tiistai 29. kesäkuuta 2021

Hot spotin kotihoito

Kuvauspalkkiona kalkkunasiivu

Takapakkia


Iran häntään ilmestyi edellisten hotspottien lisäksi kaksi uutta hotspotin alkua. Hoitokaulurista olimme ehtineet jo luopua. Vaikutti nimittäin siltä, ettei Ira ollut enää kiinnostunut hännästä. Vaikutelma ei pitänyt paikkaansa. Ira putsasi hännästä aamun hiljaisina tunteina vanhat karstat ja ruvet ja nakersi samalla häntään kaksi uutta paljasta kohtaa. Uusista hotspoteista selvittiin kotihoidon turvin.

Kotiapteekkituotteita hotspotin hoitoon

Iran häntää kuumotti ja aristi. Annoin koiralle annoksen kipulääkettä ennen hoitotoimenpiteitä. Lääkkeen vaikutusta odoteltiin puolisen tuntia. Suihkautin tämän jälkeen häntään reilusti kirvelemätöntä antiseptistä ainetta, annoin vaikuttaa hetken ja suihkutin hännän lämpimällä vedellä. Taputtelin hännän huolellisesti kuivaksi puhtaalla mikrokuituliinalla.

Monen koon hoitokaulurit

Laitoin koiralle hoitokaulurin. Hoitokaulurin täytyy olla riittävän iso suojatakseen. Muistin taas iloita siitä, miten hoitokaulurin pitoa on harjoiteltu ennalta leikin varjolla. Hoitokauluri on naksuteltu koirille mukavaksi.

Ira oli ison hoitokaulurin kanssa suorastaan ällistyttävän näppärä.

Hoitokaulurileikki


Kaluri asetetaan huoneen lattialle ja sitten jäädään seuraamaan mitä koira keksii tehdä sen kanssa. Leikissä koiraa palkitaan kaikesta omaehtoisesta kauluriin päin suuntautuvasta toiminnasta. Alkuun naksautetaan jo siitä, että koira katsoo kohdetta. Leikkikerrat kannattaa pitää lyhyinä ja leikki lopetetaan silloin, kun koira vielä jatkaisi. Sanotaan kiitos, palkitaan koira ja nostetaan kauluri kaappiin. Näin koira on seuraavalla kerralla mahdollisesti vielä innostuneempi leikistä.

Iralla ja Pepillä on vankka koulutushistoria kohdetöistä, joten varsin nopeasti koirat tarjosivat kuonokosketusta ja tästä päästiin nopeasti etenemään pään pujottamiseen kaulurin sisälle. Kun koira tekee kaiken omaehtoisesti, rentona ja jännittämättä, kulkee lopulta kauluri päässä ja saa tästä herkkuja palkkioksi, ei kaulurin pitäminen tosipaikan tullen ole temppu eikä mikään.

Koulutusnamit

Palkkioihin kannattaa panostaa. Palkkiona koulutustilanteissa käytän mm. Edgar & Cooperin pateita. Pestävä, suljettava, soseille tarkoitettu välipalapussi on ollut todella kätevä. Yhdellä pateeannoksella pääsee palkitsemaan koiraa todella useasti.

Delicious AniPuro

Palkkion suunnan muutokset, esimerkiksi palkkion heittäminen poispäin kohteesta, voi innostaa koiraa entisestään. Ani Puron lihakuutiot maistuvat koirista todella herkullisilta. Väliin palkkion voi pudottaa kaulurin sisälle. Koirien omia ruokanapusia olen käyttänyt tässä leikissä myös palkkioina.

Tässä leikissä edetään koiran ehdoilla. Koiraa ei hoputeta, ei pakoteta. Jos jokin kohta leikissä tuntuu koirasta liian vaikealta tai turhauttavalta, helpotetaan leikkiä heti.

Tällä menetelmällä koiraa voidaan totuttaa mihin tahansa uuteen asiaan.

Hoitotoimenpiteestä palkitseminen


Hoitotoimenpiteissä siivu kalkkunaa tai pala juustoa sopivat kertapalkkaukseen. Pitkäkestoiseen palkkaukseen sopii lihalla tai muulla herkulla täytetty Kong. Koiraa hoitaessa voi olla hyötyä apukäsistä, jolloin toinen hoitaa, toinen palkitsee koiraa.

Iralle on erikseen opetettu kylkimakuu, koiran hoitaminen onnistuu myös ilman avustajaa.





Iran häntää piti jälleen siistiä hotspottien ympäriltä. Kampa helpottaa karvojen leikkaamista. Kun leikkaa kamman päältä, ei tarvitse pelätä, että leikkaisi vahingossa koiran ihoa.Töpsöttelin häntään lopuksi vielä reilusti Basibact puuteria.

Palkkio hyvin tehdystä työstä

Hoitokauluria pidettiin jälleen yötä päivää. Hotspotin alut kuivuivat onneksi todella nopeasti ja häntä tuli kuntoon. Muutaman päivän varoajan jälkeen Ira pääsi jälleen kesäisen lempiharrastuksensa pariin eli uimaan. Huolimatta ahkerasta uimisesta Iran iho on ollut nyt täysin siisti ja kunnossa.

Postauksen kuvissa Ira esiintyy terveenä.

Jos koira vastustelee voimakkaasti hoitotoimea, on todella kivulias, käänny eläinlääkärin puoleen.

Hot spot kotihoito-ohje

  • Anna koiralle tarvittaessa kipulääkettä.

  • Suihkuta hotspotiin reilusti kirvelemätöntä antiseptisella ainetta ja anna vaikuttaa 10-15 minuuttia.

  • Suihkuta hotspottia lämpimällä (ei kuumaa) vedellä useiden minuuttien ajan.

  • Painele iho kevyesti froteepyyhkeellä tai mikrokuituliinalla kuivaksi.

  • Vetramil Vet tuoteeet lievittävät kipua, tulehdusta ja kutinaa.

  •  Basibact puuteri hoitaa tulehdusta ja ihoa.

  • Huomioi riittävän iso hoitokauluri, jotta koira ei yllä huoltamaan hotspottia. 


Hoitotoimien tukitaidot positiivisesti palkiten:


  • Hoitokauluri ja hoitokoppa ennalta tutuiksi ja mukaviksi.

  • Kylkimakuu, aloilleen rauhoittuminen.  


Kuvat © Pia ja Silas Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti