torstai 28. huhtikuuta 2016

#SWCSkasvattajapäivä16

Suomen Welsh Corgi seuran kasvattajapäivä pidettiin Tampereella. Osallistujia oli kuulemma enemmän kuin koskaan ja minäkin siellä mukana. Mukavaa oli!

Päivän avasi ELL Juha Kallion luento Nivelvaivojen perusteet. Olin osallistunut Juha Kallion KLIK Nivelvaivojen perusteet pentulaatikosta tuhkauurnaan luennolle jo aiemmin. Kertaus ei haitannut yhtään, niin tärkeää asiaa tämä luento sisältää. Kasvattajapäivän luennon loppuosa oli täsmätietoa corgien osalta.

Corgit kuuluvat kondrodystrofisiin koirarotuihin. Kondrodystrofia on perinnöllinen ruston kasvun ja aineenvaihdunnan häiriö. Lyhyet raajat ja pitkä selkä altistavat corgit erilaisille perinnöllisille sairauksille, joista yleisimmät liittyvät lonkkiin, kyynäriin ja koiran selkään.

Jalostus- ja harrastuskoirat olisi hyvä kuvauttaa lonkkien ja kyynärien lisäksi myös selän osalta.

Kuvaukset antavat monenlaista arvokasta tietoa koiran luuston rakenteesta. Koirat eivät välttämättä nuorena oireile vaikka löydöksenä olisi vaikeitakin luustomuutoksia.

KLIK Kennelliitto: Perinnölliset selkämuutokset




Erityisen tärkeää kattava kuvauttaminen on jalostukseen käytettävän koiran kohdalla sillä useat muutoksista ovat vahvasti perinnöllisiä. Ilman kuvantamista edes vakava-asteisia muutoksia ei saada karsituksi jalostuksesta.

Kuvauttamalla koiran voi tulosten perusteella harrastaa koiran kanssa turvallisesti ja mahdollisesti ennaltaehkäistä vaurioiden syntymistä sekä hidastaa jo olemassa olevien muutosten etenemistä koiralle sopivan liikunnan, lihashuollon ja ravinnon avulla.

Jotta koiristamme ja niiden terveydestä saataisiin mahdollisimman paljon jaettavaa tietoa, tutkituta koira virallisin tutkimuksin. 


Viralliset röntgenkuvat lausuu Kennelliiton asiantuntijalääkäri. Tulokset kirjautuvat Kennelliiton ylläpitämään KoiraNet jalostustietojärjestelmään, jossa ne ovat Kennelliiton, omistajien, kasvattajien, rotujärjestön ja tieteellistä tutkimusta tekevien tutkijoiden hyödynnettävissä.

Epäviralliset, omaan käyttöön otetut kuvat saattavat hyödyttää koiran omistajaa, lausujasta riippuen, mutta kokonaistilanteen arviointiin rodun osalta, tai tieteelliseen tutkimukseen, pöytälaatikkokuvat eivät sovellu.

Monet rotujärjestöt järjestävät joukkokuvauksia, joissa kuvausten kustannukset jäävät alle omakustannehinnan. Koiran tutkituttaminen voi tuoda omistajalle merkittävää säästöä, vaivojen ennaltaehkäisy on aina halvempaa kuin vaurioiden korjaaminen ja lääkitseminen.

Kennelliitto: Lonkkanivelen kasvuhäiriö

Corgien lonkkien terveydentilanne puhuttaa paljon. Luustokuvausten keskiarvo lonkkien suhteen on C-D.  Corgeilla lonkkien nivelrikko kehittyy muita rotuja hitaammin johtuen paksuista ja lyhyistä luista sekä leveistä nivelpinnoista, joihin ei kohdistu niin suurta painetta, kuin korkeilla roduilla.

Lonkkia vaivaa löysyys, ja löysyys saattaa vaivata koiraa jo kasvuiässä. Oikein suunnattu liikunta, ylipainon, kuormittavien liikuntamuotojen välttäminen, syvien lihasten kunto, lihashuolto ja laadukas ravinto ovat asioita, joihin oireilevan koiran kanssa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota.

Kasvattajapäivillä esitetyt diasarjat katsottavissa Drive-linkkeinä: KLIK Gorgien nivelsairaudet ja jalostus sekä nivelvaivojen perusteet

Jalostusvalinnoilla näihin asioihin voidaan vaikuttaa! 



Rippe on luustokuvattu kahden vuoden iässä. Selkäkuvauksissa IDD:n osalta koiran tulee olla iältään 24kk - 42kk. Ira kuvataan tämän vuoden lopulla, sen täytettyä kaksi vuotta. IDD:n osalta alaikäraja on 24kk. IDD kalkkeumasairaus on etenevä rappeumasairaus. Corgirotujen osalta välilevyt rappeutuvat muita rotuja nopeammin. Tämä altistaa koirat erilaisille välilevyongelmille sekä tapaturmaisille selkävammoille.

Tämän luennon parasta antia mielestäni oli kasvattajien ja harrastuskoirien omistajien kannustaminen kattaviin luustokuvauksiin!

Suuri kiitos luennosta sekä luvasta julkaista slidet ja diasarjat blogissani, luusto- ja nivelspesialisti Juha Kalliolle Eläinystäväsi Lääkäri, Tampere

Rotumääritelmä


Kasvattajapäivän loppuosasta vastasi ulkomuototuomari Anneli Sutela. Kävimme läpi cardiganin ja pembroken rotumääritelmät. Annelia avustivat erittäin hyväkäytöksiset sekä kauniin ulkomuodon omaavat koirat, yksi kumpaakin rotua.

Maatalon töissä ja tehtävissä toimineesta paimenkoirasta on vuosien kuluessa tullut paimenen tehtäviensä lisäksi seurakoira. Cardiganista on moneksi! Tämä valpas, älykäs ja aktiivinen koira sopii todella hienosti perhekoiraksi.

Seuralle kiitokset erittäin hienosti järjestetystä kasvattajapäivästä!



Kuvat © Pia Grönroos
Diasarjat © ELL Juha Kallio




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti