torstai 8. heinäkuuta 2021

Tiedätkö missä kunnossa koirasi on?


Koirilla esiintyy samoja terveysongelmia kuin meillä ihmisillä. Luusto- ja nivelongelmat ovat yleisiä, ja näiden ongelmien osuus korostuu anatomisesti liioitelluissa, kondrodystrofisissa koiraroduissa. Luuston ja nivelten kuntoa ei voida luotettavasti arvioida pelkästään koiraa katsomalla.

Terveysongelmia voidaan ennaltaehkäistä, muutosten etenemistä voidaan hidastaa, mutta vain jos koiran tilanne on tiedossa.

Eläimen kipua on vaikea tulkita


Eläimet eivät luontaisesti näytä kokemaansa kipua. Eläimet pyrkivät kaikin tavoin sopeutumaan kipuun ja ovatkin mestareita kompensoimaan liikkeen puutteita ja terveysongelmia. Osa eläimistä kärsii eriasteisista kivuista läpi elämänsä aivan pienestä pennusta lähtien.

Ellei ole koskaan tuntenut eläintä ilman kipua, ei voi tietää kuinka eläin normaalisti käyttäytyisi. 


Erityisen vaikeaa on havaita pikku hiljaa kehittyvää kroonista kipua, kuten nivelrikkokipua.

Stressi, pelko ja ahdistus voivat peittää kiputuntemuksen. Kotona ontuva koira ei välttämättä onnu eläinlääkärin vastaanotolla. Sairasta koiraa kannattaa videoida kotioloissa. Ontuminen ja ontumisen voimakkuus voivat vaihdella tilanteesta ja hetkestä riippuen. Etenkin nuoret koirat ovat motivoituneita liikkumaan kivuista huolimatta. Koira ei välttämättä onnu, tästä huolimatta koira voi kokea kipua.

Harrastava koira voi olla kipeä. Koiran motivaatio saavuttaa tai tavoitella jotakin mukavaa, tehdä yhdessä kivoja asioita omistajan kanssa, tai juosta riistan perässä, voi peittää kipuviestit kokonaan.

Eläimet eivät näyttele kipua


Jos eläin kokee jonkin asian tärkeäksi, eläin toimii kivusta huolimatta.

Pienet koirat kokevat kipua samalla tapaa kuin isot. Nivelrikkokivun aiheuttama kärsimys on kärsimystä myös pienikokoiselle eläimelle.

Jos et ymmärrä syytä eläimen käyttäytymiseen tai siinä tapahtuviin muutoksiin, pidä kivun mahdollisuus mielessäsi.

Kipu


Kipu on elimistön tärkein suojamekanismi. Kipua aistivat hermosolut kuljettavat kipuviestiä selkäytimen kautta aivoihin. Kipu koetaan aivoissa. Aivot voivat tulkita saamansa viestit kipuna ilman mitään vaurioita. Kipu on aina aivojen tuote.

Eläin kärsii kivuista. Mitä nuorempi yksilö, sen haitallisempaa kipu on.

Kipu on yksilöllinen kokemus. Emme tarkkaan ottaen voi tietää edes toisen ihmisen meille kertomasta kivusta, minkälaista kipua ja kuinka kovaa kipua ihminen kokee tuntevansa, vaikka ihminen kykenisi sanallisesti meille kuvailemaan kipunsa. Kivun arviointi vaikeutuu merkittävästi, kun kyseessä on eläin, aivan pieni lapsi tai dementiaa sairastava ikäihminen.  

Missä kipu on? Mikä kivun aiheuttaa?
Vastauksia pyritään löytämään tarkkailemalla eläimen käytöstä. Aina syytä ei saada selville. Kipu täytyy silti ottaa tosissaan.

Kipu hankaloittaa elämää monella tapaa


Kipu aiheuttaa elimistöön stressireaktion. Kipu häiritsee nuoren eläimen kasvua. Kipuradasta on suoria yhteyksiä aivojen unta sääteleviin osiin, kipu häiritsee unta, sekoittaa univalverytmiä. Kipu heikentää keskittymiskykyä ja uusien asioiden oppimista. Kipu kuluttaa elimistön voimavaroja. Kipu heikentää eläimen mahdollisuuksia normaaliin elämään.

Kipu heikentää elämänlaatua ja hyvinvointia


Kipu aiheuttaa muutoksia normaaliin elämään. Kipu tekee elämästä kaikilta osin hankalampaa. Kipeän eläimen on vaikeampi sopeutua haasteisiin, joita se kohtaa elämässään. Kipu voi aiheuttaa sosiaalista eristäytymistä. Sosiaalisen hylkäämisen tunnekokemus aktivoi samoja aivo-alueita kuin kova kipu. Turvattomuuden tunne lisää kivun tuntemuksia.

Eläin muuttaa käyttäytymistään kivun seurauksena. Eläin voi joutua kipujen vuoksi luopumaan sille tärkeistä asioista. Kipu heikentää elimistön omia suojamekanismeja, altistaa tartuntataudeille ja tulehduksille.

Tärkeät resurssit kuten ruoka ja juoma, lepopaikka, voivat aiheuttaa koirassa aggressiivista puolustusta. Koira voi murista lepopaikan ohikulkevalle ihmiselle tai pelästyä ja purra yllättäen silittävää kättä. Aggressiiviseen kipukäytökseen ei välttämättä kuulu mitään ennakoivia eleitä. Kipeä koira voi purra  varoittamatta.

Kipu koetaan aivoissa


Kipu on yhteydessä eläimen mielialaan ja tunteisiin. Aivoissa syntyvään kipukokemukseen liittyvät erittäin epämiellyttävät tunnetilat, kuten pelko, ahdistus, paniikki ja kärsimys. Kipu aiheuttaa masennukseen viittaavaa käytöstä. Koira voi vetäytyä syrjään tai eläin voi olla poikkeuksellisen väsynyt.

Kipu aiheuttaa muutoksia eläimen olemukseen. Kivuliaan eläimen ulkonäkö muuttuu ja kehonhuolto vähenee. Uudet asiat kiinnostavat aiempaa vähemmän. Kipu muuttaa eläimen ilmettä. Korvien asento muuttuu, purulihakset jännittyvät. Silmien yläpuolelle tulee ryppy, ilme kiristyy. Silmiin tulee intensiivinen, sisäänpäin kääntynyt katse.

KLIK Kissan kipukasvot

Etenkin kivun alkuvaiheessa eläin voi pyrkiä etsimään turvaa omasta ihmisestä, kiinnittämään omistajansa tai hoitajansa huomion. Eläimet ovat valmiita tekemään paljon töitä päästäkseen kivusta eroon ja saadakseen kivunlievitystä.

Pitkäkestoinen krooninen kipu aiheuttaa muutoksia elimistön kipurataan, jolloin kipua aistitaan vielä tavanomaista herkemmin. Uuden sairauden tai vamman aiheuttama kipu voi olla paljon kovempaa kuin mitä sairauden aste tai esimerkiksi röntgenlöydökset antaisivat olettaa.

Kipu voi aiheuttaa ääniarkuutta ja aistiyliherkkyyttä. Kipupotilaan kylmänsietokyky heikkenee, kylmä voidaan tuntea kipuna.

Tunneperäinen stressi voidaan kokea fyysisenä kipuna.

Kipuun ei totu


Elimistössä ei ole olemassa sellaisia suojamekanismeja, joiden avulla kipuun voisi siedättyä tai tottua. Vuosia kestänyt nivelrikkokipu tuntuu edetessään yhä vain kurjemmalta.  

Kivun tunnistaminen on edellytys kivun hoitamiselle


Tieto auttaa. Tieto auttaa tunnistamaan ja ymmärtämään kipua. Tutkimusten mukaan tieto kivusta ja sen hoitamisen hyödyistä lisää ihmisen halua hoitaa kipua.

Tiedätkö missä kunnossa koirasi luusto on? Ellet, kannattaa ottaa selkoa. 

Kivun hoito


Tehokkaan kivunlievityksen avain on nopeus.

Esimerkiksi pentukoiran ontumisen syytä ei kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa kotiin pohtimaan. Odottaminen viivästyttää hoitoon pääsyä ja oikean diagnoosin löytymistä. Odottelu altistaa kivun kroonistumiselle ja pitkäkestoisille ongelmille.



Luentomuistiinpanoja Fennovetin ELT, Dip ECAWBM-WSEL Ann-Helena Hokkasen luennolta,
Eläinten kipu.



Kuva © Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti