lauantai 14. toukokuuta 2016

Hienosti hihnassa!


Meidän uusin aluevaltaus on tuiki tarpeellinen:  Joy of Learning Hienosti hihnassa- kurssi. Minä ja Silas toimitaan kuunteluoppilaina, Iran ystävä Hanna ohjaa Iraa ja minä tuuraan häntä tarvittaessa.


Ensimmäinen ilta Kangasalla oli perusteiden kertausta. Koulutus on mekaaninen tapahtuma, johon kouluttaja Jaana Rajamäen sanoin ei liity mitään mystistä.

Hanna ei ole aikaisemmin osallistunut ohjaajakoulutuksiin. Olen tosi iloinen, että Hanna lähti tähän koulutukseen mukaan nimenomaan koiran ohjaajana. Kurssi antaa hyvän pohjan tuleville koulutuksille. Kurssin kautta Hanna luo Iraan koulutuskanavan, yhteisen kielen. Iso juttu!

Se, että istumme kuunteluoppilaina Silaksen kanssa, on myös ihan huikeaa! Kolmannen koiran myötä on äärimmäisen tärkeää, että meillä on molemmilla sama näkemys ja kokemus siitä, miten koirien kanssa kuljetaan.

Yhdenkin koiran kanssa saa olla tarkkana. Jos ja kun koiria on useita, toimintatapojen tulee olla erittäin selkeitä. Kun me kaikki käytämme samoja opittuja taitoja hyväksemme, koulutusmassa koirien suhteen muodostuu suureksi ja toivon mukaan, tulee pitämään lauman hyvin kasassa.

Koulutuksessa lähdetään aina ensimmäisenä liikkeelle ohjaajan kouluttamisesta ja vasta tämän jälkeen koulutukseen tulee mukaan koira. Tykkään ihan erityisesti tästä tavasta lähestyä uutta asiaa!


Hanna sai Jaanan neuvojen ja muiden kurssilaisten esimerkin kautta heti hienosti oman koulutuksensa käyntiin. Ira jäi ensimmäisellä kerralla koulutustilassa hetkeksi tuijottamaan minua, mutta sekundäärivahvisteen kuultuaan oli heti kiinni koulutuspelissä. Hannan ja Iran ystävyys on syventynyt. Ira on innokas tekemään töitä Hannan kanssa. Ihan mahtavaa saumatonta yhteistyötä, jota on ilo seurata!


Tämä pari pääsee ihan niin pitkälle kuin vain intoa riittää!

Koulutus on mekaaninen tapahtuma, joka perustuu operanttiin ehdollistumiseen. Opiskeltavia asioita riittää.

Operantissa koulutustavassa koira tarjoaa itse toimintaa. Kouluttaja poimii oikean käytöksen ja palkkaa koiran. Ohjaajan tehtävänä on koulutustilanteissa luoda koiralle olosuhteet, joissa koira voi onnistua.

On sovittava kriteeri. Mistä palkataan. Sekundäärivahviste. Sana tai naksu, josta koira tietää tehneensä oikein. Palkka. Sopivan kokoisia lihapaloja. Palkkion suunta. Mistä ja mihin palkataan. Tällä on yllättävän paljon merkitystä lopputuloksen kannalta. Mitä koiralla on ärsykekentässä palkatessa, kouluttaja? vai jotain ihan muuta? 

Palkkauksessa pyritään siihen, että koira saa palkkion toivotun reaktion aikana nopeasti ja mahdollisimman monta kertaa riittävän lyhyen koulutusajan puitteissa. Suuri vahvistetiheys takaa, että toiminta vahvistuu. Koulutusmassan myötä toiminta muuttuu rutiiniksi. Ei sovi unohtaa yleistämistä. Kun toiminta on riittävän vahvaa häiriöttömässä koulutustilassa, koulutus yleistetään useiden erilaisten häiriöiden alla.

Rippe ja Ira ovat molemmat käyneet Joy of Learning Perustaidot koirallesi- kurssin. Ira on käynyt lisäksi Joy of Learning Noutokurssin ja Rippe kotioppilaana saman. Tämä koulutusmuoto sopii minulle ja koirille todella hyvin. Peruskoulutusten myötä koirilla on hyvä pohja opiskella mitä tahansa uusia asioita. Rippe on osoittanut hienosti, että koira voi poisoppia vanhasta ja oppia uuden hallitumman käytösmallin positiivisen vahvistamisen kautta. Ja tekee sen vielä helposti ja häntä heiluen!

Hienosti hihnassa- kurssilla koulutuksen tarkoitus on lisätä koiran kouluttajaan päin suuntautuvaa toimintaa. Luonnollisesti. Vetäessään koira pyrkii poispäin ohjaajasta ja nyt haluamme saada aikaiseksi toisenlaista käytöstä. Illan mittaan nähtiin hienoja suorituksia!

Häiriökoirakko

Toivotunlainen rauhallinen käytös


Toisella harjoituskerralla opeteltiin vastaehdollistamista.  Vastaehdollistamisessa koiralle opetetaan uusi toimintatapa reagoida vastaantulevaan ärsykkeeseen vanhan, ei toivotun toimintatavan tilalle.

Koulutustilanteeseen lisättiin häiriötä. On tärkeätä edetä koiran ärsykesiedon mukaan. Ja on tärkeää muistaa, että olemme itse vastuussa sen oman koiran käytöksestä sekä siitä, kuinka haastavaan tilanteeseen itsemme ja koiramme asetamme.

Joskus on viisainta tehdä u-käännös ja valita reitti uudelleen. 

 

Kouluttajan tärkeä ja haastava tehtävä on pitää kriteeri riittävän alhaalla, jotta onnistumisia syntyy – ja osata nostaa kriteeriä, taitojen kehittyessä. Ira on taitava. Siltä saa suoraa palautetta koulutuksen edistymisestä. Sen kanssa on todella kiva tehdä töitä.  




Hannan punaiset posket ja iloisena tuikkivat silmät kertoivat paljon. Omista kehuistani ei tahtonut  tulla loppua. Ira paiski taas liki kolme tuntia töitä. Se tekee oman työnsä koulutustilassa ja kentällä erinomaisesti sekä sen lisäksi haluaa vartioida autoa. Väliin äänekkäästi.

Veimme Hannan kotiinsa. Kun Hanna jäi autosta, Ira valpastui ja vinkaisi muutaman kerran ystävänsä perään. Näiden kahden ystävyys näkyy ja kuuluu.




Koulutusta jatketaan kotitehtävien avulla. Tästä on hyvä jatkaa!




Kuvat: Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti