tiistai 25. kesäkuuta 2019

Vihtametsän Koivunlehti, Rippe ♥


Silaksen sylissä pentuna

Sarjan kirjoituksia, mitä meille kuuluu, avaa meidän Rippe.

Rippe on meidän laumasta juuri se koira, josta haave kasvatustyöstä sai alkunsa. Rippe on aito welsh corgi cardigan. Sillä on luonnetta, temperamenttia ja hermorakennetta vaikka muille jakaa. Rippe ei hätkähdä pienistä eikä isommista. Se on tomera ja tolkku koira. Ripessä näkyy erityisen hyvin rodun luonne, lempeä jääräpäisyys, tunneälykkyys ja kyky kommunikoida ihmisen kanssa. Kaikki ne ominaisuudet mihin tässä rodussa alun perin rakastuin.

Ystävän kanssa ♥

Kuten arvata saattaa, Rippe on ollut erityisen taitava luomaan suhteita. Koira saa täysin vieraat, jopa ei koiraihmisiksi itsensä luokittelevat ihmiset viihtymään lähellään. Rippe rakastaa erityisesti lapsia ja vanhuksia. Puistonpenkillä istuvan yksinäisen vanhuksen viereen Rippe hypähtää täysin spontaanisti ja antaa silittää itseään. Ripen välitön, ystävällinen luonne herättää ihastusta ja luottamusta.

 Merin rakas ♥ kaveri

Ulkoisesti Rippe on hyvin lähellä rotumääritelmän ihannetta. Rippe on ikänsä liikkunut terveenä ja reippaana. Se ei ole ontunut koskaan. Rippeä ei tarvitse houkuttaa liikkumaan. Ripellä on kavereina oman lauman lisäksi pitkäsäärisiä koiria ja se pysyy hyvin näiden vauhdissa mukana. Laittaa töppöstä toisen eteen. On täynnä iloa ja riemua. Haavereita on silloin tällöin sattunut, mutta Rippe on näistä selvinnyt pintanaarmuilla. Laumassa Rippe on erityisen rakastettu, Iralle ja Pepille tärkeä.

Reipas, valpas, uskollinen

Tervettä koiraa ei tarvitse tutkia?


Rippe on kattavasti terveystutkittu. Ilman jalostushaaveitakin on hyödyllistä tietää, missä kunnossa koiran tukirakenne on. Tässä kohdin ei kannata lähteä arvaamaan.

Rippe olisi luonteensa puolesta sopinut hyvin agiradalle. Luuston osalta terveystulokset eivät tätä harrastusta tukeneet. Ripelle metsä on tarjonnut haastetta riittämiin. Rippe rakastaa juosta metsässä vapaana. Rippe antaa mielellään itsestään kaiken. Se tekee työkoiran tapaan kaiken 110% tehoilla, koska se voi.



Rippe on reilut 6 vuotias ja nyt se on ensimmäistä kertaa elämässään sairaana. Pitkä antibioottikuuri jatkuu edelleen. Ripellä todettiin virtsatietulehdus. Punktaattinäytteessä, jossa näyte otetaan suoraa vatsapeitteiden läpi rakosta, oli verta, paljon tulehdussoluja ja struviittikiteitä.

Olivatko struviittikiteet seurausta tulehduksesta vaiko tulehdus seurausta struviittikiteistä? Tätä emme varmaksi tiedä. Rippe sai kuukauden antibioottikuurin, kipulääkettä ja rakon limakalvoja vahvistavaa Cystaid ravintolisää. Ripelle määrättiin erikoisruokavalio, ruoka ostetaan eläinlääkäriltä. Välipalaksi Rippe saa pienen määrän laktoositonta piimää, johon olen sekoittanut koirien omaa maitohappobakteerivalmistetta, Caniusta.

Tulehduksen huomasimme siitä, että Ripen pissassa oli verta. Koira ei missään kohdin juonut ylenpalttisesti, pissaamisvaikeuksia ei ollut. Rippe söi ja joi normaalisti, nukkui levollisesti ja oli hyväntuulinen oma itsensä. Pieniä muutoksia käytöksessä olin havainnut.

Aiemmista keväistä poiketen Rippe ei aktiivisesti pyrkinyt uimasille, edes helteillä. Metsässä koira saattoi kiertää kaatuneita puita, joiden yli se on normaalisti hypännyt. Leikkityyli vaihtui tutusta rajusta pystypainista tatamille. Nämä olisivat voineet mennä iän mukanaan tuomien muutosten piikkiin, mutta olivatkin merkkejä kivuista. 

Antibiootti puri tulehdukseen ja kipulääke kipuihin. Kontrollinäytteessä ei ollut enää tulehdussoluja, ei myöskään virtsakiteitä. Ruokavaliota jatketaan vielä kuukauden päivät, minkä jälkeen vapaasti laskettu pissanäyte tutkitaan uudelleen.

Näyte Ripeltä otetaan saunakauhan avulla. Ripellä on juuri sopivan syvä ja leveä kyykky. Koira ei häiriinny näytteenotosta mitenkään. Ennen näytteenottoa pesen kauhan ja lopuksi huuhtelen sen kiehuvalla vedellä. Kuivaan ja laitan kauhaosan minigrip-pussiin, johon se näyte kaadetaan ulkona. Näyte kiikutetaan samoin tein eläinlääkäriasemalle.

Pentuehaaveita


Ripestä olisi tullut erityisen hellä ja hieno äiti pennuilleen. Rippe on peloton ja todella tunneälykäs, huumorintajuinen ja leikkisä. Se olisi luotsannut pentunsa maailmalle parhain mahdollisin eväin. Meillä oli Ripelle suunnitelma, mutta tämä ei toteutunut. Pentuhaaveissa useamman kuin yhden asian on osuttava kohdilleen. Kaikki haaveet eivät toteudu. Rippe jää vaille omia pentuja.

Olen iloinen ja syvästi kiitollinen siitä, että kaikki se hyvä, mitä welsh corgi cardigan rotuna voi tarjota, osui Ripen myötä kohdalleni. Ripellä on aito vanhan ajan työkoiran sielu. Se on älykäs, uskollinen ja rakastava. Se on ollut terve. Sillä on työkoiran helppo ja lyhyt turkki. Kun tällaisen koiran elämä ja rakkaus osuu omalle kohdalle, ovat kaikki ne toiveet täyttyneet, mitä ihmisellä voi koiraa kohtaan olla.

En onnistunut valitsemaan vain hienoa koiraa, onnistuin täydellisesti myös kasvattajavalinnassani. Kiitos näistä molemmista kuuluu Jennille! Kasvattajan rakkaus ja vastuu koiraa kohtaan ei koskaan päättynyt siihen, että Rippe muutti meille. Kiitos kaikesta tuestasi ja neuvoistasi, mitä olemme saaneet.

En tiedä rakkaampaa!


Ripen seikkailut jatkuvat...





Kuvat © Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti