Yksin kotona
Salmiakkipussista jäljellä? |
Miten hoitaa tilannetta?, tämä oli mietinnän alla.
Ratkaisevaa näissä on se, mitä ja kuinka paljon koira on syönyt? Miten pitkä aika tapahtuneesta on ehtinyt jo kulua?
Ystävä päätyi oksennuttamaan koiran. Hän käväisi nopsasti apteekissa ostamassa tarvikkeet, pullon 3% vetyperoksidia ja ison ruiskun. Näin voi toimia kun asuu isossa kaupungissa, apteekit ovat lähellä ja ne ovat yötäpäivää avoinna. Jos asuu syrjäkylillä, kannattaa satsata siihen, että koiran kotiapteekki on kunnossa.
Koiran oksennuttaminen
Koiran oksennuttaminen tapahtuu 3 % vetyperoksidilla, liuos annetaan koiralle ruutalla rauhallisesti suoraan suuhun ruiskutaten. Toinen vaihtoehto on käyttää suolaa, mutta vetyperoksidi on suolaa turvallisempi vaihtoehto, suola voi aiheuttaa myrkytyksen. Vetyperoksidia annostellaan 2ml per elopainokilo. Kuitenkin maksimissaan 50ml riippumatta siitä, minkä painoinen koira on.
Ennen oksennuttamista koiralle tarjotaan pieni määrä pehmeää ruokaa, mikä helpottaa oksentamista.
Pullo 3 % vetyperoksidia maksaa kolmisen euroa. Edullinen hankinta koiran kotiapteekkiin. Kannattaa ostaa siihen reilumpi ruutta kylkeen, että saa annostelluksi riittävän kerta-annoksen yhdellä kertaa.
Vetyperoksidiliuoksen ansiosta ystäväni koira oksensi suklaat ja salmiakit ja ennen oksennuttamista koiralle ohjeen mukaan tarjotun, pienen määrän sapuskaa. Loput palat karkkipussista löytyivät asunnosta tarkemman etsinnän tuloksena.
Loppu hyvin, kaikki hyvin.
Kotiin on moni kuollut
Sanonta pitää murheellisen usien paikkansa koirien kohdalla. Koirien kekseliäisyys ja into saavuttaa niille merkityksellisiä asioita yllättää ihmisen aina uudestaan. Tästä syystä ihan kaikki, mitä toivoo pysyvän pois koiran suusta, on myös pyrittävä säilyttämään pois koiran ulottuvilta.
Fiksuimmat koirat avaavat lukituksia ja ovia, siirtävät jakkaroita, joiden avulla pääsevät pöytätasoille. Osalla on luonnostaan hyvä ulottuvuus ja osalla aikaansaapa tapa työstää esteitä. Koira ei tunnista vaaraa. Foliopussit, roskapussit, leipäpussit, koiranruokasäkit. Vaarallisia koiralle. Säilytä poissa koiran ulottuvilta.
Herkkujen lisäksi erityisiä vaaratilanteita koirille aiheuttavat erilaiset vierasesineet.
Koiran lelut
Koiran suolistama Angrybirds-lelu. |
Kaikki kaupan olevat lelut eivät valitettavasti ole koirille tarkoitettuja tai turvallisia, eivätkä turvallisenakaan pidetyt lelut ole välttämättä turvallisia kaikille koirille.
Lapsiperheissä paristokäyttöiset lelut ovat yleisiä. Lasten turvallisuuden lisäksi pitää huomioida myös perheen lemmikin turvallisuus.
Paristot ovat vaarallisia nieltyinä.
Vinkulelun vinku tai syöty pehmolelu voivat nieltynä aiheuttaa suolitukosriskin. Koiran leikkejä täytyy valvoa. Paristolliset lelut soveltuvat eläinten leikkeihin huonosti.
KLIK Nappiparisto voi tappaa nieltynä
Erikoistilanteet vaativat erityistä tarkkaavaisuutta
Arjessa tapahtuvat muutokset, kuten muutto uuteen kotiin, koira on hoidossa sille entuudestaan vieraassa paikassa, tai, kun kotiväki lomailee ja koiralle tulee hoitaja kotiin. Kotiin tulee vieraita tai järjestetään juhlat. Tällöin on hyvä pitää tarkkaa lukua koirasta.
Eteisen lattialle tai pöytätasolle unohtunut laukku ja sen sisältö voivat houkuttaa koiraa. Vetoketju on pelkästään hidaste, osa koirista avaa nämäkin silmänräpäyksessä. Koiran korkea ikä ei valitettavasti ole suoja ei-toivotulle käytökselle. Suojele koiraa, valvo koiran touhuja.
Koira on tapaturmaherkkä eläin
Nieluun tukkeeksi jäänyt puruluunpala |
Erilaiset virikeruokailut ovat suosittuja ja suositeltavia. Puruluita koiran pitää saada syödä kaiken ikää. On tärkeää valvoa koiran ruokailua.
Meille erityisen hankala vaaratilanne syntyi, kun purulastun tahmea ja sitkas pala takertui tiukasti koiran nieluun. Ilman ihmisen apua koira ei tilanteesta olisi selvinnyt.
Vahinkoja sattuu, tälle emme voi mitään.
Tapaturmaiset kuolemat ovat koirilla valitettavan yleisiä. Tästä syystä meidän lemmikinomistajien on syytä pyrkiä olemaan hereillä.
Varo erityisesti
Tumma suklaa, grilliruokajämät, maissintähkät, broilerinluut, kinkkurasva, hiivataikina, täydet ja tyhjät sipsi- ja naksupussit, roskapussit ja koiranruokasäkit, särkylääkkeet, paristolelut, nikotiinikorvaustuotteet, ksylitoli purukumit ja pastillit, jyrsijämyrkyt, myrkylliset kasvit.Kodin turvallisuuteen voimme vaikuttaa. Ulkona koira ja omistaja kohtaavat täysin uudet haasteet. Näihin haasteisiin voidaan vaikuttaa koulutuksellisin keinoin.
Luopuminen
Luopuminen on yksi koiran tärkeimmistä perustaidoista. Taito luopua ulkoa löytyneistä aarteista voi pelastaa koiran hengen.
Luopumisen opinnot kannattaa aloittaa heti, kun pentu tulee kotiin. Pentu oppii positiivisen vahvistamisen avulla nopeasti uusia taitoja. Ikä ei ole este uusien asioiden oppimiselle. Vanhakin koira oppii uusia temppuja. Luopumisen tulee olla koiralle aina kannattavaa ja palkitsevaa. Opittua taitoa kannattaa ylläpitää ja vahvistaa. Näin toimien luopumiskäytöksestä tulee varma.Jos koira ehtii syödä ulkona jotain sille sopimatonta tai myrkyllistä, huoli ja pelko valtaavat mielen ihan syystä. On vaikea arvioida, miten tulisi toimia, jotta toimisi oikein. Ihan aina oksennuttaminen ei ole se mikä pelastaa tilanteen.
On tilanteita, joissa koiraa EI SAA oksennuttaa. Varmistu ihan aina ensin siitä, miten juuri teidän tapauksessanne kannattaa toimia. Soita päivystävälle eläinlääkärille tai etäeläinlääkärille saadaksesi turvalliset toimintaohjeet.
Talleta puhelimeesi päivystävän ja etäeläinlääkärin puhelinnumero
Eläinlääkärin puhelinnumeron tallettaminen oman puhelimen yhteystietoihin ja ohjeistuksen mukaan toimiminen voi pelastaa koiran hengen. Jos koira on selkeästi huonovointinen tai apaattinen, kotihoitotoimien sijaan käänny heti eläinlääkärin puoleen.
Mikäli epäilet tahallisesti maastoon levitettyä myrkkyä, pyri keräämään myrkkysyötit pois. Ellet itse ehdi, merkitse paikka muistiin, varoita muita koiranulkoiluttajia. Ilmoita asiasta poliisille.
Kuvat © Pia Grönroos
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti