maanantai 2. toukokuuta 2016

Sopiiko corgi lapsiperheeseen?

Sain tähän kirjoitukseen innoitukseni Tampereen Pirkkahallissa pidetyn kansainvälisen koiranäyttelyn tapahtumista. Tuhansien ihmisten ja koirien joukosta Rippe tunnisti tuoksun, jonka omistaja on koiralle erityisen rakas. Veljenpoika Arttu ja äitinsä olivat tulleet katsomaan koiranäyttelyä. Emme tätä tienneet, joten Rippe ei ollut saanut asiasta etukäteen mitään vihiä.

Kaikkien tuhansien tuoksujen ja hälyn keskeltä Rippe bongasi juuri sen oikean. Koira nuuski ilmaa todella intensiivisesti ja lähti rynnistämään kohti ihmispaljoutta. Sieltä Rippe bongasi rakkaan Artun. Ja Arttu bongasi Ripen. Ihmeellistä! Miten suurenmoisesti toimii koiran aistimaailma!

Arttu ♥ Rippe

Arttu, Pikku Rippe ja Keski Rippe

Veljenpoikien, Artun ja Laurin ollessa pieniä, Rippe toimi kanssani useasti lapsenlikkana. Ripen nimi on peräisin Artulta. Artulla oli kaksi koiraunikaveria. Pikku Rippe ja Iso Rippe. Arttu nimesi unikaverit uudelleen. Nykyään Artulla on Pikku Rippe ja Keski Rippe, sillä meidän Rippe on nyt iso Rippe. Tuttavallisemmin iso R.

Rippe on rakastanut poikia aina, lapsia ylipäätään, ihan pienestä pennusta lähtien. Koira ei ollut koskaan niin väsynyt, edes aivan pienenä pentuna, ettei se viimeisillä voimillaan olisi raahautunut poikien perässä huoneesta toiseen. Rippe ei laskenut lapsia silmistään missään.

Rippe toimi poikien innoittajana niin sisä- kuin ulkoleikeissä. Jos milloin poikien leikit muuttuivat liian raisuiksi, vihelsi supernanny Rippe pelin haukkuen poikki. Rippe ei antanut poikien nahistella keskenään.
Huilitauko
Iltapäivästä, poikien lähdettyä omaan kotiinsa, Rippe oli todella väsynyt. Aamulla koira oli silti aina ensimmäisenä eteisessä odottamassa poikien tuloa. Tapaaminen oli aina yhtä riemuisa. Koira väsyi, mutta nautti todella paljon lasten seurasta. Kun pojat olivat yökylässä, Rippe nukkui lasten kanssa. Parempaa hoitotädin apulaista kuin Rippe, en olisi voinut toivoa!


Sen ainokaisen kerran, kun Rippe on poistunut kotoa taaksensa katsomatta vieraan mukaan, on se kerta, kun meillä vierailemassa käynyt perhe teki lähtöä kotiin ja heidän vauvansa itki. Rippe seurasi perhettä rappukäytävään asti, taaksensa katsomatta. Kun sitten kysyen sanoin Ripen nimen, koira tyytyi vain vilkaisemaan minua. Koiran ilmeessä luki selvästi, että pärjäät kyllä, minua tarvitaan toisaalla, kuulethan kuinka vauva itkee!

Rippe on uskomattoman hellä ja tarkka lasten tarpeille. Sain maanitella hyvän tovin, jotta sain Ripen vakuuttuneeksi siitä, että vauva pärjää kyllä ilman koiran apua.

Yläkerran naapurin ihastuttava tyttölapsi kävi meillä usein leikkimässä Ripen kanssa. Ripelle tytön vierailut olivat aina mieluisia. Päiväkotien ohitukset olivat Ripelle vaikeita, koira olisi mielellään osallistunut päiväkotitoimintaan.

Sopiiko welsh corgi cardigan lapsiperheeseen?


Lapsiperheessä koiran hermorakenne, luonne ja terveys pitää olla kunnossa. Perhe-elämä on koiralle antoisaa, mutta raskasta. Kannattaa tutustua ennalta kasvattajaan, tulevan pentueen äiti- ja isäkoiraan. Näiden terveys ja luonneominaisuudet tulee olla kaikin puolin kunnossa.

Onko kasvattaja päivittänyt tietonsa tähän päivään? Miten kasvattajalla on aikaa sosiaalistaa pentuja? Asuuko kasvattajan kotona pieniä lapsia? Ovatko kasvattajan koirat perhekoiria vai tarhakoiria?

Tällä kaikella on iso merkitys koiranpentujen tulevan kehityksen kannalta. Tärkeintä on, että pentueen äiti on aikuinen, hermorakenteeltaan tasapainoinen, avoin ja ystävällinen ihmistä kohtaan, rohkea perhekoira, ja hoitaa pentunsa hyvin. Miten äitikoira suhtautuu pieniin lapsiin? Kannattaa kysyä.

Koirat ovat yksilöitä. Siinä missä Rippe kulkee pihassa sählyä pelaavien lasten keskelle, kuin mihin tahansa mukavaan yleisötapahtumaan, lainkaan häiriintymättä nopeasti liikkuvista lapsista, Ira kiertää lapsijoukon mieluummin sivummalta. Pientä, juuri kävelemään oppinutta lasta, Ira saattaa käydä spontaanisti pussailemassa. Ira on pieniä lapsia kohtaan äärimmäisen hellä. Ylipäätään pentuja kohtaan hellä.

Lapsiperheessä on hyvä olla yhteiset, reilut pelisäännöt siitä, miten koiran kanssa eletään perhe-elämää. Perheen aikuisten vastuulle jää paljon. Vastuuta ei saa jättää lapsille tai koiralle. 

Ihan pienet lapset eivät ohjeiden, kieltojen tai sääntöjen päälle ymmärrä, ja leikin tuoksinnassa ohjeet saattavat unohtua. Se, että asiat sujuvat toivotulla tavalla, jää aikuisen oman esimerkin, ohjeistuksen ja valvonnan varaan.

Sen sijaan, että lasta kovasti kielletään, on hyvä tarjota konkreettisia ohjeita ja neuvoja siitä, miten koiran kanssa voi turvallisesti leikkiä ja milloin on hyvä antaa koiran olla omassa rauhassa. Lapselle annetut ohjeet mukautetaan lapsen kehitystasoon.

KLIK SEY Koira-ihminen-koira sanakirja

KLIK Hankikoira.fi: Koira ja lapsi

KLIK Sofia Haapanen: Kun koira saapuu lapsiperheeseen



Meillä ei ole aivan pieniä omia lapsia, mutta teini-ikäinen tytär meillä on ja aikuinen poika, joka asuu omillaan Helsingissä. Teini-ikäiselle welsh corgi cardigan on ihan parasta seuraa. Koululaisen kotiuduttua ensimmäinen ja mieluisin kotityö on koirien paijaaminen.

Pienelle lapselle en koiraa antaisi ulkoilutettavaksi. En mitään koiraa. En edes pientä koiraa. Koiran kanssa ulkoillessa lapsi saattaa kohdata haasteita, joissa aikuisen seura ja tuki on tarpeen. Welsh corgi cardigan on koostaan huolimatta erittäin voimakas koira. Kannattaa tarkoin miettiä, minkä ikäisenä lapsen on turvallista ulkoilla koiran kanssa ilman aikuisen seuraa.

Lukukoira Rippe



Rippe on toiminut useat kerrat Merillä lukukoirana. Voiko kokeisiin valmistautumista ajatella mukavammaksi? Osan Merin hienosta koulumenestyksestä voi lukea Ripen ansioksi.

Ira ja Meri ovat aamuvirkkuja. Ira kömpii Merin herättyä Merin sänkyyn ja saattelee hänet koulutielle. Koulutieltä palatessa hännät heiluvat ja pian ovat molemmat corgitytöt selällään. Merin ollessa orkesterileirillä, Rippe jo vähän huolestui, että mihin koko tyttö on kadonnut. Ulkona koira pysähteli, sen piti saada katsoa tosi tarkkaan kaikki kauempana kulkevat pitkänhuiskeat teinitytöt, ihan siltä varalta, jos joku näistä olisi Meri.

Merin kotiuduttua Rippe ihan itki ilosta.

Jo kotoa pois muuttaneen poikamme tytöt ottavat aina suurella ilolla vastaan. Rippe varsin on ihan Matiaksen tyttö. Tosin viime vierailunsa aikana näytti vahvasti siltä, että Ira on liittynyt tähän samaan fanikerhoon. Vaikka Matias ei asu kanssamme, koirat selvästi ymmärtävät, että olemme samaa perhettä.


Irpin ja Merin hellittelyhetki ♥

Olen onnellinen siitä, että olen voinut tarjota molemmille lapsilleni tilaisuuden kasvaa yhdessä koirien ja kissojen kanssa, kania unohtamatta. Jokainen lemmikkiä silittänyt tietää miten hyvältä hellyys tuntuu. Koiraa ei suotta kutsuta ihmisen parhaaksi ystäväksi. Koirat antavat paljon, ne rakastavat ehdoitta. Koiran ja lapsen ystävyys tarjoaa parhaimmillaan pitkän, antoisan ja rakkauden täyteisen ystävyyssuhteen, joka on vertaansa vailla.

Luopuminen ja lemmikin kuolema


Lemmikit eivät ole luonamme ikuisesti. Jos oikein hyvin käy, lemmikki ikääntyy ja elää pitkän elämän. Tätä kaikki toivomme, mutta näin ei aina käy.

Menetimme Ripen 10/2020 vain reilun seitsemän vuoden ikäisenä. Rippe sairastui rodulle tyypilliseen selkäsairauteen.Viimeiset hetket Ripen elämästä, Meri istui Ripen vierellä, hoivaten halvaantunutta koiraa, jättäen jäähyväiset rakkaalle ystävälleen. Rakkautta on päästää irti, kun mitään ei ole enää tehtävissä.

Rotuvalinta

Rotuvalintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. En suosittele corgirotuja ensisijaisena rotuna lapsiperheeseen, jos perheen lapset ovat aivan pieniä. Corgirotujen heikko luustoterveys on monille koirille todellinen haaste. Kivut vaikuttavat aina koiran arkeen. Kipeän eläimen kärsivällisyys on monella tapaa koetuksella. Alunperin lempeä luonne voi koiran sairastaessa muuttua. Riskit kasvavat.

Mikäli vauvaperheeseen valitaan corgi, kasvattajaan kohdistuvat vastuut korostuvat entisestään. Riskejä voidaan minimoida - mutta ei kokonaan poistaa. Pyydä kasvattajasta suosituksia.

Kysymyksiä kasvatttajasuosituksista voi laittaa sähköpostiin hallahukan@gmail.com. Vastaan mielelläni kyselyihin ja autan asiassa.


3.10.2022
Lisätty Sofia Haapasen linkki. Kun koira saapuu lapsiperheeseen, sekä kappale rotuvalinnasta.



Kuvat © Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti