lauantai 2. toukokuuta 2020

Champion International de Beauté

Rakas lemmikki ♥
Kun tsekkaa KoiraNet jalostustietojärjestelmästä tällaisen blogikirjoituksen otsikon mukaisen tittelin omaavan koiran taustoja, ja sieltä löytyvät kattavat viralliset terveystutkimukset, lonkkien, kyynärien, silmien, selkälausunnon ja polvien osalta, mukiin menevin tuloksin, niin hei, tuo näyttelytitteli ei näytä yhtään hassummalta. 

Rodun Pevisa? Polvet ja silmät. Kattavat terveystutkimukset kuuluvat vielä usein jalostuskoirille vapaaehtoisesti teetettäviin tutkimuksiin. Vastuullinen kasvattaja noudattaa jalostussuosituksia.

Jalostuskoira tutkitaan kattavin terveystutkimuksin, kun halutaan oikeasti tietää missä kunnossa koira on. Virallisin tutkimuksin syystä, että viralliset tutkimukset mahdollistavat koko rodun terveydentilan arvioinnin.

Ilokseni olen huomannut, että terveys on asia, joka on nyt nostettu framille! Terveys on ihan millä tahansa mittarilla mitattuna -  tärkein, koiran ominaisuuksista. Useat koira-alan järjestöt, vakuutusyhtiöt ja Suomen Eläinlääkäriliitto ovat vahvasti lähteneet kampanjoimaan vastuullisen kasvatustyön ja koirien terveyden puolesta. Kiitos tästä! 💚

Oletko hankkimassa koiraa? Huomioi nämä seikat rodun valinnassa.
Lähi-Tapiola

Syntyvillä koiranpennuilla on oikeus terveyteen

Avoin ja ystävällinen luonteeltaan ♥

"Ihmisen tehtävä on tarjota koiralle mahdollisimman hyvä terveys ja mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Lemmikkikoiran tarkoitus on olla pitkäikäinen ja toimintakykyinen kaveri. Eläinlääkäriliitto kannustaa kaikkia koiran omistajia ja koiran ottamista harkitsevia, kasvattajia ja ulkomuototuomareita keskittymään entistä enemmän koirien terveyden ja hyvinvoinnin vaalimiseen ulkonäön sijaan."

Lainaus: Suomen eläinlääkäriliitto


Kasvatustyöstä haaveilevan kannattaa hankkia laajasti asiantuntijatietoa koirien terveydestä ja hyvinvoinnin edistämiseksi laadituista ohjeista ja suosituksista. Terve kriittisyys on paikallaan. Mitä koirallani on tarjota rodulle, tuleville pennuille ja pentujen omistajille?

Hyvä terveys, tasapainoinen, iloinen ja avoin luonne? Tärkeitä periytyviä ominaisuuksia. 

Jos oman koiran tulokset täyttävät jalostukselle asetetut suositukset vain niukasti, tulokset ovat asteikon häntäpäästä, täyttyvätkö jalostukselle asetetut tavoitteet? Mitä koiran lähisukulaisten, sisarusten ja vanhempien terveydestä tiedetään? Jälkeläistuloksista? Paraneeko kokonaiskuva vai ovatko tulevaisuuden toiveet kauniin ulkomuodon varassa?

Kasvattajan on ymmärrettävä vastuunsa. Jalostuksessa on vältettävä yhdistelmiä, joilla on keskimääräistä suurempi riski periyttää sairauksia, vikoja, anatomisia ääripiirteitä tai rakenteellisia heikkouksia.

Rodun suosio tarkoittaa usein paljon pentueita, mutta pysyykö laatu mukana? Ovatko kaikki yhdistelmät tarkkaan harkittuja ja punnittuja?  Eivät aina ole.

Pennunostaja

Emäntänsä silmäterä ♥

Ota selvää. Pyydä kasvattajasta suosituksia.

Nykypäivänä rotukoirien terveysongelmista tiedetään todella paljon. Jos kasvattaja on jättänyt koiransa vaille rodulle tärkeitä terveystutkimustuloksia, ja lähisuvussa esiintyy vakavia sairaustapauksia, vaihda sukua. Vaihda kasvattajaa. Vaihda rotua. Osassa rotuja kasvattajat suhtautuvat terveystutkimuksiin myönteisesti, ymmärretään, että koirien terveyttä on edistettävä käytettävissä olevin keinoin.

Terveysongelmia on kaikissa roduissa, mutta osassa rotuja todennäköisyys siihen, että kohdalle osuu ongelmia, on suurempi kuin toisissa. Rotujen terveystilanteissa on merkittäviä eroja.

Rotukoirien osalta KoiraNet jalostustietojärjestelmän tilastoja tutkimalla on helppoa havaita, minkälaiset mahdollisuudet tulevilla pennuilla on terveyteen. Jos rodussa esiintyy paljon ongelmia, elinikä on laskusuunnassa ja rodun terveystilanteeseen odotetaan parannusta joskus vuosikymmenten kuluttua - mikä on rodun tämän hetkinen tilanne? Kuinka sairaita rotuun syntyvät koirat ovat nyt? Miten kalliiksi tällaisen rodun edustaja voi tulla?

Monirotuisuus tarkoittaa usein laajempaa geneettistä vaihtelua, jonka vuoksi pennut saattavat olla puhdasrotuisia rotukoiria terveempiä. Pentueen vanhempien terveydestä on kuitenkin aina hyvä olla esittää muutakin kuin uskomuksia. Terveys ei saa olla pelkkä mielipide.

Pennunostajan velvollisuus on esittää kysymyksiä. Ottaa selkoa. Ihana ystäväni muotoili tämän koiranhankintareseptin näin: "Ottakaa ihmiset vastuullinen rescue. Ottakaa "värivirheellinen" koira. Ottakaa koirannäköinen koira. Ottakaa selvää."

Tutustu vielä:

SEY: Fiksun koiranostajan opas

Käytösneuvojan vinkit – mitä kannattaa miettiä ennen pennun hankintaa?
Eläinkoulutus.fi

Russelikaunottaren kuvien käyttöoikeudesta kiitokset emännälleen! 💛



Kuvat © Pia Grönroos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti