Kroonisesti kipeän arki on täynnä haasteita. Jokapäiväiset pienet haasteet, jotka tuntuivat aiemmin pieniltä, tuntuvat suurilta. Hyppy sohvalle on itsestäänselvyys, kunnes lonkan nivelrikko estää hyppäämisen, jonka jälkeen rikko alkaa haitata elämää.
Krooninen pitkäkestoinen kipu on haaste, johon eläimen on sopeuduttava, johon elimistön on sopeuduttava. Kivut vievät elimistöltä paljon voimavaroja. Mittarit, joilla pohdimme eläimen kokemaa kipua, eivät välttämättä ole toimivia.
Ei koiralla mitään hätää ole, se syö ja juo
Elämää ylläpitävien perustarpeiden täyttyminen, kuten ravinnonhankinta, syöminen, juominen ja lepo, kertovat huonosti koetusta kivusta. Kivut voivat kestää päiviä, viikkoja, vuosia. Eläimen on kivuista huolimatta syötävä ja juotava pysyäkseen hengissä.
Kipujen vuoksi koiran ruokahalu voi heikentyä, eläin voi laihtua. Eläin voi myös syödä ylettömästi, mikäli sillä on tähän mahdollisuus. Syöminen vapauttaa elimistössä mielihyvähormoneja, endorfiineja. Ruokailusta ja kylläisyydentunteesta syntyvä hyvänolontunne lievittää kipuja. Eläin voi herkästi lihoa, etenkin, jos sairaus on muutoin heikentänyt eläimen toimintakykyä.
Ylipaino rasittaa eläimen elimistöä. Ylipaino ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdusreaktiota. Toisaalta liian nopea painonpudotus, jatkuva näläntunne, aiheuttaa elimistössä voimakkaan stressireaktion, joka voi kumota nopeassa painonpudotuksessa saavutetut hyödyt. Jos ylimääräistä painoa on kertynyt, maltti on valttia painonpudotuksessa.
Hankalissa kivuissa eläin joutuu luopumaan itselle tärkeistä asioista. |
Perustarpeiden sijaan kipeä eläin karsii tarpeista, joilla on merkitystä eläimen hyvinvointia ja elämänlaatua ajatellen. Eläin karsii tarpeista kuten leikkisyys, liikunnan ilo, piehtarointi, toimeliaisuus ja uteliaisuus, kiinnostus uusia asioita kohtaan, uusien asioiden oppiminen ja makupalojen syönti, sosiaaliset suhteet, sillä nämä eivät ole henkiin jäämisen kannalta täysin välttämättömiä toimintoja.
Kipeä koira voi olla tavanomaista väsyneempi, tavanomaista vetäytyneempi, tavanomaista ärtyneempi. Koiralla voi olla masennuksen kaltaisia oireita.
Resursseista kuten ruoka, juoma, oma tila ja oma paikka, tulee korostuneen tärkeitä. Tilan ahtaus, nälkä, kilpailutilanteet laumassa voivat aiheuttaa riitoja.
Kipeä koira kestää huonosti arjen muutoksia
Tavanomaisessa arjessa koiran kivut saattavat pysyä hallinnassa. Arjessa jokin eläimen mielestä tapahtuva mullistava muutos, voi aiheuttaa sen, ettei eläin enää pärjää kipujensa kanssa.
Muutokset perhesuhteissa, kuten perheeseen syntynyt uusi vauva, uusi koiranpentu, ero, koirakaverin kuolema, muutto uuteen kotiin tai uusi akuutti sairaus, voivat kuormittaa koiraa ja koiran vointi heikkenee. Muutoksen myötä uusi haaste keikauttaa elimistön tasapainoa juuri sen verran, että koiran kivut tulevat esiin muuttuneena käytöksenä.
Koira saattaa yllättäen reagoida hyvinkin voimakkaasti asioihin, joihin
se ei ole aiemmin reagoinut mitenkään, kuten esimerkiksi koviin ääniin,
kosketukseen, lapsiin.
Reagoi muutoksiin
Kun eläin muuttaa käytöstään, sillä on usein tähän hyvä syy. Eläimet eivät tee muutoksia huvikseen.
Ellet
ymmärrä syytä eläimen käyttäytymiseen tai siinä tapahtuviin muutoksiin,
pidä kipujen mahdollisuus mielessä. Muuttuneen käytöksen takaa löytyy
varsin usein kipu.
KLIK Tassuapu: Koiran kipu ja sen tunnistaminen
Kipujen tunnistaminen on edellytys sille, että kipua voidaan hoitaa.
Luentomuistiinpanoja Fennovetin ELT, Dip ECAWBM-WSEL Ann-Helena Hokkasen luennolta,
Eläinten kipu.
Aiemmat postaukset aiheesta: Merkkejä kivuista ja Tiedätkö missä kunnossa koirasi on?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti