torstai 24. tammikuuta 2019

Kirpakkaa pakkasta

Saatiin kunnon talvi.
Puetaan päälle lämpimästi. Manttelit ja toppikset, tossut tarvittaessa. Tai sitten ei.

Irpukka

No meillähän on kyllä villapaidat koirille, juuri viime talvena teetin, kun oli sama juttu. Rippe ja Peppi pudottavat turkkinsa juuri tähän kevättalven pakkasille. Ovat ihan nakuna ja nostelevat tassuja. Mutta ei. Koirat eivät kertaseen pidä asusteista. Näiden olkapäillä tuntuu villasen myötä lepäävään koko maailman paino. Koirien katseet harhailevat eteisessä, päästäänkö matkaan ilman ryijyjä.

No puetaan villaset vain ihan tulipalopakkasille ja silloinkin ulkona vain piipahdetaan. Ira on pärjännyt elämänsä tähän asti ilman ulkovaatteita, nakunakin. Toppatakki on sillekin varuiksi hankittu. Automatkoille koirilla on iso ja paksu lampaantalja takapenkillä tuomassa lämpöä. Lämpötila parkkeeratussa autossa putoaa nopeasti pakkasen puolelle. Tämä kannattaa nyt erityisesti huomioida.

Vanhan tai nivelvaivaisen, perussairaan koiran kohdalla pukeutuminen ei välttämättä voi olla kokonaan miltämustistatuntuukysymys. Tiineenä tai synnyttäneenä, lisälämmölle on tarvetta. Toki, kannattaa panostaa siihen, että asut ovat oikean kokoisia ja mahdollisimman mukavat päällä. Maukkaat palkkiot ja rauhallinen totuttelu aiheeseen voivat auttaa. Osa koirista pukeutuu ihan miellellään. Osa todella pitää lämmöstä.

Eläinfysioterapeutin vinkit turvalliseen talviulkoiluun tästä.



Oma pukeutuminen on sekin haastavaa. Koiran kanssa reippaasti ulkoillessa tulee äkkiä lämmin. Kerrospukeutuminen ja tuulenpitävä ohut, hupullinen tikkitakki on ollut kätevä. Metsässä riistajäljellä koiraa seuratessa huppu on verraton. Muuten sataa lunta niskaan. Untuvatakilla tulee herkästi kuuma. Kunnon viimassa ja pakkasessa karvalakki on ihan ehdoton.


Icebug Avila3

Tämän talven kaatumissaldoni on edelleen pyöreät nolla. Kunpa vain tilasto pysyisikin koko talven näin hyvänä. Minulla on kahdet IceBugin nastakengät, nilkkakenkämallinen Metro ja vähän reilummalla varrella ja lumilukoilla varustetut Avila3. Aviloihin olen vaihtanut Partioaitasta hankitut Superfeet merinovillapohjalliset. Jalat pysyvät todellakin lämpiminä. Metroissa on kevyemmille kengille tarkoitetut Superfeet pohjalliset. Kävelymukavuus kengässä paranee pohjallisen myötä ihan merkittävästi. Sipaisu irtopuuteria poskiin suojaa ihoa pakkaselta ja tuulelta pakkasrasvaa tehokkaammin.



Me saatiin ystäviltä hyvä vinkki Savotta kädenlämmittimistä. Kiitos tästä vinkistä!

Pilkkimiehille varmaan tuttu juttu. Ihan hirmu ihmeellinen kemiallinen reaktio, josta en vielä tiedä miten se tapahtuu. Mutta toimii. Lämmitin aktivoidaan kiehuvassa vedessä 6-8 min keittämällä. Käyttöönotto tapahtuu napsauttamalla lätyn sisällä olevaa pientä metallilevyä – joka puolestaan muuttaa sisällön raemaiseksi ja lämpimäksi. Käänteinen kylmäpakkaus siis. Lämpöä riittää pitkään.

Taskunpohjalle, kameralaukkuun, nivelrikkoisen koiran toppaliivin taskuun. Lämmitin aktivoidaan uudelleen keittämällä, jolloin sisältö muuttuu takaisin nestemäiseen muotoon. Kyseessä ei ole kertakäyttötuote, tuotteen voi aktivoida kymmeniä ja kymmeniä kertoja!

Koirien tassut ovat taas lujilla. Ei vain pakkasen vuoksi. Terävä sepeli puree kuivaan anturaan. Sepelistä huolimatta liukkaus vaivaa koirien kulkua. Topilasta liikutetaan tästä syystä pääasiallisesti vain metsäpoluilla. Kovin rennosti ei Ira ole, kun pitää vähän riistakoiran virkaa hoitaa siinä sivussa. Mutta mieli tuntuu metsäjäljellä lepäävän.



Hyvät riennot koirille mahdollistaa pitkä liina. Liina on ollut aivan verraton apu nyt, kun riistaa tuntuu olevan paljon ja montaa sorttia. Rippe paimentaisi mielellään rusakkojen, kettujen, myyrien ja kärppien lisäksi jäällä hiihtäjiä, liina on hyvä varmistin. Pitkässä liinassa koiralla on mahdollisuus kulkea rennosti ja ottaa vähän spurtteja. Ihan loisto kapine.

En suosita ihan ensimmäiseksi liinaksi hankkimaan yli 20m liinaa. Me on liinaan ja sen käyttöön tutustuttu verijälkikurssilla. Liinan käytössä on omat niksinsä. On edetty 5m liinasta 15m liinaan ja siitä edelleen 25m liinaan.

Liinassa on hyvä harjoitella luoksetuloja ja kontaktia. Kaupunkipuistossa liina antaa koiralle mukavasti liikkumatilaa. Kävelyteillä liina on hyvä keriä turvallisiin mittoihin. Liina on hyvä yhdistää valjaisiin, jotta mahdollinen veto ei kohdistu herkälle kaulan alueelle. Mahdolliset äkkipysähdykset pysäyttää valjaissa koiran rintakehä niskan sijaan.

lovepaws

Tassut, pakkanen, kuivat anturat ja liukkaus ovat joka kevättalven ongelmia. Bepanthenia laitoin koirielle anturoihin yöksi. Bepanthenin sisältämä lanoliini hoitaa anturoita tehokkaasti. Tuoksu houkuttaa koiria. Ovat sitä mieltä, että voisivat nauttia voidetta sisäisesti. Tummeli käy tähän tarkoitukseen myös hyvin. Tassut voitelen viimeiseksi illasta, jotta rasva saa vaikuttaa yön yli. Love Paws tassuvaha on myös käytössä.

Pakkasten myötä erilaiset sisäpelit ja aktivoinnit, erilaiset kohdetyöt ja virikeruokailut ovat taas kovasti mukavia puuhia koirille. Palkkionameiksi leivottiin maksanameja. Hirmu helppo ja maistuva ohje. Parasta näissä on, että nämä eivät murene eivätkä sotke. Ei lisättyä sokeria eikä lisäaineita.



Ohjeesta tulee pellillinen. Pikkuapulaiset toki kovasti työssä mukana, kuten arvata saattaa. Maksan voi hyvin korvata lihalla, lisää tällöin lihan sekaan vähän vettä ja surauta sähkövatkaimella massaa muutaman minuutin ajan, saat lihasäikeisiin sopivasti sitkoa ja valmis lihapohja ei murene leikatessa. Jauhettu maksa ei vatkaamista kaipaa.

n. 500g tuoretta tai pakastettua jauhettua naudan maksaa
1 dl vehnä-, tai perunajauhoja
2 kananmunaa
Paistetaan uunissa 200°C noin vartti.








Assarille kiitokset! 💚

Kuvat © Pia Grönroos   






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti