torstai 4. heinäkuuta 2024

Rotutyypilliset riskitekijät


Kattavasta tutkimustiedosta ja kokemustiedosta huolimatta, osa harrastajista ja corgirodusta kiinnostuneista, yllättyy kuullessaan corgirotujen tyyppivioista. Osalle harrastajista corgirotujen rotutyypilliset riskitekijät vaikuttavat olevan vieras käsite, osalle ne ovat liiankin tuttuja.

Listasin rotutyypillisiä riskitekijöitä, koskien corgien kondrodystrofista, kasvuhäiriöistä rakennetta, ja pitkä listahan siitä syntyi. Listaus on tehty luentomuistiinpanoja, asiantuntija-artikkeleita, KoiraNetin tilastoja ja Agria rotuprofiileja hyödyntäen.

Aihetta käsittelevä postaus on jaettu kahteen osaan, josta luet nyt ensimmäistä.  

Rotutyypillinen riskitekijä


Eri rotujen terveystilanteessa on huomattavia eroja. Tietyt diagnoosit ovat tavallisia monissa koiraroduissa, riski sairastua ei liity rotuun. Jos diagnoosille on korkeampi riski, kuin kaikissa muissa roduissa, sairaus on usein yhteydessä rotuun, tällöin kyse on rotutyypillisestä riskitekijästä.

Rotutyypillisessä riskitekijässä kyse on diagnosoiduista, hoitoa vaatineista sairaustapauksista, ei abstraktista, kuvitteellisesta asiasta. Omassa rodussani suurinta tilastollista riskiä edustavat tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

Rotutyypillisiin riskitekijöihin törmää myös koirien kipua ja käytösongelmia käsittelevillä luennoilla. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet altistavat pitkään jatkuvalle kivulle. Kipu kuormittaa koiran arkea, altistaa käytösongelmille, mm. pelolle, arkuuksille, aggresiivisuudelle.

Jokaisen corgiharrastajan ja sellaiseksi aikovan olisi hyvä tuntea kondrodystrofisen rakenteen erityispiirteet ja riskitekijät.

Koira Haudattuna podcast


Koira Haudattuna podcastin uusimmassa jaksossa, Corgien vaietut terveysongelmat, toimittaja Jenna Lehtosen vieraina ovat klinikkaeläinhoitaja Kaisa Lehtola, ja eläinlääkäri Kaisa Juhajoki.
Kiitos! 💖 Kuuntelusuositus!

Podcastin julkaisun jälkeen Lehtola julkaisi instatilillään kyselyn, jossa hän keräsi harrastajien kuulemia terveysväittämiä, podcastin aiheeseen liittyen. Kysely vaietusta aihepiiristä otettiin corgiharrastajien keskuudessa vastaan kiittäen, vastauksia kertyi nopeasti todella suuri määrä.

Tässä blogikirjoituksessa mustalla pohjalla olevat kuvat, ovat kyselyyn tulleita vastauksia.

Yhdeksi corgirotujen vaikuttavimmista riskitekijöistä nousee valitettavasti oma rotuyhteisömme


Corgiroduissa ei ole onnistuttu parhaalla mahdollisella tavalla jakamaan avoimesti harrastajille ja kasvattajille, ajantasaista, koirien hyvinvointia tukevaa tietoa.

Koiran tilanne voi vaikeutua merkittävästi, jos kasvattaja tai rotuharrastaja, jolta neuvoa ja apua kysytään, esiintyy tuki- ja liikuntaelinsairauksien, käytösongelmien, tai minkä tahansa sairauden asiantuntijana, koiralla esiintyvää vaivaa, sen yleisyyttä ja vakavuutta vähätellen.

Rotuyhteisössä jaetaan vanhentuneita, koirien hyvinvoinnin vaarantavia, paikkansa pitämättömiä väittämiä, ohjeita ja neuvoja. Corgiyhteisössä terveysongelmien vähättelyllä on valitettavan pitkät perinteet.

Tämä on kuitenkin korjattavissa oleva asia.

Kaikille rotuharrastajille avoimia, koirien hyvinvointia tukevia, asiantuntijavetoisia, jalostus- ja hyvinvointiwebinaareja on mahdollista järjestää.

Corgiharrastaja tai corgista haaveileva


Suhtaudu kriittisesti rodun markkinointi ja myyntipuheisiin. Heikko luustoterveys on koiralle aina iso riskitekijä. Jos rotuvalinta osuu corgirotuun, valitse pentu kattavasti terveystutkitusta pentueesta, terveystulosten laatu huomioiden. Tutkimaton ei tarkoita tervettä.

Jos ongelmia ilmenee, käänny koira-alan asiantuntijan puoleen. Tuki- ja liikuntaelinongelmissa, kuten pentuontumissa, oikea osoite on ortopedin vastaanotto.

Kasvattajasuosituksia kannattaa kysyä aina useammalta taholta.



© Pia Grönroos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti