sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Silmätipat koiralle

Hoitotoimia, kuten silmätippojen laittoa, kannattaa harjoitella palkitsemalla koiraa yhteistyöstä. Harjoittelun ansiosta hoitotoimesta tulee tuttu, ennakoitava. Ennakoitavuus lisää koiran turvallisuudentunnetta.


Koiran käsittelyä ja hoitotoimia helpottavia harjoituksia kannattaa treenata kaiken ikää, koiran ikä- ja oppimistaso huomioiden. Koiran kanssa harjoitellaan pieniä hetkiä kerrallaan, erinomaisin palkkioin, leikinomaisin harjoituksin. Treenaa, kun koira on virkeä ja valmis yhteistyöhön.

Helpointa on treenata terveen koiran kanssa, mutta treenin avulla saa hoitotoimenpiteeseen sujuvuutta myös silloin, kun asiaa ei ole ehditty ennalta harjoitella.

Treeni helpottuu, kun koiralle on opetettu palkkiosana, palkkiopurkin/palkkiokulhon merkitys, palkitsevia kohdetöitä tai temppuja. Vihjesana, josta koira tietää, että käsittely on päättynyt.


Meillä palkkiopurkkiin on ehtinyt latautua jo niin suuri arvo, että kuullessaan kannen narahtavan auki, Irpukka ilmestyy paikalle viivana, sovitusti paikkaan, jossa silmätippojen laittaminen on minulle helpointa. Tähän paikkaan palkitsen koiran.

Anipuron
kuivatut lihakuutiot ovat pieni, mutta äärimmäisen maukas palkkio. Peppi tulee myös paikalle, mutta koira jää odottamaan omaa vuoroaan. Palkitsen myös Peppiä. Oman vuoron odottaminen rauhallisena on laumassa todella hieno taito.

Kun Ira on tullut paikalle, kehun koiraa ja käytän palkkiosanaa, palkitsen koiran. Meillä palkkiosana on bra. Palkkiosanan kuultuaan Ira tietää, että sanaa seuraa palkkio. Palkkiosanan on oltava nimensä veroinen. Palkitsen koiran heittämällä muutaman namipalan, itsestä poispäin. Koira palaa nopeasti namit syötyään luokseni.

Kerron koiralle mitä on tarkoitus tehdä. Laitetaan tipat, sanon. Kehun koiraa. Kosketan koiraa rauhallisesti ensin  kaulalle ja niskaan. Vasta tämän jälkeen vien käden kevyesti kuonon ympärille. Kerron koiralle uudelleen, että laitetaan tipat. Pudotan tipan silmään, ja pyydän koiraa odottamaan. Meillä on tähän kaksi vihjettä, sanat odota, ja vielä. Koira tietää, että malttaminen tässä kohdin on kannattavaa. Vihjeen merkitys on opetettu koiralle palkitsemalla. Maltti tuottaa palkkion.

Laitan toisen tipan ja välittömästi tipan laitettuani kehun koiraa, kerron, että toimenpide on valmis. Valmis on sana, josta koirat tietävät, että toimenpide on päättynyt. Kehun ja palkitsen koiran. Irpukalle toimenpiteen päättymisestä kertova sana ei ole tärkeä, Ira jää usein varmistelemaan, voidaanko vielä jatkaa, Peppi sen sijaan tykkää tiedosta, milloin ollaan valmiita.

Toimin samalla tapaa jokaiselle kerralla, laitattaessani tippoja, ovat tipat sitten kostutus- tai lääketippoja, lääkevoidetta, tai jos silmiä pitää huuhdella reilulla suolaliuoshuuhteella. Lopuksi kehun ja palkitsen molemmat koirat.

Muistilista


Palkkiosanan ja palkkiopurkin käyttö helpottaa uusien asioiden oppimista. Näin koira tietää jo ennalta, että luvassa on mahdollisuus palkkioihin. Palkitse koira, kun koira tulee luoksesi, tiettyyn kohtaan, jossa sinun on helppoa laittaa koiralle tipat.

Pilko tehtävä osiin. Palkitse, kun koira tulee luokse. Palkitse, kun koira pysyy hetken aloillaan. Palkitse, kun voit pidellä kevyesti kuonosta jne. Etene tehtävässä eteenpäin, kun edellinen osio sujuu mukavasti. Maaliin ei ole tarkoitus päästä ensimmäisillä harjoituskerroilla. Osan koiria kärsivällisyys ei riitä kovin pitkiin harjoitustuokioihin. Huomioi koiran jaksaminen.

Rauhallinen ja lempeä äänensävy, rauhalliset otteet toimenpiteen ajan, helpottavat tehtävää. Harjoittele lyhyitä hetkiä kertaansa. Pidä riittävästi taukoja harjoitellessa. Pyri rauhallisuuteen, omaan ja koiran, läpi tehtävän.

Nameista kiihtyvän koiran kanssa kannattaa harjoitella silloin, kun koira ei ole nälkäinen. Voi olla tarpeen valita vähän vähemmän kiihdyttävät namit. Palkkion on silti oltava palkkio. On palkkio sitten pieni ruokapalkkio tai kiva leikki, yhdessä tehty tehtävä, palkkion pitää tuntua koirasta palkkiolta.

Mikäli koira ei tule innokkaasti paikalle, on mahdollista, että koiran mielestä palkkiot eivät ole riittävän hyviä. Uutta tehtävää harjoitellessa voi olla tarpeen aluksi nostaa palkkioiden taso mahdollisimman korkeaksi.


Osa korista voi kokea silmän lähelle tuotavan esineen uhkaavana. Jos mahdollista, varaa tämän osion harjoitteluun reilusti aikaa. Harjoittele tippjen laittoa ensin ilman tippoja. Tämän jälkeen anna koiran nuuskutella avaamatonta pipettiä.

Harjoittele aluksi siten, että tuot pipettikäden hetkeksi esiin, mutta et vielä silmän lähelle. Palkitse koira. Siirrä pipettiä lähemmäs, kun huomaat, että koira alkaa tottua asiaan. Palkitse koira. Siirrä pipetti koiran silmän päälle, kun koira kykenee olla hetken rauhassa aloillaan. Kehu ja palkitse.

Etene koiran tunnetilat huomioiden. Kun tämäkin osio sujuu, voi avata pipetin, ja pudottaa tipan/tipat koiran silmiin. Tauota tippojen laittoa, jos tarpeen. Käytä harjoitteluun koiralle turvallisia, steriilejä suolaliuostippoja.

Kehu, palkitse ja vapauta koira tehtävästä.

Hoitotoimen jälkeen, leikitä koiraa pieni hetki, tai teetä koiralla jokin sellainen mukava temppu, jonka koira kokee omakseen. Palkitse ja kehu. Leikki ja temput rentouttavat koiraa ja näin molemmille jää hoitoimenpiteestä hyvä mieli. 

Hoitokoppa


Mikäli hoitokopan käyttö on tarpeen, kopan käyttöön kannattaa tutustua hetki, ihan erillisenä temppuna, koiralle maistuvin palkkioin.

Hoitokoppaa käytettässä pysy rauhallisena, kehu koiraa, vapauta koira hoitokopasta heti, kun se on mahdollista. Kehu, palkitse ja leikitä hetki.




Kuvat © Pia ja Silas


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti