sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Tuplaa mahdollisuutesi


On asioita, joissa tuplaaminen tuo tuplailoa ja edistää tavoitteeseen pääsyä. Sitten on se toinen puoli, jolloin tuplaaminen voi tuoda mukanaan kosolti harmeja. Tässä postauksessa en käsittele veikkaamista tai arvaamista.

Jalostussuunnitelmamme

Täydellistä, virheetöntä jalostuskoiraa ei ole olemassa. On vain tavoite siitä, että pennut syntyisivät mahdollisimman terveinä. On toivottavaa, että suunnitelman osapuolet kompensoivat mahdollisimman hyvin toistensa vikoja. Kattavat terveystutkimukset ovat tässä isosti apuna.

Suunnitelmamme edetessä kävi ilmi, että yhdistelmämme koirilla oli valitettavasti kohonnut riski periyttää selkämuutoksia. Tästä syystä yhdessä uroksen kasvattajan kanssa päätimme luopua suunnitelmasta. Lainaan tähän tyttäreni viisaita sanoja:" Hyvä, että asia huomattiin nyt, ettei kyse ole pennuista." Olen samaa mieltä.

Kiitän uroksen kasvattajaa yhteistyöstä, tuesta, neuvoista ja ohjeista. Erityistä lisäarvoa ja iloa tähän antoi, että arvostamani, vuosikymmeniä useita upeita ja hyväluonteisia welsh corgi cardigan pentueita kasvattanut kasvattaja, näki Iran potentiaalin toimia jalostusnarttuna. Kiitos. Kiitän myös uroksen perhettä. Oli aivan ihana tutustua teihin ja koiriinne! Kokemus suunnitelmasta oli arvokas.

Moni on odottanut erityisesti juuri Iran pentua. Pepille, odotetaan sillekin jo kovasti pentuetta.
Sopivia sulhoja mietitään. Toivomme, että meitä onnistaa!

Vailla omaa pentua


Kiitos sähköposteistanne!

Postia tulee todella paljon ja tästä syystä vastauskin on saattanut viipyä. Kaikille pyrin vastaamaan ja neuvomaan parhaan kykyni mukaan, miten edetä tässä tärkeässä asiassa. Miten täyttää iso haave sydämessä! Kiitos kaikille meillä vierailleille rotuun tutustujille, kiitos palautteestanne!

"Hei! Kiitos linkeistä ja keskustelusta! 
Lauantaista sain ainakin itse hurjasti irti uutta tietoa. 
Ensin luulin, että olin itse ottanut jo hyvin terveystiedoista selvää ja tutkinut niitä, mutta selkien kuvaukset ja sukupuun tarkempi kartoitus ei ollut tullut edes mieleen. Ja luulen että harvemmalle tulee. Myöskin itse koin hyväksi saada tietoa siitä, mitä tässä Tampereen lähialueilla tapahtuu, eläinlääkäri ja koulutukset. 

Mitään epäselvää ei infosta jäänyt ja ainakin itselle jäi sellainen olo, että nyt on huomattavasti valmiimpi ja viisaampi koiran hankinnan suhteen.


Suuret kiitokset vielä!"


Kiitos luvasta julkaista palaute! On aina mukava tavata kasvotusten. Tätä suosittelen ilman muuta jokaiselle, joka haaveilee ensimmäisestä corgista. Mikäli tasapainoilet rotujen cardigan vai pembroke välillä, asia ratkeaa parhaiten tapaamalla useita rodun edustajia. Oman sydämeni menetin cardeille.

Koiramme ovat saaneet paljon positiivista palautetta meillä vierailleilta rotuuntutustujilta. Koirien hyväntahtoisuus, taito keskustella omista toiveistaan ja kyky rauhoittua aloilleen ovat erityisesti olleet vierailijoille mieleen.

Rotuun tutustujille kuin myös sähköpostia lähettäneille, pyrin aina tarjoamaan tietoa rodusta. Toivon, että yhteydenoton jälkeen, postia lähettänyt/meillä vieraillut on tietoisempi siitä,  mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun on hankkimassa pentua.

Koiranpennut ovat niin suloisia, ettei mikään järki enää siinä kohdin riitä, kun tällaista pientä pentua pallottelee sylissään. Tästä syystä taustatyöt sopivan kasvattajan, yhdistelmän ja pennun löytämiseksi kannattaa tehdä jo ennalta. Muutoin voi olla, että monta tärkeää asiaa jää huomioimatta.

Aloita tästä


Tutustu KoiraNet Jalostustietojärjestelmään.





Jalostustietojärjestelmässä kannattaa Asetukset välilehden kautta valita näkyviin tärkeitä terveystuloksia.

Valitse näkyviin ainakin lonkka-, kyynär-, polvi- , sydän- ja selkätulokset. Tallenna asetukset. Näin pääset vertailemaan kasvattajien ja koirien tietoja. On huomioitava, että jalostustietojärjestelmään ei saa merkityksi yksittäisen koiran osalta kaikkia sairauksia, ei myöskään kaikkia terveystuloksia, joten kasvattajalta saadut tiedot ovat näiltä osin tärkeitä.

Jotta tiedät mihin olet sitoutumassa, ja mihin asioihin pentukaupoilla on hyvä osata kiinnittää huomiota, lue rodun  jalostuksentavoiteohjelma, ihan ajatuksen kanssa läpi. Jalostuksen tavoiteohjelman tulisi nimensä mukaisesti olla kasvattajan tärkein kasvatustyötä ohjaava opas. Kasvattajissa on eroja. Osa kasvattajista täyttää tavoitteet, osa täyttää ainostaan minimivaatimukset, osa käyttää sääntöihin jääneitä porsaanreikiä häikäilemättä hyväkseen - ja samalla markkinoivat itseään vastuullisina toimijoina. Tätä alaa ei säätele kukaan. Rekisteröinti ei ole tae vastuullisesta kasvatustyöstä. Valitettavasti näin.

Osallistu tapahtumiin

Suomen Welsh Corgi Seura ry:n alaosastot järjestävät tapahtumia, joihin voi tulla mukaan, vaikka et vielä koiraa omistaisi. Nämä tapahtumat ovat erinomaisia paikkoja tutustua rotuun jo siitäkin syystä, että tapahtumissa on usein paikalla molempien rotujen edustajia sekä kasvattajia.

Paikallista corgitoimintaa

Suomen Welsh Corgi Seuran erikoisnäyttely 2019

Corgien rantapäivät on tapahtuma, mikä vetää puoleensa erityisen paljon koiria omistajineen. Tästä tapahtumasta tietoa löydät facesesta.

Sähköpostia kasvattajalle




Kerro postissa itsestäsi ja perheestäsi. Omista toiveistasi tulevan koirasi suhteen. Kerro työstäsi ja harrastuksistasi. Kerro, minkälainen koiranomistaja sinusta tulisi. Arvioi omia taitojasi rehellisesti.
Ensikertalaisuus ei ole este koiran omistamiselle!

Tapaa kasvattaja ja koirat


Tapaa tuleva äitikoira, jos mahdollista jo ennen kuin koira on tiineenä. Pentueen isän tapaaminen on sekin hyödyllistä. Näet, miten koirat elävät omassa arjessa, miten koirien hyvinvointi on huomioitu kasvattajan luona.

Vastuuntuntoinen kasvattaja kertoo sinulle rodun alkuperäisistä ja nykyisistä käyttötarkoituksista. Hän kertoo avoimesti myös rodun perinnöllisistä vioista ja sairauksista. Suhtautuu myönteisesti koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi laadittuihin suosituksiin.

Kasvattaja kertoo miten jalostussuunnitelmassa perinnölliset viat ja näiden vastustaminen, jalostuksen tavoiteohjelma, on otettu huomioon.

Pakolliset PEVISA-tutkimukset ovat terveystutkimusten osalta minimi, vähimmäisvaatimus. SWCS ry suosittaa kattavien myös vapaaehtoisiksi luokiteltujen terveystutkimusten ja DNA testien hyödyntämistä.

Kasvattaja vakuuttaa koiranpennut usein piilevien vikojen osalta. Vakuutus on hyvä lisäturva pentukauppaan. Piilevien vikojen vakuutus ei välttämättä kata kaikkia rodussa yleisesti esiintyviä perinnöllisiä vikoja ja sairauksia, joten koiran vakuutusturvaa ei kannata laskea yksinomaa tämän vakuutuksen varaan. 

” Piilevä vika ei tarkoita sairauksia tai puutteita, jotka on havaittu tai eläinlääketieteellisen arvion mukaan olisi pitänyt havaita eläinlääkärin tarkastuksessa, eikä myöskään perinnöllisiä sairauksia.”

Lainaus Agria Piilevät viat


Koiranpennulle kannattaa hankkia erillinen sairauskuluvakuutus, mahdollisesti henkivakuutus ja saattaa pentu hyötyä myös vastuuvakuutuksesta.

Mitä kaikkea vakuutus kattaa? Keskustele ehdoista vakuutusasiamiehen kanssa ennen sopimuksen tekoa. 


Omistus- ja hallintaoikeuden mukana siirtyvät velvollisuudet


Uusi omistaja, ostettuaan pennun, kantaa täyden vastuun pennusta ja sen hyvinvoinnista. Jotta pennuilla olisi mahdollisuudet terveyteen, valinta pentueen vanhemmista kannattaa aina tehdä terveysarvot edellä. Tieto on tässä kohdin valttia. Mikäli yhdistelmästä on saatavilla tietoja vain niukalti, kasvattaja ei ole hankkinut jalostuskoirille rodun kannalta tärkeitä terveystutkimustuloksia tai olemassa olevat tulokset ovat huolestuttavia, arvosteluasteikon heikosta päästä, kannattaa etsiä terveempi pentue, vastuullisempi kasvattaja. 

Koirakauppa kannattaa aina tehdä Suomen Kennelliiton kauppasopimusta käyttäen.

Terveystietojen lisäksi on tärkeää huomioida koirien luonneominaisuudet.

Kysy mitä kasvattaja itse harrastaa koiriensa kanssa. Lähde lenkkiseuraksi metsään tai mukaan harrastuksiin. Tapaa pentueen emä kodin ulkopuolella. Miten äitikoira tulee toimeen vieraiden ihmisten ja sille entuudestaan vieraiden koirien kanssa? Miten sujuu autoilu? Yksinolo? Onko koira kaikkiruokainen? Esiintyykö lähisuvussa pelkotiloja tai ääniarkuuksia? Käytösongelmia?

Mikäli kasvattajan koirat elävät normaalia aktiivista perhearkea ja kasvattaja harrastaa omien koiriensa kanssa, on selvää, että kasvattajalla on paljon annettavaa pennunostajalle tältäkin osin.

Mitä monipuolisimmin kasvattajan omat koirat ja näiden mahdolliset jälkeläiset ovat mukana erilaisissa harrastustoiminnoissa, kasvattajan koirat hyvin suurella todennäköisyydellä, luonneominaisuuksiltaan vastaavat mukavia harrastus- ja perhekoiria.

Jos koiranpentusi sairastuu eläinlääkärin toteamaan perinnölliseen vikaan tai sairauteen, ota yhteyttä kasvattajaan. Kasvattajan vastuut eivät pääty kaupantekohetkeen. Perinnöllisten vikojen ja sairauksien osalta kasvattaja kantaa vastuuta kasvattamastaan pentueesta vielä senkin jälkeen, kun pennut ovat muuttaneet uuteen kotiinsa. 

Tuplaa mahdollisuutesi 

Kun olet tutustunut rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, jalostuksen tavoiteohjelmaan, koiriin ihan livenä. Mikäli edelleen, olet vahvasti sitä mieltä, että corgi on se, mikä parhaiten vastaa toiveitasi: 

Lähetä postia useammalle vastuuntuntoiselle kasvattajalle. Näin voit tuplata mahdollisuutesi siihen, että saat täyttää yhden elämäsi hienoimmista haaveista. Aina huolellisestikaan valmistellut suunnitelmat eivät toteudu. Joskus omaa koiranpentua voi joutua odottamaan.

Tämä aika kannattaa ilman muuta käyttää hyödyksi. Koiranpentua odotellessa syvennä omia tietoja ja taitoja. Mitään rakettitiedettä koiranpito ei ole, mutta kyllä siinä muutamia asioita on, mitä kannattaa huomioida.

Omia koirankoulutustaitoja kannattaa arvioida realistisesti. Mikäli näissä on petraamista tai päivityksen tarvetta, hyvä hetki aloittaa on nyt! Jokainen koira tarvitsee peruskoulutuksen. Huomioi rodun haasteet terveyden osalta etenkin, jos olet etsimässä koiraa kaupunkiolosuhteisiin.


Hankikoira.fi: Koiratietoa

Miira Hellsten: Vinkkejä pennun kouluttamiseen

Pentu tulee kotiin - miten uutta tulokasta tulisi liikuttaa





Hallahukan tyttäret, Rippe, Ira ja Peppi, viettävät kesää arjen merkeissä, heinäkuun lopulle asti, jolloin meillä alkaa kesäloma.

Arki pitää sisällään hellepäivien rantalenkkejä, viileämpien ilmojen metsälenkkejä, rallytokoilua ja nose workia. Peppi viilettää lisäksi vinttikoiraradalla vieheen perässä. Ison osan aurinkoisista päivistä koirat lepäävät. Pidemmät lenkit ajoitetaan aikaisiin aamuihin ja myöhäisiin iltoihin. Hellettä piisaa vielä, joten kannattaa lukea myös tätä aihetta käsittelevä blogisuosituksemme:

KLIK Huh hellettä

Kesäkuun vaihteessa lähdemme Espooseen Corgien Erikoisnäyttelyyn. Esiintyvätkö kaikki koirat kehässä, se on vielä vähän arvuutus. Ira on nimittäin pudottanut turkkinsa. Ei vain muutamaa karvanhaiventa, vaan koko turkin. Kehässä menestymistä tärkeämpää on tietenkin päästä reissuun ja tavata ystäviä. Odotamme tätä jo kovin!

Hallahukan kennel toivottaa tämän postauksen myötä ystävilleen ja seuraajilleen hyvää kesää!




Kuvat © Pia Grönroos




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti