perjantai 28. kesäkuuta 2024

Vetoomus corgirotujen selkäterveyden puolesta

Rippe 💗
2.11.2012-10.10.2020
kuolinsyy, selkäsairaus, halvaantuminen - eutanasia
Corgiharrastajat ovat jälleen vedonneet Suomen Kennelliittoon, corgirotujen selkäterveyden puolesta.

Vuonna 2006 yleiskokouksessa hyväksytyn ja 1.1.2009 voimaan tulleen, ensimmäisen jalostuksen tavoiteohjelman mukaan, rotujärjestö asetti tavoitteekseen mahdollisimman monipuolisen ja kattavan terveystiedon keräämisen ja tilastoimisen.

Valitettavasti tavoitteet eivät kaikilta osin ole toteutuneet toivotulla tavalla.

Selkäsairaudet ovat kondrodystrofisesta, matalaraajaisesta rakenteesta johtuen corgiroduissa yleisiä, ja etenkin welsh corgi cardiganien osalta tilastot ovat murheelliset. Selkäsairaudet ovat welsh corgi cardigan rodussa nuorten koirien yleisin kuolinsyy.

Aktiivisia toimia selkäterveyden edistämiseksi ei ole tehty.

Suomen Kennelliitto on myöntänyt corgiroduille oikeudet kattaviin selkälausuntoihin vuonna 2013, mutta yhä tänäkin päivänä, osa kasvattajista käyttää kasvatustyössään selän osalta virallisesti terveystutkimattomia koiria.

Kattavat selkälausunnot ollaan nyt viimein liittämässä corgirotujen PEVISA-ohjeeseen, vuoden 2025 alusta lukien. Uskon, että Kennelliitolle tammikuussa 2021 lähetetyllä, useiden corgiharrastajien allekirjoittamalla vetoomuksella, on osuutensa tässä. Kiitos!

Pelkkä tutkiminen ei riitä, kuten lonkkaterveyden osalta voidaan huomioida. Tuloksia ei ole kyetty hyödyntämään toivotulla tavalla. Asiantuntijoiden suositukset eivät ole siirtyneet käytännön kasvatustyöhön. Koirien terveys ei ole edistynyt.

Toivommekin nyt, että kuvauspakon lisäksi corgiroduille laaditaan, yhdessä asiantuntijoiden kanssa, selkäterveyttä edistävä ohjelma, jonka vaikuttavuutta tulee seurata.


Toimiin corgien selkäterveyden edistämiseksi on ryhdyttävä nyt!


Kiitos kaikille vetoomuksessa mukana olleille!




© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti