maanantai 19. lokakuuta 2015

Haaveri

Koiran ensiapu ja tarvikkeet tulevat mieleen viimeistään silloin kun on aihetta.



Aamulenkin loppuvaiheessa huomasin, että Rippe oli loukannut itsensä. Koiran takajalasta vuoti verta. Pysäytin koiran ja tutkin jalkaa. Samalla huomasin, että etutassukin vuotaa verta. Verta ei tullut onneksi paljon, mutta vähäkään veri ei tunnu mukavalta.

Rippe ei ontunut tai muutoinkaan osoittanut tuntevansa kipua. Tuore pintahaava ei yleensä tunnu kipeältä, jomottava kipu tulevat jälkijunassa, kun kipuhermot aktivoituvat. Tilanne ja tunnetila vaikuttavat asiaan. Kipuherkkyys on rotukohtaista ja yksilöllistä. Kisassa loukkaantunut koira voi juosta poikkinaisella ristisiteellä. Koirat ovat ylipäätään mestareita mitä tulee liikkeen kompensointiin ja kivun sietoon.

Koiran käytös ei aina ole luotettava mittari siihen, kuinka vakavasta vammasta on kyse.

Jos koiran raajasta tulee verta pulppuamalla, verenvuodon tyrehdyttämiseksi on tehtävä heti kaikki mitä voidaan. Paineside tyrehdyttää vuotoa, jos mahdollista, raaja lastoitetaan ja pidetään koholla. Eläinlääkäriin kannattaa hankkiutua mahdollisimman nopeasti.

Meillä ei ollut akuuttia hätää. Kotiin päästyämme tassut suihkuteltiin puhtaiksi. Kannoin koiran sängylle pyyhkeiden päälle ja huomasin, miten hankala tästä oli jatkaa.

Missä taskulamppu on? Entä silmälasit?  Harsot? Yksi juttu siellä, toinen täällä. Aikani pyörittyäni kaikki tarvittava oli käsillä. Asiaa olisi helpottanut kovasti, mikäli kaikki tarpeellinen olisi löytynyt yhdestä ja samasta paikasta. Onneksi ei ollut kiire. Potilas Rippe odotti rauhallisena ja pitkämielisenä sängyllä lepäillen.  



Koiran tassun sitominen siten, että haavasidos pysyy myös paikoillaan, ei ole aivan yksinkertainen asia.
Tassusidosta kannattaa harjoitella etukäteen, terveen koiran kanssa. Kun on harjoitellut, niin tosipaikan tullen sidoksen pyöräyttää näppärästi.

Pehmeä, itsekiinnittyvä tukiside on ihan korvaamaton apu, sen alle on hyvä laittaa steriili taitos ja/tai harsoa, jotta vauriokohta hengittää. Varpaanväleihin voi laittaa vanua. Koko komeus teipataan pitkittäisellä teipillä yli sidoksen karvoitukseen asti.

Evidensia Tassuside koiralle

Miten näppärästi työ sujuu, on kiinni siitä, miten kipeä koira on.

Kiltti koira saattaa loukkaantuneena käyttäytyä arvaamattomasti


Jos koira on kovin kipeä, ei vammoja välttämättä saa tutkituksi. Koiralle voi laittaa hoitokaulurin, kuonokopan tai hoitokopan. Näiden käyttö kannattaa totuttaa jälleen terveelle koiralle. Näin apuvälineet tositilanteessa eivät ahdista koiraa aivan yhtä paljon, koska tilanteessa on jotakin entuudestaan tuttua.

Hoitokoppa on tarkoitettu ainoastaan lyhytaikaiseen käyttöön. Kuonokoppamalleissa löytyy koppia, joiden kanssa koira kykenee läähättämään, juomaan ja syömään. Kopallista koiraa ei saa jättää valvomatta.

Murisevan ja/tai aggressiivisesti käyttäytyvän koiran kanssa on parempi lähteä eläinlääkäriin, jossa koiraa voidaan lääkitä ja vammat saadaan tutkittua ja hoidettua asianmukaisesti. Vammat voivat olla oletettua suuremmat, koira voi olla shokissa.

Ripen etutassussa oli nirhauma kannuskynnen alla, se oli ottanut johonkin osumaa. Takatassussa anturassa oli pieni viiltohaava. Haavat pestiin, puhdistettiin, desinfioitiin ja paketoitiin. Paketointi ei olisi nyt ollut ihan välttämätöntä, mutta kun jalat ovat paketissa, ei Rippe pääse nuolemaan haavoja ja minä sain harjoitusta tassusidoksista. Anturahaavat voivat vuotaa pitkään, kun tassuun kohdistuu joka askeleella painetta.

Mikäli verenvuoto on runsasta tai vuoto ei rauhoitu muutamassa tunnissa itsekseen, pitää käydä eläinlääkärissä. Joskus tarvitaan tikki tai kaksi hoitamaan asia.


Illasta siteet otetaan pois. Anturaan jää hengittävä haavateippi, se suojaa haavaa riittävästi.
Ulkoilu on tältä päivältä Ripen osalta minimissä ja sekin tehdään siten, että tassut suojataan tossuilla. Meillä on yksi pari kumitossuja, edellisen haaverin jäljiltä. Ehkä tossuja olisi pitänyt ostaa kaksi paria.

Jatkoksi riittää tarkkailu ja
hellä kotihoito! ♥
                                     
J
os haavat paranevat normaalisti, mitään ei tarvitse tehdä. Mikäli haava tulehtuu, tulee ärtyneen näköiseksi, haavaa alkaa kuumottaa, tai se märkii, koiralle nousee kuumetta, pitää tilata aika eläinlääkärin vastaanotolle. Lääkäri katsoo tilanteen ja määrää tarvittaessa koiralle antibioottikuurin.

Koiran kotiapteekki:

  • Taskulamppu / otsalamppu
  • Tylppäkärkiset sakset
  • Pinsetit
  • Punkkipihdit, punkkisilmukka, punkkikoukku
  • Ohuita kumihanskoja
  • Kertakäyttöinen kylmäpakkaus
  • Kuumemittari (koiran peruslämpö on n. 38-39 °C )

  • Desinfiointiainetta, kirvelemätön/ suolaliuosta
  • Hoitokoppa
  • Hoitokauluri, muovinen ja/tai puhallettava
  • Steriilejä sidetaitoksia, sideharsoa, harsosukka, itseliimautuvaa tukisidettä, haavateippiä
  • Betadine voide ja liuos
  • Vetramil Vet -hunajavoide ja suihke
  • Basibact-puuteri
  • Suolaliuosta. Suolaliuoksella voi huuhdella haavat ja esim. silmät ja korvat
    (Älä kaada koiran korvaan mitään ilman eläinlääkärin ohjeistusta.)
  • Ripulilääkettä ja elektrolyyttijauhetta




  • 3% vetyperoksidia ja iso ruisku
  • Helposti sulavaa korkeaenergistä ruokaa purkki/kaksi/ Nutri-Plus geeliä
  • Levolac/Parafiiniöljy
  • Maitohappobakteerivalmistetta Idoform/Canius plus/
    Enteromicro Complex
  • Hiilitabletit (värjäävät ulosteen mustaksi, jolloin esimerkiksi verta on mahdoton havaita)
  • Matolääkkeet sisäloisten häätöön. Loishäädön tarve kannattaa selvittää ulosteviljelyllä. Meillä on käytössä laajakirjoinen Axilur, mutta vain mikäli loishäädölle on tarvetta. Emme madota koiria varmuuden vuoksi. 

  • Punkkikarkote Bayvantic Vet tai Simparica
    Varmistu aina punkkikarkotteen soveltuvuudesta omalle koirallesi ja perheellesi

    ELL Sara Kyrkkö Suuri punkkilääkevertailu
  • Kyytabletit, ampiaisen piston aiheuttamiin mahdollisiin allergisiin reaktioihin. Hotspotin kutinaan.

    HUOM!
    Kyytabletit eivät sovellu koiralle käärmeen puremaan.

    Evidensia: Kyyn purema koiralla

  • Säilykeparsaa
  • Päivystävän eläinlääkärin ja etäeläinlääkärin puhelinnumerot. Talleta nämä myös puhelimeesi!
Nämä kaikki kun löytyvät yhdestä ja samasta paikasta niin hyvä. Meillä näin ei nyt ollut. Petrataan tämän asian tiimoilta jatkossa.

Potilas Rippe ja tukijoukot

Koiranomistajalle suositan koiran EA-kurssia ja taitoja kannattaa tarpeen mukaan päivittää.

Jäin pohtimaan, että pitääkö meidän muuttaa ulkoilutottumuksia.Tämä oli jo toinen kerta, kun Rippe satutti jalkansa. Ripellä on vapaana ollessaan, aina silloin tällöin, todella hurja vauhti. Rippe ei väistä risuja eikä männynkäpyjä, koira on suorastaan raisu. Olen usein ihastellut koiran menoa, mutta tässä on nyt kolikon toinen puoli.

Maasto jossa kuljemme, on paikoin vaikeakulkuista. Vahingoilta ei voi välttyä. Selvisimme onneksi säikähdyksellä.

Kaupungissa asuessa altistuu väkisin myös ihmisen roskaamisesta ja välinpitämättömyydestä aiheutuville ongelmille. Näitä iltalenkillä pohtiessani noukin keskeltä kävelytietä melkoisen vaarallisen palan viinipullonpohjaa roskiin kannettavaksi.




Kuvat © Pia Grönroos



2 kommenttia:

  1. Mä ihmettelen vaan sitä miten mä pääsisin sun kenneliin. Koiraksi. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkein pääsee, kun klikkaat tuolta oikealta sivupalkista Liity tähän sivustoon itsesi lukijaksi. =)
      Teidän Repa onkin jo täällä! ♥

      Poista