lauantai 19. kesäkuuta 2021

Kerro kerro kuvastin?

Seurasin muutaman artikkelin ja videon verran Westminster Kennel Clubin tämän vuotista koiranäyttelyä.  Non-Sporting group winner ranskanbulldoggi Mathew ja koko kisan voittaja Best in show pekingeesi Wasabi, vetivät mielen todella vakavaksi. 

Pärjätäkseen koiranäyttelyssä koiran pitää olla kaikkea paljon. Eritoten turkkia pitää olla moninkertaisesti koiran omiin tarpeisiin nähden. Näyttelylinjaiset koirat ovat ulkomuoto-ominaisuuksiltaan monin tavoin liioiteltuja, raskasrakenteisia, liikkeissään hitaita ja kömpelöitä.

Osassa rotuja liioitellut piirteet on viety äärimmilleen.

Mitä hyötyä koiralle tästä kaikesta liioittelusta on?

Ei mitään hyötyä. Anatomiset poikkeavuudet ja liioitellut piirteet, fyysiset ja henkiset, heikentävät koiran hyvinvointa ja vaarantavat koiran terveyden.

Kuva © Jemina Harrison CRUFFA

Koiranäyttely on koirien kauneuskilpailu. Ulkomuototuomaroinnissa ei etsitä tai arvoteta koiran tervettä rakennetta tai toimintakykyä. Koiran ulkomuoto-ominaisuudet, se miltä koira ulkoisesti näyttää, ajaa kaiken edelle.

Terverakenteiset koirat eivät pärjää näissä kisoissa.

Käyttölinjaiset koirat kykenevät työhön, johon rodun koirat on jalostettu näyttelylinjaisia paremmin. Käyttölinjaiset koirat ovat usein kevyempiä, maltillisia, anatomisilta piirteiltään liioittelemattomia.

Näiden työkoirien omistajat hikoilevat miettiessään, kuka ulkomuototuomareista olisi niin höveli, että antaisi näyttelyssä koiralle käyttövalionarvoon vaadittavan laatuarvosanan H, eli hyvä. Laatuarvosana H ei välttämättä ole käyttövalionarvoa tavoittelevalle läpihuutojuttu. Ei, vaikka koira olisi erinomainen rotunsa edustaja työssä, jossa vaaditaan terveyttä, sitkeyttä ja kestävyyttä.

Voidaanko sanoa, että koiranäyttelytoiminassa arvioitaisiin ja myös arvostettaisiin koiran toimintakykyä ja tervettä rakennetta? Että koiranäyttelyissä palkitut rotukoirat edustavat elinvoimaisuutta, hyvinvointia, terveyttä ja että koiranäyttelytoiminta edistää rodun jalostusta?

Voidaan sanoa, mutta mikään ei oikein tue tätä väitettä. Ulkomuotoansiot eivät ole tae terveestä rakenteesta tai elinvoimaisesta rodusta.

Sari ja kuva: Kärsimyksen monivuosisatainen historia


"Ihmisen tehtävä on tarjota koiralle mahdollisimman hyvä terveys ja mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Lemmikkikoiran tarkoitus on olla pitkäikäinen ja toimintakykyinen kaveri. Eläinlääkäriliitto kannustaa kaikkia koiran omistajia ja koiran ottamista harkitsevia, kasvattajia ja ulkomuototuomareita keskittymään entistä enemmän koirien terveyden ja hyvinvoinnin vaalimiseen ulkonäön sijaan."

Lainaus: Suomen eläinlääkäriliitto


Valoa tunnelin päässä?

Ranskanbulldoggien osalta kyllä. Suomen Ranskanbulldogit ry:ssä aloittaa hallituksen alainen roturisteytystyöryhmä.

Roturisteytysten avulla pyritään lisäämään rodun terveyttä ja elinvoimaisuutta. Geneettinen monimuotoisuus on edellytys koirien hyvinvoinnille ja terveydelle. Ilman perinnöllisen edistymisen mahdollistavaa geneettistä vaihtelua, rotuun yleistyneet vakavat terveysongelmat yleistyvät entisestään.

Ranskanbulldogit ovat luonteeltaan kivoja koiria. Toivotan onnea ja menestystä risteytysprojektille.

 

Kuva © Jemina Harrison CRUFFA / Pedigree Dogs Exposed




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti