maanantai 8. kesäkuuta 2020

Millaista eläinkuvaa välitän?


Kysymys, johon törmään viikoittain. Jaan koiristani kuvia sosiaalisessa mediassa. Koiraeläimet keräävät huomiota kaikkialla missä kuljemme. Toisinaan syy huomioon on koiran rotu, erikoinen ulkomuoto, hyvä tai huono käytös. Kolmen koiran kanssa kulkiessa huomio on taattu.

Koiran ulkomuoto vaikuttaa rotuvalintaamme, eikä asiaa helpota lainkaan se, että koiranpennut, kaikki koiranpennut, rodusta riippumatta, ovat aivan järisyttävän suloisia. Jotta rotuvalinta ei nojautuisi yksinomaan vain siihen, mitä näemme, meidän ihmisten tulisi olla melko tiedostavia. Mutta olemmeko me?

Kokemuksesta tiedän, miten vaikea asia on ylipäätään havaita koirien epäsuhtaa rakennetta. Huonosti hengittävän lyttykuonon moni tunnistaa jo terveysongelmaiseksi, mutta muilta osin, liioiteltuja piirteitä ja niiden vaikutusta koiran hyvinvointiin, ei vielä tunnisteta.

Moni haluaa juuri tämän rodun, koska se on pienine lyhyine töppötassuineen ehkä söpöintä mitä maailmassa on. Liioitellut piirteet saattavat entisestään lisätä koiran söpöysarvoa.

Mutta moniko tietää, että tästä lisäarvosta on koiraeläimelle haittaa?

SELL Älä hanki lemmikkiä pelkän ulkonäön perusteella

Muistilista lemmikinottajan avuksi

Kaikille avointa tietoa kondrodystrofisen rakenteen aiheuttamista terveysongelmista on saatavilla vielä vähän. Ongelmia saatetaan vähätellä.

Terveysongelmat ovat todellisia, erilaiset nivelvaivat ovat yleisiä. Lyhyet raajat eivät kykene tuottamaan selälle riittävää tukea. Kasvuhäiriö, joka pysäyttää pitkien luiden kasvun, aiheuttaa koiralle etuosan ongelmia ja rappeuttaa ennenaikaisesti välilevyt koiran selästä. Osa koirista kuolee selkäsairauksiin nuorina.

Tätä nykyä en ole autuaan tietämätön ja huoleton lemmikinomistaja, kun kuljen näiden lyhytraajaisten koirieni kanssa. Muutaman vuoden takaiseen rodun markkinointipuheeseeni, on tullut vakava lisäkappale. Rodusta kiinnostuneelle, kerron myös terveysongelmista, joita tämän rodun edustajat joutuvat kokemaan. Eivät kaikki, mutta valitettavan iso osa koirista. 

Tähän puheeseeni haluaisin lisätä yhden erityisen tärkeän seikan.

Haluaisin kertoa rodusta kiinnostuneille, että näiden sairauksien voittamiseksi tehdään lujasti töitä.

Että jalostuskoirat tutkitaan kattavin terveystutkimuksin, että virallista tietoa hyödynnetään, kaikessa siinä laajuudessa, kuin mitä se on mahdollista, ja että rotuun yleistyneitä vakavia sairauksia pyritään vastustamaan.

Meillä on valitettavan paljon matkaa tähän.

Terveystutkimukset


Kattavat, jalostuskoirille suositellut viralliset terveystutkimukset eivät ole vain jalostuskoirien etuoikeus. Lemmikinnomistajan ei kannata sivuuttaa röntgentutkimuksia rodussa, jossa luusto-ongelmat ovat näin yleisiä. Tieto oman koiran luustoterveydestä antaa etulyöntiaseman ongelmien ennaltaehkäisyä ajatellen. Tutkimustulokset tuovat koiralle turvaa, omistajalle tulokset tuovat mielenrauhaa.

Koiralle terveys on ominaisuuksista tärkein. Söpöys tulee vasta kakkosena.

Jalostuskoirille suositellaan kattavia terveystutkimuksia rotutyypillisten terveysongelmien osalta.

Kondrodystrofisen koiran omistaja. Kasvattaja. Tutkituta koira lonkkien, kyynärien INC ja selän osalta, koiran täytettyä kaksi vuotta, virallisin terveystutkimuksin. Tätä nuoremmalle koiralle ei saa kaikkia rodun kannalta tärkeitä terveystutkimuksia teetetyksi.

Jalostukseen ei suositella käytettävän tutkimatonta, alle kaksi vuotiasta koiraa.


Linkin takaa, Eläimellistä viestintää blogin kirjoitus Millaista eläinkuvaa välität?

Tämä on kysymys, jota jokaisen kannattaa pohtia.




Kuva © Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti