keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Katse menneeseen

Welsh corgi cardigan
Southmore Tiny 1926

Notes: Text from advertisement in the 1927 Crufts show catalogue: The Cardigan Welsh Corgi Club is making a great effort to revive this almost extinct breed used on the mountains for bringing in the ponies. They are also delightful pets and full of intelligence and pluck. The above bitch (the ad includes a photo of Southmore Tiny) is very typical of her breed and a rich black, tan and white with great turn of speed for her size. Placed 1st at Lampeter, 1926.

Lähde: The Cardigan Archives


Rotukoirien terveysongelmat eivät ole uusi asia. Vielä 2000-luvun alussa, huolimatta siitä, että maailma oli jo hyvin tietoinen useilla koiraroduilla esiintyvistä vakavista terveysongelmista, olin itse onnistunut elää jotenkin pullossa tämän asian suhteen.

Tähän asiaan on onneksi, kiitos monien asiantuntijatahojen ja vaikuttajien, tullut paljon muutosta.

Tervettä koirarotua etsivän rotuvalinta ei tänä päivänä pääty liioiteltuja piirteitä sisältäviin koirarotuihin. Monet tunnistavat brakykefaaliset rodut terveysongelmaisiksi. Muilta osin rotukoirien liioitellut piirteet ovat meidän ihmisten arjessa yhä vielä niin normaaleja, ettei tätä asiaa osaa ajatella, ennen kuin sitten osaa. Liioitellut piirteet ovat koiralle todellinen hyvinvointihaitta.


Docstop Sairaan kaunis koira dokumentin insertti sivuaa myös corgirotuja. Dokumentin ohjaaja Nina Malmbergin haastattelu ja linkki ohjelmaan postauksen lopussa.

Eläintieto.fi  KLIK Jalostuksen hyvinvointiongelmiin puututtava aiempaa tehokkaammin

Vaikuttaja


Muutama vuosi sitten, törmäsin onnekkaan sattuman kautta, kuvajournalisti Jenna Lehtosen kuva-artikkeleihin ja tätä kautta myös blogiinsa. Lehtonen avaa bolgissaan rohkeasti rotukoirien ja etenkin oman rotunsa KLIK cavalier kingcharlesinspanielin, vakavia terveysongelmia.

Lehtosen kuvat, videot, ohjelmalinkit ja kirjoitukset, tekivät minuun voimakkaan vaikutuksen. Jäin artikkeleidensa ansiosta todella pohtimaan asioita ja etenkin sitä, miten kukin meistä voi omalta osaltaan olla edistämässä rotukoirien terveyttä. 

Lehtosen blogin ansiosta löysin vuonna 2008 ilmestyneen Pedigree Dogs Exposed dokumentin ja sen jatko-osan Pedigree Dogs Exposed: Three Years On. Dokumentin ensimmäinen osa, Sairaaksi jalostettu, on esitetty Suomessa vuonna 2009.

Linkit postauksen lopussa.

KLIK Kuvajournalisti Jenna Lehtonen: Mikä on syringomyelia. Kuvadokumentti on todella vaikuttava keino vaikuttaa. 

Jenna Lehtonen tuo videollaan esiin, miten cavalierit ovat vuosikymmenten kuluessa muuttuneet ulkoisesti todella paljon. Koiran ulkoisista ominaisuuksista on tullut yhä vain liioitellumpia. Näin on käynyt cavaljerien lisäksi todella monille koiraroduille. Myös corgiroduille. 

Corgikoirat olivat alunperin ketteriä ja älykkäitä, ulkonäöltään monenkirjavia työkoiria. Geneettinen monimuotoisuus on ollut näiden koirien terveyden perusta.

Geneettinen monimuotoisuus


Kennelliiton jalostusasiantuntija Katariina Mäki suositteli omalla facebook sivullaan YLE Areenassa esitettävää Luontomatkalla ohjelmaa, joka käsittelee mm. Isle Royale saaren susitutkimusta. Ohjelman edetessä käy ilmi miksi luustotutkimukset ovat niin tärkeitä hyvinvointimittareita, kuin mitä ne ovat. Kuin myös miten riskialtista haittageenien yleistyminen populaatiossa on.

Geneettinen monimuotoisuus todella on kaiken terveyden perusta. Ohjelma on jälleen katsovissa. Suosittelen lämpimästi.

Jalostusasiantuntija Katariina Mäen KLIK kotisivut ovat tutustumisen arvoiset.

ELL Nina Mahlanen toi esiin vakavan huolensa samasta aiheesta. Luennollaan koiran immuunivaste, allergiat ja atopia, Mahlanen kertoi kasvattamastaan rodusta, cockerspanielista. Vuonna 2020 rodun kotimaassa Englannissa, rekisteröitiin yli 25 000 cockerspanielia.

Rodun geneettistä monimuotoisuutta mittaavassa tutkimuksessa vaihtelua rodun sisällä löydettiin ainoastaan 39 koirayksilön verran. Uhanalaiseksi luokiteltavien rotujen raja on 40 yksilöä.

Koirat ovat ulkoisesti edelleen helposti tunnistettavissa oman rotunsa edustajiksi, mutta kapea geneettinen perimä, tuottaa yhä enenevässä määrin periytyviä terveysongelmia. Sukusiitos johtaa elinvoimaominaisuuksien taantumiseen.

Welsh corgi cardigan


Lyhytraajainen corgikoira ihastuttaa.

Ovat söpöjä ja luonteeltaan todella kivoja koiria. Asiaan perehtymätön ei osaa ajatella tähän koiran liioitellun matalaan rakenteeseen liittyviä terveyshaittoja. Luotettavaa, objektiivista tietoa kondrodystrofisen rakenteen koirille aiheuttamista vakavista hyvinvointihaitoista ei ole kovin paljoa saatavilla.

Vuonna 2020 Englannissa rekisteröitiin 132 welsh corgi cardigania. Rotu on ollut kotimaassaan jo useita vuosia uhanalainen.

Miten suppea rodun welsh corgi cardigan geneettinen monimuotoisuus tällä hetkellä on? Minkä verran nykykoirissa on enää jäljellä rodun alkuperäisiä geenejä?

Esiintyykö rodussa riittävää, koirien terveyttä edistävää geneettistä vaihtelua, vai ovatko koirat geneettisesti toistensa kopioita?

Miten realistiset edellytykset terveyteen ja hyvinvointiin tähän rotuun syntyvillä koirilla on?

Nämä olivat kysymyksiä, joita pohdin kasvattajaharrastukseni viime metreillä. Jotain olisi ollut tehtävissä, mutta näin jälkikäteen ajatellen, heräsin tähän vähän myöhässä.

Tästä aiheesta lisää blogissa vuoden 2022 puolella. Toivotan hyvää uutta vuotta!

BTW. Suosituin koirarotu vuonna 2020 Englannissa, oli sekarotuinen koira.



© Pia Grönroos



Herkille tiedoksi. Osa linkkien kuvamateriaaleista sisältää voimakkaita kohtauksia sairaista koirista.

Docstop Sairaan kaunis koira dokumentin ohjaaja Nina Malmbergin KLIK haastattelu ja linkki ohjelmaan KLIK tässä.

Jemima Harrisson KLIK Pedigree Dogs Expoced: Three years on.
Jemima Harrison KLIK Pedigree Dogs Expoced The blog.

The purebred crisis: How dog are being deformed in the name of fashion





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti