sunnuntai 25. lokakuuta 2020

Koiran välilevytyrä

Selän kiputilat voivat johtua monesta eri syystä. Aina selkäkivussa ei ole kyse selästä. Meillä kipujen aiheuttajaksi epäiltiin alkuun struviittikiteitä, mahdollisesti virtsatietulehdusta, jotka olivat aikaisemmin aiheuttaneet koiralle kipuoireita. Koirasta toimitettiin pissanäyte eläinlääkärille. Näyte oli puhdas. 
 
Mahdollisia muita selkäkipujen syitä ovat esimerkiksi anaalirauhasvaivat, vatsakivut, ripuli, aivokalvontulehdus, nivelrikkokivut lonkissa ja kyynärissä, lihasjumit.

Suhtaudu lieviin oireisiin vakavasti

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, kun huomaat poikkeavia muutoksia koiran liikkeessä. Jos koira on haluton liikkumaan, koiralla on vaikeuksia hypätä sohvalle, autoon tai sänkyyn, tai koira liikkuu, tai käyttäytyy muutoin normaalista poiketen. Muutoksia ei ole helppoa huomata, koska koirat ovat mestareita sopeutumaan ja kompensoimaan liikettä, koirat peittävät luontaisesti kipua. Kipujen havainnointi on haaste.

Kipeältä koiralta kannattaa estää mahdollisuus hyppyihin sohvalle ja sängylle. Koira kannattaa eristää rajattuun, pieneen tilaan, jossa koiralla on pitäväpohjainen alusta. Häkki /lentokoppa voi olla tarpeen.

Koiraa ei saa päästää rappusiin, ei seurustelemaan tai leikkimään ulkona tai sisällä, perheen muiden lemmikkien tai kaverikoirien kanssa.

Hoitolinjat

Välilevytyrästä aiheutuvaa selkäsairautta voidaan hoitaa joko konservatiivisen tai operatiivisen hoitolinjan mukaisesti.

Konservatiivinen hoitolinja


Konservatiivinen hoitolinja perustuu oireenmukaiseen hoitoon, lepoon, riittävään kivunlievitykseen ja tarvittaessa koiran eristämiseen. Eristys tarkoittaa häkkilepoa tai pientä rajattua tilaa. Hoitokäytännöistä kannattaa keskustella osaavan, tuki- ja liikuntaelinvaivoihin perehtyneen eläinlääkärin/ortopedin kanssa ja noudattaa lääkäriltä saatuja hoito-ohjeita.

Kipulääke peittää oirekuvaa


Koiran kipua täytyy hoitaa tehokkaasti. Pitkittyessään kipu aiheuttaa lisää kipua. Lääkittynä koira voi vaikuttaa terveemmältä, kuin mitä oikeasti on, ja koira voi myös tuntea itsensä terveemmäksi, kuin mitä todellisuudessa on. Hyvän hoitotasapainon saavuttaminen on haaste.

Koiran temperamentti ja persoonallisuus vaikuttavat siihen, miten koira suhtautuu kipuun ja eristykseen. Meillä koira makoili häkissä tyytyväisenä ainostaan silloin, kun häkin luukku oli avoin. Suljettussa häkissä koira ei pysynyt rauhallisena.

Voimakkaalle, herkästi kiihtyvälle koiralle portit, häkit ja esteet toimivat ainoastaan henkisinä esteinä. Kalteriovi, lentokoppa, häkki, tai suljettu ovi, eivät estä koiraa kiihtymästä. Osa koirista rauhoittuu koppaan, oma rajattu tila mahdollistaa koiran sairauskäyttäytymisen, osa on levollisia vain ollessaan samassa tilassa oman ihmisen, oman perheen kesken. Kipu voi lisätä koiran reaktiivisuutta, oman tilan tarvetta. Kipeä koira saattaa normaalista poiketen käyttäytyä aggressiivisesti lauman muita koiria, tai jopa perheen ihmisiä kohtaan.

Levon merkitys toipumisen kannalta on erittäin suuri. Jotta koira saa levätyksi ja kerätyksi voimia, koiran pitää kyetä rauhoittumaan ja nukkumaan. Kiihtynyt mielentila ei edistä rentoutumista, ei toipumista. Kipu voi häiritä koiran unta. Riittävä kivunlievitys on tärkeä asia huomioida.

Osa koirista tarvitsee voimakkaan lääkityksen kyetäkseen rauhoittumaan ja toisaalta, voimakas opiaattipohjainen lääkitys voi tehdä koirasta levottoman ja rauhattoman. 

Levon lisäksi on huolehdittava, että koira saa riittävästi ravintoa ja nestettä. Saa hoidettua pissa-asiat ja suoli toimii. Ellei itsenäisesti, niin autettuna. Sairaus ja vähentynyt liikunta kannattaa huomioida myös siten, että tarjoaa koiralle helposti sulavaa ravintoa. Ummetusta kannattaa pyrkiä välttämään. Näläntunne ei edistä lepoa eikä rauhoittumista.

Ruoka-annokseen voi lisätä esim. kaurapuuroa, porkkanaraastetta, puolukoita, pienen tilkan kala/ruokaöljyä edistämään ruoansulatusta. Ummetusta voi hoitaa Levolac-mikstuuralla. Muutokset ruokavaliossa yhdessä kipulääkityksen kanssa voivat aiheuttaa koiralle ummetuksen sijaan ripulia.

Meillä koiralla oli kipulääkityksen lisäksi ravintolisinä mm. Nutrolin Senioriöljy sekä B-vitamiini. Canius maitohappobakteerit. Toipumisen tukena koiralla oli BOT-loimi ja BOT-tikkialusta.

Back on Trak tuotteet koirille tästä.

Neuropaattista hermovauriokipua hoidetaan B-ryhmän vitamiineilla, erityisesti riboflaviini B2, B6 ja B12 yhdistelmällä. Kivunhoitoa ei saa jättää pelkän vitamiinilisän varaan. Selkäpotilas tarvitsee asianmukaisen kipulääkityksen.

Operatiivinen hoitolinja


Operatiivisessa hoitolinjassa
tyräytynyt välilevymassa poistetaan selkäydinkanavasta kirurgisesti.

Leikkaushoidosta syntyy nopeasti mielikuva, että leikkauksen jälkeen kaikki on kunnossa. Koira on nopeasti arjessa täysipainoisesti mukana. Toisinaan näin myös käy, mutta ei aina. Valittavissa olevista hoitolinjoista ei voida osoittaa varmasti oikeaa ja tehokasta, tai varmasti väärää tapaa toimia.

Valitset mitä tahansa, konservatiivisen tai operatiivisen hoitolinjan, tai jotakin näiden väliltä, jokaisella tehdyllä tai tekemättä jätetyllä valinnalla voi olla ennalta arvaamattoman vakavia seurauksia.

Konservatiivisessa hoidossa kuntoutumisajaksi ilmoitetaan noin 4 viikkoa. Kuntoutus alkaa akuuttivaiheen päätyttyä. Tämän ajan, mahdollisesti huomattavasti paljon pidemmän aikaa kuin arvioidut neljä viikkoa, koira on erityksessä normaalista elämästä.

Kirurgisen leikkaustoimenpiteen jälkeen kuntoutumiseen varataan noin 6 viikkoa. Kuntoutus, toisin kuin konservatiivisessa hoitolinjassa, alkaa heti leikkauksen jälkeen.

Miten suuri joukko tyräleikkauksen läpikäyneistä koirista toipuu kuudessa viikossa? En tiedä vastausta, mutta vaikuttaa pikemminkin siltä, että kuntoutumiseen kuluu todellisuudessa useita kuukausia, vuosia, jopa koiran koko loppuelämä.

Osalle koiria jää, valitaan kumpi hoitolinja tahansa, huolimatta aktiivisesta kuntoutuksesta, pysyviä, jonkinasteisia asentotuntopuutoksia/ liikerajoituksia, mahdollisesti kipua.

Osa koirista toipuu kokonaan. Miten suuri osa koirista toipuu normaaliin arkielämään? En tiedä.

Ennen leikkaustoimenpidettä koira tutkitaan magneettikuvauksella. Kuvaustuloksen perusteella tehty ennuste ei aina lupaa hyvää ennustetta leikkaukselle ja toipumiselle. Kuvaustuloksen perusteella voidaan päätyä eutanasiaan.

Ennuste on aina epävarma

Valitaan kumpi hoitolinja tahansa, koiran kyky kävellä parantaa ennustetta selviytyä sairaudesta. Kävelykyky parantaa ennustetta selvitä myös leikkauksesta, mutta kyky kävellä, ennen kirurgista toimenpidettä, ei ole tae siitä, että koira kävelee leikkauksen jälkeen.

Osa tyräleikatuista koirista kävelee heti leikkauksen jälkeen, osa koirista menettää liikuntakykynsä hetkeksi, osa koirista ei kävele leikkauksen jälkeen enää koskaan. Toimenpide itsessään ei ole riskitön.

Ellei koira kykene varaamaan jaloilleen, ja toisinaan, vaikka kykenisi, koiralla voi olla motorisia vaikeuksia tasapainossa, kävelyssä, ja/tai ongelmia virtsaamisen tai ulostamisen kanssa. Koiraa on autettava. Kävelyä on tuettava. Rakko ja suoli on tyhjennettävä.

Oman koirani kohdalla uskoin koiran kävelykyvyn ja kyvyn hallita rakon ja suolen toimintaa toimivan hyvänä ennusteena, että koiralla olisi ollut hyvät mahdollisuudet selviytyä tästä sairaudesta. Meillä tämä ei ollut toimiva indikaattori toipumisesta tai sairauden vakavuusasteesta. Vielä viimeisenä elinpäivänään, koira käveli omin jaloin ulos, pissasi ja kakkasi. Söi iltaruokansa kupista omilla jaloillaan seisten.

Ennusteet eivät aina pidä paikkaansa


Vakavasta selkäsairaudesta toipuva koira tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa, viikkoja, kuukausia, vuosia, mahdollisesti loppuelämän kestävää seurantaa, kipulääkitystä, fysioterapiaa ja lihashuoltoa.

Matalaraajaiset koirat ovat jälleen tässäkin kohdin heikoilla.

Kondrodystrofisen corgin selkä on aina, koiran syntymästä kuolemaan, erityisen rasituksen alaisena, selän välilevyjen ennenaikaisesta rappeutumisesta ja lyhyistä raajoista aiheutuen. Corgien välilevyt rappeutuvat jo koiran ensimmäisen elinvuoden aikana, kun normaalisti rappeumamuutoksia tavataan ikääntyneillä koirilla.

Liioitellun matalat raajat eivät kykene tuottamaan selälle riittävää tukea.

Yhdessä rappeumamuutosten kanssa corgin selkä on erityisen riskialtis vaurioille, välilevytyrille ja tapaturmille. Corgikoirien riskit sairastua selkäsairauksiin ovat moninkertaiset verrattuna terveen välilevy- ja luustorakenteen omaaviin koirarotuihin.

Asia, johon tulisi ehdottomasti jalostuksellisesti puuttua!


Riskit selkävaivojen uusiutumiselle ovat valitettavasti korkeat. 

Jalostusasiantuntija Katariina Mäen artikkeli jalostusvalinnoin ylläpidetystä kondrodystrofiasta ja sen koirille mukanaan tuomista riskitekijöistä KLIK tästä.

Mietteitä


Meillehän kävi tässä sairauden hoidossa todella huonosti. Jälkikäteen kävi ilmi, etteivät tietomme  välilevysairaudesta ja konservatiivisesta hoidosta, leikkaushoidolla saavutettavista hyödyistä ja toipumisennusteesta, olleet lainkaan realistisella tasolla. Koiramme tila oli huomattavasti paljon oletettua vaikeampi.

Rippe oli luonteeltaan erityisen kiihkeä, lempeän jääräpäinen, tunneälykäs koira. Koira halusi aivan pienestä pennusta lähtien olla aina oman perheen seurassa. Eristystä Rippe ei osannut arvostaa.  

Olisiko Rippe noussut vielä jaloilleen halvaantumisen jälkeen, jos olisimme odottaneet, tai jos koira olisi leikattu? Olisiko koira toipunut siten, että se olisi voinut ottaa osaa normaaliin perhe-elämään? Ulkoilla lauman mukana, ottaa osaa leikkeihin haluamallaan raisulla tavalla?

Toipilaana Ripen elämä olisi sisältänyt paljon enemmän yksinoloa, ja mahdollisesti eristystä, kuin mihin se oli tottunut. Tämä olisi heikentänyt koiran hyvinvointia aivan merkittävästi.

Miten olisi käynyt kesällä sisälle lentäneiden kärpästen kanssa? Rippe viiletti niiden perässä paimentaen, hyppien sohville ja sängylle, täyttä vauhtia. Metsäkanalinnun tai tikan ääni sai sen kiihdyksiin. Metsässä koira saattoi unohtaa kaiken innostuessaan riistajäljellä.

Emme saa koskaan tietää vastauksia näihin kysymyksiin.

Näitä miettiessäni mieleeni piirtyy kokonaan toisenlainen arkielämä, kuin mihin olimme tottuneet. Elämä, joka toivon lisäksi olisi sisältänyt paljon työtä, muutoksia ja jatkuvaa huolta ja pelkoa sairauden uusiutumisesta. Elämä olisi mahdollisesti jatkunut pysyvästi vammautuneen koiran kanssa.

Olisinko muistanut sulkea koiran häkkiin, poistuessani hetkeksi vessaan, laittamaan ruokaa? Miten Rippe olisi suhtautunut häkissä oloon, Iran kutsuessa sitä ja Peppiä leikkiin? Rippe ei olisi tämän kaltaisia muutoksia arjessa osannut arvostaa. Koira ei olisi ymmärtänyt, miksi sen keho ei pysy ajatusten perässä.

On mahdollista, että maalaan liian mustavalkoista kuvaa asiasta. Eläimillä on kyky selviytyä ja pärjätä. Edessämme olisi ollut joka tapauksessa todella isoja haasteita, se on varmaa.

Yksi oletuksistamme sairauden osalta oli, että koiran voinnissa tapahtuisi selkeä havaittava käänne, jolloin vielä ehtisimme tarvittaessa tehdä muutoksia hoitolinjaukseen. Tällaista käännettä ei tullut, tai jos tuli, sitä ei ehditty havaita, koska sairaus/toipuminen eteni jatkuvana aaltoliikkeenä. Pahenemisvaihetta, johon olisimme ehtineet väliin ei tullut. Meillä ei ollut mahdollisuutta pysäyttää sairauden etenemistä. Halvaantuminen eteni aivan liian rajuna.

Aika loppuu nopeasti kesken ja odottaessa ennuste huononee.

Jos ajattelee valita hoitolinjaksi leikkauksen, kannattaa toimia viivyttelemättä.


Lopuksi


Kerrostaloasuntomme ei ollut tällä kohdin etu. Asunnosta pääsee ulos hissillä, portaita ei tarvitse kulkea, mutta matkaa ulos on pitkästi, verrattuna tilanteeseen, jossa maatasossa olevan asunnon etu- tai takaovesta on suora yhteys ulos.

Mikäli koira suostuu tekemään asiat omaan pihaan? Meillä oli tämänkin asian suhteen kovasti paljon haasteita. Rippe halusi aivan välttämättä pois piha-alueelta asioille.

Koiran kantaminen aiheuttamatta koiralle kipua ei onnistunut.

Tämän rakenteista koiraa on todella vaikea kantaa tukien. Saimme nopeasti hankittua käytetyt lastenvaunut vähentääksemme koiralle liikkumisesta aiheutuvaa rasitusta, mutta myös tässä koiraa jouduttiin nostamaan useita kertoja, kyytiin ja pois.

Takavaljaita meillä ei ollut käytössämme, lisäsin näistä linkejä kirjoitukseen. Valjaiden sijaan Ripen kulkua tuettiin itse tehdyn liinan avulla.

Taituki.fi Kuntoutusvaljaat


Wellnes store Tukivaljaat

Teimme parhaamme, mutta se ei valitettavasti tällä kohdin riittänyt mihinkään. Hirvittävän vaikea ja raskas tapahtumasarja. Tätä ei toivo kenellekään. Olen täysin lyöty.

Uskon, että selkäsairaudet ovat rodussamme paljon oletettua yleisempi ongelma. Koira on mestari kompensoimaan liikettä ja kipua, lievää oireilua ei välttämättä edes huomata. Kaikki lievät oireet eivät johda vakavaan tilaan. Osa koirista sairastaa ja toipuu selkäsairaudesta omistajan tietämättä, useita kertoja elämänsä aikana. Osa toipuu lääkityksen ja levon turvin. Monet menehtyvät, aivan liian monet. Tämä ei ole oikein. 

Selkäsairauksien diagnosointi ei ole helppoa. Röntgentutkimus on suuntaa antava. Tätä sairautta on aivan liian vaikea hoitaa.

Sairauden hoitamisen sijaan rodussa tulisi keskittyä voimakkaasti selkäterveyttä edistäviin toimiin.

Facebookista löytyy nimellä: IVDD (welsh corgit) vertaistukiryhmä, ryhmä välilevysairauteen sairastuneiden ja sairauteen menehtyneiden corgikoirien omistajille. Olet tervetullut ryhmään, mikäli koirasi on sairastunut selkäsairauteen, tai olet menettänyt koirasi selkäsairaudelle.


Anu Lappalainen: Mäyräkoirahalvaus ja sen hoito

Evidensia Koirien selkäsairaudet

Evidensia: Oikea hetki luopua lemmikistä on silloin, kun sen elämänlaatu kärsii merkittävästi.


Kuvassa meidän 💗 Rippe
Koiraa on suunnaton ikävä.


Kirjoitusta päivitetty. Lisätty asiantuntija-artikkeli kondrodystrofiaan ja eutanasiaan liittyen.



© Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti