perjantai 9. syyskuuta 2016

Tuire Kaimio: Koiran motivointi ja koulutus

Tuire Kaimio, eläintenkouluttaja, eläintietokirjailija ja elokuvissa sekä mainoksissa esiintyvien eläinten kouluttaja on johtavia asiantuntijoita eläinten käyttäytymistieteeseen perustuvassa tiedossa, joten oli suuri ilo päästä kuuntelemaan hänen koiran motivointia ja koulutusta käsittelevää luentoa.

Tunne koirasi ja sen mieltymykset 


Koirat ovat koiria, mutta samankin rodun edustajista jokainen on oma yksilönsä. Lista siitä, mitä koirasi tavoittelee voi näyttää erilaiselta, kuin lista siitä, mitkä mieliteot ovat omistajasta koiralle hyväksyttäviä mielitekoja. Ihmisen ja koiran tarpeet eivät aina kohtaa. Listaa silti kaikki.

Ei toivotuista mieliteoista ja tavoista voi kenties kehittää omanlaisensa, koulutuksellisen, hyväksytyn version.

Listaus vahvisteista auttaa hahmottamaan koiran tapaa ajatella asioita sekä niiden arvojärjestystä. Erilaiset ympäristön tarjoamat vahvisteet toimivat yhtä lailla palkintoina kuin ruokapalkka, lelu tai leikki.

Tarkkaile myös vihjeiden ja palkkion nostattamia tunnetiloja. Koira voi jännittyä jo pelkästä vihjeestä kuin viulunkieli kireälle, mikäli palkkiona on liiaksi kiihdyttävä pallo-, keppi- tai vetoleikki. Tällöin vihje tai palkkio tai molemmat ovat hirttäneet koiralla kiinni.

Mikäli jokin toiminta hirttää koiralla kiinni, tilanne menee täysin överiksi, kannattaa opetella kokonaan uusi tapa lähestyä asiaa. Kiihtynyt tai stressaantunut tunnetila ei edistä koiran oppimista.

Vahvisteiden arvottaminen kannattaa ettei laita lampaanviulua tarjolle, jos tavallinen kuivaruokanappikin riittää. Mikä vahviste sitten toimii parhaiten kulloisessakin tilanteessa, sen päättää koira.

Rankinglistan vahvimmat vahvisteet kannattaa säilyttää sellaisena. Helpoissa olosuhteissa riittää listan keskitason tai alemman tason vahvisteet. Häiriötilanteissa on hyvä, jos on käytettävissä listan kärkivahvisteita. Mitä suurempi häiriö on, sen vahvempi pitää vahvisteen olla.

Vahvisteet ja kouluttajan liikkeet



Koiran tavoittelemat, positiiviset vahvisteet, lisäävät oppimista.

Jotta oppiminen olisi koiralle helppoa, kouluttamisen tulisi olla selkeää. Koulutustilanteessa kouluttajan käytös on tärkeä osa oppimistilannetta. Mikäli käsi on taskussa jo ennen sekundäärivahvistetta, mille koira ehdollistuu?

Koulutustilanteessa on tärkeää havainnoida omaa käytöstä. Videointia voi käyttää apuna. Mikäli koulutus ei etene, vika löytyy useimmiten kouluttajan epämääräisestä vihjeviidakosta tai siitä, että koiralta ylipäätään vaaditaan käytöstä, jota sille ei ole opetettu/koira ei tiedä, miten toimia.

Leiki koirasi kanssa


Minkälaisista leikeistä koirasi pitää? Miten leikkiminen vaikuttaa koiran tunnetilaan?
Leiki yhdessä koirasi kanssa ja tarjoa sille mahdollisuus myös yksinleikkeihin.

Oman näkemykseni mukaan leikki lisää valtavasti koiran kiinnostusta omistajaa kohtaan. Yhteisleikeissä, lelulla tai painien, osoitetaan iloa, luottamusta ja rakkautta molemmin puolin. Leikki on mainio tapa lujittaa suhdetta omaan koiraan.

Yhtä tärkeää kuin leikki, on leikistä luopuminen ja rauhoittuminen.Yhdessä oleilu, lepääminen ja nukkuminen.

Leikeissä ja palkkioissa kannattaa ottaa huomioon rodun lajityypillinen käytös. Kannattaako nopeasti eteneviä kohteita esim. palloa tai keppiä, käyttää leikeissä tai palkkiona jo valmiiksi reaktiivisella koiralla?

Saalistus- ja vetoleikit ovat monen koiran suosikkeja. Näissäkin pitää edetä maltilla. Varo edestakaista liikettä tai koiran ilmaan nostamista. Väärin tehdyssä vetoleikissä on vakava riski siihen, että koiran niska vaurioituu.

Etene leikeissä rauhallisesta tilasta yleistäen yhä häiriöalttiimpaan ympäristöön. 


Ruokapalkka

Uutta käytöstä opeteltaessa tarvitaan paljon toistoja lyhyen ajan sisällä. Ruokapalkka on ylivoimaisesti nopein ja helpoin muihin vahvistetyyppeihin verrattaessa. Vahvisteen laatua tulee miettiä käyttötilanteeseen sopivaksi. Mitä enemmän häiriötä, sen parempi palkka.


Koulutustilanteessa nälkä voi edesauttaa koiraa tavoittelemaan ruokapalkkiota. Nälässä pitäminen taas ei ole millään muotoa suositeltavaa. Nälkä ei opeta.

Kaimion korostama ”Leipä tulee talon puolesta, herkut pitää ansaita” – malli sopii tähän hyvin.

Kupista ruokkimisen sijaan koira voi saada osan ruoastaan koulutuspalkkioina. Osan voi tarjota esim. sammalmättääseen jemmattuna lajityypillisenä käytösvirikkeenä.


Koulutuksen päätteeksi koiran tulee saada ruoka-annoksensa, mielellään rauhoittavana virikkeenä. Muista vähentää koulutuspalkkiot annoksesta. Muutoin voi käydä niin, että koira pääsee lihomaan.

Sosiaaliset vahvisteet


Sosiaaliset vahvisteet, kehuminen ja silittäminen, toimivat positiivisena vahvisteena. Elleivät vahvisteet toimi, koiran voi opettaa tähän. Namipalkan yhteydessä koiraa silitetään. Silitys yhdistyy mielihyvään ruoasta ja  toimii jatkossa mielihyvän lähteenä ilman ruokaakin. Tähän, kuten mihin tahansa uuden asian opettelemiseen tarvitaan paljon toistoja. 

Huomioithan, että lähesklään kaikki koirat eivät pidä silityksistä. Etenkään ulkona. Myötää koiran tunnetiloja. Silitystä parempi sosiaalinen vahviste voikin olla hyväksyvällä ja iloisellä äänellä annettu kehu.

Käytä erilaisia äänensävyjä. Pelkkä äänensävy ei pitkälle riitä, mikäli siitä ei koskaan seuraa mitään. Äänensävyn kanssa tulee olla tarkkana, äänensävystä voi tulla vihje, jota ilman koira ei osaa toimia.

Vrt. naksutin/pilli. Äänensävyn pitäminen neutraalina voi olla haastavaa.

Ympäristövahvisteet


Koiran annetaan nuuskia ympäristöä. Koira pääsee uimaan. Koira voi tervehtiä muita ihmisiä ja koiria.
Mitä koira tavoitteleekin, sitä voi käyttää vahvisteena. Huomioi tunnetilan vaikutus.Ylikierroksilla oleva koira ei opi tilanteessa mitään.

Käytä tarvittaessa liinaa varmistuksena.

Vahvisteiden käytössä tulee pyrkiä monipuolisuuteen. Käytä koko palettia. Herkkuja, leikkiä, ympäristövahvisteita ja sosiaalista vahvistetta.

Älä vahvista liikaa, tai liiallisesti. Herkuissa pieni määrä riittää hyvin. Huomioi terveellisyys.


Vihjeet itsessään voivat toimia vahvisteina. Monet koiran tehtävistä ovat ketjuja, joissa itse käytökset toimivat palkitsevina. Tähän perustuu meidän Ripen työn ilo. Se ei niinkään palkkaannu herkuista, kuin siitä, että se saa ylipäätään tehdä kanssani töitä.

Ira on ruokapalkkalainen. Sen mielestä mikään ei ole niin mukavaa, kuin ansaita mehevä tilipussi. Peppi pitää paljon leikeistä. Enemmän kuin vahvisteena olen pitänyt leikkiä Pepin kanssa taukojumppana varsinaisesta koulutuksesta.

Perustaidot: kontakti, kohdetyöskentely, luopuminen ja rauhoittuminen ovat koulutuksen perusteet, joista on hyötyä mitä tahansa uutta taitoa kouluttaessa. Muista yleistää koulutus. Pidä kiinni kriteeristä. Lue koiraa. Tee itsestäsi kannattava! 

Huomioi koiran terveydentila! Älä kouluta kipeää koiraa.


Kiitokset Koirakoutsille luennon järjestämisestä.



Kuvat © Hanna Uosukainen
               Pia Grönroos








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti