sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Haikaran kyydissä koiranpentu


Ulkoiluttaessani koiria sateella, tuli mieleeni asioita, joita pennusta haaveilevan kannattaa pohtia.
Olen kuullut, että on olemassa koiria, joille vesisateessa ulkoilu ei maistu. Omat koirani eivät kuulu tähän kerhoon, vaan ovat mallia gore-tex. Jokasäänkoiria.

Cardipennusta haaveilevan kannattaa katsella vaatevalikoimaansa sillä silmällä. On nimittäin niin, että koirat ulkoilevat vuodenajasta riippumatta kelissä kuin kelissä ja tätä hommaa helpottaa tavattomasti se, että omat varusteet sopivat säähän kuin säähän. Panosta talvivarusteisiin, sillä paksun kaksinkertaisen turkin omaava cardigan rakastaa talvea. Eritoten myräkkäsäätä.

Vaatekaapin lisäksi kannattaa silmäillä omaa kotia, sitä ympäristöä, mihin se pikkuinen naskalihampainen koiranpentu tulee. Kuinka turvallinen koti on? Mitä johtoryppäitä pitää suojata kompostiverkon tai lipaston taakse, etteivät ne ole pienen pennun syötävissä tai vähän isomman murrosikäisen koiran ajankulua. TV:n kaukosäätimessä ja puhelimessa on vetovoimaa, usein liiaksi.

Jos tapanasi on ollut säilyttää särkylääkkeitä, puhelinta, hyvää kirjaa ja silmälaseja yöpöydällä, voit jo nyt aloittaa uusien tapojen opiskelun. Särkylääkkeet ovat pahanmakuisia, mutta koiraa tämä ei haittaa. Paketti buranaa voi aiheuttaa todella vakavia ongelmia. Puhelimet ovat kalliita, samoin silmälasit. Kirjakin on mukava lukea kannesta kanteen. Paristokäyttöinen herätyskello voi aiheuttaa isoa murhetta. Paristot ovat nieltyinä vaarallisia.

Silikonisten, suussa pidettävien hoitolaitteiden kanssa pitää olla erityisen tarkka. Muovinen säilytyskotelo ei ole este, se on hidaste. Silikoninen hoitolaite katoaa koiranpennun vatsalaukkuun hetkessä. Hammasproteesi ei kestä koiranpennun käsittelyä. Säilytys kannattaa siirtää kylpyhuoneen puolelle.

Lääkkeet, pesuaineet, liuottimet, huonekasvit, – kaikki myrkyllinen ja vaarallinen on siirrettävä pois turvalliseen paikkaan.

Oman koiranpentuni olen ähyttänyt siirtämästä tuolia, jota sitten hyväksi käyttäen olisi päässyt käsiksi pöydällä oleviin antimiin. Pennut ovat älykkäitä ja melkoisia akrobaatteja. Kannattaa huomioida ettei koiranpentu osaa arvioida asioita oman turvallisuutensa kannalta. Uteliaisuus on lajityypillinen, terve piirre koiranpennussa.



Älä jätä koiranpennun ulottuville mitään, minkä haluat säilyvän ehjänä. Kalliit ja tunnearvokkaat esineet ja asiat kannattaa pentuajaksi siirtää kokonaan pois koiran ulottuvilta.

Kätevimmät koirat avaavat kaapin ovia. Kun heität roskikseen tai bioastiaan grillibroilerinluut, tai lohen nahan, vie roskat ulos asti lähtiessäsi kotoa, tai hanki kaapin oveen lapsilukko. Älä jätä olut-, tai viinilasia vahtimatta. Koirat ovat persoja alkoholille.

Varo sipsi- ja naksupusseja. Käytä tarjoilussa kulhoa ja leikkaa foliopussi paloiksi, ennen sen roskiin laittoa. Teroita tapa myös lapsille. Foliopussi on koitunut murheellisesti monen koiran kohtaloksi.

Maissintähkän puinen runko-osa on erityisen hankala koiralle, se voi aiheuttaa suolistotukoksen ja tämän myötä hengenvaaran. Sama koskee avokadon siementä. Älä jätä grilliruokajämiä tai paistirasvoja koiran ulottuville. Rasvaiset ja maustetut herkkujämät maistuvat koiralle varmasti. Pullataikina. Lääkärireissu voi olla edessä. Ripulikakka voi yllättää. 

Tumma suklaa ja xylitoli ovat vaarallisia koiralle. Käsilaukku houkuttaa. Monet koiranpennut ovat mielistyneet huulipunan makuun ja saattavat harrastaa laukkujen ja reppujen tutkimista vielä aikuisena.

Liedellä ei kannata säilyttää ruokia, mikäli koiralla on pääsy keittiöön. Poistuessasi kotoa napsauta lieden sulakkeet alas. Tämä on halpa ja hyvä henkivakuutus lemmikillesi sekä kodillesi tahattoman tulipalon estämiseksi. Jos liedessä on lapsilukko, käytä sitä. Liesisuoja on kätevä varuste myös koirien kanssa.



Koiranpentua kuljetetaan ulos pissalle alavariinsa. Lopulta, kun koira oppii sisäsiistiksi, sen päivärytmi asettuu mukavasti uomiinsa. Omat koirani saattavat nukkua vapaapäivinä pitkään. Koirat ovat yksilöitä. Siinä missä meillä koirat voivat  nukkua puolille päivin, oma koirasi saattaa haluta ulos kuudelta aamulla. Myös silloin, kun olet ollut edellisenä iltana juhlimassa.

Kannattaa jo ennalta miettiä, missä koira viettää aikaansa silloin, kun mahdollisesti matkustat tai osallistut juhliin. Hyvä varakoti, koirakummi tai luottohoitaja on koiranomistajalle tärkeä asia. Toki hyvä koirahoitola ajaa saman asian.

Migreeni voi kaataa sänkyyn ilman juhlintaa. Joskus sitä sairastuu pahemman kerran lentsuun. Kuume vie voimat. Kuka hoitaa ja ulkoiluttaa koiraa? Mieti tukijoukkoja ennalta.

Koira ei tarvitse aina pitkiä lenkkejä, mutta asioilleen sen on päästävä ulos. Mieti tukiverkosto jo valmiiksi. Anna avain kotiisi luottoystävälle, joka voi pistäytyä koiraa kuljettamassa kesken pitkän työpäiväsi, tai silloin, jos jotain äkillistä tapahtuu, ja et pääse kotiin normaalin kotiintuloajan puitteissa. Erikoistilanteita on hyvä miettiä etukäteen.

Huomioi olosuhteet ja varotoimenpiteet kotona, mökillä, autossa ja veneessä. Sijoita jäähdytysnesteet koiran ulottumattomiin. Veneillessä myös koiran päälle puetaan pelastusliivit. Autoillessa on mietittävä etukäteen, missä on koiran paikka, miten koira matkustaa turvallisesti. Helteillä liikuttaessa pitää huomioida koiran eritystarpeet.

Elämä koiranpennun kanssa turvallisessa ympäristössä on helppoa. Koiraa ei tarvitse koko ajan vahtia haukan lailla. Koiranpennun kanssa kyläillään ja tällöin kannattaa kyllä asennoitua kuin lennonjohtotehtäviin. Vieraassa paikassa utelias pikkuveijari saattaa hankkiutua haastaviin tilanteisiin.

Älä silti tuudittaudu kotonakaan liiaksi turvallisuuden tunteeseen, nämä ovat mestareita keksimään ajankulua. Jossain vaiheessa kasvua tarjotuista luista ja virikkeistä huolimatta tapetit, jalkalistat ja eteiseen unohtuneet juhlakengät saattavat olla ylitsepääsemätön houkutus. Jos pentu on hereillä ja hiljaa, hiljaisuuteen kannattaa havahtua.



Uhraa ajatuksistasi hetki sille, miten tulet kouluttamaan koiraasi. Jos koira on elämäsi ensimmäinen tai omat koulutustavat pohjaavat vanhentuneisiin johtajuusoppeihin, kannattaa tiedot ja taidot päivittää tähän päivään. Nykytietoon pohjaavat, modernit, palkitsemiseen perustuvat koulutusmenetelmät sopivat koirille erinomaisesti.

Tuire Kaimion Pennun kasvatus, Saara Junttilan Mitä koirasi haluaisi sinun tietävän, Pawsiteamin Pentufaktat ovat mukavia luettavia ja suuntaa antavia oppaita, joista voi löytyä juuri oikea vastaus mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Vietä tovi selailemalla Hankikoira.fi sivuston asiantuntija-artikkeleita. Tarjolla on useita erilaisia koulutusoppaita. Oma suosikkini on Päivi Romppaisen ja Tommy Wirénin: Onnistu koirasi koulutuksessa.

Monin paikoin peruskursseille on mahdollista osallistua kuunteluoppilaana, jo ennen oman koiran hankintaa. Näin ennakoiden olet jo kahta viisaampi ottamaan koiranpennun vastaan, kun pentu tulee perheeseen.

Hankikoira.fi: Koiran koulutus

Mikäli perheessä on lapsia, isoja tai pieniä, nyt on hyvä aika käydä keskusteluita siitä, miten koiraa lähestytään, miten sitä hoidetaan ja milloin on tärkeää antaa koiran olla rauhassa. Mitä koira kertoo, kun se murisee? Minkälaisia asioita koira voi pelätä? Mistä koira pitää? Mistä kertovat koiren eleet.

Pohtikaa näitä asioita yhdessä lasten kanssa. KLIK SEY Koira-ihminen-koira sanakirja

Lasten kanssa on hyvä jutella koira-asioista useita kertoja, ennen kuin kotiin hankitaan koira. Ajatus koiranpennusta tieten ihastuttaa, mutta pieni lapsi voi pelätä tomeraa, terävähampaista koiranpentua. Naskalihampaat eivät tunnu kivoilta myöskään teini-ikäisen nilkoissa. Lapsen innostus saattaa muuttua itkuksi ja pyynnöksi: Tuu hakeen tää pois.

Lapsiperheessä aikuisen tehtävä on luoda lasten ja koiranpennun välille suhteen onnistumisen edellytykset.

Aikuisen tehtävä on suojata koiraa lapsen liialliselta innostukselta sekä suojata lasta, koiranpennun teräviltä hampailta. Pentuaika on ihanaa, mutta usein myös monin tavoin hermoja koettelevaa aikaa. Aikuisen oma rauhallinen ja vastuullinen, lempeä käytös, koiran peruskoulutus ja rakkautta, auttavat selviämään tästä ajasta.

Vastuu koirasta, sen hyvinvoinnista, kasvatuksesta, koulutuksesta, ulkoilusta ja ruokinnasta on aina aikuisella. Perheen lapset ja nuoret voivat olla apuna.

Vanhempien on syytä varautua siihen, että lapsen/nuoren innostus lemmikkiä kohtaan voi kokea hetkittäisiä inflaatioita. Ajankäytön ja oman jaksamisen kannalta, perheen aikuisten tulee aina miettiä tarkoin, riittääkö aika omien, lasten ja koiran tarpeiden täyttämiseen. Koiranpentu tarvitsee huomiota ja huolenpitoa kuin lapsi.

Hankikoira.fi: Koira ja lapsi

Koiranpennun kasvatuksessa tulee ottaa huomioon monta asiaa. Ensimmäisten kuukausien aikana saadut positiiviset, turvalliset kokemukset vahvistavat koiraa ja antavat hyvän pohjan kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi koiraksi. Näihin kuukausiin sisältyy paljon iloa, mutta myös erityisen paljon vastuuta.

Työ kohti yhteiskuntakelpoisuutta alkaa jo kasvattajan luona. Pentuajan sosiaalistaminen on tärkeä osa vastuullista kasvatustyötä. Varhaisen sosiaalistumisen puutteita tai ikäviä kokemuksia ei voida enää myöhemmin kokonaan korjata tai paikata.

Jos kasvattaja kohtelee kovin ottein omia koiriaan, on mahdollista, että pentujen luottamusta ihmistä kohtaan, on horjutettu jo kasvattajan luona. Pennut ovat oppineet, että ihminen voi käyttäytyä arvaamattomasti. En ostaisi koiranpentua tällaiselta kasvattajalta.

Jos olet hankkimassa perhekoiraa, on myös syytä pohtia, ovatko kasvattajan omat koirat perhekoiria? Ovatko koirat tottuneet vireään sosiaaliseen elämään ja erilaisiin harrastuksiin, vai ovatko koirat pelkästään takapihan tarhakoiria? Tuotantoeläimiä, joiden kanssa poiketaan silloin tällöin koiranäyttelyissä, ja muun ajan koirat viettävät tarhassa tai häkeissä? Kysymyksiä, joita kannattaa pohtia.

Hankikoira.fi: Koiran elinkaari

Kirjaa ylös koiran omistamisesta ja hoitamisesta mieleesi tulevia kysymyksiä, haaveita ja unelmia. Näistä voit keskustella pentusi kasvattajan kanssa. Kun valitset kasvattajan huolella, on hän tukenasi läpi koiran eliniän.



Lopuksi. Pidä haaveistasi kiinni. Pidä kiinni unelmistasi. Haave omasta koiranpennusta, elämästä koiran ystävänä kannattaa elää todeksi! Huomioi rotuvalinnan erityispiirteet, haukkuherkkyys ja paimennustaipumus.

Mikäli rotuvalinta osuu anatomisesti liioiteltuja piirteitä sisältäviin roturyhmiin, kuten corgit, huomioi näiden piirteiden vaikutus koiran terveyteen ja hyvinvointiin. Osallistu koirasi kanssa rodun terveyttä edistäviin terveystutkimuksiin. Tulokset tuovat turvaa koirallesi.

Kaupunkikotiin ei kannata hankkia koiraa anatomisesti liioitelluista koirarodusta, sillä näissä roduissa esiintyy yleisesti koiran toimintakykyvä ja hyvinvointia alentavia luusto- ja nivelongelmia. Asfaltti, terävä sora ja hiekka, voivat olla todella vaikea haaste tällaiselle koiralle.




SEY Hyvinvoiva koira -opas

SELL Älä hanki lemmikkiä pelkän ulkomuodon perusteella


Eläinystäväsi lääkäri: Pentu tulee taloon - Miten uutta tulokasta tulisi liikuttaa







Kuvat © Pia Grönroos/SEY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti