perjantai 26. heinäkuuta 2024

Rotuvalinta

Ulkomuoto, tai se miltä corgit ulkoisesti näyttivät, ei ollut se mun juttu, vaan ihastuin näiden koirien luonteeseen. Lisäksi corgissa viehätti koiran koko. En ymmärtänyt, että sopiva vaikutelma koiran koosta syntyi siitä, että corgilla on kokoonsa nähden liian lyhyet raajat. En tunnistanut liioiteltuja piirteitä.

Corgien, tai koirien ulkonäöstä ylipäätään, en osannut vielä tuolloin, (2008) rotuvalintaa tehdessäni ajatella, että ulkomuotoon tulisi todellakin kiinnittää erityistä huomiota.

Tänä päivänä asiat ovat tältä osin toisin.

Kannattaa todella katsoa, miltä koira ulkoisesti näyttää, sillä tällä on todella suuri merkitys ja yhteys koiran hyvinvointiin. Liioitellut piirteet ja anatomiset poikkeavuudet ovat merkittävä riskitekijä.

Henkistä kasvua


Koko corgiharrastukseni on ollut melkoista henkistä painia ja kasvua.

Tänä päivänä mua satuttaa eniten tietoisuus siitä, että suuri osa corgeilla esiintyvistä vakavista terveysongelmista, aiheutuu näille koirille jalostetuista ja tavoitteellisesti ylläpidetyistä liioitelluista ääripiirteistä.

Ääripiirteet ovat myös syy siihen, miksi en ole enää halukas tukemaan rodun kasvatustyötä.

Murheellista on, että corgien väitetään pärjäävän heikosta luustoterveydestä huolimatta melko oireettomina. Hankikoira.fi:n rotusivustolla esitetty väite, perustuu mahdollisesti koiranomistajilta saatuihin kyselytutkimusvastauksiin?

Mutta moniko meistä osaa tulkita koiran kokemaa kipua oikein? Niinpä!

Lisäksi ajattelen, että koiran kokemaa kipukokemusta on mahdoton ymmärtää oikein, jos pentukoirilla esiintyvää ontumaa ja heikkoa luustoterveyttä pitää hyväksyttävinä, koiran normaaliin elämään kuuluvina asioina.

Väite oireettomuudesta on myös täydessä ristiriidassa Agria rotuprofiilien kanssa. Agria rotuprofiilit pohjaavat todennettuihin, korvattuihin eläinlääkärikäynteihin. Welsh corgi cardiganien osalta, tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleisin aihe eläinlääkärikäynnille, ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat myös yleisin nuorten koirien kuolinsyy.


Miten on mahdollista edistyä, jos rodussa esiintyviä epäkohtia ja koirien kokemaa kipua ei tunnisteta/tunnusteta? Kenen etua ajavat katteettomat markkinointilupaukset ja terveysväittämät?
 

Lue lisää: Koiran rakenne

Kuuntele: Corgien vaietut terveysongelmat



© Pia Grönroos

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti