Oletko saanut kuulla oman pentusi kasvattajalta, pentukaupoilla, miten pentueen äiti pärjää navetalla? Minä olen. Tällä kohdin sitä kokee itsensä täysin etuoikeutetuksi. Paukuttelen henkseleitä tämän vuoksi edelleen, sillä asian arvo on kasvanut korkoa koko rotuharrastukseni ajan. Monet tuntevat rodun historian, paljon tästä puhutaan, mutta vain todella harvoja on onnistanut kuten minua. Tunsin syystä suurta ylpeyttä ja iloa, sillä pennustani todella kasvoi työkoira. Lempeän jääräpäinen, tunneälykäs, rohkea. Monella tapaa kaunis ja rakas.
John Sinclair Cigarettes Champion Dogs: "Wonderfully intelligent, tireless cattle workers and guards, very gentle with children." Rotukuvaus piti vuonna 2012 syntyneen koirani,Vihtametsän Koivunlehden eli Ripen kohdalla täysin paikkansa. Kuvan koira Ch. Dinah of Wilmorton vaikuttaa nykykoiria kevytrakenteisemmalta sekä sopusuhtaisemmalta.
The Cardigan Archives: Dinah of Wilmorton.
Koiraharrastajasta kasvattajaksi
Koiran omistaminen on elämäntapa. Koirakasvatus oli harrastus. Parempia lähtökohtia kasvatushaaveilleni en olisi voinut saada, kuin mitä koiramme meille tarjosivat. Rotu vei mennessään. Oltiin niin ihastuneita, että hankittiin laumaan vahvistusta. Irasta paistoi jo pienenä pentuna kilometrien päähän koiran nopeat hoksottimet, ensiluokkaista tasoa oleva koulutettavuus sekä erinomainen ruokahalu. Leikkisä ja hellä koira. Peppi keräsi täyden Jackpotin terveystutkimustuloksista. Itketti silloin ja edelleen silloin tällöin, koiran kevyttä menoa seuratessa.
Kasvatusharrastukseni aluksi olin intoa täynnä. Ystäväni muistavat tämän ajan varmasti yhtä hyvin kuin minä. Into pursusi yli omien tarpeiden. Oli mukava pohtia omia kasvatustyön periaatteita. Miettiä sopivia uroksia, pentujen tulevaisuutta.
Tärkeät terveystutkimustulokset ja muita huomionarvoisia asioita
Olin ylpeä tälle rodulle saatavilla olevista terveystutkimuksista. Asiantuntijoiden ja jalostuksen tavoiteohjelman suositusten mukaisesti meidän koirille hankittiin kaikki tarpeellinen, röntgentutkimustulokset, DNA tutkimustulokset, ihan kaikki. Halusin osaltamme osallistua koirien terveyttä tukevaan tieteelliseen tutkimustyöhön. Tästä en tinkisi. Päätin, että katsotaan ne tulokset aina siltä osin, kuin mitä on mahdollista. Meidän laumalle ensimmäiset kattavat terveystutkimustulokset lausuttiin vuonna 2014.
Koirien tuli saada aikuistua rauhassa. Piti saada tuntumaa siihen, että kuka koira on, mitä ovat sen vahvuudet ja heikkoudet. Osoittaisiko koira elinvoimansa, halunsa ja kykynsä suvunjatkamiselle. Miten suhtautuisi uusiin asioihin ja paikkoihin, autoiluun, yksinoloon. Riittäisikö hermorakennetta ja luonnetta, ja vasta tämän jälkeen, jos tarpeen, mietittäisiin jalostuskäyttöä. Ominaisuudet todella periytyvät. Alaikäisestä ei tiedä mitä koira periyttää. Alle kaksivuotiaalle ei saa teetetyksi kuin osan rodulle tärkeistä terveystutkimuksista.
Päätin fiksusti jättää nartulle mahdollisuuden valita sulhosta kaiken sen, mitä nyt näissä suunnitelluissa yhdistelmissä ylipäätään voi nartun päätettäväksi jättää. Nartun tuli hyväksyä uros ja antaa uroksen astua. En astuttaisi vasten tahtoa, en pitelisi vastahakoista narttua aloillaan, en jättäisi uroksen raiskattavaksi. Yksi tärkeimmistä periaatteistani.
Samasta asiasta mainitsi tässä taannoin Kennelliiton asiantuntija, jalostustieteellisen toimikunnan jäsen, kasvattaja, eläinlääkäri Nina Mahlanen, luennollaan, yhtenä tärkeimmistä asioista kasvattajan huomioida.
Osallistuin pentujen turvallista kehitystä käsitteleville luennoille. Tiesin suurin piirtein teoriassa, mitä kaikkea pennut tulisivat tarvitsemaan. Turvallinen kasvuympäristö ja emon hyvä hoiva ovat pentujen kehityksen kannalta ensiarvoisen tärkeitä asioita. Vaikka omat taitoni olivat vähäiset, luotin siihen, että äitikoirieni taidot olisivat tältä osin kohdillaan. Luotin myös siihen, että vaikeuksien edessä olisivat huolehtineet toistensa jälkeläisistä. Pennuilla ei olisi hätää.
Sosiaalistuminen alkaa pentulaatikossa
Ystävien kanssa suunniteltiin pentutreffejä, ystävällisesti pentuihin suhtautuvien, erirotuisten aikuisten koirien kanssa, kissakylpyjä naapurissa, retkeä äitikoiran ja pentujen kanssa tuttuihin maaseutumaisemiin. Sydämen päällä, haaveissani, pallottelin suloista pientä mustaa pentua, sille ja sen rakkaille sisaruksille oli nimetkin jo valmiina.
Kehitin tietojani ja taitojani nykytietoon perustuvien koirakoulutusmenetelmien osalta. Kursseja ja koulutuksia onkin kertynyt tältä osin mukava määrä. Halusin, että meiltä omiin koteihinsa lähtevät pennut saisivat tältä osin turvallisen alun elämälleen.
Pentukoiralle kipua ja epämukavuutta tuottavista ohjeista tulisi päästä eroon. Kovia otteita ei tarvita.
Helsingin yliopisto: Uusi näkökulma koiran johtajuuteen
Erinomainen, Iltalehdessä julkaistu perheartikkeli: Osaatko lukea koirasi eleitä?
Vastuut
Vastuullinen kasvattaja on kasvattamansa koiran tukena läpi koiran elämän. Ei vain myötätuulesta iloiten, vaan myös tuulessa ja tuiskussa rinnalla tukien. Jätin melkoisen nipun euroja säästöön mahdollisten huolien täyteisten päivien varalle.
Pennunostaja ei voi olla yksin vastuussa rodussa yleisesti esiintyvistä periytyvistä vioista ja sairauksista. Pennunostaja on tehnyt rotuvalinnan, mutta saman valinnan on tehnyt myös kasvattaja. Vastuut ovat yhteiset. Asiantuntevampana tahona kasvattajan osuus vastuista on pennunostajaa suurempi.
Tiedon ja kokemuksen puutetta paikkasin kokeneilta kasvattajilta saatujen neuvojen ja tuen turvin. Käännyin useasti kysymysteni kanssa Kennelliiton asiantuntijoiden puoleen. Kaikki tieto ja asiantuntemus on meidän liiton jäsenten ulottuvilla. Sain Kennelliiton jäsenmaksuille todella katetta.
Olen kiitollinen koiristani, kiitollinen kaikesta saadusta tuesta.
Ei nyt aivan huonosti ensikertalaiselta, näin jälkikäteen asiaa arvioiden.
Vastamäki
Harrastukseni alku oli täynnä intoa ja ihastusta. Uskoin terveystutkimustulosten ja huolella suunniteltujen yhdistelmien tuottavan hyvää tulosta. En tuolloin juuri pohtinut populaatiogenetiikan merkitystä, en periytymisasteita. En sitä mitä on jalostus. Kirsi Sainion luento Pienen geenipoolin jalostaminen, jos osuu kohdille, kannattaa osallistua.
Kokemuksen ja tiedon karttuessa kävi yhä vain selvemmäksi miten vaikean ja vastuullisen harrastuksen olin valinnut. Rotuvalintani oli osunut liioiteltuja piirteitä sisältävään rotuun. Tietoni tältä osin olivat olleet puutteelliset. En ymmärtänyt kondrodystrofisen, anatomisesti liioitellun rakenteen haasteita.
Tuttavien ja ystävien nuoria koiria sairastui samaan aikaan, osa todella vakavasti. Koirat menehtyivät rodulle tyypillisiin, vakaviin perinnöllisiin sairauksiin, usein selkäsairauksiin. Oma koirani sairastui. Liikkuminen raisun liikunnan jälkeen tuotti koiralle kipua. Rakenteen tyyppivikoja, kuvaili ortopedi. Vuonna 2018 seurasin Salme Mujusen rakenneluentoa vakavin miettein.
Kondrodystrofisten koirien raajat eivät kehity normaalisti. Tästä tarkoituksella koirille aiheutetusta, sikiöaikaan osuvasta perinnöllisestä kasvuhäiriöstä, seuraa koirille monenlaisia ongelmia. Ei aina, ei kaikille, mutta osalle koirista. Koirat sairastuvat ulkomuotonsa tähden. Nuorina.
Inkongruenssiin sairastuneen koiranomistajan mahdollisuudet saada objektiivista tietoa sairauden eri hoitovaihtoehdoista eivät valitettavasti aina toteudu. Omistaja kipeine koirineen saatetaan ohjata kääntymään sellaisen lääkärin puoleen, josta jo ennalta tiedetään, ettei lääkäri tule suosittamaan hoitovaihtoehdoksi leikkausta. Osuuko näin tehty hoidontarpeen arviointi aina oikeaan?
Osa koirista toipuu levolla ja kipulääkityksellä, mutta osa koirista tarvitsee ja hyötyy kirurgiasta. Toimitaan miten tahansa koiran tilannetta pitää seurata. Hoitamaton kasvuhäiriö johtaa nivelrikkoon. Yhden koiran toipuessa, toinen toisaalla sairastuu samaan sairauteen, ja sama köydenveto alkaa alusta.
Kennelliitto: Kyynärnivelen inkongruenssi
Evidensia: Osteokondroosi, kyynärnivelen kasvuhäiriö
Lyhyiden raajojen koirille aiheuttamista ongelmista kerrotaan mm. Evidensian eläinlääkärin oppaassa lyhytkuonoisista roduista s.17.
Kaipaan tällaista eläinlääkäreiden julkaisemaa opasta kondrodystrofisista, liioiteltuja piirteitä sisältävistä, matalaraajaisista ja pitkäselkäisistä koiraroduista. Koiran ja omistajan etu on, että omistaja on tietoinen rodulla esiintyvistä, koiran rakenteeseen liittyvistä periytyvistä terveysongelmista, terveysongelmien hoitotavoista ja sairauksien hoitokustannuksista. Kattava opas mahdollisesti lisäisi ihmisten tervettä harkintaa rotuvalintoja tehdessä.
Kipu
Miltä tuntuu nojata täydellä painolla sellaisen nivelen päälle, joka on löysä, tai ei pysy sijoillaan? Tai, yrittää siirtää painoa takaosalta etuosalle, kun etuosakin on kipeä? Kun nivelessä on välys, joka jokaisella askeleella aiheuttaa ylimääräistä epävakautta ja kipua. Kun paino ei jakaudu nivelen päälle tasaisesti, luotisuoraa ei ole, kun on soudettava joka-ainoalla askeleella kipua välttäen. Kun rustopinnat rikkoutuvat jo hyvin nuorella iällä?
Oireet eivät aina näy. Oireita ei aina tunnisteta. Ontuminen jo päättyi. Ei se enää onnu, ehkä enää silloin tällöin vain, ehkä vain rajumman liikunnan jäljiltä. Näytteleekö koira? Onko oppinut ontumalla kerjäämään huomiota?
Koira on luotu liikkumaan. Koira on mestari peittämään kipunsa, mestari kopensoimaan puutteita liikkeessä. Koira opettelee kävelemään siten, että liike on mahdollisimman tehokasta ja vaivatonta, mahdollisimman vähän kipua tuottavaa. Koira unohtaa kivun singahtaessaan pallon, jäniksen tai kaverikoiran, tuoksun perään. Liike vapauttaa endorfiineja. Kipu kulkee taustalla. Eläin ei esiinny, ei esitä kipeää.
Seurasin Koira Expo 2021 tapahtumassa, dosentti Heli Hyytiäisen luentoa Koiran biomekaniikka, liikkuminen ja siihen
liittyvät tekijät.
Luennolla kävi selväksi, miten vaikea tätä
kompensaatiota on edes asiantuntijan havaita. Erinomainen luento, josta löytyy artikkeli maaliskuun 2021 Koiramme lehdestä. Luennon antina annoin meidän koirille kasvaa vähän totuttua pidemmät kynnet. Normaalin liikkeen kannalta koiran kynsillä on merkitystä. Koiralla kuuluu olla kynnet.
Muiden luusto-ongelmien ohella corgien alttius sairastua vakaviin selkäsairauksiin on moninkertainen verrattuna terveen välilevy- ja luustorakenteen omaaviin koirarotuihin. Välilevyt rappeuttaa geneettinen mutaatio koiran ensimmäisenä elinvuotena. Vakaville selkäsairauksille altistavaa geenimutaatiota, cardien tavoin, kantavat mm. basset houndit, ranskanbulldogit ja mäyräkoirat.
Koiran rakenne ei anna minkäänlaista suojaa periytyviä sairauksia vastaan. Rakenne altistaa ongelmille.
Koirien koko on kasvanut, massaa on tullut lisää, osa koirista on todella matalia, osan selkä on suhteettoman pitkä. Kennelliiton rotukohtaiset RKO ohjeet liioiteltujen piirteiden huomioimisesta kehottavat ulkomuototuomareita kiinnittämään tähän asiaan huomiota. Ohjeistus ei toimi.
Liioitellun matala koira saatetaan koiranäyttelyssä palkita mataluudestaan huolimatta. Liioitelluista piirteistä on tullut yhä liioitellumpia.
Koko ei ratkaise kaikkea. Kiputuntemukset eivät ole eläimen koosta kiinni. Pieni eläin kokee myös kipua.
Jalostuksen tavoitteena on terve koira
Helpompaa kuin pitää kiinni, on joustaa periaatteista. Koiran huonoja tai puuttuvia luustotutkimustuloksia saatetaan kompensoida erinomaiseksi mielletyillä luonne- tai rakenneominaisuuksilla, näyttelytuloksilla, hienolla sukupuulla. Näin ajatellen koira ei ole kokonaisuus vaan yksittäisistä palikoista rakentunut. Mitä pienempiin osa-alueisiin kokonaisuus rikotaan, sen enemmän on vaihtoehtoja, joilla paikata tai selittää tyhjiä ruutuja.
Ensimmäinen ja viimeinen pentuesuunnitelmistamme keskeytyivät samasta syystä. Jalostuskoiran lähisukuun osui vakava perinnöllinen sairaus ja tästä seurasi nuoren koiran kuolema. Olin vastuussa syntymättömien pienten pentujen elämästä ja terveydestä, en enää keksinyt miten kantaa vastuuta.
Muiltakaan osin eivät jalostussuunnitelmamme tuottaneet tulosta. Emme yrityksistä ja erehdyksistä huolimatta onnistuneet tuottamaan maailmaan yhden yhtä pentuetta. Emme kyenneet kääntämään vastoinkäymisiä voitoiksi, ottamaan oppia ja koppia koetusta. Musta pentue jäi toteutumattomaksi haaveeksi, aivan kuten loputkin suunnitellut pentueemme.
Näinkin pienellä otannalla, kuin meidän omat koirat, näkyy kaikki tämän rodun parhaat ja heikot puolet. Luovuin kasvatusharrastuksesta tammikuussa 2020. Lokakuussa 2020 menetin yhden rakkaista koiristani rotutyypilliselle selkäsairaudelle. Liioitelluista piirteistä aiheutuvat terveyshaitat ovat liian yleisiä, liian vakavia ja näihin kiinnitetään edelleen aivan liian vähän huomiota.
Olen samaa mieltä kuin mitä kuulen ja luen asiantuntijoiden ehdottavan. Koirien terveyttä voidaan edistää vähentämällä liioiteltuja piirteitä. Tämä asia ei ratkea tässä ja nyt, mutta jotain sentään on tehtävissä.
Kattavia terveystutkimuksia kannattaa hyödyntää nyt, ei ainoastaan vain suositella näitä.
Matkalla
Merkitystä ei ole sillä mitä jäi saavuttamatta. Vastoinkäymiset opettavat. Siinä missä on matkan pää, on usein myös uusi alku. Kasvattajahaaveiden rinnalla kulki koiranomistajan latu. Kävimme metsässä. Tytöillä on kevättä rinnassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti