keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Ortopedin vastaanotolla

Leukatarget
Runsaslumisen, jäisen ja osin todella vaikeakulkuisen talven jäljiltä, tiesin Iran olevan kipeä, sillä koiran etuosaongelmat ovat valitettavasti kroonistuneet. Syvässä lumessa liikkuminen, raisut painit Pepin kanssa ja rallattelu vauhdikkaassa kaveriseurassa ovat altistaneet koiran liikuntaelimistön kovalle rasitukselle.

Iran hyvinvointiin ja kuntotason mukaiseen liikuntaan on kyllä pyritty kiinnittämään erityistä huomiota. Ira on meille todella rakas perheenjäsen, ja sen toivotaan pysyvän hyvässä kunnossa. Ira on luonteeltaan erittäin leikkisä ja raisu, joten arki on melkoista tasapainoilua.

Iraa lääkitään matalalla kynnyksellä, niin ääniarkuudesta aiheutuvien pelko-oireiden, kuin sitten näiden lihas- ja nivelkipujen suhteen. Kivut altistavat ääniarkuudelle, hyvä hoitotasapaino on tärkeä hyvinvointitekijä.

Ira osaa itse kertoa, kun se kokee tarvitsevansa kipulääkettä. Koira on oppinut, että kipulääkitys helpottaa vointia. Kipulääkettä ja relaksanttia koira saa tarvittaessa 1-3 viikon kestävinä kuureina. Vuositasolla kuluu n. 3-4 kuuria, eli kyse on vielä melko maltillisesta määrästä. Koiran veriarvoja, munuais- ja maksa-arvoja seurataan säännöllisesti.

Ira täyttää seuraavaksi kahdeksan vuotta ja tässä kohdin oli nyt hyvä hetki tarkistaa tavanomaista kattavammin, missä kunnossa koira on.

KoiraNet jalostustietojärjestelmä, Iran viralliset terveystulokset

Ortopedi Juha Kallio on kuvannut Iran kattavasti edellisen kerran kuusi vuotta takaperin, virallisten terveystutkimusten merkeissä. Tästä, että koira on jo kertaalleen kuvattu kuonosta hännänpäähän, on nyt todella merkittävää etua. Meillä on koiran luustosta viralliset lausunnot ja röntgenkuvat, joihin tämän päivän tilannetta voidaan verrata.

Etuosa, kyynärät ja olat Iralta on kuvattu viimeksi vuonna 2019. Kuvissa ei tähän asti ole näkynyt mitään poikkeavaa.

Vastaanotolla


Ensimmäiset positiiviset uutiset Irasta saatiin heti vastaanotolle tultaessa, klinikan puntarilta.
Tavoitteellinen painonpudotus on tuottanut tulosta. Ira on tällä hetkellä vajaan puolen kilon päässä tavoitepainostaan. Etuosaongelmien vuoksi koiran tavoitepaino on asetettu nyt hieman normaalipainon alapuolelle. Painonkehitystä, yleistä hyvinvointia ja koiran mielialaa seuraamme tarkoin.

Huonosti suunniteltu, tai liian nopea painonpudotus voi aiheuttaa koiralle stressiä. Ylimääräinen stressi taas osaltaan voimistaa koiran kokemaa kipua.

Ira käyttäytyi klinikalla todella fiksusti. Vastaanottotilassa omaa vuoroaan odottavat koirat, ja aulassa juoksenteleva pikkulapsi, eivät hermostuttaneet Iraa lainkaan. Olen ylpeä Irasta.

Vastaanotolla Ira tutkittiin kattavasti. Odotetusti ongelmia löytyi kliinisessä tutkimuksessa, mm. etuosan lihaksiston, olkanivelten ja hauisjänteiden osalta, kuin sitten lanneselän, L6 ja L7 osalta. Koiran lonkat, kyynärät, olkanivelet ja selkä, kuvattiin rauhoituksessa.

Iran lihaskunto on hyvä. Lonkissa ei ole nivelrikkomuutoksia. Koiran niska ja lanneranka ovat nikamavälilevyiltään puhtaat. Hyviä uutisia, mutta ne päättyvät tähän.

Oikeassa olkanivelessä ja kyynärässä on lieväasteinen nivelrikko. Lanneselän kiputilat voivat aiheutua lonkkien löysyydestä, tai sitten LTV1 muutos voi aiheuttaa kipua? Selittävää tekijää lannerangan kipuiluun ei röntgenkuvista löytynyt.  

Iralla on selässään LTV1 muutoksen lisäksi VA1, lieväasteinen nikamamuutos. Koiran rintarangassa on kaksi epämuodostunutta nk. puolinikamaa. Näiden puolinikamien välilevyt ovat kaventuneet ja välilevyissä näkyi valitettavasti myös rappeumamuutoksia.

KLIK Kennelliitto perinnölliset selkäsairaudet



Epämuodostuneet nikamat lisäävät koiran riskiä tapaturmaisille vammautumisille, ja nikamavälilevyjen rappeumamuutokset altistavat vakaville, kivuliaille selkäsairauksille. Mihin asti koiran selkä kestää? Toivomme, että selkä kestää läpi elämän. 💗 Toivon lisäksi pyrimme ennaltaehkäisemään vammoja ja huolehtimaan koirasta parhaan kykymme mukaan, saatuja ohjeita noudattaen.

Tässä kohdin olin hyvilläni, että otin vuonna 2016, ortopedi Juha Kalliolta saadut vinkit koiran rakenteelle sopivista harrastuslajeista tosissani. Huolimatta Iran taipumuksista ja innosta agility-harrastukseen, ei Kallio tätä lajia meille suositellut, perusteena tähän koiran C-lonkat. Löysyys lonkissa lisää etuosan kuormitusta.

Agility on vaativa harrastus, jossa etenkin eturaajojen, olkavarren, olkanivelen ja lavan alueen loukkaantumiset ovat yleisiä. Agilitya harrastavan koiran fysiikan, luusto- ja nivelterveyden on hyvä olla täysin priimassa kunnossa.

Hoitosuunnitelma



Ira sai nivelrikon etenemistä hidastavan Cartrophen lääkityksen. Lääkettä annetaan nyt alkuun neljä, viikon välein annettavaa pistosta, ja tämän jälkeen sama neljän annoksen lääkekuuri uusitaan myöhemmin, tai hoitoa jatketaan kerran kuussa annettavin pistoksin. Ensimmäisen lääkeannoksen Ira sai eläinlääkäriasemalla, loput kolme pistetään kotona.

Kaikenlaisia hoitotoimenpiteitä olemme hoksanneet ennalta treenata, mutta emme tätä. Kohdetyöt ovat Iralle entuudestaan tuttuja, joten opettelimme yhdessä nopeasti uuden tempun.


Pyydän Iraa käsimerkillä laskemaan leukansa rennosti alas, (leukatarget sängyllä olevan pyyhkeen päälle), ja tässä kohdin minä leikin pistäväni lääkkeen koiran niskaan. Lääkeruiskun asiaa ajoi meidän treeneissä syömäpuikko.

Palkitsen koiraa, kun Ira rauhoittuu alustan päälle, pistämisen välissä, ja aina toimenpiteen lopuksi.

Teen muutaman feikkipiston syömäpuikolla ja piston jälkeen palkitsen koiran. Tänään harjoiteltiin tositoimissa. Lääkkeen pistäminen sujui hienosti. Ira ei huomioinut pistämistä lainkaan. Lääkkeen pistämisen jälkeen, tein vielä yhden leikkipiston syömäpuikolla vielä tähän perään. Kehun ja palkitsen koiraa hienosta suorituksesta.

Carthrophen tuntuu jonkin verran väsyttävän koiraa, mutta haittavaikutukset hälvenevät onneksi nopeasti. Toivottavasti lääkkeestä on Iralle apua.

Nivelravinteina kokeilemme Flexadinia. Probiootteja ja omega-rasvahappoja suosimme myös. Lisäksi kokeilen Iralle myöhemmin B vitamiinikuuria. Riboflaviinia, B2 vitamiinia, olisiko tällä vaikutusta Iran lannerangan alueella esiintyviin kipuhin. B2 vitamiinia käytetään hermokipujen hoitamiseen. Riboflaviinin imeytymisen varmistamiseksi tarvitaan lisäksi B6 ja B12 vitamiinit.

Tulehduskipulääkettä ja relaksantteja käytetään tarvittaessa. Kotona hoidan Iraa Handycure kotilaserin avulla. Hierontaa Kallio suositteli kovasti paljon. Tilaamme Heidille ajan.

Näiden toimien lisäksi luomme silmäystä arjen sujuvuuteen. Ylimääräisiä, kovalle alustalle tehtyjä hyppyjä, kaikenlaista liukastelua tulee nyt vältellä. Leikkejä ei voi täysin kieltää, sillä leikki on Iralle henki ja elämä.

Kiitos Eläinystäväsi lääkäri-klinikka, ortopedi Juha Kallio.



Haluan kiittää tässä yhteydessä myös Fennovetiä, Outi Hälliä ja ELT Ann-Helena Hokkasta. En arvannut kipua ja kivun hoitoa käsitteleville kursseille osallistuessani, miten paljon iloa ja hyötyä näistä kursseista on. Tieto ei aina lisää tuskaa, tieto lisää myös ymmärrystä ja huojennusta. Kiitos.



© Pia Grönroos






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti