maanantai 30. syyskuuta 2024

Toivottuja muutoksia

SWCS ry on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan 1.1.2025 voimaantulevien jalostuksen tavoiteohjelmien kansilehti on mennyt uusiksi. Tiedotteessa kerrotaan, että Suomen Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta, JTT, vaatii SWCS ry:ltä voimakkaampia toimia jalostuksenohjaukseen.

Suuri joukko corgiharrastajia ja yksityishenkilöitä, on viimeisten vuosien aikana vedonnut useita kertoja Suomen Kennelliittoon. Haluan tuoda tämän esiin, sillä tiedotteessa tätä ei mainita. Kennelliitolle lähetetyillä vetoomuksilla on ollut vaikutus JTT:n päätökseen.

Kennelliitto on sähköpostitse ilmoittanut, että jalostustieteellinen toimikunta on tietoinen corgirotujen vaikeasta terveystilanteesta, ja Kennelliitto on myös kertonut jakavansa harrastajien huolen.

Huolen jakaminen tarkoittaa konkreettisesti nyt sitä, että uudet 1.1.2025 voimaantulevat PEVISA- ja JTO-ohjelmat, ovat voimassa vain kaksi vuotta, suunnitellun neljän vuoden sijaan. On selvää, ettei jalostustieteellinen toimikunta ole puolittanut ohjelmien voimassaoloaikaa kevein perustein.

Corgirotujen terveys ei ole edistynyt toivotulla tavalla


SWCS ry on epäonnistunut tärkeimmässä tehtävässään, koirien terveyden edistämisessä, ja samanaikaisesti yhdistys on ollut haluton omaehtoisesti muuttamaan toimintatapojaan.

Suomen Kennelliitolta on toivottu nykyistä voimakkaampaa jalostuksenohjausta, koiriemme terveyden edistämiseksi, ja tähän huoleen on nyt vastattu.

1.1.2025 lukien, laajat selkäkuvaukset liitetään osaksi perinnöllisten vikojen vastustamisohjelmaa, eli lausunnot muuttuvat pakollisiksi. Lisäksi mm. CDDY geenitestitulokset anotaan jalostustietojärjestelmään.

SWCS ry:n tiedotteessa kerrotaan, että tarkoituksena on nyt seurata etenkin selkäkuvausten tuloksia ja seuraavassa PEVISA-ohjelmassa tulee huomioida selkäkuvauslausuntojen tulokset esille tulevien ongelmien vähentämiseksi.

Rotujärjestö kertoo myös laativansa erillisen selkästrategian tukemaan jalostuksen tavoiteohjelman tavoitteita, ja strategian ensimmäinen versio esitellään tulevilla kasvattajapäivillä, 12.10.2024.

Kaikki nämä muutokset otetaan vastaan kiitollisin mielin!

Kiitos!


Toivon, että corgiharrastajat ja voimakkaampaa jalostuksenohjausta toivoneet kasvattajat, jaksavat edelleen ottaa aktiivisesti osaa käytävään terveyskeskusteluun. Uskon, että esimerkkimme tuo toivoa, ei pelkästään vain corgiharrastajille, vaan yleisemmin, rotukoirien heikosta terveystilanteesta huolissaan oleville. Vaikuttaminen kannattaa, huoli kannattaa tuoda esiin.

On täysin mahdollisuuksien rajoissa, että vuonna 2027, voimaan tulevat, corgirotujen uudet JTO:t sekä PEVISA-ohjelmat, saadaan viimein vastaamaan koirien terveyttä edistäviä, ja perinnöllisten vikojen ja sairauksien vähentämiseen tähtääviä asiantuntijasuosituksia.

Voiko tämän hienompaa uutista enää olla!!?


Suuri kiitos kaikille Suomen Kennelliittoon kanssamme vedonneille!

Suomen Kennelliitto.
Kiitos, että huomioitte huolen, jota corgiharrastajat ovat pitkään kantaneet!





© Pia Grönroos






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti