Miksi sairaita koiria kasvatetaan? Eivät ihmiset halua sairaita koiria, vaan terveenä pysyvän lemmikin! Miten rotuvalinnan voi tehdä terveys edellä, kun kaikilla roduilla on omat terveysongelmansa?
Edellä manittuja kysymyksiä pohti kanssani koiranomistaja, joka jo tovin rotukoirien terveysasioita eri medioista seuranneena oli tilanteesta huolissaan ja tuohtunut. Perheeseen toivottiin toista koiraa, mutta rotuvalinta tuntui mahdottoman vaikealta tehtävältä.
Valinta saattaisi päätyä saman rodun edustajaan kuin mitä perheessä jo oli, sillä juuri tämän kyseisen rodun terveysongelmat, osin vakavistakin terveysongelmista huolimatta, olivat pääpiirteittäin perheelle tuttuja. Ongelmiin osattaisiin perheessä mahdollisesti paremmin jo ennalta varautua. Hetken mietittyään sanoi vielä pohtivansa asiaa, sillä kyseessä olevan rodun vakavat terveysongelmat ovat todella vakavia.
Aivan helppo tämä rotuvalinta-asia ei todellakaan ole. Asiaa ei auta myöskään se, ettei yhteisymmärrystä tunnu löytyvän edes siltä osin, että myönnettäisiin selkeästi sairaita piirteitä sisältävien koirarotujen, todella olevan sairaita.
Esimerkkinä tällaisesta tavanomaista sairaammasta rodusta voisi toimia monikin rotu, mainitsen ranskanbulldogin, mopsin, cavalier kingcharlesinspanielin, ja oman rotuni, welsh corgi cardigan.
YLE Perjantai: Onko ihminen koiran paras ystävä? |
Miten kaukana käsitykset toisistaan ovat, avasi YLE Perjantai: Onko ihminen koiran paras ystävä? ohjelma. Brakykefaalisten rotujen ongelmat ovat todellisia. Rotukoirien terveysongelmat ovat todellisia.
Entä sitten oma rotuni, welsh corgi cardigan?
Vasta äskettäin julkisuudessa on alkanut näkyä viittauksia siitä, miten erikoisuuden tavoittelu johtaa terveysongelmiin. Sanat pitkä selkä ja lyhyet raajat vilahtavat muuallakin kuin asiantuntija-artikkeleissa, lähinnä viitaten vakaviin selkäsairausriskeihin. Tietoa kondrodystrofisten, anatomisia ääripiirteitä sisältävien koirarotujen terveysongelmista, on saatavilla vielä niukasti.
Myönnän etten ole enää oman rotuni paras fani. Tiedän näiden koirien parhaat puolet ja näitä en kiistä. Ominaisuudet, joita rodussani arvostan, eivät millään tapaa liity koiran ulkomuotoon. Liioiteltu ulkomuoto on koirille pelkästään rasite.
Rotua markkinoidaan perusterveenä ja pitkäikäisenä, mutta pitkä ikä ei ole tae terveestä elämästä ja toimintakykyisestä elämästä. Rodun keski-ikä on reilussa laskussa. Selkäsairaudet ovat nuorten koirien yleisin kuolinsyy.
Meillä on kasvuhäiriöinen koirarotu, jolle tästä matalasta, raskaasta, anatomisesti liioitellusta rakenteesta ja lyhyistä raajoista, aiheutuu monenlaista vaivaa. Erilaiset luusto-, nivel- ja selkäsairaudet ovat yleisiä. Lisäksi koirat sairastuvat rappeumasairauksiin muita rotuja nuorempana.
Liioitellut piirteet ovat yksi merkittävä terveysongelmia lisäävä riskitekijä. Luustotervettä ja terverankenteista koirarotua etsivän haku ei pysähdy corgin kohdalla.
Pitäisikö meidän luopua erikoisuuden tavoittelusta?
Mielestäni pitäisi.
Liioitelluista piirteistä aiheutuvien terveysriskitekijöiden lisäksi, corgit kantavat aivan tavanomaisista sairausriskitekijöitä, joita kantavat kaikki koirat. Corgikoirien riskit sairastua tuki- ja liikuntaelinvaivoihin, ovat moninkertaiset normaalin luustorakenteen omaaviin koirarotuihin nähden.
Kaikki koirat eivät sairastu. Jokaisessa rodussa on myös terveitä yksilöitä. Ihan kaikki ranskanbulldogit eivät kuorsaa. Vaikka eivät kuorsaisi, kuonosta olisi koirille hyötyä, corgi hyötyisi pidemmistä raajoista.
Terve rotukoira
Koirarotujen välillä on merkittäviä terveyseroja. Jo pelkästään valitsemalla normaalirakenteisen, keskikokoisen, liioittelemattoman koiran, voi voittaa.
Mutta meillä tuntuu olevan suorastaan huutava pula, keskikokoisesta, mukavaluonteisesta, normaalirakenteisesta, lyhytturkkisesta ja pitkäikäisestä seurakoira/tai paimenkoirarodusta.
Oletan, että useimmat meistä voisivat tinkiä siitä, minkä pituinen turkki koiralla on, kunhan turkkia olisi maltillisesti. Sointuuko kirsu tai silmien väri koiran turkin väriin? Mitä merkitystä tällaisilla asioilla on mihinkään!!?? Kunhan silmät olisivat terveet, eivät pullottaisi päässä ja pysyisivät vaivatta silmäkuopissaan. Kirsun kautta koira hengittäisi vaivattomasti. Koira tarvitsee kuonon, hampaat ja maltilliset korvat. Häntä voisi olla suora tai kippura. Väritys vapaa.
Uusia rotuja luodaan, uusia rotuja tuodaan maailmalta, edetäänkö näiden rotujen jalostuksessa koirien terveys edellä? Toivottavasti.
Muutamia rotuvaihtoehtoja olen mielessäni pyöritellyt ja mieleisen löytänyt. Taustatyöt rodun osalta ovat vielä tekemättä. Olen jo oppinut, ettei ensivaikutelma välttämättä kanna maaliin saakka.
Rotuvalinnassa huomioitavia asioita
✅Miten vakavia rodun vakavat terveysongelmat ovat?
Vakavien terveysongelmien diagnosointi ja hoitokustannukset saattavat nousta useisiin tuhansiin euroihin.
✅Miten yleistyneitä vakavat terveysongelmat ovat?
Mikäli ongelmat ovat ehtineet yleistyä laajasti koko populaation, jokainen rodun koirista kantaa vakavia sairauksia periyttäviä haittageenejä.
✅Miten yleisiä ovat lievät viat?
Lievät viat ovat usein samoja vikoja, kuin rodussa esiintyvät vakavat viat, ovat vain lieväasteisempia. Lievät viat eivät välttämättä periydy lievinä.
✅Miten rodun terveyttä edistetään? Mitä jalostusrajoituksia rodulle on asetettu?
✅Miten sairauksia ylipäätään vastustetaan?
Omassa rodussani mainostetaan kattavia terveystutkimuksia, mutta n.99% täyttää suosituksista huolimatta kattavien terveystutkimusten sijaan minimivaatimukset.
✅Lisääntyvätkö rodun koirat normaalisti?
✅Esiintyykö rodussa paljon synnytysongelmia, keisarinleikkauksia?
✅Rodun keskimääräinen elinikä ja yleisimmät kuolinsyyt? Pitkä ikä ei ole tae terveestä elämästä. Nivelrikkoon vuosikkaana sairastunut voi hyvän hoivan turvin elää pitkän elämän.
✅Rodun tehollinen populaatiokoko?
❌Liioitellut piirteet
Suomessa koirakannasta noin 70% on rotukoiria, mutta esimerkiksi suurena kennelmaana tunnetussa Englannissa, koiraroduista suosituimpia ovat sekarotuiset koirat. Monirotuiset koirat eivät välttämättä ole yhtään sen terveempiä kuin rotukoirat, takeita terveydestä ei saa. Selkeitä etuja sekarotuisuus kuitenkin tuo.
Kuva: MyDogDNA |
Geneettisen monimuotoisuuden tiedetään lisäävän elinvoimaa ja terveyttä, ja tässä monimuotoisuudessa monirotuiset päihittävät puhdasrotuiset rotukoirat.
Tämä on ainakin osa vastausta kolumnisti Suvi Kerttulan kysymykseen kolumnissaan: Monirotuinen koira on riski siitä, mihin perustuvat väitteet monirotuisten koirien terveysväittämistä. Asiaa avaa tarkemmin YLE:n mainio asiantuntija-artikkeli: Miten hankin terveen koiran?
Uskon, että tulevaisuudessa sekarotuisten koirien suosio kasvaa myös meillä Suomessa. Osalle ihmisiä rescuekoira on luonteva valinta.
Se
mitä toivon, on totta kai, että jo olemassa oleva rotupotentiaali
hyödynnettäisiin. Täysin uusien rotujen ja nk. designkoirien lisäksi rotujen liioiteltuja piirteitä lähdettäisiin systemaattisesti purkamaan
roturisteytyksiä hyödyntäen ja näin todella edistettäisiin rotukoirien terveyttä.
Toivotan onnea Ranskanbulldoggien roturisteytysprojektille!!💚 Perustervettä koirarotua etsivän kannattaa pitää tätä projektia silmällä. Risteytysroduiksi valikoituu hyväluonteisia, tutkitusti perusterveitä ja pitkäikäisiä koirarotuja.
Ranskanbulldoggi yhdistys on perustanut toimikunnan roturisteytysprojektille 13.4.2021.
Toivoa on!
Kuvat Ⓒ Pixabay
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti