lauantai 7. kesäkuuta 2025
Ulla Taalasmaa
KoiraNet jalostustietojärjestelmään kirjautuu tärkeitä tietoja omasta koirasta, koiran lähisuvusta, vanhemmista, pentuesisaruksista ja puolisisaruksista. Osalla koirista on todella laaja suku. Tiedätkö mitä lähisuvulle kuuluu? Kannattaa käydä katsomassa!
Ennen tietojen tiirailua, järjestelmään kannattaa vaihtaa käyttäjäkohtaiset asetukset, asetukset välilehdeltä, jotta saa näkyviin kaikki tarvittavat tiedot. Corgiroduissa, täppää näkyviin, lonkat, kyynärät, polvet, selkä, silmät, sydän ja lonkkaindeksi.
Tallenna asetukset.
Kirjoita pikahakulaatikkoon koiran virallinen nimi, tai rekisterinumero. Klikkaa hae. Järjestelmä näyttää nyt koiran sukutaulutiedot, vanhempien ja isovanhempien nimet, sekä mahdolliset sisarukset. Sukutaulussa liikutaan klikkaamalla vanhempien ja esivanhempien nimiä.
Mikäli oman koirasi vanhemmilla on teetetty useita pentueita, katso mitä tietoja puolisisarusten osalta on saatavilla.
Mihin tietoihin kannattaa kiinnittää huomiota?
1. Kattavat viralliset terveystutkimukset
Huomioi rodun kannalta tärkeiden, virallisten terveystutkimusten ja DNA testausten tulokset. Huomioi myös, mikäli tuloksia on saatavilla niukasti, sillä tutkimattomuus lisää riskejä.
Jo pelkästään rotutyypillisten terveysongelmien osalta saadut viralliset seulontatutkimustulokset, auttavat huomioimaan koirien hyvinvointiin oleellisesti vaikuttavia asioita. Viralliset terveystutkimukset ja DNA testaukset, ovat rotutyypillisten terveysongelmien osalta riskikartoitus. Ongelmia on helpompi ennaltaehkäistä ja hoitaa, mikäli riskeistä ja koiran tilanteesta riskien suhteen, ollaan tietoisia.
Olethan muistanut osallistua virallisiin terveystutkimuksiin oman koirasi kanssa?
2. Epäviralliset, sairaalle koiralle saatavilla olevat lausunnot
Mikäli jollekin pentuesisaruksista, tai puolisisaruksista, on kirjattu sairaalle koiralle tarkoitettu epävirallinen lausunto, huomioi asia. Tiedostaen tilanne, oman koiran terveydestä on mahdollista pitää tarkempaa lukua, samojen perinnöllisten sairauksien suhteen.
3. Jalostuskieltomerkintä
Suomen Kennelliiton, mutta myös koiranomistajan on mahdollista asettaa jalostusikäiselle koiralle, jalostuskieltomerkintä. Merkintää on kannattavaa hyödyntää, jos koira sairastaa, tai on sairastanut, jotakin vakavaa pitkäaikaissairautta. Esimerkkeinä sairastettu, tai operoitu selkäsairaus, nuorella iällä alkanut, jatkuvaa hoitoa vaativa nivelrikko, autoimmuunisairaudet, allergiat ja atopia, erilaiset ruoansulatuskanavan sairaudet, arkuus ja pelkotilat.
Pelkästään se, että koiran sairaudesta kertoo läheisille, tai koiran kasvattajalle, ei riitä, sillä koiran sukulaisia ja puolisisaruksia saattaa olla useissa eri kenneleissä. Tärkeät tiedot liikkuvat tehokkaimmin kaikille avoimen tietokannan kautta.
Oliko koiraa alun perin tarkoitus käyttää jalostukseen, vaiko ei, ei jalostuskieltomerkinnän kannalta ole merkitystä. Merkintä sopii myös kotikoirille. Mikäli merkintä sopisi teille, valmis lomake löytyy tästä.
4. Kuolinsyytiedot
Koiran elämän päätyttyä, on tärkeää, että koiran kuolemasta ilmoitetaan Suomen Kennelliitolle. Kuolinsyytiedot kirjautuvat KoiraNet järjestelmään. Järjestelmään vietyjen tietojen avulla, voidaan arvioida paitsi yksittäisten sukujen, niin myös koko rodun terveydentilaa, ja tarvittavia toimenpiteitä koirien terveyden edistämiseksi.
Yhteenvetona
Pentuesisaruksilla, tai puolisisarilla, koiran vanhemmilla, tai isovanhemmilla, myöhemmällä iällä ilmennyt ja KoiraNetiin kirjautunut sairaus, jalostuskieltomerkintä, tai kuolinsyy, ei tarkoita sitä, että kaikki suvun koirat sairastuisivat samaan sairauteen, mutta periytyvyys ja tavanomaista korkeampi alttius ongelmille, sukurasitteet, kannattaa huomioida, aivan kuten meillä ihmisillä.
Tietoja koirilla esiintyvistä sairauksista kerätään myös corgirotujen terveystietopankkiin. Terveystietopankin tiedot ovat kaikille avoimet, omistajan näin salliessa.
Koirien terveyden edistäminen on meidän kaikkien vastuulla. Avoin tiedonvälitys, osallistuminen, tietojen tuottaminen, on tärkeä osa huolenpitoa.
Kiitos, että olet mukana!💗
© Pia Grönroos
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti