keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Terve suu! ☺




Istuin iltaa Tampereen yliopistolla kuunnellen luentoa : Terve suu! Evidensian ELL Julia Martimo käsitteli luennolla kattavasti tavanomaisempia koirien ja kissojen hammasongelmia mm. katkenneista maitohampaista, hammaskivestä, hammaspuutoksista, parodontiitista. Luennolta sai hyviä ohjeita hampaiden hoidosta ja ongelmien ennaltaehkäisystä.

Olen niin mielissäni, me ollaan niin oikeilla jäljillä! Se, mistä kaikki saa alkunsa on plakki.
Parasta ennaltaehkäisyä on harjata hampaat päivittäin, ja jos ei päivittäin niin 3-4 kertaakin viikossa on jo hyvä!


Pepin hampaita on helppo pestä.


Peppi ja leikkaava purenta!

Luennolla selvisi ehkenpä myös syy siihen, miksi meidän Ripellä (kohta 4v) on niin tavattoman hyväkuntoiset hampaat! Sen syljeneritys ruokaillessa on ihan omaa luokkaansa. Kun tarjoan kuivamuonanappeja kotona aterioiden, koirat saa napuset usein ahmateille tarkoitetuista aktivointikupeista. ( Buster Doga maze) Ruokailun jälkeen Ripen kuppi suorastaan ui, kun taas Irpin on kuin kaapista otettu. No Irpi jojoilee kyllä ennen ruokailua aika tavalla, että ihan kuiva suu ei silläkään ole. Rippe on vähän nirso syömään nappuloita, mutta se rakastaa aktivointikupin tuomaa haastetta, tässä myös osaselitystä sen runsaalle kuolaamiselle. Sylki huuhtelee hampaat hyvin, joten kuppi on tälläkin tavoin hyödyllinen hankinta!




Rippe antaa hoitaa hampaita tosi hienosti!

Koirat saavat myös raakaruokaa, lihaa, kalaa ja kalkkunaa, broileria ja kanaa, mutta luiden suhteen minusta on tullut arka. En syötä enää raakoja broilerin siipiä. En itse asiassa anna mitään lintuperäistä luuainesta. Ripen läpi on kulkenut niin terävä linnunluu, että sain siitä haavan käteen korjatessani jätökset pussiin. Siihen loppui ne raakalihaluuseikkailut. Olen potenut vähän huonoa omatuntoakin siitä, ettei meidän koirilla ole kovia putkiluita tarjolla, niin mukavaa ajanvietettä kuin ne ovatkin.
Vaan en pode enää.

Meillä ei ole luiden aiheuttamia suolitukoksia, ei hammaskiille- saati hammasmurtumia. 
Kovien luiden ja vähän pehmeänpienkin kanssa saa aina stressata. Jos luuta haluaa koiralle tarjota, on se turvallisinta tarjoilla jauhettuna lihan seassa. Pehmeät rustoluut tuntuvat turvalliselta vaihtoehdolta, mutta niidenkin kanssa jätöksiä on hyvä tarkkailla.



Irpin kauniit ja valkoiset hampaat ja hieno leikkaava purenta. 

Sitten se, mikä tällä hetkellä on kaikkien huulilla. Emmi Pet. Emmi Pet ja ultraääneen perustuva hammaskiven poisto. Ei sitä tyrmätty, mutta millään muotoa tätä esteettistä hampaiden puhdistusta ei voi sekoittaa hammaslääkärin suorittamaan kokonaisvaltaiseen hammashoitoon, jossa koiran suu tutkitaan perusteellisesti ja röntgenkuvataan yleisanestesiassa.

Kuvataan siksi, että hampaiden terveydentilasta saadaan katsomalla selville vain 10%.  Loppu jää piiloon. Siinä riittää miettimistä. Täysin terveeltä vaikuttava suu ja hampaat voivat röntgenkuvauksessa paljastua ihan muuksi. Emmi Pet ei siis korvaa käyntiä hammaslääkärin pakeilla.

Kannattaa pitää mielessä, että koirat ja kissat ovat taitavia piilottamaan kipua. Saattavat kärsiä kovistakin kivuista ilman, että omistaja huomaa yhtikäs mitään. Eläimen kipua ei aina ole helppo tulkita. Oireet voivat epämääräisiä tai eläin voi olla täysin oireeton. Heikossa kunnossa olevat hampaat vaikuttavat yleiskuntoa heikentävästi ja saattavat hoitamattomana aiheuttaa isojakin terveysongelmia.



Luennon materiaalia lupailtiin nettiin. Sen ilmestyttyä käyn päivittämässä linkin tähän päivitykseen.
Listaan tähän nyt kuitenkin vähän asioita, joita kannattaa pitää silmällä. Jos vähänkään epäilyttää oman lemmikin suun ja hampaiden kunto, suosittelen lämpimästi kääntymistä hammaslääkärin puoleen. Koiran hammasremontissa on sama vaikutus kukkarolle kuin ihmisen. Kustannukset jäävät murto-osaan, kun puhutaan ennaltaehkäisevästä hoidosta verrattuna sairauden hoitoon.

Syitä kääntyä hammaslääkärin puoleen ovat:

Punoittavat ikenet, verenvuoto
Hammaskivi, plakki
Pahanhajuinen hengitys
Murtunut hammas
Puuttuva hammas
Värjäytynyt hammas
Patti ikenessä
Runsas kuolaaminen
Kiinni jääneet/katkenneet maitohampaat
Suun raapiminen
Huulitulehdus
Sierainvuoto
Posken limakalvohaavaumat
Eläin kieltäytyy syömästä tai syö vaikeasti

Vastausta siihen, miten koiravakuutuksen korvausprosessi etenee esimerkiksi silloin, jos koiralta hampaiden rutiinitutkimuksen yhteydessä yllätyslöydöksenä löydetään suusta sairaus, jonka vuoksi koiralle joudutaan tekemään mittava hammasremontti, en saanut. Oman vakuutuksen kattavuutta hammashoidon osalta kannattaa tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä.

Kääpiökoirilla on suurikokoisia koirarotuja enemmän ongelmia hampaiden kanssa. Kääpiörodut kannattaa kuvauttaa hampaiden osalta 2 vuotiaana. Isommat koirarodut 3-4 vuotiaina.

Meidän Rippe, Ira ja Peppi antavat hoitaa hampaitaan hienosti. Onnekseni!
Reikiä nolla! Siihen tietysti pyritään! ☺

Hampaiden pesu on vähän sama asia kuin koiran kynsien leikkuu. Koira kannattaa totuttaa asiaan rauhassa ja hyvillä mielin. Maustettuja hammastahnoja kannattaa kokeilla, ellei homma luonnistu ihan veden avulla. Kun hapaiden pesu on kaikille osapuolille mukava juttu sen tekeekin mielihyvin!

Hampaiden pesusta aikaisemmin tässä blogissa KLIK tästä.



Kiitos Evidensia luennosta!





Kuvat © Pia Grönroos

1 kommentti: