torstai 23. toukokuuta 2019

Puun ja kuoren välissä

SLL on ottanut voimakkaasti kantaa brakykefaalisten rotujen, mutta myös muiden, liioiteltuja piirteitä käsittävien koirarotujen jalostukseen. Tähän ryhmään rotuja, joissa on liioiteltuja piirteitä, kuuluu myös welsh corgi cardigan. Welsh corgi cardiganin kondrodystrofinen, koiran kokoon nähden liioitellun matala rakenne altistaa koiran terveysongelmille.





 YLE Areena Docstop: Sairaan kaunis koira


Suomen Kennelliitto ja Suomen Koirankasvattajat ry ottivat kantaa aiheeseen mitä on vastuullinen koirakasvatus. Kysymys on monitahoinen ja laaja. Rotujen ongelmista puhutaan, osalla rotuja ongelmia on enemmän, osalla vähemmän. Molemmat koira-alan etujärjestöt ovat vähän kuin puun ja kuoren välissä. Rotujen ongelmista huolimatta puhdasrotuiset koirat nimenomaan ovat ne, mitä nämä tahot toivovat ihmisten suosivan. 

Kasvatustyön vastuullisuus on jokaisen kasvattajan itsensä määriteltävissä. Osa kasvattajista noudattaa kasvatustyössään laajasti koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi laadittuja suosituksia. Osa täyttää jalostukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Yhtä lailla, tämäkin on ihan laillista ja sallittua. Ero näiden kahden toimintatavan välillä voi olla ihan merkittävä.

Tuire Kaimion kolumni: Miksi ihmeessä kukaan kasvattaisi sairaita koiria?

Paljon puhutaan rodun säilyttämisestä, vaalimisesta, siitä miten rotuja tulee kasvattaa rotumääritelmä huomioiden. Monissa roduissa valitettavasti juuri rotumääritelmä, se että koira näyttää rotumääritelmän mukaiselta, aiheuttaa sen, että koira kärsii eriasteisista terveysongelmista. 

Esimerkkejä terveysongelmista ovat mm. koira voi kutista perinnöllisen allergia-alttiuden vuoksi koko elämänsä. Koira voi kärsiä kivuista läpi elämänsä huonon luuston vuoksi tai sen elinaika jää paljon odotettetua lyhyemmäksi. Koiralle voidaan joutua tekemään kirurgisia operaatioita, jotta koira voi hengittää. 

Anu Lappalainen: Rotukoirien jalostus - näillä mennään


Koirajalostusta ympäröi hiljaisuuden kulttuuri. Vakavien ongelmien osalta ollaan hiljaa, keskustelua koirakasvatuksen etiikasta ei käydä. Tämä ikävä kyllä tarkoittaa samalla, että samasta syystä koiria jää rodunomaisten ongelmien osalta tutkimatta.

Uusia tutkimusmenetelmiä ei välttämättä osata hyödyntää siinä laajuudessa, kuin mitä se olisi mahdollista tai ei ymmärretä tutkimusten merkitystä lainkaan. Ajatellaan jotenkin käänteisesti, että tutkimustulokset olisivat merkki sairaasta rodusta sen sijaan, että ne olisivat osoitus siitä, että rodusta pidetään huolta.

Rodut ovat pieniä suljettuja populaatioita, joissa haittageenit kertaantuvat nopeasti. Ei ole sattumaa, että juuri koirat ovat valikoituneet geenitutkimuksen kohteeksi. Koirat ovat geenitutkijoiden koe-eläimiä. Se, että koirat sairastavat niin paljon, tuo apua meidän ihmisten elämään. Koirageenitutkimus auttaa diagnosoimaan ihmisellä esiintyviä sairauksia. Tutkimustuloksista hyötyvät myös koirat.

Toisinaan tiede paljastaa rotujen terveydestä ongelmia, joiden kohtaaminen on meille ihmisille vaikeaa. En osaa kuvitella, miten suurta tuskaa tämän päivän tutkimustulokset aiheuttavat ihmisissä, joiden rakkaus kohdistuu nyt otsikoissa esiintyviin brakykefaalisiin rotuihin.

Näiden rotujen joukossa on myös hyvin hengittäviä, reippaita ja toiminnallisesti terveitä yksilöitä.

Rodun terveys ei ole kuitenkaan sama asia kuin yksittäisen terveen koiran hyvinvointi tai pitkä ikä.

Asenne siihen, miten suhtaudumme rotujen ongelmiin, on muuttumassa. Lukioikäinen tyttäreni kertoi luokkakaverinsa pitäneen esityksen rotukoirien ongelmista. Kun nuoret puhuvat asioista toisilleen, korvat kuuntelevat herkkänä.

Mitä tietoisempia ihmiset ovat liioiteltujen piirteiden koirille aiheuttamista ongelmista, sen paremmin he osaavat ottaa asian huomioon tehdessään valintoja omista lemmikeistään. Rotuvalintaa ei kannata tehdä pelkän ulkomuodon perusteella.

SLL Älä hanki lemmikkiä pelkän ulkonäön perusteella

Tulevaisuus on nuorten, mutta mitä voimme tehdä juuri nyt?

Tämä on kysymys, jota olen pohtinut paljon. Mihin kohtaan rotukoirien ongelmavyyhdissä asettuu liioiteltuine piirteineen welsh corgi cardigan?

Tässä rodussa on paljon hyvää. Koirat ovat melko terveitä, luonteiltaan reippaita. Ongelmat mitä rodussani ovat, eivät ole merkityksettömiä tai vähäpätöisiä.

Rotuharrastukseni, niin paljon, kuin se on minulle tuonut iloa, en ole välttynyt kohtaamasta tilanteita, joissa sanat loppuvat kesken. Miten kohdata oman rakkaan lemmikkinsä ihan liian aikaisin menettänyt ja sydämensä särkenyt ystävä, läheinen, lemmikinomistaja?

Mitä vastata kysymykseen: Miten olet huomioinut nämä vakavat perinnölliset sairaudet omassa kasvatustyössäsi?

Voimme jatkaa kuten tähänkin asti. Tämä ei valitettavasti tarkoita sitä, että rodun ongelmat poistuisivat itsestään. Eivät ne katoa.

Osassa rotuja työt rodun terveyden parantamiseksi ovat olleet käynnissä jo pitkään. Kattavat luustotutkimukset myös rotutyypillisten ongelmien osalta ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Kasvattajia ja harrastajia rohkaistaan osallistumaan tutkimuksiin. Tutkimuksia tuetaan taloudellisesti. Tietoa on saatavilla. Tuloksia on saavutettu.

Osassa rotuja keinoja rotujen tervehdyttämiseen mietitään koko rotuyhteisön voimin, rohkeasti rotuunottoja ja roturisteytyksiä hyödyntäen. Osa roduista on lähtenyt rohkeasti mukaan geenitutkimuksiin.

Osa roduista on umpikujassa, tekivätpä rodun harrastajat mitä tahansa, ratkaisu löytyy muualta kuin rodun sisältä. Osan mielestä emme voi muuta kuin hyväksyä ongelmat. Tämä on vaihtoehdoista vaikein, sillä samalla hyväksymme kärsimyksen, jota jalostus tuo mukanaan.


Yhdenkään koiran ei tulisi joutua kärsimään ulkomuotonsa tähden.



Jokainen lemmikinomistaja voi omalta osaltaan edistää oman koiransa ja oman rotunsa terveyttä, osallistumalla virallisiin terveystutkimuksiin. Lemmikkikoirien tutkimustulokset ovat yhtä arvokkaita kuin jalostuskoirien arvioitaessa koko rodun terveyttä.

Welsh corgi cardiganin osalta kaksivuotiaan koiran röntgentutkimuspaketti käsittää lonkat, kyynärät ED/INC ja kokonaisuudessaan selän IDD, VA, SP ja LTV.

Suomen welsh corgi seura suosittaa corgeille saatavilla olevien, muidenkin kuin PEVISA:n mukaisten terveystutkimusten ja DNA-testausmahdollisuuksien hyödyntämistä.







SEY Fiksun koiranostajan opas

Sairaan halpa pentu



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti