Helteillä on syytä olla tarkkana. Etenkin kaksinkertaisella turkilla varustetun matalaraajaisen corgikoiran kanssa. Iäkäs, perussairautta poteva tai ylipainoinen lemmikki tarvitsee vielä erityistä huomiota. Paahtavan auringon alla koiran tulee nopeasti läkähdyttävän kuuma.
Autoilu
Milloin on mahdollista matkusta koiran kanssa varhain aamulla tai iltamyöhällä. Keskellä päivää matkustavilla ilmastoinnin on syytä olla kunnossa. Ilmastoinnista huolimatta, autossa tulee kuuma. Ellei omista autotallia, matkustamista
helpottaa, kun auton pitää tunnin kaksi varjossa ennen
liikkeelle lähtöä.
Jäähdytä koiraa
Ennen ja jälkeen matkan tai ulkoilun, koiran tassut, mahanalusen ja niskan voi kastella kädenlämpöisellä vedellä. Kuivaa koira pyyhekuivaksi. Autossa jäähdytysmantteli tai kostea pyyhe koiran alla/päällä jäähdyttää koiraa. Erillinen jäähdytysalusta voi olla kätevä. Koiralle voi asentaa myös oman tuulettimen.
Kesäturkki
Mikäli koiran turkki on erityisen pitkä tai paksu, koira väsyy nopeasti helteessä, ui usein, voi turkin trimmaus helpottaa koiran ja omistajan elämää aivan merkittävästi. Jos koira läähättää koko ajan, on rauhaton ja levoton, ei saa nukutuksi, tai laumassa koirien välit alkavat helteillä hiertää ikävästi, syynä tähän voi olla kuumuus. Turkin klippaaminen on tehokas tapa viilentää koiraa.
Evidensia: Kannattaako koiralle leikata kesäturkki
Tauon paikka
Kesäpäivänä auton sisälämpötila nousee todella nopeasti tukaliin lukemiin varjoisenakin päivänä.
Mikäli autossa on sähkömoottorilla toimiva ilmastointi käynnissä, auton ollessa parkissa, asiasta kertova lappu on hyvä jättää auton tuulilasiin, jotta sivulliset eivät hätäänny.
ASFALTTI POLTTAA TASSUJA! Suosi nurmella liikkumista.
Varaa matkustamiseen riittävästi aikaa. Pidä useita taukoja. Tarjoa koiralle vettä ja mahdollisuus asiointiin/uintiin/kahlailuun/viilennykseen ja lepoon varjossa. Koiralle voi veden lisäksi tarjota elektrolyyttijuomaa. Elektrolyyttijuoma auttaa koiraa palautumaan helteen aiheuttamasta rasituksesta. Elektrolyyttijauhetta AptusNutrisal voi lisätä myös koiran ruokaan. Tarjoa lisäksi raikasta vettä!
Hotelliasiakkaana
Kun varaat hotellista lemmikkihuonetta, muista tiedustella ilmastoinnista. Mikäli ilmastointia ei ole, voi huone olla hellepäivänä kuuma kuin sauna. Vuokramökki on usein tukalaa hotellihuonetta parempi majoitusvaihtoehto.
Huh hellettä
Pakkasherkku: Piimää, ohut siivu maksamakkaraa ja keitettyä possunkieltä |
Tarjoa koiralle vesi/piimä- ja elektrolyyttijäitä, jäihin jemmattuja herkkuja. Jäistä lihaa tai jäisiä rustoluita. Pidä vettä aina saatavilla. Perusterveen koiran kohdalla voi huoletta luottaa koiran omaan harkintakykyyn veden juomisen suhteen.
Helteet ja lenkkeily
Rasitus kannattaa mitoittaa nyt kunnon lisäksi keliin sopivaksi. Liiku rauhallisesti, ota mukaasi juotavaa itselle ja koiralle! Suosi varjoisia metsäpolkuja ja järvenrantoja, joissa koira pääsee kahlaamaan ja uimaan. Ajoita varsinaiset lenkit aamuvarhaisiin ja iltamyöhäisiin ajankohtiin.
Siesta
Älä ota koiraa mukaan kauppareissulle
Jos on aivan välttämätöntä toimia vastoin tätä ohjetta, ota koiralle mukaan vesikuppi ja vettä. Jätä koira kaupan pihassa varjoisaan paikkaan. Mikäli olet liikkeellä ystävän kanssa, vuorotelkaa kaupassa käynnit, ettei koiran tarvitse odottaa yksin.
Surullinen tosiasia on, että koiria varastetaan kauppojen edustoilta, joten turvallisinta on jättää koira kauppareissun ajaksi kotiin.
Koiran lämpöhalvaus
Koira voi saada lämpöhalvauksen helteillä ilman suurta fyysistä ponnistelua. Pelkkä oleskelu kuumassa voi riittää siihen, että koira läkähtyy. Aina ei tarvita huippuhelteitä lämpöhalvausriskiin.
Lämpöhalvauksen saanut koira läähättää nopeasti ja voimakkaasti. Koira on poissaoleva ja levoton. Koira voi täristä ja sillä voi olla motorisia ongelmia. Koira voi kuolata, oksentaa, ripuloida, menettää tajuntansa. Koiralla on kirkkaan punaiset limakalvot, pulssi on todella nopea.
Mikäli epäilet koirasi saaneen lämpöhalvauksen:
-
Siirrä koira heti varjoisaan viileään paikkaan.
- Kastele koira haalealla vedellä läpimäräksi ja peitä kostealla pyyhkeellä.
- Hiero koiran lihaksia kevyesti, jotta viileys leviää koko elimistöön.
- Kostuta koiran suu hunajavedellä/elektrolyyttijuomalla.
- Ota yhteys eläinlääkäriin.
Koiranäyttelyt ja muu koiraharrastustoiminta
Hellekelissä harrastaminen on paksuturkkiselle koiralle todellinen ponnistus. Koiran hyvinvoinnista ja jaksamisesta on pidettävä erityisen tarkasti huolta.
Suojaa koiraa suoralta auringonpaahteelta. Ota koiralle mukaan jäähdytysalusta. Tarjoa mahdollisuus virkistävään lepoon varjossa. Osa koirista tuntuu pitävän lämmöstä, mutta osa väsyy kuumassa todella nopeasti.
Helleraja +25 °C ylittyy kesäaikaan useasti. Osallistumista harrastustoimintaan kannattaa harkita tarkoin, etenkin silloin, kun luvassa on +30 °C hellettä. Lähtökohtana tulee olla koiran hyvinvointi. Harrastuksen ensisijaisena tavoitteena pitää olla koiran mieluinen kokemus, yhdessä ohjaajan kanssa.
Harrasta ja esiinny koiran ehdoilla!
Hätätapaus 112
Eläimen jättäminen kuumaan autoon on eläinsuojelurikos. Joskus näkee, että autoon on jätetty koira, kissa tai aivan pieni vauva. Tällöin on sivullisena puututtava tilanteeseen.
Poliisin ohjeet hätätilanteen varalle:
-
Jos auton omistaja on lähettyvillä, huomauta hänelle asiasta.
-
Mikäli auto on parkkeerattu esim. kaupan eteen, pyydä infopisteen henkilökuntaa ystävällisesti kuuluttamaan asiasta kaupassa. Kannattaa kysellä myös ihmisiltä lähettyviltä tietävätkö he missä auton omistaja tai avainten haltija on.
-
Jos auton avaimen haltijaa ei löydy, ota yhteys hätäkeskukseen soittamalla 112.
-
Ota rekisterinumero ylös ja kirjaa muistiin myös päivämäärä ja kellonaika.
- Hätätapauksessa olet myös itse oikeutettu pelastamaan eläimen tai ihmisen kuumasta autosta.
Lähestyvän lämpöhalvauksen merkkejä sekä ihmisillä että eläimillä ovat yleensä sekavuus ja tajunnan tason lasku. Jos ihminen tai eläin ei reagoi, tai vaikuttaa paniikkiselta, eikä auton ilmastointi vaikuttaisi toimivan ja lämpö autossa nousisi uhkaavasti, olet rikoslain 4 luvun 5 § mukaan oikeutettu rikkomaan auton ikkunan ja pelastamaan kuumassa autossa jumissa olevan.
Tällainen pakkotila on kuitenkin se viimeinen keino. Ota ensin yhteyttä hätäkeskukseen!
Mikäli myös hätäkeskus neuvoo päätymään tällaiseen ääritilanteeseen, riko se ikkuna joka on mahdollisimman kaukana lapsesta tai eläimestä.
Kuvat © Pia ja Silas Grönroos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti