Corgiroduille kondrodystrofiasta aiheutuvista terveyshaasteista kerrottiin kattavasti Koiramme-lehden maaliskuun numerossa 3/2022. Lehdessä julkaistu jalostusasiantuntija Katariina Mäen koostama artikkeli Retrogeenit - yhdestä lyhytraajainen, toisesta välilevyrappeuma, on luettavissa tästä.
Kondrodystrofia
Kuva © Katariina Mäki Retrogeenit - yhdestä lyhytraajainen, toisesta välilevyrappeuma |
Kondrodystrofiasta aiheutuen corgikoirien riskit sairastua liikuntaelinvaivoihin ovat moninkertaiset
verrattuna normaalin luustorakenteen omaaviin koirarotuihin.
Selän nikamavälilevyjen rappeutuminen alkaa jo koiran ensimmäisenä elinvuotena. Muissa koiraroduissa välilevyrappeumaa tavataan paljon myöhemmin. Nikamavälilevyrappeuma altistaa koirat vakaville ja kivuliaille, monin tavoin vaikeasti hoidettaville selkäsairauksille, kipu- ja halvausoireille.
Welsh corgi cardiganien osalta selkäsairaudet ovat tällä hetkellä yleisin nuorten koirien kuolinsyy. Kuolinsyytilaston mukaan IDD3 koirat ja koirat, joiden lähisuvussa esiintyy selkäsairauksien osalta korkeaa sukurasitetta, ovat erityisessä riskissä.
Rodussa ei ole selkäsairauksista vapaita linjoja.
Lyhytraajaisuus aiheuttaa corgikoirille selkäongelmien lisäksi kyynärnivelen inkongruenssia, raajojen taipumista, asentovirheitä, kuten valgus, valeanturoita ja kivuliaita tassutulehduksia, furunkuloosia, kynsien liiallista kulumista.
Lyhytraajaisuus aiheutuu perinnöllisestä luiden kasvu- ja luutumishäiriöstä, ja tätä ominaisuutta ylläpidetään rodussa jalostusvalinnoin. Jalostuksella ylläpidetyt, toivotut, rotutyypilliset ominaisuudet, aiheuttavat merkittävän osan welsh corgi cardiganien hyvinvointia uhkaavista, periytyvistä terveysongelmista.
Lonkkaniveldysplasian yleisyys osaltaan pahentaa koirien tilannetta, sillä lonkkaviat rasittavat entisestään koiran liikuntaelimistöä. Vakava-asteisten lonkkavikojen (D-E) osuus on korkea, n. 50% tutkituista, kun taas vastaavasti täysin terveiden koirien osuus on vain noin 2%.
Jalostuskäytölle ei ole asetettu raja-arvoja. Liikuntaelinsairaudet ovat rodun yleisin kuolinsyy.
Käytännössä corgikoiralle jalostetaan tavoitteellisesti, korkeuttaan merkittävästi pidempi, normaaliin rakenteeseen verrattuna epätyypillinen, raskas rakenne, ja tästä rakenteesta koirille aiheutuu merkittävä määrä terveysongelmia. Osa ongelmista on erittäin vakavia ja ne alentavat koiran elinikäennustetta.
Samanaikaisesti rodussa pyritään monin eritavoin, mm. useiden jalostuskoirille teetettävien terveystutkimusten avulla, ehkäisemään tästä jalostuksella aikaansaadusta ulkomuodosta väistämättä aiheutuvia, rotuun yleistyneitä, sukupolvelta seuraaville periytyviä, koirien hyvinvointia heikentäviä terveysongelmia.
Vähentämällä liioiteltuja piirteitä voitaisiin merkittävästi edistää koirien terveyttä.
Milloin muutos on mahdollinen?
Jostain syytä näihin ongelmiin ei ole kyetty nykyisen eläinsuojelulain puitteissa puuttua riittävän tehokkaasti. Rotupiireissä ongelmia ei välttämättä tunnisteta. Ongelmia saatetaan vähätellä. Omassa kuplassa koirat ovat terveitä ja pitkäikäisiä.
Tuntematta rotua, rodun terveystilanteesta voi olla vaikea saada realistista käsitystä, sillä vastuu tiedoista, tietojen paikkansa pitävyydestä, ylipäätään siitä, mitä tietoja yleisesti jaetaan, miten vakavina ongelmat koetaan, miten kattavasti perinnöllisiä sairauksia vastustetaan, on tällä hetkellä pelkästään rotuja markkinoivien ja rotujen kasvatustyötä edistävien tahojen (Kennelliitto, Sukoka ja rotuyhdistykset) käsissä.
Eläinlääkäreiden, eläinsairaaloiden, eläinfysioterapeuttien, asiantuntijatahojen ja vakuutusyhtiöiden tiedot rotujen terveysongelmista, ongelmien vakavuudesta ja yleisyydestä voivat poiketa merkittävästi näistä tiedoista.
Alalle kaivattaisiin kipeästi puolueetonta, asiantuntijatietoon pohjaavaa, kasvatustyön vastuullisuutta, eettisyyttä ja koirien kokonaisvaltaista hyvinvointia arvioivaa laatusertifiointia.
Uutiset Norjasta
”Oslon käräjäoikeus päätti tammikuussa, että puhdasrotuisten englanninbulldoggien ja cavalier kingcharlesinspanielien kasvattaminen on vastoin maan eläinsuojelulakia. Jalostusta saa kuitenkin jatkaa suunniteltujen, organisoitujen roturisteytysten muodossa, jotka tuovat rotuihin uutta perinnöllistä vaihtelua ja terveitä geenejä."
Tuomiossa todetaan myös, että se antaa selkeän signaalin KAIKILLE roduille arvioida koirien terveystilanne perusteellisesti. Eettinen ja kestävä eläintuotanto - olipa kyse tuotantoeläimistä tai lemmikeistä - on yhä tärkeämpää, kun tietoisuus eläinten hyvinvointiin vaikuttavista asioista lisääntyy."
Lainaus jalostusasiantuntija Katariina Mäen artikkelista Mitä voit tehdä pelastaaksesi rotusi jalostuskielloilta?
YLE: Suomessa jalostuksessa käytetään yhä vakavasti sairaita koiria – nyt syynätään keskeisimmät perinnölliset sairaudet.
LUKE:n jatkoselvitys koiranjalostuksen ongelmista ja valvontakriteereistä on valmistunut. Webinaaritallenne ja selvitys KLIK tästä.
RSPCA: Pedigree dog s health problems
RSPCA: What can breeders do to avoid exaggerated physical features that compromise dog welfare?
© Pia Grönroos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti