tiistai 14. joulukuuta 2021

Syyllisyys


Koiran omistaminen tuo elämään iloa ja rakkautta. Koira jäsentää arjen. Koirat lisäävät ihmisen hyvinvointia. Koira auttaa ihmistä kehittymään paremmaksi ihmiseksi.

Positiivisten tunteiden lisäksi olen kokenut huolta, avuttomuutta ja riittämättömyyden tunnetta. Pelkoa, surua ja syyllisyyden tunnetta. Osa näistä tunteista on syntynyt rotuvalintani kautta. En rotua valitessani osannut ottaa riittävästi huomioon, mitä haittaa ja haasteita koirat voivat kohdata jalostettujen, anatomisesti liioiteltujen piirteiden myötä. Tähän rotuun syntyvät koirat ovat kasvuhäiriöisiä.

Rotuni vastoinkäymiset ovat tulleet monella tapaa tutuiksi. Lemmikin, rotukoiran omistaminen, on tällä kertaa ollut tavanomaista raskaampaa. Osa koirista sairastuu ihan liian nuorina vakaviin luustovikoihin, osa menettää henkensä ulkomuotonsa tähden.

Keskisuomalainen: Liioitellut piirteet eivät ole terveen koiran merkki.

Corgirotujen osalta koirien terveyteen liittyviä haasteita on merkittävä määrä. Keinoja vastustaa perinnöllisiä sairauksia on olemassa. Rodun terveyttä olisi voitu edistää ja tukea, ja voitaisiin edelleen edistää, paljon nykyistä laajemmin ja tehokkaammin. Vakavista ongelmista huolimatta koirien kerrotaan pärjäävän melko oireettomina? Miten hyvänä hyvinvointimittarina melko oireeton toimii, etenkin, kun tiedetään, miten vaikea koirien kipua on tulkita?

Koirien terveyttä tulisi todella näkyvästi tukea.

Kenelle suositukset koirien hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä, kattavista terveystutkimuksista, on laadittu, ellei suosituksia ole tehty meistä jokaiselle?


Kasvattajat ovat vastuussa koirien ja rodun terveydestä!


Olen toivonut, että rotuyhdistys, siinä missä se markkinoi ja kannustaa ihmisiä hankkimaan lemmikikseen corgikoiran, huolehtisi myös tehtävästään tiedottaa näiden koirien rotutyypillisistä terveysongelmista ja ongelmien yleisyydestä. Että tiedot tältä tärkeältä osin olisivat ajan tasalla ja pitäisivät paikkansa.

Uusia harrastajia rodun pariin tulee koko ajan lisää. Samaan aikaan osa harrastajista ja kasvattajista saa vaikeuksista tarpeekseen ja vaihtaa rotua.

Elämä sairaan koiran kanssa on monin tavoin raskasta. Nuoren koiran äkillinen vakava sairaus tai kuolema jättää todella syvät haavat. Vaikeuksista tulisi kyetä keskustelemaan avoimesti. Vastuuta tulisi kantaa yhdessä koko rotuyhteisön voimin. Mutta menetyksen kokeneet saattavat jäädä kokonaan vaille tukea. Rotutyypillisen ulkomuotonsa vuoksi vakavasti sairastuneilla, vammautuneilla tai menehtyneillä ei ole markkina-arvoa, eikä näin ollen sijaa keskusteluissa. 

Täysin tervettä koirarotua ei ole olemassa. Miten terveysongelmat voitaisiin ottaa vakavasti, ellei ongelmia tunnusteta?

Mutta vakavat terveysongelmat eivät ole liian isoja voitettaviksi, jos näiden eteen ollaan valmiita tekemään töitä, koko rotuyhteisön voimin.

Syyllisyys


Eläin- ja ympäristöetiikan dosentti, filosofi Elisa Aaltola, käsittelee moraalikysymyksiä, kuten syyllisyyttä, empatian ja myötätunnon kautta. Elisa Aaltola on tehnyt hyvin arvokasta työtä eläinten oikeuksien puolestapuhujana sekä vaikuttajana. 

Olen kuluneen vuoden aikana lukenut blogiaan, kolumnejaan, artikkeleitaan eri lehdistä, olen kuunnellut radio-ohjelmia, ja katsonut TV ohjelmia, joissa hän on esiintynyt ja olen saanut näistä kaikista valtavasti rauhaa ja lohtua. Ajattelemisen aihetta. Aivan kuten tarkoituksena on.

YLE Onko ihminen koiran paras ystävä


YLE Yksi eläimistä

Oikeus hyvään elämään


On oikein puolustaa eläinten oikeuksia. On oikein ja tarpeen kyseenalaistaa vallitsevia olosuhteita ja uskomuksia. On oikein olettaa, että tekisimme eläinten hyväksi sen, mitä on tehtävissä.

Kiitos Elisan ja myös kaikkien muiden vaikuttajien, tietoisuus, minkä olen muodostanut ajatellen eläinten hyvinvointia ja oikeuksia, on jatkuvassa, positiivisessa murroksessa.

Haastan itseäni, jotta en tyytyisi siihen, mitä nyt on, että oppisin ja ymmärtäisin paremmin ja osaisin tulevaisuudessa yhä useammin tehdä eettisesti kestäviä, eläinystävällisiä valintoja. Olen huomannut, että näin toimien syyllisyys, jota koen, on kevyempi kantaa.

Elisa Aaltolalle myönnettiin sinnikkäästä ei-ihmislajisten eläinten puolesta tekemästään elämäntyöstä Eläinoikeuspalkinto Pro Animalia 2021.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY palkitsi Elisa Aaltolan Eläinsuojelun Topelius –palkinnolla. Lämpimästi onnea ja suuri kiitos tästä työstä!  


Toivotan rauhaa ja levollista joulua. 🎄


Kirjoitus on julkaistu 14.12.2021. Kirjoitukseen on lisätty 15.7.2022  linkki Retrogeenit - yhdestä lyhytraajaisuus, toisesta välilevyrappeuma.


© Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti