Kennelliitto Jalostuksen tavoiteohjelma
Kyynärnivelen inkongruenssi
"Kyynärluun kasvulinjan ennenaikaisen sulkeutumisen aiheuttama kyynärnivelen nivelpintojen inkongruenssi eli epäyhdenmukaisuus on merkittävä hyvinvointiongelma monissa kondrodystrofisissa eli matalaraajaisissa roduissa. Nykyinen kyynärniveldysplasian kuvaus- ja lausuntoprotokolla on tarkoitettu isompien rotujen kyynärnivelen kasvuhäiriöiden seulontaan eikä se siksi anna oikeaa tietoa matalaraajaisten rotujen kyynärnivelen rakenteesta ja terveydestä."
Lainaus Kennelliitto Luusto- ja niveltutkimusohjeet
Epävirallisen INC lausunnon on voinut saada corgiroduille vuodesta 2018 lukien. Omassa rodussani, welsh corgi cardigan, INC tutkimustuloksen on saanut 2018 - 7/2020, 12 koiraa. Tulokset ovat julkisia ja hyödynnettävissä jalostustietojärjestelmän tavoin. Tuloksia koirille lausuvat Kennelliiton luustoasiantuntijat.
ED kuvaus on liitetty osaksi PEVISA_ohjetta. Jalostuskoirilta vaaditaan ED lausunto, mutta ED tuloksen 0/0 saanut koira, ei välttämättä ole kyynäriensä osalta terve. ED kuvausmenetelmä ei arvioi lainkaan corgirotujen yleisintä kasvuhäiriömuotoa, inkongruenssia. ED kuvassa 45° kulmassa oleva kyynärä saattaa näyttää tiiviiltä ja terveeltä, mutta samasta kyynärästä otettu INC kuvausohjeen mukainen, vähintään 90° kulmassa otettu kuva, voi paljastaa inkongruenssin.
ED kuvauksen lisäksi olisi suositeltavaa kuvauttaa kyynärät INC kuvin.
Lemmikkikoira kannattaa kuvauttaa kyynäriensä osalta ainoastaan INC kuvin. Inkongruenssin lisäksi INC lausunto ottaa kantaa myös nivelrikkomuutoksiin.
INCOC Kyynärnivelen inkongruenssi
Inkongruenssi altistaa koiran terveysongelmille.
Tutkimus on pakollisista terveystutkimuksista poiketen vapaaehtoinen.
SWCS ry suosittaa corgeille saatavilla olevien, muidenkin kuin PEVISA:n mukaisten terveystutkimusten hyödyntämistä.
Kondrodystrofisten rotujen selkänikamien välilevyjen rappeutuminen ja välilevykalkkeutumat
ELT Anu Lappalainen, Helsingin yliopisto
Kondrodystrofisilla koiraroduilla on mutaation aiheuttama raajojen pitkien luiden kasvuhäiriö, minkä johdosta näillä koirilla on tyypillinen pitkänomainen ulkomuoto ja lyhyet ja käyrät raajat. Kondrodystrofisia koirarotuja ovat esimerkiksi mäyräkoirat, kiinanpalatsikoira, welsh corgi ja skyenterrieri.
Mutaatioon liittyy taipumus selkänikamien välilevyjen varhaiseen rappeutumiseen (intervertebral disc disease, IDD), joka alkaa jo ensimmäisen elinvuoden aikana.
Rappeutuneet välilevyt ovat alttiita vaurioille ja seurauksena on mäyräkoirahalvauksena tunnettu välilevytyrä. Sen oireet voivat vaihdella muutaman päivän kestävistä selkäkivuista täydelliseen takajalkojen halvaantumiseen. Jos välilevytyrä on kaularangan alueella, oireina ovat voimakas kaulan alueen kipu ja joskus etu- ja takajalkojen halvausoireet. Tyypillisin sairastumisikä on 4–5 vuotta.
Osalla koirista on oireita vain kerran, mutta toisilla ne uusiutuvat.
Kondrodystrofisilla roduilla pitkälle rapeutuneet välilevyt voivat kalkkeutua. Kalkkeutumistaipumuksella on perinnöllinen tausta ja kalkkeutuneiden välilevyjen määrällä on yhteys sairastumisriskiin. Koirista, joilla ei ole yhtään kalkkeutunutta välilevyä, vain harvat sairastuvat.
Kalkkeutuneet välilevyt näkyvät röntgenkuvissa, mikä mahdollistaa sairauden vastustamisen röntgenseulonnan avulla.
Kennelliitto Perinnölliset selkämuutokset
Welsh corgi roduille on ollut mahdollista saada Kennelliiton virallinen lausunto selkämuutoksista vuodesta 2013 lukien.
IDD tuloksen saadakseen koiran tulee olla täyttänyt 2 vuotta, tätä nuoremmalle koiralle saa hankituksi vain osan tärkeistä tuloksista. Rodun JTO suosittaa kattavia virallisia terveystutkimuksia, myös selän osalta.
Selkäsairaudet ovat tällä hetkellä yleisin nuorten koirien kuolinsyy.
Rodun terveystalkoot?
Terveystalkoot, mutta kenen?
Jalostukseen käytetyistä koirista, welsh corgi cardigan, syntymävuotta 2010 käyttäen, 96% on jäänyt vaille IDD tulosta. Tutkimaton ei tarkoita tervettä.
Tutkimus on pakollisista terveystutkimuksista poiketen vapaaehtoinen.
Kuvat © Pia Grönroos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti