksi.
Suomen Eläinkouluttajat ry: Eettiset säännöt
MTVUutiset Miksi koira murisee? Ongelmakoirakouluttaja Jenny Jalosen mietteitä aiheesta.
YLE Ymmärrä koiraasi KLIK erikoisjakso yhdessä asiantuntijoiden kanssa.
In memoriam
Kävimme pitkiä keskusteluita perheen tapahtumien taustoista ja tilanteeseen vaikuttaneista tekijöistä. Keskustelu ja tuki ovat olleet tärkeä osa perheen toipumista, kertoi koiran omistaja. Kiitos tästä palautteesta! 💑 Uuden koiran kanssa, perheellä on nyt mahdollisuudet onnistua paremmin. Perheessä osataan tunnistaa riskitekijät ja osataan myös hyödyntää nykytietoon pohjaavia, moderneja koulutusmenetelmiä. Osataan hakea tietoa ja apua.
Blogikirjoitus on muistokirjoitus
koiran omistajan
toiveesta.
© Pia Grönroos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti