perjantai 27. marraskuuta 2020

Black Friday

 

Minimivaatimusten mukaisesti tutkitut yhdistelmät


Rekisteröinnin edellytyksenä oleva PEVISA-ohje on vähimmäisvaatimus. Täyttääkö kasvattajan kasvatustyö vähimmäisvaatimukset, vai huomioiko kasvattaja kasvatustyössään kattavasti koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi laaditut jalostussuositukset?

Tällä on pentujen tulevaisuuden, pentujen uusien omistajien sekä koirakauppaa koskevien vastuiden osalta vinha ero.

Uusintayhdistelmät 


Samat vanhemmat, eri pentue. Uusintayhdistelmien uusinnat. Kaupallista tehtailua.

Jos kasvattajan luona on koiria ja koiranpentuja kuin 1001 dalmatialaista elokuvassa, montako minuuttia kasvattajalla on aikaa yhtä koiraa/pentua kohden?

Pentujen sosiaalistaminen alkaa jo pentulaatikossa. Varhaisen kasvuympäristön puutteita ei voida myöhemmin täysin korvata.

Elinolosuhteet


Ovatko kasvattajan koirat perhekoiria, vaiko asuvat erillään ihmisistä, pienissä tarhoissa ja häkeissä? Pelkästään suojan ja ruoan tarjoaminen ei riitä ylläpitämään sosiaalisten eläinten hyvinvointia.

Alaikäisten jalostuskäyttö


Alle kaksi vuotiasta koiraa ei suositella käytettävän jalostukseen, sillä tätä nuoremman koiran periyttämistä ominaisuuksista ei vielä tiedetä tarpeeksi.

Miksi pentukoirilla tulisi teettää pentuja?

D Nartut


Kennelliitto suosittaa, ettei D lonkkatuloksen saanutta narttua käytettäisi jalostukseen. Suositus on suojaamassa koiran omaa terveyttä. Tiineys on riski koiran hyvinvoinnille.

Arkojen ja pelokkaiden koirien jalostuskäyttö


Melkoinen karhunpalvelus rodulle ja pentujen uusille omistajille. Sukupolvelta seuraaville periytyvät ei-toivotut ominaisuudet, kuten pelot, arkuudet ja aggressiivisuus, eivät välttämättä tule esiin luovutusikäisessä pennussa.

Jokainen kasvattaja voi määritellä oman kasvatustyönsä vastuulliseksi. Kennelliiton brandiin luottava saattaa haksahtaa pahemman kerran.

Entä kun suvussa periytyvät ongelmat alkavat näkyä koirassa? Olet kasvattajan mielestä sosiaalistanut koirasi huonosti, tai et osaa olla koiralle johtaja.


Aggressiivisten narttujen jalostuskäyttö ja koirien kova kohtelu


Kennelliitto sallii kasvattajien itsensä määrittää miten eettisesti tai epäeettisesti kasvattaja kohtelee koiriaan. Osa kasvattajista ohjaa pennunostajaa ihan kädestä pitäen, miten koiraa tulee fyysisesti rankaista, jos koira ilmaisee epämukavuutta tai pelkoa.

Vanhakantaiset johtajuusoppit ja pakottamiseen pohjaavat kasvatusohjeet. Pentujen luottamusta ihmistä kohtaan on saatettu horjuttaa jo pentulaatikossa.

Kovia kokenut narttu kokee stressiä ja periyttää heikkoa hermorakennetta.

Älä hanki aggressiivisesti tai pelokkaasti käyttäytyneen koiran pentua.

Pentukuumetta?


Pentuhuumassa ei välttämättä huomaa tarkistaa kasvattajan taustoja. Toisin kuin odottaisi, Kennelliiton, Sukokan tai rotuyhdistysjäsenyydet eivät ole tae laadukkasta ja eettisesti toteutetusta kasvatustyöstä.

Vuosikymmenten kokemus koirakasvattajana ei tarkoita sitä, että kasvattaja olisi päivittänyt tietonsa, taitonsa ja ohjeensa tähän päivään.

Ensikertalaisen voi olla hankala kyseenalaistaa kasvattajalta saatuja ohjeita. Ohjeet voivat olla täysin ristiriidassa sen kanssa, mitä koirien terveydestä, oppimiskyvystä ja tunne-elämästä tänä päivänä tiedetään.

Kasvattajalta saadut hoito-ohjeet voivat pahimassa tapauksessa perustua eläinsuojelulain vastaisesti vanhentuneille johtajuusopeille, pakotteille, kivun ja epämukavuuden tuottamiselle.

SEY: Fyysisillä rangaistuksilla ja pakotteilla saa pelokkaan ja epävarman koiran.

Jos kasvattaja kohtelee koiriaan kovin ottein, tai huomaat eläinten elinolosuhteissa puutteita, vetäydy kapanteosta. Tee epäasiallisesta eläintenkohtelusta eläinsuojeluilmoitus.

Etsi vastuullisempi kasvattaja.

Minkälaista kasvatustyötä haluat ostopäätökselläsi tukea?


Googleta. Liity roturyhmiin. Haastattele koiranomistajia koirapuistoissa, rotutapahtumissa, ovatko olleet tyytyväisiä koiraansa ja kasvattajaan.

Kysy neuvoa. Pyydä kasvattajasta suosituksia.



Teksti Pia Grönroos

Kuva © Pixabay


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti