sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Pepin arkitaidot

Kohdetyö


Tämän pelin avasin Pepin kanssa ensitöikseni heti Oslossa. Sekundäärivahvisteena eli palkkiosanana toimii: Bra. Meidän kaikki koirat osaavat tämän. Jälkikäteen ajatellen olisi ollut järkevää valita jokaiselle oma sana - myöhäistä tämä ei ole vieläkään.

Kouluttaminen ja oppiminen on helpointa hanakasti ruokaa tavoittelevan koiran kanssa. Matkaseurueessamme Norjassa, Pepin seurana oli toisesta pentueesta ruokahalultaan Iran kanssa samoissa sfääreissä oleva cardipentu, sillä meni pelin sisäistämiseen kymmenisen sekuntia. 

Kun Peppi suomeen tultuaan, vei ensimmäiseksi päivän ensimmäisen ateriansa jemmaan ja jatkoi hyönteisten tutkimista, tajusin, että meillä on talossa toinen, ei niin ruoan perso koira. Palkka pitää saada kohdilleen, joten possunkielet porisemaan! Hyvä liha on hyvää koiran kuin koiran mielestä.

Kypsä possunkieli, paistettu maksa, raakaliha. Kaikki loistavia palkkionameina. 


Kosketuskeppi lisää kohdetyöhön intoa


Peppi työskentelee mielellään. Se tekee rauhallista työtä. Olen käyttänyt Pepillä kosketuskeppiä, kättä, maustepurkkia – ja siirtänyt kosketuksen omasta kädestäni Merin käteen. Peppi pelaa sisällä ja ulkona. Olen hyvin tyytyväinen tämän koiran yhteistyökykyyn ja työmotivaatioon. Kohdetyöskentely on peli, jota pelaan kaikkien koirieni kanssa. Kyky keskittyä olennaiseen on yksi koiran tärkeimmistä taidoista. Kohdetyö kehittää erityisesti koiran malttia ja häiriönsietokykyä.

Kontakti



Peppi rakastaa ihmisiä, ihan hirmu paljon, myös vieraita. Kuka tahansa ihminen on ihana ihminen. Lapset varsinkin. Ja toiset koirat! Hyönteiset ovat ihania. Niin kiva, kuin onkaan koiranpennun antaa tutkia maailmaa – on sen tärkeää oppia pitämään kontaktia juuri oikeaan ihmiseen. 

Koulutuspäiväkirja

Oppiminen hidastuu, mikäli koiraa ei pääse palkkamaan useasti koulutusajan puitteissa. Ympäristö vei Peppiä 6-0 ja minä olin se nolla. Meni kaksi vuorokautta kunnes ymmärsin siirtää koulutusleirini hyönteisparatiisialueelta asfaltoidulle parkkipaikalle. Pepin työskentely muuttui täysin.

Tässä vaiheessa päätin alkaa pitämään koulutuspäiväkirjaa. Kirjoitin vihkoon ylös sen, mitä haluan koiran oppivan. Miten koulutan. Kirjaan havaintoja koiran oppimisesta. Mikäli koulutus ei etene, on hyvä miettiä tarvittavat korjausliikkeet.

Kriteeri? Pyydänkö liikaa, liian nopeasti? Toimiiko palkkio? Entä palkkion suunta? Kykeneekö koira keskittymään? Onko se liian nälkäinen? Tässä muutamia vaihtoehtoja, joita pohtia.


Hihnakäytös


Tätä treenataan pienissä pätkissä. Käytän Pepillä paljon liinaa. En uskalla pitää sitä kaupunkialueella vapaana, niin innokas se on ihmisten, varsinkin lasten ja toisten koirien perään. Liina antaa Pepille tilaa. Taluttimessa kuljetaan talutinsääntöjen mukaan aina kun se on mahdollista. Peppi on liidaaja, kun se kulkee yksin.  Ihan kuin Rippe.

Pepin menoa on tavattoman hauska seurata, mutta muistan hyvin olleeni tässä tilanteessa jo kerran aikaisemminkin. Ripen kanssa. Peppi on kuin Rippe, omien polkujensa onnellinen kulkija. Saan siis tehdä koko rahan edestä töitä. Eväitä työntekoon on onneksi hankittu.

Luoksetulo


Harjoittelemme sisällä ja ulkona. Päivittäin. Sisällä harjoitustuokiot ajoitetaan isojen tyttöjen ulkoiluhetkiin. Mikäli kaikki koirat ovat sisällä, meillä on kolme Peppiä. Ira ja Rippe osaavat kyllä omat nimensä, mutta Peppi ja sen liikkeet ovat vielä toistaiseksi liian iso houkutus.


Koirapilli


 



Liittyen edelliseen. Peppi saa ruokaa pillillä. Se on ehdollistunut syömään omalla paikalla pillinsoitolle. Tästä eteenpäin yleistän äänen luoksetuloon ja toivon mukaan, Peppi hoksaa jutun juonen. Hoksaa varmasti!

Kannan koirapilliä aina mukanani. Pillin ääni kantaa hyvin. Varma luoksetulo on koiran hyvä henkivakuutus!

Istu


Tästä tulee Pepille vahva komentosana. Saattaa kuulostaa naurettavalta, mutta siihen, miksi juuri istu komennosta, on syynsä. Istu, on ihan tavattoman hieno komento, silloin, kun koira osaa tehdä sen tilanteessa kuin tilanteessa. Kun koira keskeyttää ihan mitä tahansa se on tekemässä, ja istuu aloilleen.







Koiralta toki voisi pyytää mitä tahansa muutakin, mutta istuminen on ihan parhautta!

Ripellä istu komento on selkäytimessä. Se kulkee kaiken ohi. Ripen häiriönsietokykyä on treenattu ja tosi paljon. Entinen pallofanaatikko istuu kuin tatti lattiassa ja minä saan pallotella, pompotella, heittää palloa seinään, vierittää palloa koiran ohi – ja mitä tekee Rippe. Istuu ja katsoo minua.

Juuri näin vahvaksi minä haluan Pepinkin istu-komennon! 


Peppi istuu tyttöjen kanssa. Se istuu päästäkseen ulos. Kun mennään hissiin. Kun ollaan hississä. Istuu saadakseen ruokakuppinsa, milloin harvoin evästä jää kuppiin asti. Peppi tunnistaa jo komentosanan istu, mutta edelleen, usein vain poimin ja palkitsen käytöstä sen toiminnasta. Koiranpennut osaavat istua luonnostaan. Vahvistan istumista ja häiriönsietoa. Jotta vieras ihminen pääsee silittämään Peppiä, pitää Pepin ensin rauhoittua ja istua aloilleen.

Kurakelien jälkeen on huippuhienoa, että koirat osaavat esimerkiksi istua eteisessä ja odottaa pesuvuoroaan.

Kriisitilanteissa ja kierrosten noustessa se, että kaikki istuvat aloilleen käskystä on ihan parhautta!  Tuikitarpeellinen ja hieno taito!

Rauhoittuminen






Peppi on rauhallinen pentu. Kynsienleikkuusta se ei perusta. Se leikkuu mitään, mutta paikoillaan olo, kiinnipitäminen. Peppi on pitkä pötkö. Opetan sitä makaamaan kyljellään ja rauhoittumaan siihen. Helpoiten homma käy, kun Peppi saa samalla evästä syödäkseen.

Rauhoittumiseen riittää pieni pala, jota se saa työstää siinä samalla, kun minä silitän sitä, käyn läpi sen tassuja. Katson korvat ja kurkin hampaita. Leikkaan kynsiä jälleen ihan vähän kerrallaan, jotta samaa asiaa voidaan toistaa useasti. Silas namittaa Peppiä ja minä saan rauhassa keskittyä kynsiin. Toimii hienosti!

Luopuminen


Luopuminen on sitä, että kuljen Pepin ruokakupin ohi ja pudotan sinne lisää ruokaa. Teen tarvittaessa vaihtokauppoja. En ota mitään pois antamatta tilalle jotain pientä.

Ei voi olla sattumaa, että kaikki koirani osaavat luopumisen luontaisesti. Luopuminen on ollut ääreistä helppoa Ripelle, kohtuu helppoa Iralle. Häiriönsietoa tässäkin asiassa on toki harjoiteltu. Kuten Rippe, Peppikin pudottaa ulkona suuhun ottamiaan asioita ihan vain kysymällä, mitä sulla on suussa?

Olen kerännyt jo liudan Pepin löytämiä muovijätteitä. Niin paljon, että olen nimennyt jo toiminnan jätä-komennolla. Palkkaan aina, kun käytän jätä-sanaa. 

Pepin päivään sisältyy 3-5 aktiivista lyhyttä koulutusjaksoa. Koulutan yhtä asiaa kerrallaan. Pepin arki sisältää kuitenkin kaikkia sen tarvitsemia taitoja. Keskityn poimimaan käytöksiä ja vahvistamaan jo olemassa olevia pitkin päivää. Peppi vahtii edelleen vahvasti ympäristöään, joten sen koulutus sisältää myös aimo annoksen vastaehdollistamista.


Punaisen koiran pää on löytynyt! Olen iloinen ja innoissani! 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti